vrijdag, april 28, 2006

Kukelekuuuu!

Volgens Brussels parketwoordvoerder Jos Colpin meenden zowat alle ooggetuigen van de dodelijke steekpartij in Brussel-Centraal dat ze Noord-Afrikanen hebben gezien. Ondertussen weten we dat het om twee Polen gaat. Ik was er zelf niet bij maar de vraag die zich onweerhoudbaar naar voren wurmt – als betrof het een fotograaf van Dag Allemaal nadat iemand vooraan in de rij had geroepen: is dat niet Rik Daems die ginds in zijn bloot gat staat? – is: waarom kunnen we geen Pool van een Noord-Afrikaan meer onderscheiden? Ik meen me namelijk te herinneren dat we dat nog niet zo lang geleden moeiteloos wél konden. Toen het kantelpoortenbedrijf Feryn uit Kapelle-op-den-Bos vorig jaar in mei aankondigde geen Marokkanen te willen aanwerven ‘omdat de meeste van onze klanten ze gewoon niet aanvaarden....’ , voegden supporters van Feryns bedrijfscultuur daar met veel aplomb aan toe: ‘...met de Polen stelt dat probleem zich bijvoorbeeld helemaal niet...’. Als het gaat om het installeren van onze garagepoort, het pleisteren van de living of het metselen van een aan de controle der Bouwinspectie onttrokken veranda weten we de Noord-Afrikanen van de Polen te scheiden van zodra ze één stap op de oprit hebben gezet, met onze vingers in de neus zelfs. Maar wanneer twee jonge Polen onder diezelfde neus een jongeman in koelen bloede neersteken in een goed verlichte stationshal zijn we er vreemd genoeg van overtuigd dat we twee Noord-Afrikanen hebben gezien. Ziedaar wat jaren van extreemrechtse stemmingmakerij ons heeft opgeleverd: letterlijke kortzichtigheid.
Maar het zijn dus Polen. Bij de fanatieke aanhang van het Vlaams Belang sloeg dit nieuws vast in als een bom op het slaghoedje van een nog grotere bom. De demagogie-machine was net vorstelijk ingeolied, vlammende editorialen, lezersbrieven en forumberichten over het échec van de multiculturele samenleving waren al verstuurd en nu dit. Polen dan nog, dat zijn godverdomme katholieken!
Om toch maar niet in eigen boezem te hoeven kijken, kronkelen de flinke jongens ter rechterzijde zich momenteel in meer bochten dan iets wat zich in héél veel bochten kronkelt. Denk bijvoorbeeld aan een adder die door de andere adders voor de lol midden in een spijkerbed werd geflikkerd en die vloekend naar de uitgang van dat %*/°!!! labyrint zoekt. Ik vond een fraai voorbeeld van kronkelarij in de periferie rond Paul ‘Meneer Alexandra Colen’ Beliën (foto), een man die op de wereld is gezet om ons erop te wijzen dat moeder natuur soms wél een vacuüm toestaat.
Op zijn internetsite The Brussels Journal had Beliën een paar dagen voor de stille mars nog een gulp gal getiteld ‘Geef ons wapens’ gepubliceerd, een schuimbekkend geschreven pamflet dat zelfs de als opiniestuk vermomde veest van Jean-Marie Dedecker ver achter zich laat in het grote Kampioenschap Reactionair Gezwam Ejaculeren. ‘De roofdieren hebben messen’, schreef Beliën. ‘Van kleinsaf hebben ze tijdens het jaarlijkse offerfeest geleerd hoe ze warmbloedige kuddedieren moeten kelen.’ Gezellige man.
In zijn entourage treffen we ‘Hoegin’, een enthousiaste medewerker van The Brussels Journal. Die heeft het sinds dinsdagmorgen erg moeilijk met de verontschuldigingen die het Brussels parket bij monde van Jos Colpin terecht aan de Noord-Afrikaanse gemeenschap heeft overgemaakt en zoekt op zijn weblog wanhopig maar tevergeefs naar hout snijdende argumenten om daar graten in te zien. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk een paar Polen ken die zonder probleem voor Noord-Afrikaan zouden kunnen doorgaan’ gaat het al meteen in de eerste paragraaf. Een sterke opener. De auteur poogt hier twee vliegen in één klap te slaan: hij ondermijnt de stelling als zouden we makkelijk het verschil moeten kunnen zien tussen een Pool en een Marokkaan én hij beweert een paar Polen, allochtonen, persoonlijk te kennen. Hij kan dus bezwaarlijk van xenofobie worden beschuldigd. Het is eens iets anders dan ‘ik ben geen racist, maar....’ Hierop volgt een rist merkwaardige redeneringen die ik u zal besparen. Laat ik volstaan met te stellen dat de logica van kameraad Hoegin meer gaten bevat dan een stuk gruyère waar iemand zo-even zijn Uzi heeft in leeggeschoten. Afijn, even verder komen we uit bij de geweldige zin ‘De daders zijn toevallig ook twee jongens, maar stel dat het twee meisjes waren geweest die er nogal jongensachtig uitzagen, zou hij (Colpin) dan ook zijn verontschuldigingen aan de mannelijke helft van de bevolking hebben aangeboden omdat zij weer te snel met de vinger gewezen werden?’
Kukelekuuuu! is hier, geloof ik, de meest aangewezen riposte. (pdw)

23 opmerkingen:

asskicker zei

Kleine update, pdw: de Polen waren eigenlijk Roma-zigeuners met een Poolse nationaliteit. Romazigeuners kunnen gemakkelijk doorgaan voor Noordafrikanen.

Het spijt me, maar ik blijf het beledigend vinden dat iedereen nu met een opgestoken vingertje zit te beweren dat ik een verborgen racist ben, vergiftigd door jarenlange vuispuiterij van de bruinhemden, omdat ik een Roma en een Noordafrikaan niet van elkaar kon onderscheiden.

Ten tweede, en dat wordt soms vergeten, de Noordafrikaanse gemeenschap was er zelf van overtuigd dat het Norrdafrikanen waren!! Als zij al het verschil niet kunnen zien, hoe moet ik het dan kunnen?

Ten derde, als je als flik op zoek bent naar daders die door alle ooggetuigen beschreven worden als iemand van hoogstwaarschijnlijk Noordafrikaanse afkomst, ga je dat dan verzwijgen in de daderbeschrijving omdat het misschien ook een Roma kan zijn? Zou dat de opsporing niet een beetje hinderen?

sarjarunkkaaja zei

De nagel op de kop pdw, volledig gelijk, ik hoop dat dit in de standaard komt...

Hoewel, eerlijk gezegd, het zou beter eens in GvA en HLN verschijnen... daar zitten, volgens mij, de mensen die je moet overtuigen, pdw

Anoniem zei

Scherp stuk. 'Ja maar, ze zàgen er uit als Naffers!', als dat het niveau van het Belgisch opsporingswerk is, kan de Bende van Nijvel nog lang op twee oren slapen: Dan zijn de politiediensten immers al jaren op zoek naar een oude man met kale kruin, krullend nekhaar en een grote scherpe neus, naar Groucho Marx en naar Ronald Reagan. Zucht...

Ik herinner me dat ook na de aanslag op het Oklahoma City Center de getuigen te hoop liepen die 'Arabische types' zich 'verdacht hadden zien gedragen' rond het gebouw. Toen bleek de wazige extremist Timothy McVeigh de dader, wat in sommige VB-middens op tandengeknars werd onthaald.

Een beetje zoals nu. Hoe anders klonk het triomfalistische mengsel van leedvermaak, opluchting en euforie in VB-hoek toen de piste dat de Van Nieuwenhuyze-Amzil-bedreigingen wel eens aan een liefdeshistorie ontsproten konden zijn, opgeld begon te maken.

Anoniem zei

Naar wat ik er van opgevangen heb, zouden het Roma-zigeuners zijn (http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_people), wat de verwarring deels kan verklaren...

Schuppe zei

Waarom kunnen we geen Pool meer van een Marokkaan onderscheiden? Ik moet eerlijk bekennen, ik had er ook moeite mee, toen er de laatste keer bij mij ingebroken werd en ik oog in oog stond met een paar snotapen van vreemde origine (de oudste bedreigde me met een schroevendraaier, ik prijs me gelukkig dat ik gaan lopen ben en dat ik het hier nog kan navertellen).

Waren het zigeunerkinderen? vroegen de toegesnelde agenten. Ja! antwoordde ik, want het konden best zigeuners geweest zijn! Ze zagen er alleszins zo uit, maar het konden even goed Grieken, Turken, Albanezen, Spanjaarden of noordafrikanen geweest zijn. Maar als er plots 6 politieauto's rond je huis staan, dan begin je daarover niet te lullen, dan bevestig je kortweg met ja, want je wil dat die (toevallig donkerhuidige) schoften zo snel mogelijk opgepakt worden, ze zijn immers nog maar 5 minuten je huis uit, het is klaarlichten dag, go for it, go go go! denk je dan!

Een paar tellen later hoor je de achtergebleven agenten (de andere 5 auto's kammen de streek uit) ook stellen dat er een ware inbrakenplaag heerst van zigeunerkinderen, en dat ze er die ochtend een paar, die ze opgepakt hadden, zijn gaan lopen, in een naburige gemeente.

Deze ervaring dateert van februari. En een paar weken later volgde er een reactie van een burgemeester in de streek die stelde dat hij het kots- en kotsbeu was: er waren in zijn gemeente al een paar keer zigeunerkinderen opgepakt wegens inbraken, en telkens opnieuw vrijgelaten. En er was ook een pervert in een rusthuis een oude vrouw gaan aanranden, en ook die was rapper thuis dan de flikken hun pv hadden kunnen opmaken.

Er schort dus wat aan ons gerechtelijk apparaat, zoveel is duidelijk. Iets wat me op dit moment eigenlijk een veel belangrijker kwestie lijkt dan de vraag of we ons nu moeten verontschuldigen omdat we ons vergist hebben in het beoordelen van de afkomst van een verdachte...

nm zei

Het zijn geen katholieke Polen, het zijn Roma zigeuners. Tot spijt van wie het benijdt hebben zigeuners soms dezelfde huidskleur als Noord - Afrikanen. De rascistische samenzwering bestaat niet. Spijtig he.
Welk dierengeluid zou de correcte riposte zijn op deze vingerzwaaiende woordenbrij? Woef woef? Miauuw? Ik sta open voor suggesties.

DS zei

Wat heeft het niet herkennen van twee Poolse Roma-zigeuners op onduidelijke videobeelden te maken met racisme? Helemaal niets, maar dan ook helemaal niets. Ik snap de opgefokte hysterie die daarover ter linkerzijde gemaakt wordt, helemaal niet.

Die twee schoffies konden perfect doorgaan voor Noord-Afrikanen, net zoals Frank Van Hecke dat ook probleemloos kan. Ik zie 'm met zijn mokkakleurtje zo al aan een kraampje op een straatmarkt in Marrakech staan, maar dat terzijde. Zelfs de Noord-Afrikaanse gemeenschap had hen voor Noord-Afrikanen aanzien. Domme fout, maar met racisme heeft het niets te maken. Als ik Gerolf Annemans op tv zie, denk ik ook altijd minstens een seconde lang dat er een berenhol voor de camera plaats genomen heeft. Dat soort fouten gebeuren nu eenmaal, ook op grotere schaal blijkbaar.

Voor de rest stem ik wel helemaal in met de column van (pdw). Terwijl de rechtse sokken zich zelfgenoegzaam wentelden in hun heilige verontwaardiging - ze waren oprecht begaan met het leed van Joe's vrienden en familie, uiteraard - en alle talen die ze machtig zijn ontkenden dat ze de moord van Joe Van Holsbeeck gebruikten om hun racistisch gezwam op alle mogelijke manieren te ventileren, was het tegendeel pijnlijk duidelijk. Nog nooit werd morele verontwaardiging zo slecht gefaket als de voorbije week door het stelletje rechtse hypocrieten dat ons wou laten geloven dat ze ook maar één seconde bekommerd waren om Joe Van Holsbeeck, zijn familie of zijn vrienden. Het was een godsgeschenk: eindelijk nog 's een gelegenheid om ouderwets van leer te trekken tegen de multiculturele maatschappij en ongegeneerd racistische crap te verkopen. Hier en daar kwam er zelfs een warm wit kwakje in een onderbroek terecht, wellicht. Zoveel genoegen beleefden sommigen aan dit voorval.

Tot bleek dat hun geparasiteer op de kap van Van Holsbeeck plots geen steek hield. Toen werd het helemaal grappig, want plots moest met man en macht volgehouden worden dat extreemrechts zich helemaal niet grandioos belachelijk gemaakt had. Zo viel er toch nog iets te lachen.

Blogbaas zei

Op mij heeft die heisa anders wel een heilzaam effect. Ik bekijk de Noord-Afrikanen nu met een ander oog: het zouden wel eens Polen kunnen zijn.

KDW zei

Beste Belgen hierboven.
Kan iemand mij uitleggen waarom de afkomst van de moordenaars zo relevant is, nu het toevallig geen blanke Belgen zijn. Ik pak maar gewoon de krant van vandaag: Nieuwsblad 28 april pg 13, Jos Heyman-Dewitte staat voor assisen voor de gruwelijke verkrachting en moord op Charlotte van Walleghem. En ik vraag me af waarom er hier geen bladzijden vol geschreven worden om te verklaren hoe de Vlaamse katholieke afkomst van de dader hem tot deze daad heeft kunnen brengen? Waarom lopen er geen 80.000 mensen op straat tegen deze zinloze moord? Waarom geen speciale reportageploeg die de ras- of geloofsgenoten van de dader interviewt en hen vraagt hun spijt te betuigen? En waarom dit niet elke dag, aangezien er elke dag spierwitte belgen voor de rechter staan? Ik ben verontwaardigt over elke moord. Maar ik ben dan ook maar een halve Belg. Blijkbaar nog niet genoeg geïntegreerd om mij de selectieve verontwaardiging eigen te maken.

Nicolas Raemdonck zei

Het waren idd geen Polen maar Romas.
Doch dat maakt inderdaad niet veel uit. Los van het taalgebruik van pdw dat niet mijn stijl is, moet ik hem gelijk geven. De reacties van sommigen op het feit dat de daders geen Noord-Afrikanen waren, was kronkelachtig en verbazendwekkend.

Neemt niet we dat er problemen met criminaliteit zijn bij sommige allochtone jongeren, maar dat wordt niet opgelost door ze allemaal eens rap te stigmatiseren en veralgemenigen te hanteren. Anderzijds helpt een "links" knuffelbeleid al evenmin.

vinejo zei

Aan 'ds':
Schitterend geschreven en just my thoughts!
Die grote letters op de voorpagina van DM vond ik( zelverklaarde lichtontgoochelde maar volhardende linkse stakker ) ridicuul.

Jabbe zei

@KDW: Om een antwoord te kunnen geven op je vraag, zou ik graag cijfermateriaal hebben van de hoeveelheid Brusselaars/mensen die vaak in Brussel komen op de Stille Mars, procentueel dus.

Mocht blijken dat het er heel veel zijn, dan zie ik die grote opkomst ook vooral als een ferm signaal van 'wij zijn die onveiligheid hier in Brussel beu'.
Als Brusselaars zelf niet zo fel vertegenwoordigd zouden zijn, snap ik ook niet goed waarom mensen massaal naar de hoofdstad afzakken om voor deze ene moord te betogen.

De relevantie van de grote respons was voor mezelf dan ook dat heel veel mensen het gewoon kotsbeu zijn om onveilig in hun eigen hoofdstad en andere grootsteden rond te lopen. GSM's en MP3's kwijtspelen is dagelijkse kost en ik hoop dat verkrachting dat niet is, in dezelfde mate al zeker niet.

Schuppe zei

Waar ik nu al een hele week aan zit te denken: vorige zondag was er in Harelbeke een man die met zijn fonkelnieuwe BMW (SUV-model) een kleinere auto van de weg geknald heeft, en dat tegen een geschatte snelheid van ongeveer 160 per uur. Niet opzettelijk, vermoed ik, maar het effect was hetzelfde: 1 dode.

De lafaard-BWM-bezitter zette het op een lopen, maar werd later opgepakt in licht beschonken toestand. Om meteen weer vrijgelaten te worden.

Ik denk dat we nog lang gaan mogen wachten vooraleer we 80.000 mensen in Brussel gaan zien rondtrekken in een mars tegen verkeersgeweld...

Jabbe zei

@Schuppe:

"De lafaard-BWM-bezitter zette het op een lopen, maar werd later opgepakt in licht beschonken toestand. Om meteen weer vrijgelaten te worden."

Dit lijken me vaak 'gevaarlijke' redeneringen. "Meteen weer vrijgelaten te worden"... dat kan evengoed willen zeggen dat hij binnenkort voor het gerecht moet verschijnen, daar veroordeeld wordt, en dan bv naar de gevangenis moet.

Of zou jij het normaal vinden dat iedereen dan meteen, tot aan zijn proces, in den bak zou moeten blijven? Met alle risico's dat er ook wel eens onschuldige mensen tussen zouden kunnen zitten?

Anoniem zei

@Jabbe: ik denk dat die kans in dit geval nogal klein was. Schuppe wijst terecht op een van de zwakheden in ons systeem. Ik denk dat Churchill er niet ver naast was toen hij zei: 'de democratie is verre van het ideale systeem om het land te besturen. Maar het is het beste dat we hebben'.
Ik zou ook graag willen dat diegene die mijn fiets jat, gepakt wordt, bij voorkeur door die flikken die mij toen ik nog lang haar had om de haverklap tegen de muur meenden te moeten plakken om mijn identeit te controleren. En zo is het overal wat: geen enkel systeem is perfect. En let's face it: ik weet uit ervaring dat vrijheidsberoving niet leuk is, maar alles went. Zie maar hoe gezond Michel Nihoul uit de bak is gekomen.

Anoniem zei

Wat een geluk dat ik voor deze rommel niet hoef te betalen en zo weg kan klikken. Wat een zootje zeg. En betaalt DS daar nog voor ook ???

Anoniem zei

Aan een tankstation in Zellik krijgt een Congolees een ferm pak slaag en de dader wordt opgespoord, ondervraagd en weer vrijgelaten. Bedankt, en tot de volgende keer! Wil u ook nog een klantenkaart? hoor ik de flikken in mijn verbeelding zeggen. Want als ze niet beleefd zijn, dan krijgt de beklaagde allicht ook nog eens het voordeel dat hij procedurefouten kan inbrengen.

Dat betekent niet dat hij ongestraft blijft, zegt parketwoordvoerder Jos Colpin.Voor feiten van verkeersagressie worden altijd vervolgingen ingesteld.
Bollocks! Vierkante bollocks! Ik heb het meegemaakt een paar tikken te krijgen van een inwoner van een buurland (toevallig een BMW-bezitter, het buurland speelt nu even geen rol) omdat ik in zijn weg en te traag gereden had naar zijn goesting. Het geval werd geseponeerd omdat het parket niet de moeite wil doen om over de grens te gaan voor dergelijke akkefietjes, begrijp: wij hebben onze handen vol, we moeten onze prioriteiten stellen.

De boodschap: deel gerust een paar tikken uit, u wordt toch niet vervolgd. Breek gerust in, wij hebben momenteel een gigantische gerechtelijke achterstand en onze gevangenissen zitten toch vol! Alleen maar als u iemand neersteekt met een mes, pas dàn zetten we de sirenes in gang!

En dàn komt Di Rupo vertellen "meer flikken op straat!" Maar wat moeten die flikken dan doen, Eliooke? Oppakken en direct terug vrijlaten?

Anoniem zei

1) een jongen wordt brutaal vermoord om zijn MP3 speler
2) het parket deelt mee dat getuigen verklaren dat de daders een noord afrikaans uiterlijk hebben
3) de PC meute ziet de bui hangen en beslist dat het ideale moment geklomen is om hun kar te keren en nu zelf het migrantenprobleem naar voor te schuiven alvorens de rechterzijde dit voorval zou kunnen recupereren, uiteraard met medplichtigeheid van de pers die alleen de nog vrij brave reacties van het VB doodzwijg, de rest mag fulmineren en zich profileren naar hartelust.
4) de zelfgenoegzaamheid stijgt naar ongekende hoogten, eindelijk hebben we het veiligheidsprobleem van dat vermaledijde blok afgesnoept
5) oh shit! Het blijkt niet om een marokkaan te gaan, paniek, het is een pool. We staan compleet voor joker, hoe gaan we dat oplossen?
6) we kronkelen ons eruit: het is de schuld van het VB en Dedecker. Door hun toedoen zijn de mensen zo gepreconditioneerd dat ze bij elke misdaad automatisch maghrebijnen zien, zelfs als het een roodharige ijslander zou geweest zijn. Voila!
7) Niks gebeurd alles valt terug in de plooi en we komen er nog versterkt uit, het was een vergissing en allemaal de schuld van die vuile rechtse racisten. En nu polen lid van de EU is mogen we er nog op schelden ook. En wat mooi megenomen is: de dader was pools, de paus is pools, de paus is katholiek, paul belien is katholiek, paul belien is getrouwd met colen, colen is van het VB, dus het VB is de schuldige van alles, zoals altijd trouwens.
8) tis toch ni waar zeker? Nu is het potverdomme ne zigeuner, gene gewone pool maar toch nen bruine. Das twee keer met de billen bloot in evenveel dagen.
Onckelinx zegt dat het maar eens gedaan moet zijn met die kloterij. De pers krijgt geen informatie meer over de kleur van de daders en het parket moet zich verontschuldigen tegenover alle PS en SPa kiezers of er zwaait wat.
9 ) eindelijk gebeurt er nog eens iets interessants: er is een congolese asielzoeker (lees: illegaal) in mekaar gebokst door een blanke, opnieuw alle politiek correcte hens aan dek, deze keer kan het niet meer mislopen, iedereen het vingertje in de lucht en zeker niet in uw eigen ogen steken deze keer.
10) Het is bijna om te bleiten maar nu blijkt de dader eigenlijk een Turk te zijn, uit Schaarbeek dan nog, kunnen we het misschien toch maar beter over iets anders hebben: vuilniszakken bijvoorbeeld?

Anoniem zei

Ik zal net als het kapsel van de gemiddelde skinhead zo kort mogelijk zijn: de verklaringen van journalisten, politie en getuigen over de jongste golf extreemrechts geweld zijn bollocks. De factor die het cliënteel van kaalkopjeskneip De Kastelein bindt is niet de muziek, maar het fascisme en racisme. Hoe weet ik dat? Erg simpel. Er werd op het nu afgesloten Kastelein-forum over vanalles gediscussieerd: muzikale voorkeuren, vestimentaire codes, het onderscheid tussen 'de echte' en de meeloper, tussen gabbers en skins en straight edgers en tussen géén haar en een halve milimeter haar, maar over één ding werd er nooit gediscussieerd: de leer van onze vrienden van de NSDAP en de overtuiging dat wat niet blank, hetero en rechts is nauwelijks het leven waard is. Nochtans was er discussiestof genoeg: de moord op Van Gogh werd ook in De Kastelein besproken, en de overgrote meerderheid van de forumbezoekers had en heeft namen en prentjes die, als ze nog iets nadrukkelijker met white power en het fascisme wilden flirten, een witte puntmuts met een geborduurde bloksnor erop hadden moeten aantrekken. Toch is daarover op dat forum nooit een onvertogen woord gevallen. Niet door de wel heel toepasselijk genaamde 'Suck' en niet door Rianne, voor wie het geld van die stumpers blijkbaar belangrijker is dan het gevaar dat ze voor de samenleving betekenen. En toch moet het officieel maar heten dat ook dìt gewelddadig incident in De Kastelein weer eens niets met extreem-rechts te maken heeft, ook al ronselden extreemrechtse bewegingen met en zonder parlementsleden er gretig en niet zonder succes hun voetvolk en kanonnenvoer, en haalde minstens één VB'er er de mosterd omtrent het organiseren van extreemrechtse dansfeestjes.

Idem voor Antwerpen. We horen dat een Turkse vrouw, een Afrikaanse vrouw en een Turks kind zijn neergeknald als beesten door een achttienjarige. We zien de beelden van de ponem van de dader zoals hij na de 'tussenkomst' van de politie tegen de plavuizen ligt: kaalgeschoren, van gezichtsbeharing blond, en niet gemaquilleerd. We horen het parket verklaren dat de dader extreemrechtse sympathieën had die ook aan zijn garderobe of persoonlijke kenmerken zijn af te lezen. Maar wat gebeurt er? Omdat een (1) getuige verklaart dat de dader 'veel meer het goth-type' zou zijn geweest, wordt Marilyn Manson er aan zijn pruik bijgesleept, wordt naar Dylan Klebold en zijn vriend Dinges Dinges verwezen, en krijgen we ei zo na te horen dat het eigenlijk de muziek is die het heeft gedaan, of anders toch op zijn minst het assortiment uit de schappen van teenage peer pressure sweat shop FANS verantwoordelijk is voor deze dubbele moord. Want 'het is de muziek die deze mensen bindt'.

Ik weet niet waar ik moet beginnen, maar iedereen die ooit eens een Stubru-De Afrekeningfuif heeft bezocht, wéét toch dat skins naar heel andere muziek luisteren dan goths? En dat omgekeerde kruisen en pentagrammen op zwarte leren pijen, gedragen door volwassen mannen met zwartgeverfd haar en meer make up dan La Esterella, niet hetzelfde zijn als keltische kruisen, swastika's en 'Fourteen words' gespeld, genaaid of op kale schedels getattoueerd? Of hebt u de laatste twintig jaar een Robert Smith-lookalike iemand anders dan zichzelf een (geverfd) haar weten krenken? Zo nee, wil iemand daar dan de hoofdredacteur van het VRT-nieuws en de capo van de cel 'Sekten' van de federale politie, Patrick Stevens, eens op wijzen? Of gaat de politie wéér eens alle naar extreem rechts wijzende sporen straal negeren?

Anoniem zei

De VRT-nieuwsdienst vertelt ons verder ook dat, ondanks des daders duidelijke extreemrechtse sympathieën, de Turkse vrouw, de Afrikaanse vrouw en het blanke kind 'toevallige' slachtoffers van de schutter waren.
De schutter blijkt uit een Roeselaars internaat te komen, het 'Klein Seminarie'. Grappen over wat een katholiek internaat met de jongenspsyche (en met andere onderdelen) doet, vullen jullie hieronder maar in. Mij viel vooral de struisvogelreactie van de schooldirecteur op. 'Als dat zo was, hebben wij er nooit iets van gezien'. Als je niet kijkt, zie je het niet, en als je het niet ziet, dan is het er niet. Zo kan ik het ook. Roeselare, en landelijk West-Vlaanderen in z'n geheel, is al jaren een broeikas voor skins en extreemrechts tuig. Bij het VB zwaaien Bruggelingen de plak: ook dat is geen toeval. In Roeselare waart de klef katholieke, nationalistische, Dietssche Blut-und-Bodem-geest van Rodenbach en Gezelle nog dagelijks rond, en in Brugge zie je tegenwoordig meer kale en met runes getattoueerde koppen dan Japanners met fototoestellen.
"Nazis pendant les guerres, catholiques entre elles": als het érgens van toepassing is, is het wel in West-Vlaanderen.

Oh en voor ik het vergeet: de schutter blijkt 'tanteke' te mogen zeggen tegen Frieda 'the beer drinker's Margriet Hermans' Van Themsche, volksvertegenwoordiger en nog wat voor Vlaams Belang. What are the odds?
Verrassing: voor de schutter verhoord kon worden, wist Van Themsche de VRT exclusief te vertellen dat dit helemaal niks met haar partij te maken had, maar dat ze er wel weer de schuld van zouden krijgen, zoals ze van alles de schuld krijgen. Ik greep gelijk naar de Kleenex, en dacht tegelijk met wrok terug aan die Turkse vrouw, die Afrikaanse vrouw en dat kind: hadden ze dan geen rekening kunnen houden met de electorale schade die ze de grootste partij van Vlaanderen zeker zouden berokkenen, voor ze zich zo maar op straat lieten neerschieten? Sommige mensen denken echt alleen aan zichzelf.

Soit, de lijken zijn dus nog niet koud en de eerste politieke recuperatiepoging is al een feit. Jammer genoeg verbaast het me niet eens meer uit welke hoek ze komt.

En nu kunnen Blokwatch en anderen de banden tussen de skins en het VB aantonen tot ze blauw zien: het gaat allemaal geen fluit helpen. Wie redeneert: 'het zijn altijd weer die bruin mannen' is blijkbaar niet in staat diezelfde redenering twee keer te maken: zelfs met een overvloed aan bewijsmateriaal zal 'het zijn altijd weer die zwartzakken' in gedachten en in het stemhokje onvermijdelijk worden aangevuld door '... die ze moeten hebben'. Dat is het resultaat van dertig jaar ongehinderde propaganda.

Anoniem zei

Part three and closing: de almachtige Alabama Three namen jaren geleden al 'Woke up this morning' op als perfecte soundtrack voor deze racistische moordpartij met voorbedachten rade. Het lied schopte het later tot tune van de tv-serie The Sopranos. Geen link, maar meteen de koffiekoek:

You woke up this morning
Got yourself a gun,
Mama always said you'd be
The Chosen One.

She said: You're one in a million
You've got to burn to shine,
But you were born under a bad sign,
With a blue moon in your eyes.

You woke up this morning
All the love has gone,
Your Papa never told you
About right and wrong.

But you're looking good, baby,
I believe you're feeling fine, (shame about it),
Born under a bad sign
With a blue moon in your eyes.

You woke up this morning
The world turned upside down,
Thing's ain't been the same
Since the Blues walked into town.

But you're one in a million
You've got that shotgun shine.
Born under a bad sign,
With a blue moon in your eyes.

When you woke up this morning everything you had was
gone. By half past ten your head was going ding-dong.
Ringing like a bell from your head down to your toes,
like a voice telling you there was something you should
know. Last night you were flying but today you're so low
- ain't it times like these that make you wonder if
you'll ever know the meaning of things as they appear to
the others; wives, mothers, fathers, sisters and
brothers. Don't you wish you didn't function, wish you
didn't think beyond the next paycheck and the next little
drink' Well you do so make up your mind to go on, 'cos
when you woke up this morning everything you had was gone.

When you woke up this morning,
When you woke up this morning,
When you woke up this morning,
Mama said you'd be the Chosen One.

When you woke up this morning,
When you woke up this morning,
When you woke up this morning,
You got yourself a gun.

Schuppe zei

Niet veel tijd om te reageren, maar toch dit: het hangt ferm mijn kloten uit dat skinheads automatisch aan extreemrechts gelieerd worden. Gisteravond ook weer in De Wandelgangen op Radio 1...

Misschien moeten ze in De Wandelgangen wel eens mensen aanwerven die een ietwat bredere levenservaring en/of grotere algemene kennis hebben. Mensen die ooit in jeugdhuizen rondgelopen hebben bijvoorbeeld, ik zeg maar wat. Want die mensen, die weten dat er vanalle soorten skinheads bestaan, met heel uiteenlopende politieke ideeën, en dat hun (toegegeven, niet echt attractieve) uiterlijk eigenlijk geen politiek statement is, maar veeleer een uiting van "wij zijn jong, wij doen wat we willen, laat ons met rust".

En als de medewerkers van Voor De Dag dat nog niet wisten, wel, dan hadden ze eergisteren naar Terzake kunnen kijken, daar werd dat ook uitgelegd (door iemand in een pak, compleet met een das aan)!

Om maar te zeggen: skinheads aan extreemrechts liëren, da's even kortzichtig als Marokkanen aan misdaad liëren.

erik zei

@ Anonymous van 12.43/
heb je nog wat over van dat dikke hout waarvan je je planken zaagt? Dan kan ik het ook eens proberen.