donderdag, maart 19, 2009

Week Tartaar voor de week van 16 maart

Osama Bin Laden was vorige week jarig. Zijn 52e verjaardag werd op gepaste wijze gevierd: 52 zelfmoordenaars hebben zich feestelijk synchroon opgeblazen en een geit sprong uit een taart.

Ijsboerke & Durex: 1 strijd! Amerikaanse voedingsspecialisten beweren dat in ijsroom een ingrediënt zit dat mensen tegen seksueel overdraagbare ziekten zou kunnen beschermen. Waarschijnlijk zoals in ‘als je maar genoeg roomijs eet is op de duur niemand nog in uw gigantische reet geïnteresseerd’.

In Saoedi-Arabië werd een 75-jarige vrouw veroordeeld tot veertig zweepslagen wegens losbandigheid van zeden. Ze had het namelijk aangedurfd om – stel u voor! –aan de voordeur een praatje te slaan met twee mannen die geen familie van haar zijn. Het erge is: het ging om Davy Brocatus en Showbiz Bart die de weg kwamen vragen.

Enkele persoonlijke bezittingen van Mahatma Gandhi, die binnenkort bij Sotheby’s worden geveild, zouden allesbehalve authentiek zijn. Denk daaraan vooraleer u een bod uitbrengt op Gandhi’s laptop en gps. ‘Gandhi’s laptop & gps’, alweer een geschikte titel voor een Vlaamse gedichtenbundel.

Pornokoningin Jenna Jameson heeft een eigen parfum op de markt gebracht: ‘Heartbreak’. Ruikt naar het schijnt het lekkerst wanneer het subtiel aan de mondhoeken en op de kin wordt aangebracht.

Enkele internationale luchtvaartmaatschappijen hadden vorige week plots besloten om het toiletbezoek aan boord betalend te maken. Een maatregel die enkele dagen later haastig werd ingetrokken, toen bleek dat enkele gierige passagiers in een kotszakje probeerden te kakken.

Mensen Die Het Begrip Loser Een Geheel Nieuwe Invulling Geven: de 23-jarige Antonio Robledo was aan een reeks overvallen op benzinestations en nachtwinkels in Minnesota bezig, een tocht die hij twee keer ietwat overmoedig onderbrak om naar de politie te bellen waarbij hij ze vierkant uitlachte: ‘Ik ben véél slimmer dan jullie!’. Maak het bericht vooral zelf af met de gegevens ‘gsm’, ‘traceren’ en ’30 minuten later’ +++

Britse vorsers kondigen trots aan dat ze hebben ontdekt waarom ons haar grijs wordt met het ouder worden. Blij te vernemen dat aids, kanker, ebola, Alzheimer, malaria en Parkinson kennelijk allemaal onder controle zijn.

Volgens een nieuwe biografie zou de vrouw van Charles Darwin hem aanzienlijk hebben beïnvloed, vooral via haar muzikale inspanningen. Luisteren naar zijn vrouw die een étude aan het klavier probeerde te ontlokken en daarbij een blij lied aanhief zou goeie ouwe Charles het inzicht hebben verschaft, als zouden wij van de apen afstammen. Ik wist niet dat Darwin nog met Yoko Ono getrouwd was geweest, u?

Volgens artsen van de Cleveland Clinic zijn mannen die drie keer of meer per week klaarkomen psychologisch én fysisch 5 tot 8 jaar jonger dan hun werkelijke leeftijd. Maar als u me nu wil excuseren, ik wil mijn favoriete programma op Ketnet niet missen.

donderdag, maart 12, 2009

Week Tartaar voor de week van 10 maart

Een populaire Australische fitnessgoeroe is van plan om de komende weken en maanden een schrans-o-rama van jewelste te houden om zo binnen de kortste keren meer dan 50 kg aan te komen. Hij hoopt op die manier de mentale ingesteldheid van zijn klanten, meestal fat bastards, beter te begrijpen. Misschien een tip voor de advocaat van de ontslagen Gentse korpschef Peter De Wolf: ‘Door stomdronken achter het stuur te kruipen en ergens tegenaan te knallen wou mijn cliënt zich enkel inleven in de leefwereld van wetsovertreders, edelachtbare...’

In de Verenigde Staten is het sinds vorige week bij wet verboden om een chimpansee als huisdier te houden. De nieuwe wetgeving kwam er nadat een vrouw in Connecticut door haar chimpansee werd aangevallen, waar ze een gruwelijk verminkt aangezicht aan heeft overgehouden. Nu weten we eindelijk waar Bubbles na de sluiting van Neverland onderdak heeft gevonden.

Onberaden Uitwegen Uit De Crisis: in Zweden werd een 64-jarige vrouw betrapt bij het stelen van een dozijn dagbladen. Ze had onmiskenbaar reeds in diverse winkels toegeslagen want haar appartement bulkte van de kranten. Het was haar bedoeling om zoveel mogelijk kruiswoordraadsels in te vullen. Ze hoopte zo haar kansen op een geldprijs te vergroten. Twaalf vertikaal, tien letters: ‘penitentiair instituut’.

Mensen Die Het Begrip Loser Een Geheel Nieuwe Invulling Geven: de 26-jarige Angel Galvan-Hernandez stond in Seattle voor de rechter omdat hij twee vrouwen had verkracht, na ze eerst met een baksteen min of meer buiten gevecht te hebben gesteld. Angel gebruikte die baksteen omdat hij anders van de dames geheid op zijn lazer had gekregen, want met 1m51 voor 43kg is hij eerder uit jockeyhout dan uit verkrachtershout gesneden. Dat is ook de reden waarom hij de juge sméékte om hem niet de maximumstraf van 20 jaar te geven, maar wel de doodstraf: ‘Met mijn tengere postuur ga ik in de gevangenis voortdurend verkracht worden, en ik sterf nog duizend keer liever dan verkracht te worden, edelachtbare...’. Waarop de ironiemeter prompt begon te roken en Angel 20 jaar cel kreeg +++ En in New York probeert politieluitenant Dominic Maglione, een godvrezend man, via de rechtbank zijn penning en dienstwapen terug te krijgen. Die werden hem ontnomen omdat de 44-jarige Maglione de afgelopen maanden in het politiekantoor regelmatig 10 uur aan een stuk op zijn knieën had zitten bidden. Hij deed dat naar eigen zeggen om de ‘demon’ te verjagen die hij door de gangen van het precinct zag zweven. Bonus: luitenant Maglione weigerde zijn bidmarathons voor wat dan ook te onderbreken en deed iedere keer vrijuit zijn gevoeg in zijn broek.

Mensen Wier Seksleven Nog Triestiger Is Dan Dat Van U: in New Hampshire is men op zoek naar een man die naar bedrijven belt, zich voorstelt als ‘iemand van het hoofdkantoor’, en zegt dat de brandblussers dringend moeten gecontroleerd worden. Eenmaal dat is gebeurd krijgen de werknemers te horen dat ze onmiddellijk al hun kleren moeten uittrekken ‘vanwege de vrijgekomen chemische stoffen’ en dat ze vooral ‘ondertussen aan de lijn moeten blijven’. Waarna de beller onmiskenbaar begint te masturberen. Bonus: een getroffen werknemer van Kentucky Fried Chicken verklaarde tegenover het lokale tv-station WMUR9: ‘Ik begon wantrouwig te worden toen de man suggereerde dat we voor alle zekerheid ook op mekaar moesten urineren...’

Bij funderingswerken in San Diego is men op de fossiele resten van een mammoet én een walvis gestoten. De mammoet lag bovendien pal bovenop de walvis. Ofwel is dit een grillige speling van de natuur, ofwel betreft het hier gewoon de resten van een sandwich die Bart De Wever er ooit heeft weggegooid.

woensdag, maart 04, 2009

De weldenkendheid wint - SKEPP vs. kwakzalver: 1 - 0

"In België mag men een kwakzalver nog een kwakzalver noemen." De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de schade-eis afgewezen die de omstreden alternatieve kankerbehandelaar Robert Gorter had ingespannen tegen de vzw SKEPP en twee van zijn leden, de artsen Wim Betz en Luc Bonneux.

De Nederlandse arts Robert Gorter baat een “kankerkliniek” uit in Keulen waar hij kankerpatiënten behandelt met een allegaartje van alternatieve therapieën, zoals homeopathie, vitaminekuren, maretakextract, en ook met behandelingen die lijken op experimentele spitstechnologie, zoals warmtetherapie en dendritische cellen. Hij maakt agressief reclame en belooft spectaculaire genezingen. Een vereniging van kankerpatiënten vroeg om advies. Betz en Bonneux wezen er in een artikel op de website van SKEPP op dat die behandelingen onzinnig tot gevaarlijk zijn en zeer duur, tot tienduizenden euro’s. Zijn reclame is erg misleidend.

Gorter is huisarts maar noemt zich professor en kankerspecialist. Een Duitse rechtbank heeft hem inmiddels verboden zich professor te noemen.

Het artikel noemt die Keulse kliniek een duidelijk voorbeeld van kwakzalverij en raadt het de mensen ten stelligste af..

Gorter stapte naar de rechtbank omdat hij door die publicatie schade zou hebben opgelopen. Hij eiste dat SKEPP het artikel van zijn website zou halen. Bovendien eiste hij van beide auteurs en van de vereniging 25.000 euro schadevergoeding.

De rechtbank wijst die eisen nu af vanwege het recht op vrije meningsuiting (vonnis van 6/2/2009). Het gewraakte artikel is volgens de rechters “een bijdrage van twee dokters die zich kunnen beroepen op enige faam in de medische wereld. Zij beroepen zich op hun onderzoek ter zake en op de gefundeerdheid van hun uitlatingen en kritiek” . Het gaat dus niet om “lichtzinnige ideeën” en Gorter heeft niet kunnen aantonen dat men enkel de bedoeling had hem kwaadwillig te schaden. De rechtbank spreekt zich niet uit over de behandeling van Gorter, maar merkt op: “Wie zich als dokter in de medische wereld inlaat met experimentele therapieën stelt zich bloot aan kritiek op deze therapieën en op zijn handelswijzen.” Door bovendien publiciteit te geven aan zijn behandeling, stelt Gorter zich bloot aan kritiek, aldus de magistraten. Zijn eis wordt verworpen en hij moet ons de kosten voor verdediging vergoeden.

SKEPP is uiteraard verheugd dat een rechtbank uitdrukkelijk het recht op vrije meningsuiting erkent als er gefundeerde kritiek wordt geleverd op omstreden therapieën. Dat klinkt vanzelfsprekend voor een vrij land, maar toch werd eerder in Nederland de Vereniging tegen de Kwakzalverij veroordeeld omdat ze een andere omstreden therapeut een “kwakzalver” had genoemd. Betz en Bonneux hebben niet geaarzeld die term te gebruiken, maar duidelijk uitgelegd wat ze ermee bedoelden: ”het regelmatig verkopen of aanbevelen van behandelingen of producten waarvan de werking niet bewezen is".

SKEPP levert alleen kritiek op omstreden praktijken en theorieën als die gebaseerd is op ernstig onderzoek en kennis van zaken. De rechtbank heeft dat ook voor dit geval erkend. Dat is een goede zaak in de strijd tegen flauwe kul en charlatanisme;

Het bewuste artikel - dat nooit van de website werd gehaald - is te vinden op:

http://www.skepp.be/artikels/alternatieve-behandelingen/dr-robert-gorter-en-zijn-alternatief-centrum-voor-kankerbehandeling