maandag, november 08, 2004

Perpetuüm Mobile

Straks valt bij het Hof van Cassatie het verdict voor het Vlaams Blok, ook al denkt men bij het Blok zelf dat ze die uitslag eigenlijk niet hoeven af te wachten. Ze staan nu al schouderophalend klaar met een nieuwe naam en nieuwe statuten, want, zo zei voorzitter Frank Van Hecke stoer in de Zevende Dag: 'We zijn vrijgesproken door het volk' , alweer schermend met het miljoen kiezers van het Blok. Nee nee nee Frank, het volk heeft u niet vrijgesproken.
We zouden immers evengoed kunnen stellen: de Pfaffs zijn géén opportunistische reclamehoeren die hun holle leven te grabbel gooien voor een zak zilverlingen en gratis tegels voor de badkamer.... want een miljoen kijkers vindt ze best sympathiek. Terwijl iedereen die de moeite neemt om zich te informeren op slag inziet dat de Pfaffs wel degelijk opportunistische reclamehoeren zijn die hun holle leven te grabbel gooien voor een zak zilverlingen en gratis tegels voor de badkamer.
Het is trouwens precies omdat er een miljoen mensen naar kijken dat de Pfaffs hun opportunistisch reclamehoerschap ten volle kunnen beleven en tegelijkertijd zo sympathiek weten uit te dragen. Het systeem voedt zichzelf. Nog even, nog een tv-reeks of twee doorzetten Jean-Marie! En de Pfaffs zullen zowaar een perpetuüm mobile hebben uitgevonden, het wetenschappelijk equivalent van de Steen der Wijzen. Onze kameraad Wessel di Wesseli zou nogal een beetje content zijn!

Minder amusant is: hetzelfde geldt voor de ranzige verhouding tussen de Vlaams Blok-leiding en het miljoen dwazen dat er op stemt. Het Blok wordt geleid door neo-nazi's die ontkennen dat de wereld rond is en dus van iedereen. Het zijn de sympathiekste lui sinds Adolf Hitler een swastika op zijn boxershort liet naaien en zijn maats belde met de vraag: 'zullen we eens door Europa reizen?'. Maar volgens een miljoen Vlamingen zijn het daarentegen eerbare en best sympathieke politici die het goed voor hebben met Vlaanderen en zijn bevolking. Terwijl iedereen die tien minuten de tijd neemt om hun programma te lezen op slag beseft dat het Blok wel degelijk wordt geleid door neo-nazi's die ontkennen dat de wereld rond is en dus van iedereen.
Ook hier: het is precies omdat er een miljoen mensen op stemmen dat ze hun neo-nazischap steeds beter kunnen verbergen en verpakken als deugdelijke Vlaamsgezindheid. Ook hier: het systeem voedt zichzelf. Plots is dat mogelijks perpetuüm mobile niet meer zo interessant. (pdw)


16 opmerkingen:

Anoniem zei

Gisteren sprak ik een Blokmilitant, of iemand die mij er van probeerde te overtuigen dat hij een Blokmilitant was: hij scheerde tijdens het gesprek meermaals rakelings langs de mythomanie. Omdat ik op klavier een veel grotere bek heb dan in de kroeg, was hij ongeveer vierhonderd keer vaker aan het woord dan ik. "I couldn't get a word in edgewise" zeggen de Engelsen en dat vind ik mooi genoeg om het hier zomaar van hen te jatten.

Het voornaamste wat me opviel, en dat had ik eigenlijk ook al gemerkt in de Humo-reportage over de onzichtbare Blokfilm 'Vlaamse choc', is, dat de Vlaamse fascisten hun politieke bezigheden zien als een soort levensgroot, door de staat gesubsidieerd jongensboek.

Campagne voeren! Plakploegen! Vechtpartijen! Meetings organiseren! Liedjes zingen! De anderen de loef af proberen te steken, met alle middelen! Winnen, gelijk hoe, en de rush die je daarvan krijgt daarna wegspoelen met bier! De warme lederhosen van de mannelijke cameraderie! Ik heb een ver verleden in de jeugdbeweging, en ik kan u zeggen: er is niks wat een acht-tot-twaalfjarige jongen leuker vindt. Op dat bier na misschien.

Nu gun ik iedereen het recht, zijn 'childhood fantasies' ten volle te beleven.

Maar van een politieke partij - wat de Vlaamse fascisten pretenderen te zijn - verwacht ik iets anders dan dat ze met mijn verdomde belastinggeld hos-, drink- en zangfeestjes houden in een West-Vlaamse bilk. Over de politieke praktijken van de heren en dames wil ik het dan nog niet hebben, maar met de woorden 'stel' 'achterbaks' 'kleingeestige' en 'schijnheiligaards' komt u wat dat betreft al een heel eind.

Van een politieke partij verwacht ik iets anders dan dat ze zich bezighouden met het pleiten voor een verbod op videospelletjes en hoofddoeken, en ondertussen schaamteloos en niet gehinderd door kennis van zaken of respect voor de feiten, de andere, échte problemen ofwel negeren, ofwel recupereren en zo de miserie in plaats van ze op te lossen, opzichtig voor hun karretje spannen, zoals er niet meer opzichtig iets voor een karretje gespannen is sinds euh... de uitvinding van het wiel (de metaforenmolen loopt een beetje stroef vandaag, sorry).

Met politiek, beleid, bestuur en visie heeft dat allemaal bitter weinig vandoen. De politiek zal de Blokmilitant dan ook aan zijn reet roesten: met sprekend gemak foeteren ze in één en dezelfde zin op 'de politiekers' die het geld en de jobs allemaal onder elkaar verdelen, om daarna met een van trots zwellende bast samenzweerderig voorover te leunen en je glunderend toe te vertrouwen hoeveel hoge piefen wel niet stiekem geld, een stem of andere steun geven aan hun danig uit de klauw gelopen jongensclubje.

Ik ben nog steeds een voorstander van vrijheid - net daarom bekruipt me vandaag de lust om het grijzende hoofd van Patrick Dewael van zijn eeuwig in krijtstreeppak gestoken romp te scheiden, en het daarna, op een stok gestoken, in de voortuin van de Amerikaanse ambassade neer te planten, maar dat doet hier weinig ter zake -
maar laten we een beetje serieus blijven:

Het Blok bestaat 25 jaar. Het heeft in die kwart eeuw gediend als bliksemafleider voor ontevreden kiezers - die zichzelf zo buiten spel zetten- , als beschuttende werkplaats voor een kluit maatschappelijk ongeschikten, als clubhuis voor verstokte nazi-supporters die de uitslag van de Tweede Wereldoorlog nog niet hebben verteerd, en als niet aflatende propagandamachine die het vertrouwen van de Belgen in elkaar, in hun bestuurders en in de niet-roze inwoners van ons land compleet heeft ondergraven. Het heeft ons bovendien al hopen geld en tijd gekost, die we beter aan iets anders hadden kunnen besteden.

Ik ben hier misschien voor the quire aan het preachen, maar zeg mij, voor u roept dat het Blok 'nodig is in een democratie' eens: met welke van de zonet opgesomde functies - ik ben 'stok in het wiel van de democratische besluitvorming', 'nodeloos polariserende factor in het maatschappelijk debat' en 'rem op onze ontwikkeling als volk en regio' nog vergeten - heeft de Dillenclub het door hen in alle denkbare toonaarden te pas en te onpas met een kloekborstige tremolo bezongen Vlaanderen nu eigenlijk al één stap vooruitgeholpen, en ons als dusdanig opgestuwd in de vaart der volkeren?

Of om het, oranje blanje bleu nog aan toe, op zijn Nederlands te zeggen: Waar heb dat nou voor nodig?

Anoniem zei

een enorme, dampende herwig van hove-stront, tettenman-met-mening? Dank je wel voor het beeld. Mijn geestesoog is al aan zijn derde rol Popla toe.

Anoniem zei

Wat het vertrouwen van de Belg in de politiek betreft, moet ik toegeven dat de echte politieke partijen ook wel boter op het hoofd hebben. Maar bij hen gaat het om een klontje, dat met een kloeke stetson makkelijk te verbergen is, terwijl de Blokscalp een boterberg torst, zo immens, dat je een nek, zo dik als die van Filip Dewinter nodig hebt om het hoofd rechtop te kunnen houden.

Neverbeendead Religion zei

Men schrijft of ziet de linksen en rechtsen hier weer in de perfecte analyse.Perfect in de zin van de slechten zien hun nederlaag in om geen enkele andere optie dan opgeven te verkiezen.Amai,amai.Men vraagt zich af of men hier wel weet ook pre W.O.1 stuff en niet verder dan pre W.O. 1 stuff te schrijven.Men moet op deze planeet de goeden en de slechten enkel hun naam meegeven en alle problemen zijn opgelost of u hebt het nieuws van al het slechte gefilterd.Onthoud dat uw engagement niet verder hoeft te te gaan.En het is wel degelijk a matter of seeing and of being seen (tekstlijn uit worst case scenario single van belgische band dEUS)


A matter of seeing and of beeing seen

De leraar fysica staat voor de klas en legt uit.
Wanneer je in een kamer staat kan je elk punt van die kamer op zijn juiste plaats zien.Wanneer je je oog verplaatst passen de lijnen tussen elk punt en je oogpunten zich aan.Weet iemand wat dat betekent?Dat die aanpassingen veronderstelt worden af te hangen van het verplaatsen van het oog.Toch is dit niet zo wanneer men weet dat die visuele informatie of die gewichtjes constant vanuit elk punt van de kamer vertrekken.
De contradictie haal je er ook zo uit:Als punt H zich loodrecht voor je bevind op een muur en punt G op 45° links van je op de muur kan je naar links gaan om G loodrecht te hebben en H 45° rechts(de links en rechts metafoor).Zelfde punten krijgen andere benamingen bij verplaatsing van de oogpunten en hebben dus alle benamingen tussen 0 en 180 graden.Elk punt met de zichzelf zichtbaar gevende realiteit van alles tussen o en 180.De kamer zit niet alleen proppensvol boven proppensvol met informatiedragende gewichtjes,de puntsoverlappingen worden op onmogelijke wijze gefilterd tot datgene van de juiste plaats terwijl elk punt in de lucht zowat alle informatie van de kamer bevat en zelfs daarbuiten.

Voor diegenen die nog steeds niet goed kunnen lezen en schrijven hier(allemaal dus).Een grap op wat minder intellectueel niveau.Ze is simpel en bij een grap is er altijd die motivatie om de clou te begrijpen.Gsm's zenden ook hun smsjes in alle richtingen uit.Zegt het éné sms gewichtje tegen het andere in de lucht:Pas op,pas op,uit mijn weg want ik draag een zeer belangrijke boodschap.Bots niet op mij want dan veranderd de aard van mijn boodschap en gaat de belangrijkheid verloren.Waarop het andere sms gewichtje:Weet jij dan niet dat een belangrijke boodschap niet bestaat.

Anoniem zei

Vergeet je éigen weblog niet, neverbeendead religion.
Waarschijnlijk de enige plaats op het net waar je stukjes ook gelezen worden.

Neverbeendead Religion zei

Dat is niet de enige plaats op het net waar de stukjes gelezen worden maar de enige plaats waar geen gevatte logische kritiek gepost wordt.Binnenkort komt daar bv. het volgende tekstje:Toen ik nog niet leefde,toen was ik dood,net zo dood als Herman Brood.De begintekst van Mia van Gorki aangepast.
En momenteel ben ik aan een nieuw trendje bezig dat toch wel een tijdje in de belangstelling zal staan vooraleer dat praktisch niet meer zal toegepast worden.Tot later want later meer hierover.

Anoniem zei

Oh goody. Ik kan nauwelijks wachten.

Om mezelf en de rest van de (pdw)-bloglezers tijdens het reikhalzend en met ingehouden adem, en het als dusdanig niet alleen van spanning bijna bestervend, uitkijken een beetje bezig te houden, een lectuurlijstje:

- Rudy Vandendaele: Dwarskijker 1991 - 1998 (Van Haelewyck, 2003)
- Tom Lanoye: Vroeger was ik beter (Bert Bakker, 1992)
- idem: Tekst en Uitleg/Woorden met vleugels (Prometheus, 2001)

Ik durf niet zeggen, dat iedereen die deze werkjes doorneemt, daar behalve een paar uur plezier en de occasionele hikkende lachstuip, ook het besef aan zal hebben overgehouden, dat het afwijzen van gewelddadig extremisme en platte kieshoererij een kwestie is redelijkheid en gezond verstand, en dus niet van 'links' of 'rechts', maar hoop doet leven.

Vanuit een steeds meer op het labyrinth van Knossos lijkende zinsbouw, de groeten;

Uw toegenegen
Anonymous

Neverbeendead Religion zei

Inderdaad,een kwestie van gezond verstand(anti-extremisme).
Daarom een link van mijn nieuwe foto.
Let wel,het is een 18+ foto.
En dan mag anonymous nog ééns schrijven welke literatuur het onderwerp aansnijdt met de occasionele inbreng van lachstuipen.

Een 18+ foto link

Neverbeendead Religion zei

En om te beginnen hier dan al een link
Nieuw home pc users trendje

Anoniem zei

Voor iemand met zo veel vrije tijd en zo weinig merkbare geestelijke evolutie hou je er een verdomd aanmatigend toontje op na, Neverbeendead Religion. De dag dat jij mij voorschrijft wat ik wel of niet 'mag schrijven', draagt de duivel oorwarmers op zijn werk.
Tot het zo ver is, geldt: Fuck you, the horse you rode in on and the bollocks you write. Sideways.

En nu on topic: Frank 'L'était, c'est moi' Vanhecke die zich beroept op het vrije woord, dat is zoiets als Michel Fourniret die de kindertelefoon belt. Ik denk dat die "Lul van het Jaar"-medialle al binnen is, Frank.

Anoniem zei

'Hoornwarmers' had natuurlijk ook gekund.

Neverbeendead Religion zei

Bekijk het zo anonymous en lees traag.Dan begrijp je het beter.
Het leven kan enkel verdergaan met zichzelf of de dood.
Dus ook wanneer men in omgekeerde richting of richting van het verleden kijkt.
Daar ontdekt men dat men niet al altijd geleefd heeft via zelfstudie.
Men is dus tot leven gekomen vanuit de dood.
Het realistische gegeven en dus realistisch genoeg voor constante herhaling in het licht van de komende eeuwigheid.Keep it real as they say.
En dan komt men zowat in aanmerking voor elk type leven.Zelfs datgenen genaamd in de kelder met de seriemoordenaar met naam de meester van maximale levensduur en pijn.
Zoals je ziet ben je het meer zelf die kiest voor een leven waarin niet meer mag geschreven worden wanneer je de inhoud van je teksten die voor je totale vrijheidsleven staan ééns wat beter bekijkt.

Anoniem zei

Ik moet alleszins altijd flink lachen met Neverbeendeaddinges. Doet me denken aan Michael Palin als één van die profeten uit 'The Life of Brian': "Yea, verily, at that time, it is written in the book of Obadiah. A man shall strike his donkey and his nephew's donkey and anyone in the vicinity of his nephew or the donkey..."

(B. Vliegen)

Patrick zei

Die was ik vergeten!
Hij heeft er inderdaad iets van weg, onze Neverbeendeadreligion. Which is nice :-)

Neverbeendead Religion zei

Een vriendelijke pdw en dat gaat zeer lang mee.
Keyword nice want het doet me denken aan een nummer van Nirvana dat ik nog ééns ga beluisteren en al een tijd niet meer gespeeld heb.Het nummer is very ape.Op globaal vlak was en is Kurt langs de éné kant nog altijd iets meer gezegend als ik,langs de andere kant nog altijd iets minder.En dit nummer is er ook 1 dat hij voor mij gemaakt heeft.Op het gebied van voorspellingen had hij onze ontmoeting op datzelfde album op Heart-shaped box gezet.Daarin hoor je zijn globale zegeningen zo goed aan zijn stemgeluid.Probeer die goddelijke spiritualiteit maar ééns te overtreffen denk ik dan altijd.En zo begeeft onze neverbeendeadreligion zich nog ééns naar de garden of sound terwijl geinteresseerden die deze platen ééns willen beluisteren maar niet hebben deze altijd kunnen downloaden bij zowat elke p2p.Men mag hem zelfs legaal legaal illegaal ipv legaal illegaal downloaden omdat hij er zogezegd niet meer is.

Very apeHeart shaped box

Anoniem zei

En wil dat dan zeggen dat hij er eigenlijk nooit is geweest en er dus ook nooit zal zijn, of heb ik het weer 'niet goed begrepen', blaaskaak? Come to think of it, who gives a fuck?

Palins personage in 'Life of Brian' was tenminste een typetje, en een film kun je ook afzetten.
Bij NR's repititieve en hoogdravende geleuter - moge hij zo snel mogelijk werk maken van die eigen weblog - past, behalve een stevige dosis paracetamol, slechts een berustend "Qué?".

Wat ik een stuk toepasselijker en interessanter vind, is:

"Folks, it's time to evolve ideas. You know, evolution did not end with us growing thumbs - you DO know that, right? It didn't end there.
We're at the point now, where we're going to have to evolve ideas.
The reason the world is so fucked up, is we're undergoing evolution, and the reason our institutions ,our traditional religions are all crumbling is because... THEY'RE NO LONGER RELEVANT!!! AHAHAHAHAH! They're no longer relevant. So it's time for us to create a new philosophy and perhaps even a new religion you see, and that's OK cause we are free children of god and that's kind of our role".(Bill Hicks)

Dus doe me een lol en verzin iets nieuws, bij voorkeur iets dat voor de verandering eens niét vager, pompeuzer en hermetischer is dan een door een blinde amateurfotograaf genomen, iets te lang belicht kiekje van Nessie, dat bewaard wordt in de persoonlijke, met versregels van de vroege Ivo Michiels beschilderde kluis van de paranoïde, haar volgelingen nog slechts in gedraaide tongen toesprekende Moeder-Overste van de Monialen van Bethlehem en Marie ten Hemel Opgenomen in het slotklooster van Opgrimbie. Dig, NR?

Uw aller zich langzamerhand a bit under the weather voelende, maar daarom niet minder toegenegen Anonymous