vrijdag, december 15, 2006

The Big Laurentski

Monseigneur, hoogedele prins, broeder Laurent,
De affaire waar u volgens de jongste nieuwsberichten een eerder onfrisse rol in zou hebben gespeeld bevat alle elementen die le Belge moyen vreselijk uit zijn hum brengen: nietsnutterij, gekoppeld aan hoogdravendheid en vermeend gesjoemel met staatsfondsen. Ai! Als er iets is waar de modale landgenoot het van op zijn heupen krijgt dan is het wel de gedachte dat ‘de hoge heren’ in zijn zakken zitten. U, die ik altijd als een prins van het volk heb gekend, beseft dat uiteraard ten volle. Het is dan ook niet de eerste keer dat u zich losrukt van de koekjestrommel waar u op thuis hoort om plots in het echte leven op te duiken, niet zelden met gierende banden. Dat maakte u bij een bepaald deel van de bevolking – waartoe ik mezelf graag reken - precies sympathiek. Dat opduiken bedoel ik, niet die gierende banden. Uw dédain voor het protocol, uw zwijgzaam misprijzen van de religieuze hysterie die zoveel leden van uw familie treft, uw stijlvolle zonnebril, uw Porsche en het gerucht (het maakt zelfs niet meer uit of het waar is of niet) als zou u een passionele scharrel met Wendy van Wanten hebben beleefd... hey!, u was op een gegeven moment zodanig cool, dat u onder uw oksels steaks kon invriezen. U was onmiskenbaar de rock ’n roll-prins. The Big Laurentski. Dat waren nog eens tijden.

Met permissie, prins, en geen kwaad woord over uw lieftallige gade maar het is enigszins fout beginnen lopen toen u trouwde en prompt voor troonopvolging begon te zorgen. Heel onwaarschijnlijke troonopvolging, maar kom, toch troonopvolging. Ineens werd u een beetje saai. U werd een van hen. In nauwelijks een half jaar tijd vervelde u van uw sympathieke snobimago en kwam er een vorstelijke zeur tevoorschijn. Hoe vermoeiend was uw geklaag over geld en het tekort daaraan in het bijzonder. En diende uw aanhoudend gehengel naar extra fondsen dan nog om een week ongebreideld te feesten in Monte Carlo of Saint Tropez, maar neen: u wou een kindermeisje tewerkstellen. Het spijt me, monseigneur, maar u werd zo kleurloos en vervelend dat u door drogende verf in het oog werd gehouden.

Tot nu. Niet alleen hebt u nu iets voor mekaar gekregen wat tot voor kort niemand voor mekaar scheen te krijgen, namelijk Jean-Marie De Decker van de voorpagina’s der kranten vegen, u bent ook duidelijk aan een remonte bezig. Of het allemaal waar is wat uw ex-adviseur beweert – over dat gesjoemel door de zeemacht om uw uitbundige levensstijl te financieren, en dat u daar zelf van af wist – weten we natuurlijk niet en ik hoed me om daar uitspraken over te doen, maar ik hoor praten over belangrijke sommen geld die kwistig aan luxeproducten, chique kleren, merkhorloges, exquise avondjes uit en dure auto’s zouden zijn gespendeerd. Dat begint er – l’union fait la force nog aan toe! - weer op te lijken, Uwe Dudeheid!

Ik wil u daarom persoonlijk melden dat ik, in tegenstelling tot wellicht vele landgenoten, er helemaal geen moeilijkheden mee zou hebben als zou blijken dat u in deze niet helemaal recht in uw prinselijke molières staat. Zo heb ik u namelijk het liefst: een beetje schuin, met een duur horloge aan de pols, op weg naar uw niet helemaal reglementair geparkeerde Porsche. Op geheel eigen wijze verstrekt u uw fans subtiel entertainment en ik ben bereid daar iets voor te betalen. Jammer voor u heb ik bij Justitie evenveel in de pap te brokkelen als twee mensen die bij Justitie niets in de pap te brokkelen hebben.

Artikel 88 van de grondwet stipuleert dat enkel de koning, uw vader, onbeperkte en absolute onschendbaarheid geniet, zowel op burgerrechtelijk als strafrechterlijk gebied. Met andere woorden: uw ouwe heer, waar u steeds meer begint op te gelijken, kan en mag rock-’n-rollen dat de stukken eraf vliegen, maar alle andere leden van het operettegezelschap-zonder-repertoire (© Rudy Vandendaele) dat wij kennen als de Koninklijke Familie moeten hun manieren houden zoals wij allemaal.
‘De prins moet beschouwd worden als eender welke andere burger’ stelde minister van Justitie Laurette Onckelinx. ‘Ik dank de minister voor dit cryptisch maar duidelijk antwoord’, riposteerde het flauwtjes glimlachende SP-A parlementslid Dylan Casaer, geheel voorbijgaand aan de nochtans onmiskenbare tegenstelling tussen ‘cryptisch’ en ‘duidelijk’. Men lacht wat af in de politiek. Ik hoop van ganser harte dat u de komende weken ook mag blijven lachen. Uw trouwe onderdaan en fan, (pdw)

12 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Laurent's nieuwe fonds zal zorgen voor de geframede gevangen.
De geframede gevangenen van belgie zijn niet van het kaliber lincoln burrows maar dat wil niet zeggen dat het een verwaarloosbaar fonds zal worden zegt laurent.

Gevraagd naar de toepassingen van dat fonds zei laurent dat dat voornamelijk naar infrastructurele bescherming zal gaan in de gevangenissen.

Van belgische infrastructuur kent laurent ook alles.

Anoniem zei

Een tijdje geleden zou het me kapot geërgerd hebben in wat ons 'Prinstje' (© Wendy Van Wanten) zit uit te vreten met het derivaat van onze arbeid. Als zij er niet mee weglopen dan zou het wel één of andere politieke beunhaas zijn.

Besides: voor wie zouden de eskimo's dan nog het vet uit de walvissen pompen als Fabiola's coiffure zonder fondsen zit. Er staan gezinnen op het spel.

Anoniem zei

ik dacht altijd dat dat een boterkoek was.

Anoniem zei

ik was net exact hetzelfde aan het denken als PDW (of 'pee-did-dub' zoals hij wordt genoemd in hiphop kringen) behalve dat van die oksels en die biefstukken. Trouwens, omwille van de corruptie moet je het koningshuis niet afschaffen als je ziet wat Chirac als president al naar belastingsparadijzen heeft versluisd.

Anoniem zei

ik was exact hetzelfde aan het denken als PDW (of 'pee-did-dubby' zoals hij bekend is in hiphopkringen). Trouwens voor de corruptie moet je het koningshuis niet afschaffen als je ziet wat président Chirac al richting belastingsparadijzen heeft verdonkeremaand.

Neverbeendead Religion zei

Vandaar ook pee diddy westhost
want
it's all one blood in da westcoast

Karel zei

Ik belde vandaag naar Saddam om hem gelukkig nieuwjaar te wensen.... Maar hij hing op.

Bolders zei

De prinselijke vetklep is nog geen schop onder zijn kloten waard ... (maar als hij hier ook poen riekt, wie weet ...)

de kittelende kittelaar zei

patrick wanneer gade nog is updaten man?

Anoniem zei

Ondertussen heeft de belgische infrastructuur uit reactie 1 van deze topic wat belgische muziek meegekregen in de laatste reactie.

Keitel zei

Als dan toch het gehele establishment met de grond gelijk gemaakt mag worden, dan treft men ras de aasetende hoofden van Hanenwurger aan.

Anoniem zei

Hierbij een gevatte kijk op de zaken vanuit Nederland. Om precies te zijn, NRC Handelsblad.