maandag, december 20, 2004

Lijst

Hier de maandelijkse lijst met mensen, dingen en fenomenen die op mijn zenuwen werken:
Een eerste fenomeen waarbij ik denk: de verantwoordelijken moesten herhaaldelijk door hongerige honden in de heupen worden gehapt - en zeg dàt maar eens na, Westvlamingen - is de zingende kerstmanpop. Ik weet welhaast zeker dat u er al een hebt gezien. Het betreft hier een levensgrote pop van de kerstman die begint te wiebelen en met een irritante baritonstem kersthits begint te zingen van zodra men er voorbij loopt. Je ziet de krengen dezer dagen vaak in restaurants en in winkels, zelfs op straat. Wellicht is het de bedoeling dat we die poppen amusant vinden. Maar ze zijn lelijk, ze maken kleine kinderen bang en ze werken op mijn zenuwen. De eerste keer dat ik er een zag dacht ik dat het een act van een straatartiest was - nog zo'n mensensoort die in een sterk vervuilde rivier moest worden verdronken. We kunnen misschien rond 6 december ook grote zingende en dansende poppen van Sinterklaas beginnen buiten zetten en rond Pasen een gigantische haas die 'Bright Eyes' zingt, op de dag der dynastie zetten we levensgrote kwelende Alberts en Paola's voor onze winkels en rond Allerzielen zetten we gewoon een vers lijk buiten. Mét een pompoen onder zijn arm uiteraard, want we mogen Halloween niet uit het oog verliezen.

Ten tweede en hierop aansluitend: al wie ouder dan 12 is en dezer dagen door de stad flaneert met normale winterkledij aan maar met zo'n - ho ho ho! - rode kerstmuts op, verdient het om met brandende zwepen te worden afgeranseld waarna hij in pekel zal worden gedrenkt. Luister, broeders en zusters, afgaande op de jongste peilingen zou één op vier van jullie op het Belang stemmen als er vandaag verkiezingen waren. In het licht daarvan volstaat het niet om een goedkope, wellicht in een illegaal kinderatelier genaaide rode muts op te zetten om een mens van goede wil te zijn. Het volstaat om een goedkope, wellicht in een illegaal kinderatelier genaaide rode muts op te zetten om er als een volslagen oelewapper uit te zien.

Wat ons bij punt drie brengt: want het woord oelewapper is een van de kandidaten in de verkiezing van het mooiste woord op Radio 1. Ik kan niet genoeg onderstrepen dat de verantwoordelijken in deze met zurige kots moesten worden gedwangvoederd als de ganzen.
Wat staat er nog zoal in die lijst? Poelepetaat? Poelepetaat? Klinkt als iets wat mijn zoon wel eens broebelde toen hij zeven maanden was, vlak voor het projectiel-kotsen. Ik pik er nog zomaar een woord uit: reutemeteut. Reutemeteut is kanshebber voor het mooiste woord? Excuseer, ik ben geen Neerlandicus maar reutemeteut klinkt als een veest van Gerolf Annemans na een wel heel copieuze maaltijd. Heeft het gesmaakt meneer Annemans?.....rrrrrreutemeteut!


10 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Mijn favoriete nederlandse woord momenteel is causaliteitslus.Het staat nog niet in de van dale en is afkomstig van een oude star trek the next genaration aflevering dat die ondertiteling bij causality loop gaf terwijl de crew er in 1 zat.Het is maar een droog academisch woord maar de inhoud geeft veel stijl en poezie vrij.Een droge basis zoals een levenslustig boek van een dood kamertje komt.En ook het levenslustig thema gaat verder in de causaliteitslus.

Eerst nog ééns snel herlezen want de inhoud is al gekend en eigen gemaakt.

pdw-Het leven kan enkel met het leven of de dood verder gaan vrouw.
-Ja natuurlijk,er hebben er al veel geprobeerd van een andere mogelijkheid neer te schrijven.
-In terugblik op eigen leven gaat men zo ook enkel verder met het leven totdat men de dood tegenkomt.Dat betekent dat wij vanuit de dood tot leven gekomen zijn vrouw.
-Ja natuurlijk,vanuit de dood tot leven komen is normaal.Dat betekent dat jij nog ééns als vrouw tot leven gaat komen vanuit de dood en ik als man.En dan zullen we nog terug een koppel vormen ook.

Pdw zelve haalt er zoveel stijl uit dat hij dat oude nummer Elle et moi van Max Berlin (onlangs in Any way the wind blows van Tom Barman)verder naar buiten draagt als Elle est moi.Voor de rest doet hij dat zoals in net vermelde film terwijl hij er wat van weg heeft voor wie zich de scene nog herinnert.

En voor wie het nummer niet kent een internet sample.

SampleKlik op die pagina op het fotootje van het usa import album en daarna op het vierkantje van het elle et moi nummer dat zich helemaal rechts van de titel bevind

Bietje zei

De verantwoordelijken moesten gergaaldelijk door gonherige gonden in de geupen worden hegapt...

Nog iets?

(Euh, voor de rest sluit ik mij volldig bij uw analyse aan en wens ik u een prettig eindejaar en de ganse reutemeteut)

Anoniem zei

Hoog tijd om een nieuwe traditie in leven te roepen: de kerstmanverbranding.

Daar kan Annemans bij, maar het verbranden van klein gevaarlijk afval is dan weer slecht voor het milieu.

Neverbeendead Religion zei

Ondertussen geeft pdw zijn zoon wat opvoeding zodat die ook weet waar die zich aan kan verwachten en op een aangepast niveau.

pdw-De zon kan niet praten.Juist of niet juist?
-Juist.
-Goed geantwoord.De zon heeft nog nooit gepraat omdat de zon niet kan praten.Juist of niet juist?
-Juist.
-Goed geantwoord.Een dode kan niet tot leven komen.Juist of niet juist?
-Juist.
-Goed geantwoord.Een dode heeft nog nooit geleefd omdat een dode niet tot leven kan komen.
-Juist want dat is ook iets dat niet kan zoals het vorige voorbeeld.
-Goed geantwoord maar waar zat dan de fout?
-Een dode kan wel tot leven komen in plaats van te zeggen dat een dode dat niet kan.
-Goed geantwoord.

Anoniem zei

Woorden met een 'oe-'klank schijnen het goed te doen in de lijst. Komt volgens mij omdat de Vlaming een boertige ploert is, die zich een goeie loebas voelt als hij, nadat hij stoemelings de hoeren is gaan doen en poepeloere thuiskomt, moeder toch een bloemekee toestopt. Foert!

Anoniem zei

Enkele opmerkingen.
Wat die "hongerige honden"-zin betreft: Westvlamingen zullen daar niet teveel last mee hebben. Zij hebben wel problemen met de G, maar een H blijft voor hen gewoon een H. Als Gentenaar zou pdw toch moeten weten dat vooral zijn stadsgenoten (zoals ondergetekende) over de gongerige gonden willen struikelen. Een Westvlaming gruwt eerder van de zinssnede "heb je een goed geheugen" ( ejehie ehoe heheuhen ?). Toen ik een Westvlaming ooit eens vroeg "heb je een goed geheugen" in het Westvlaams te brengen, kreeg ik dan ook als antwoord "Keunhie hoe onthoed'n ?"
Verder: waarom gedraagt iedereen zich hier alsof Neverbeendeadreligion zinnige dingen schrijft, hoewel hij/zij in het echt natuurlijk een borderline stoornis lijkt te hebben?

Czuhc

Anoniem zei

Door overcompensatie zullen sommige Westfluten van de 'hongerige' wel een 'gongerige' maken, als ze standaard-Nederlands willen spreken. Vooral Westfluten van een oudere generatie (laten we zeggen, zij die voor 1945 geboren zijn) zijn geinig om te goren. Op de begrafenis van mijn grootvader bracht de dorpspastoor de geijkte formulering "Ja waarlijk heilig zijt gij, uit u stroomt alle heiligheid" op die manier - met allemaal g's in plaats van h's dus. Nu had mijn grootvader tot op hoge leeftijd, naast een goed werkende mojo, ook nog een ferm libido ter beschikking, maar dat kon die pastoor onmogelijk weten - tenzij een van de RVT-verpleegsters hem had ingeseind. Hoe dan ook was het door dat éne onnozele zinnetje een van de vrolijkste begrafenissen die ik heb mogen beleven - soms heb ik niet veel nodig.

Probeer ook deze eens: "Alle opgegeven gegevens zijn opgeheven" ((c) Tom Lanoye)

Anoniem zei

En waarom bevat dat lijstje geen woorden zoals gaarne, alkoof, harpij, weerlicht, altoos, deerlijk, ontiegelijk, kabaal, jokkernij, warempel, ... ?

Anoniem zei

...snoodaard, rapalje, rabauw, droefenis, weemoed, weeklagen, werst, boert, uitvreter...

Anoniem zei

...molm, lurken, amechtig, wanbetaling, wolfijzer,...

Czuhc