maandag, november 15, 2004

Respectvolle sereniteit

Het is opvallend hoe men de jongste tijd nogal vaak misbruik maakt van het woord ‘respect’. Het herinnert aan het al even onoordeelkundig gebruik van het woord ‘sereen’. ‘Respect’ en ‘sereen’ worden al een hele tijd te pas en te onpas gebruikt om eigenlijk te zeggen: zwijg, bemoei u met uw eigen zaken,
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel bijvoorbeeld, of in het onderzoek naar de talloze malversaties van Leo Delcroix hoorde men om de haverklap iemand met uitgestreken gezicht zeggen: ‘men moet het gerecht zijn werk in alle sereniteit laten doen’. We weten ondertussen wat ‘sereen’ in deze heeft betekend: met name, iedereen moet zwijgen, we gaan de kwestie stilletjes laten verjaren. ‘Sereen’ werd voortdurend gebruikt in situaties die precies het tegenovergestelde, met name krachtdadigheid vereisten.
Met ‘respect’ is het net hetzelfde. Het respect is haast niet meer aan te slepen dezer dagen. We moeten respect hebben voor de hoofddoek, voor het miljoen kiezers van het Vlaams Blo.., Bela..., zeg maar het Vlaams Belongk, we moeten respect hebben voor de religieuze en politieke overtuiging van onze medemensen. Sorry, maar dat is veel teveel respect gevraagd en ik heb er al zo weinig om uit te delen. Ik kan mij echt niet permitteren er lichtvaardig mee om te springen.
We moeten volgens mij enkel respect hebben voor ons oude moesje en misschien voor de occasionele Nobelprijswinnaar maar alle anderen moeten kloekborstig en zonder vrees tegen het niets verhullende TL-lampenlicht van de gezonde wantrouw worden gehouden. En tot het tegendeel bewezen is ga ik er te allen tijde van uit dat het allemaal cocksuckers zijn die de kluit op ieder moment kunnen belazeren in ruil voor een rinkelende beurs, de belofte van 40 maagden in het hiernamaals of de utopie van een Arisch Vlaanderen. Deze levenshouding lijkt mij heel respectvol tegenover de realiteit zoals ik die beleef. En ik poneer dat uiteraard in alle sereniteit. (pdw)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

OK, dus geen respect voor een Nobelprijswinnaar die gevaarlijke onzin uitslaat over het ontstaan van AIDS, en geen sereniteit in de berichtgeving over de moordenaar van Theo van Gogh?

Anoniem zei

Volgens de laatste telling zijn het 72 maagden die wachten om geplukt te worden door ieder die als martelaar voor Allah sterft.

Wat men overigens altijd vergeet te vertellen is dat die 72 maagden moeten worden gedeeld door alle martelaren die er ooit zijn geweest. Toen Allah, in samenwerking met Mohammed de Profeet, dit lokkertje bedacht, vermoedden zij dat er hooguit 64 mannen ooit bereid zouden zijn te sterven voor iets belachelijks als de Islam. "Zelden iemand zo spectaculair de plank zien misslaan", zei de bekende timmermanszoon Jezus Christus onlangs nog in een korte reactie voor 'Heaven knows I'm miserable now', het nieuwe programma van John Peel.

Anoniem zei

Eeuwig (en welgemeend) respect voor Ol' Dirty Bastard die sinds zaterdag in de rij mag staan voor de 72 hiernamaalse maagden.

Big ups,

Max J. Molovich

Neverbeendead Religion zei

Wat mij het meest verwonderd is dat de stelling een islamiet is bereid hard te sterven voor zijn geloof dat een instant perfect hiernamaals geeft ontzettend verdedigd wordt in de media terwijl de stelling dat de nationale veiligheid achter de schermen islamieten bedreigd met een nog hardere dood van henzelf en zelfs familieleden indien ze geen kapitalistische (armen moordende) instellingen met zichzelf vernietigen om zo een negatieve islam te creeren waarop een oorlog dan gerechtvaardigd is om de kas van de wapens en olie industrie aan te vullen nog niet ééns aan bod komt in de media.Tja,het zal je maar overkomen denkt men dan.Sommigen denken dan misschien wel dat ze in dit dilemma dan toch al tenminste ongestoord wat kapitalisme naar beneden kunnen halen.

Bietje zei

Ik heb altijd gedacht dat het 1001 maagden waren. Of was het 1001 nachten. En zijn ze na de eerste nacht nog wel maagd? En zouden we dat Yasser wel aandoen, 1001 maagden. Die mens zag er al zo slecht uit.

Anoniem zei

Alsof zo'n warmbloedig oosters wicht warm loopt voor een van humor, zelfrelativering en - die verdomde semtex toch - de meeste van zijn ledematen ontdane drambaard in een jurk... Ik denk het niet.
Laat staan dat zo'n half tot américain gereduceerde terrorist 'm nog overeind krijgt. Ik denk dat Allah eerder een emmer, een dweil en een vilbeluik voor deze sukkels achter de hand houdt, dan een gewillige harem.

Toch zonde van OdB. Ik ben blij dat behalve ik, zijn boekhouder, zijn dealer en zijn orthodontist nog iemand een beetje aan deze in het leven nogal idiote, maar in de studio en op het podium onovertroffen beroepsneger denkt.

Puik stuk, (pdw). Ik durf het haast niet tikken, maar... respect!

Anoniem zei

Niks maagden.. druiventrossen..

Respect en sereniteit.. Vertel mij eens.. Wie heeft ooit de betekenis van deze woorden duidelijk gemaakt en geleefd?
Waarheid is kennis die niet te koop is.. niet te propageren valt.. Gezien we voortdurend afgeleid worden door verkochte en gepropageerde waarheden.. zal de mens niet tot meer in staat zijn..

Het is menselijk .. accepteren wij dit? menselijkheid?

Regen

Anoniem zei

Anoniem, Verdeel en Heers!

Anoniem zei

VERDEEL EN HEERS!