maandag, oktober 31, 2005

Go Ambiorix, go!!


STEMMEN OP AMBIORIX VIA WWW.DEGROOTSTEBELG.BE , VIA TELEFOON: 0905/561 02 OF DOOR EEN SMS TE STUREN: STUUR 'BELG 02' NAAR 3470

woensdag, oktober 26, 2005

Ambiorix rules!


Op Canvas is men, geheel in de geest van de schone ‘verbindende’ taak die de openbare omroep zichzelf heeft toebedeeld, zopas begonnen met de zoektocht naar De Grootste Belg. Dat is uiteraard in de eerste plaats een onderhoudend televisieprogramma, maar evengoed een wekenlange weldoende massage voor het nationale samenhorigheidsgevoel. Met dat nationale samenhorigheidsgevoel is het immers maar slapjes gesteld. De Belgische esprit brandt onmiskenbaar al een hele tijd op een eerder laag pitje. Hoe laag? Nog lager dan de limbolat ten huize Prince ligt. Dat de RTBF volledig losstaand van de VRT naar Le Plus Grand Belge zoekt zegt wat dat betreft genoeg. Het is dat de Oostkantons weinig of niets in de nationale pap te brokkelen hebben of er werd ook nog naar Der Größte Belgier gezocht. Terwijl we allemaal weten: dat is zweifellos Jean-Marie Pfaff, als hij tenminste zijn blaue Hose draagt en zo ja, dan het liefst op zijn hoofd.
De tien genomineerden voor De Grootste Belg die de komende weken via evenveel Canvas-documentaires nog een keer aan de natie zullen worden voorgesteld, zijn: Ambiorix, Jacques Brel, Hendrik Conscience, pater Damiaan, Adolf Daens, Paul Janssen, Gerardus Mercator, Eddy Merckx, Peter Paul Rubens en Andreas Vesalius. Ik wil u waarschuwen: wie op maandagavond 31 oktober naar Canvas zapt dreigt op little old moi te stuiten. Ik heb namelijk het peterschap van Ambiorix op de schouders genomen.
‘De Oude Belgen leefden van jacht en visvangst, dronken bier en speelden met de dobbelstenen....’ Een zinnetje uit mijn lagere schooltijd dat ik altijd goed heb onthouden. Ik heb sindsdien altijd een voorstelling van de Oude Belgen gekoesterd als sympathieke maar potige fuck you kerels met armen als hespen en snorren als vossenstaarten zo groot, die tussen het stropen van een everzwijn en het vangen van een forel in graag een pint dronken, met de pietjesbak speelden, hun vrouwen kwansuis in de kont knepen en iedereen die het daar allemaal niet mee eens was uitvoerig en genadeloos op zijn lazer gaven. Bref, goed volk. En vreemd genoeg haast een exacte omschrijving van de mensen die gedurende de jaren zestig het café van mijn vader bevolkten. Hij schonk tussen haakjes Celta Pils, bier met een Oude Belg op het etiket.
Zoals de moeë mummificateur zei na alweer een lange werkdag: laat ik er geen doekjes meer om winden. Ik ga er weliswaar van uit dat Ambiorix op één been wint, maar ik wil via deze weg toch oproepen om in grote getale entoesiast op onze held te stemmen- dat kunt u HIER doen. Bekijk nog eens de lijst met genomineerden en u zal vaststellen: in een rechtvaardige wereld werd de verkiezing zelfs niet meer gehouden en zou Ambiorix stante pede tot Grootste Belg worden uitgeroepen, wegens de vederlichtheid van de tegenstand.
Er wordt immers niet naar de Heiligste Belg gezocht, in welk geval pater Damiaan geen enkele concurrent te vrezen zou hebben. De Meest Socialistisch Ingestelde Religieuze Belg zoeken we evenmin, al zou dat hoogstwaarschijnlijk priester Daens als winnaar opleveren. De Snelst Fietsende Belg is dan weer een trofee die Eddy Merckx niet kan ontsnappen. Jacques Brel is zonder enige twijfel De Beste Belgische Chansonnier, mochten we daarnaar op zoek zijn. En de queeste naar De Meest Over Het Paard Getilde Belg kan een spannende confrontatie tussen Rubens en Conscience opleveren. Maar dat zoeken we dus allemaal niet. Neen, we zoeken...trrrrrrrrrrromgeroffel: De GROOTSTE Belg. Laat ik dus achtereenvolgens de bordveger der logica en daarna de spons der weldenkendheid over het krijtbord uwer innerlijke twijfel halen: De Grootste Belg is Ambiorix. Punt.
Had Ambiorix – en vooral zijn aartsrivaal Julius Caesar – de Belgen niet zo onuitwisbaar in de geschiedenis geschreven dan was er wellicht zelfs nooit sprake geweest van het land ‘België’. Door dat ene zinnetje van Caesar in zijn Commentarii De Bello Gallico - ‘Van alle Galliërs zijn de Belgen het dapperst...’ - is het ‘Belgische volk’ een historisch feit geworden. En het zijn Ambiorix en zijn Eburonen die Caesar dat veelzeggende zinnetje hebben doen opschrijven, door in 54 voor Christus alle Belgische stammen te verenigen en aldus het machtige Romeinse leger ter hoogte van Limburg uitvoerig in diverse pannen te hakken. Meest Gevreesde Leger Van Zijn Tijd vs Ambiorix En Zijn Maten Van Het Café : 0 – 1. Vergelijk dat met de schampere verwezenlijkingen van pakweg een Brel, die ten tijde van Ambiorix trouwens snel Assurancetourix-gewijs in de boom zou hebben gehangen. Of met de verwezenlijkingen van die twee tjeven die elk iets in de sociale sector hebben betekend, of met die van – het idee alleen al! – een coureur, een veredelde zondagsschilder of een schrijver van derde signatuur. Nee, mijn held heeft feitelijk geen tegenstand. Ambiorix rules. (pdw)

UPDATE: MEN KAN OOK OP AMBIORIX STEMMEN VIA DE TELEFOON: 0905/561 02 OF DOOR EEN SMS TE STUREN: STUUR 'BELG 02' NAAR 3470