donderdag, oktober 07, 2004

Blootshoofds

Ik begrijp de aanhoudende controverse rond het dragen van de hoofddoek in de klas niet. Ik zie namelijk geen verschil met andere hoofddeksels zoals daar zijn: een bolhoed, een kloeke Stetson ter grootte van een zitzak of een purperen afro-pruik, drie hoofddeksels die in het modale klaslokaal ook niet licht zullen worden getolereerd.
Onderwijs wordt nu eenmaal blootshoofds genoten, dat hebben we lang geleden afgesproken. En kom alstublieft niet aanzetten met het argument dat hier de vrijheid van godsdienst in het gedrang komt. Waar haalt men eigenlijk het idee vandaan dat God, Allah, Boedha, Krishna, Groucho Marx - vul aub zelf uw opperwezen naar keuze in - zo hevig in des mensens kruin is geïnteresseerd? Het is een beetje hoovaardig te denken dat uw favoriet opperwezen, tussen het bestieren van het heelal in, nog de tijd heeft om zich druk te maken over uw onbedekte scalp. God als overbezorgde moeder: 'doe uw muts aan, het is koud in de kosmos!'
En vanwaar komt eigenlijk die op oude, versleten gedachten gebaseerde eerbied voor iemands religieuze overtuiging? Het is maar een overtuiging. Iedereen heeft welzeker het recht om te geloven in een hoop onzin naar eigen keuze. Maar waarom is iemand die gelooft in ontvoeringen door buitenaardse wezens die allerlei medische onderzoeken op de ontvoerde aardbewoners uitvoeren een labiele idioot die dringend moet worden nagekeken, en is iemand die gelooft dat een man met een baard in zeven dagen de wereld heeft gemaakt een godvruchtig persoon wiens overtuiging moet gerespecteerd worden? Volgens mij zijn het allemaal labiele idioten. De ene denkt dat het geheim van het heelal zich wel eens in zijn reet zou kunnen bevinden. Want zie: technologisch heel geavanceerde aliens die het universum doorkruisen ontvoeren mensen om ze een rectaal onderzoek te geven! De andere is ervan overtuigd dat de wereld amper 23.000 jaar oud is en dat een almachtig wezen dinosauriërsbotten in de grond heeft gestopt om het geloof te testen van de, euh...gelovigen.
Waarom moeten wij eigenlijk de hoofddoek 'respecteren'? Ik bid alle dagen tot de heilige Groucho Marx maar als ik morgen met viltstift zo'n enorme Groucho-snor op mijn gezicht teken zoals mijn heiland er een had en ik eis van mijn medeburgers 'respect' daarvoor zal het niet lang duren of iemand belt terstond de witjassen. Er is maar één weg om al die uit de periferie van de condition humaine ontsproten waanideeën en onnozele middeleeuwse overtuigingen een krachtig halt toe te roepen: onderwijs. Dat zoals gezegd blootshoofds zal genoten worden. (pdw)


4 opmerkingen:

Anoniem zei

hear hear!

Anoniem zei

Zulke wijze woorden kunnen wij alleen maar bijtreden. Als arts ben ik het mezelf en de professie verplicht evidence based medicine aan te hangen: alle "overtuigingen" overboord en enkel werken met wat uit degelijk opgezet onderzoek zijn waarde heeft bewezen. Klinkt evident, maar is het blijkbaar voor veel collega's niet. En waarom zou ik die houding beperken tot de geneeskunde? Evidence based levenshouding is mijn motto, en daarin is dus geen plaats voor godsbeelden, hogere krachten, aardstralen en dies meer.
Nog last gehad van dat slangengif ?

Czuhc

Patrick zei

Het slangengif werd opvallend goed verteerd. De alterneuten beweren uiteraard dat zulks komt omdat ik nu eenmaal een venijnige klootzak van nature ben.

Anoniem zei

Het is voornamelijk Herman Brusselmans die vandaag de dag zich geroepen voelt om het onderwijs op zich te nemen.Kijk en hoor zelf maar op de volgende pagina.
http://users.pandora.be/crowdserver1/Pictures%2041.html