zaterdag, februari 19, 2005

SLAM!

De term ‘de jeugd van vandaag’ is een interessant begrip. Het suffix ‘van vandaag’ verraadt reeds de afstand en lichte vervreemding die de spreker ten opzichte van zijn onderwerp voelt. De term wordt dan ook onveranderlijk uitgesproken door de jeugd van gisteren, meestal zo rond de periode dat ze voor het eerst de spectaculair bescheten babyreet van de jeugd van morgen aan het schoonvegen zijn. Want niets kan de majestatische poort van je jeugd zo hard achter je dichtslaan als de eerste luier van je eerste kind verversen. SLAM! Word wakker en ruik de groene, naar eeuwenoude oersoep en mysterieuze middeleeuwse putten riekende smurrie die zo-even uit je eerstgeborene is gespoten, junior. Of zullen we vanaf nu maar beter senior zeggen? O, en terwijl je bezig bent: denk terug aan de afgelopen negen maanden waarin je je geliefde – ze rook altijd naar vanille, ze glimlachte voortdurend en ze kon zo lekker geil kussen – hebt zien veranderen van een wonderlijke fee die niet alleen geweldige inzichten in het existentialisme maar ook een flink stel tieten en een pijptechniek zonder weerga had, in een opgeblazen en humeurige cobra met een obsessie voor achtereenvolgens zure haring met slagroom, ‘Thuis’, ‘Familie’ & ‘Wittekerke’, kinderkamerbehang en de juiste-sokken-in-de-juiste-la. Welkom, welkom! Welkom bij de grotemensenbond. Wat zegt u? U bent nog jong en een kind krijgen betekent niet noodzakelijk dat je hele leven compleet geboulverseerd moet worden? Natuurlijk niet, dat spreekt vanzelf. Hier is een folder van Center Parcs, we praten later wel verder.

Het brutaal amputeren van de frivool en onbezorgd molenwiekende ledematen der jeugd, waarna men verder door het leven moet met enkel de eerder onhandige romp der verantwoordelijke volwassenheid, het gebeurt uiteraard niet uitsluitend via het ouderschap. Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op het exacte moment waarop men de status van jongere voorgoed verliest. Maar mijn theorie is dat het bij mannen vaak gebeurt vlak nadat een beeldschoon achttienjarig meisje - waar je zo-even nog stond naar te kijken als een zesjarige op een Spaans strand in juli naar een verse cornetto in de hand van een andere zesjarige - je heel beleefd met ‘meneer’ heeft aangesproken. SLAM! Wat was dat? Dat was uw jeugd, fucking off, meneer, ik hoop dat u passend afscheid hebt kunnen nemen.
She Who Must Be Obeyed – maar ik mag Marleen zeggen – vertelt mij dat het voor vrouwen net hetzelfde liedje is, alleen valt de eerste ‘mevrouw’ bij meisjes meestal een tijd later dan de eerste ‘meneer’ bij jongens. Waarom, vroegen wij ons in een verrassend moment van interseksuele verstandhouding af? Dankzij Wonderbra en make up, suggereerde ik. De haakjes mogen er overmorgen uit.
De jeugd van vandaag wordt niet decadenter. Zo luidde onlangs de geruststellende conclusie van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). Die bevraagt sinds 2000 ieder schooljaar 1.500 leerlingen. Daaruit blijkt volgens het VAD ‘dat het met de minderjarigen niet bergaf gaat’, het alcohol- en drugsgebruik van 12- tot 18-jarigen bleef de voorbije jaren immers min of meer stabiel. Wat wel op eerder ongunstige wijze opvalt in het onderzoek is dat jongeren veel te vroeg aan de alcohol zitten: zowat àlle bevraagde 15- tot 16-jarigen hadden al herhaaldelijk alcohol gedronken, ondanks de wet die het schenken van alcohol aan min-16-jarigen verbiedt. Is dit wel nieuws?
Op mijn Plechtige Communie, inmiddels 34 jaar geleden; mocht ik ook al een ‘druppel’ of twee drinken, vooraleer bijna, bijna – het heeft maar een haar gescheeld - voor de eerste keer van bil te mogen gaan. De communicant beschenken en hem daarna voor de eerste keer meenemen naar de hoeren is nu eenmaal een schone Vlaamse traditie, zo hield mijn nonkel Frans eerst op krachtige en daarna haast smekende toon vol. Maar aangezien de hele familie zich er goed van bewust was dat Kerstmis, Pasen, de introductie van de Beaujolais Nouveau, O-L-H-Hemelvaart, Sinterklaas, Vastenavond, 21 juli, de Gentse Feesten, De Dag Van De Arbeid, Valentijn, Goede Vrijdag, de verjaardag van Elvis Presley, oudejaarsavond, Halloween, Aswoensdag, Moederdag én Allerheiligen volgens nonkel Frans evenzeer traditioneel aan een bordeelbezoek waren verbonden werd die denkpiste snel verlaten en moest ik het met mijn twee jenevers stellen.

Soit, die VAD-studie is een typisch geval van de jeugd van gisteren die naar de jeugd van vandaag kijkt. Blowen en drinken ze niet teveel zoals– uhuh-uhuh-uhuh... cool!... - wij dat vroeger wel eens hebben gedaan? Nee? Dan is alles vast in orde.
Ik wil me nergens mee bemoeien, en het kost me veel moeite om niet te verwijzen naar die arme jonge stumper die zich aan het handje van het Vlaams Belang heeft laten meesleuren in de extreem-rechtse stompzinnerij met als resultaat twee doden op een scoutsfuif, maar ongetwijfeld is niet alles in orde, qua onze jeugd. Dat ‘Schnappi, de kleine krokodil’ op nr 1 staat in de nationale hitparade, met op de tweede plaats ‘Geef Een Teken’, van Artiesten Voor Tsunami 12-12 is bijvoorbeeld stof tot nadenken en veroorzaakt onrust en twijfel aan de geestelijke gezondheid van de jeugd van vandaag.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Kids today... 't Zijn etterbakjes, nitwits, wonderkinderen, voldragen en volslagen genieën, carriërejagers, koopverslaafden, toxicomanen, geile bevers, blokzwijnen, flierefluiters, drankorgels, fitness freaks... Zoals hun vaders voor hen en dié hun vaders daar weer voor - de occasionele wereldoorlog daar gelaten. Niks nieuws, behalve dan misschien dat na de marketinglullen nu ook het sociologentuig 'de jeugd' heeft ontdekt om zijn brood mee te verdienen door middel van het voeren, publiceren en becommentariëren van volslagen overbodige onderzoeken. Terwijl in de meeste Vlaamse gemeenten van minder dan vijftigduizend inwoners de jeugddiensten nog altijd onderbemand en onderbemiddeld zijn, de jeugdhuizen schabouwelijk gehuisvest en door reglementitis gegijzeld, en de jongeren dag in dag uit te horen krijgen dat ze 'het voorbeeld moeten geven' - meestal van ouwe taarten en dito zakken die zélf nooit om iets anders dan hun eigen welvaart en status bekommerd zijn geweest en het al die tijd hebben verdomd een poot uit te steken voor iets anders dan hun éigen 'mewelling cabbages' (c) Bill Hicks). Oh wel, ik word oud geloof ik.

Anoniem zei

"en het kost me veel moeite om niet te verwijzen naar die arme jonge stumper die zich aan het handje van het Vlaams Belang heeft laten meesleuren in de extreem-rechtse stompzinnerij met als resultaat twee doden op een scoutsfuif,..."

Nou ja, je bent ondertussen natuurlijk wél bezig met verwijzen. Hoe doorzichtig toch...

Anoniem zei

Dat is een retorische truc die zo oud is als de straat, vriend.
Tel het aantal keren dat de bonsaïführer van de Vlaamse fascisten, of één van zijn klonen, in een toespraak of column de frase 'en dan zwijgen we nog over...' of 'om niet te spreken van...' of andere varianten daarop gebruikt. Je zal een tijdje bezig zijn.

Dat je over zo'n detail valt in een column die au fond over iets helemaal anders gaat, dat vind ìk dan weer doorzichtig. Hoor ik daar in de verte iemand 'Vrije meningsuiting!' balken?

Anoniem zei

Dat is een retorische truc die zo oud is als de straat, vriend.
Tel het aantal keren dat de bonsaïführer van de Vlaamse fascisten, of één van zijn klonen, in een toespraak of column de frase 'en dan zwijgen we nog over...' of 'om niet te spreken van...'of andere varianten daarop gebruikt. Je zal een tijdje bezig zijn.

Dat je over zo'n detail valt in een column die au fond over iets helemaal anders gaat, dat vind ìk dan weer doorzichtig. Hoor ik daar in de verte iemand 'Vrije meningsuiting!' balken?

Anoniem zei

Dubbelop. Sorry.

Orchard P Dirk zei

It's times like these that I wish I could understand your language that seems similar it might be similar to Dutch or Flemish, but I am still able to gather that you are talking about the origin of a certain term, although I am unfortunately not able to figure out the exact meanings of the other words, as I only know the language of English and a bit of French, but that is all, and I am sorry that I don't know more, because your language has some nice fun cognates to the language of English anyway.

Neverbeendead Religion zei

Er wordt hier een vicieuze cirkel beschreven.
Wanneer de jeugd van vandaag ook niet ziet dat de geschiedenis van de mensheid een opeenvolging is van kritiek op jeugd door ex even zichzelf cool vindende jeugd,toen ook bekritiseerd door ex even zichzelf cool vindende jeugd.
Deze cirkel is inderdaad een waarheid waarbij dan toch de tegengestelde uitzonderingen bijgerekend moeten worden.
Je kan van die cirkel,als je er 1 van bent,zeggen wat je wil maar er zit wel een contradictie in die je je enkel kan veroorloven als je er tot in de perfectie consequent mee omgaat.Wat dat dan inhoudt is een eenvoudige rekensom uit de moraalleer.

En hoe met mezelf als 1 van de uitzonderingen van de jeugd van vandaag,niet onbekend met life as an adult vanwege something combined?

In de eerste plaats heeft zowel de jeugd als de volwassenen zichzelf niet cool te vinden op een planeet zoals deze als je niet optelt vanuit het feit op aarde zoals in de hemel.
Ik weet het,de bijkomende gekende tekst voor en achter op aarde zoals in de hemel is misleidend,maar na reading between the lines (lees:er is wel een contradictie in gezet die je je enkel kan veroorloven ...) weer niet.
Deeper sight makes the rebel lonely uit Hippies van Burma shave.

Wel mezelf verteld altijd een hard doch waar verhaal omtrent mezelf aangaande die meerderheidscirkel die altijd nieuwe ex jeugd en nog veel meer dan enkel aangaande dat onderwerp presenteert.

Dat ik al een zoontje heb dat keihard vermoord werd over een veel te lange periode.
De mensen zeiden altijd dat je moet kunnen terugblikken op de dingen zoals ze echt zijn en waren.
Mijn zoontje,nu niets,was dat dan al altijd.
Daarom had ik het ook niet op de wereld gezet want ik had het al.Het is overal rondom me nog steeds bij me.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de uitzonderingen in de jeugd van vandaag hier en daar ook veel respect kunnen opbrengen voor ouderen wanneer men vaststelt dat die goede leiding geven.

En ik heb dat onder andere ook nog steeds in grote mate bij bepaalde kelten gevonden.
Je weet misschien nog wel.

Them old irish friends a mineEn wie the poetry part niet begrijpt kan Prelude to a come up van Cypress hill ééns proberen.

Anoniem zei

"Dat je over zo'n detail valt in een column die au fond over iets helemaal anders gaat, dat vind ìk dan weer doorzichtig. Hoor ik daar in de verte iemand 'Vrije meningsuiting!' balken?"

Bedankt om mijn standpunt te bevestigen : de column gaat inderdaad over iets helemaal anders. Reden temeer om ons af te vragen waarom pdw het in deze cocntext dan moet hebben over "en het kost me veel moeite om niet te verwijzen naar die arme jonge stumper die zich aan het handje van het Vlaams Belang heeft laten meesleuren in de extreem-rechtse stompzinnerij met als resultaat twee doden op een scoutsfuif,..." Dat is toch totaal niet terzake doend en bovendien intellectueel oneerlijk ?

Anoniem zei

Fuck de jeugd van tegenwoordig, fuck die stuntel van een Andries en laten we het over De Perfecte Moord hebben. Gino heeft het gedaan, in opdracht van Martin Vandevelde. Alhier die dvd van Bill Hicks.

Anoniem zei

Ik schreef dat de column 'au fond over iets helemaal anders' gaat. Dat is alles.
U weet dat zelf ook: Desondanks sleurt u de opmerking over de dubbele moord die een Vlaams Belang-aanhanger op een scoutsfuif pleegde uit haar context om het daarna op een blêren te zetten waar Clo-Clo Pheip u voor zou bewonderen.

"Intellectueel oneerlijk", is dat zoiets als 'politiek correct'? Volgens mij is het vooral oneerlijk om een citaat uit zijn verband te sleuren en een stijlfiguur te gebruiken om een hele column te dissen .

Als je de zin volledig citeert, blijkt namelijk dat (pdw) deze (niet-)referentie aanhaalt om aan te tonen dat the kids vandaag de dag helemaal niet allright zijn. Dat staat er bijna letterlijk.

De passage die u in het verkeerde keelgat is geschoten als was het een iets te haastig naar binnen geschrokte goudvis op de Geraardsbergse krakelingenworp, moest enkel illustreren dat (pdw) - helemaal in overeenstemming met zijn nakende status van bezorgde ouder annex ouwe lul - een beetje ongerust is over het lot van de Vlaamse 'jeugd van tegenwoordig'. En wie al eens een gazet leest, is geneigd hem gelijk te geven. Gelukkig hang ik nog vaak en vooral laat genoeg in de jeugdsoos rond om de moed niet helemaal te verliezen.

Ik denk dan ook dat 'SLAM' eigenlijk het geluid is van (pdw)'s midlife crisis die listig de vele wolfijzers, schietperen, basgitaren en floortoms heeft ontweken om de Vlaamse Ian Dury alsnog keihard bij het kippennekje te stekken en met zin neus op de onontkoombare feiten (de datum op zijn identiteitskaart) te drukken.

Niks om u zorgen over te maken dus. Tenzij het VB u in die mate heeft gehersenspoeld, dat u van alles wat over de partij gezegd wordt door iemand anders de bonsaïfuhrer en zijn slippendragers, allergische reacties krijgt. Wat ik uiteraard niet hoop. Mocht het toch zo zijn: beterschap!

Neverbeendead Religion zei

De jeugd van vandaag,pdw en het vlaams belang.

Pdw is method man niet maar heeft zijn eigen methode with this organisation.

And so eager to know mine It's a my sister=my clock thing
You know that album with the horrorparty jokes

Anoniem zei

euh, waarover gaat dit stuk, behalve over de midlife-crisis van een oude, verzuurde vent ?

Anoniem zei

Zit iets in, tettenman. Dat blijkt trouwens ook uit de verklaringen die opeenvolgende generaties hebben verzonnen voor het uit steen, elementaire meetkunde en silliness opgetrokken geval dat wij kennen als Stonehenge. Afhankelijk van het tijdsgewricht werd de monolietengroep in een Britse wei onder andere aanzien voor een kosmische telepoort voor aliens, een primitieve computer of een grafmonument. De jongste verklaring zegt veel over onze tijd:

http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,6903,992215,00.html

Anoniem zei

Dat sommige kids helemaal niet allright zijn (en anderen dan weer wel, natuurlijk) is iets waarvan u mij helemaal niet hoeft te overtuigen. Ik denk alleen niet dat zoiets te wijten/danken is aan het Vlaams Belang (of de CD&V of de SP.a of de PVDA of wie dan ook, voor het geval u mij weer in een politiek verdomhoekje zou wensen te duwen).
Toegegeven, het is inderdaad maar een detail, maar zo'n verplicht rondje Vlaams Belang-bashing slaat hier als een tang op een varken en draagt allesszins weinig bij tot de geloofwaardigheid van deze column.

Anoniem zei

In het geval Goris kan je er toch moeilijk om heen dat het Vlaams Belang er mee voor heeft gezorgd dat drie kids en hun families alles behalve all right zijn?
'Peer pressure' is net een van de sterkste troeven van het VB, troeven die Filip Dewinter - hij heeft zowat alle jeugdorganisaties in de periferie van het VB gesticht - maar al te goed kent. Hier lijkt de VB-referentie er bij de haren van een na de bevrijding door het verzet bij de lurven gestekte moffenhoer bij gesleept, maar is dat wel zo?
We hebben de kinderpremier gehad, en het niet zo grote licht Wim Felix. We weten dat het VB uitblinkt in propaganda, en dat die propaganda bij voorkeur zo simplistisch is, dat een kind ze snapt. We weten ook dat het VB bepaald geen goeie zaak is voor onze samenleving. Wat is er dan op tegen, dat die dingen ook worden gezegd? Sinds wanneer is Filip Dewinter heiliger dan de paus?

(pdw) had het van mij ook mogen hebben over die ouders die niet wisten hoe ze hun prematuurtje konden grootbrengen en er daarom maar de brui aan gaven, of over die stiefvader die het leven van zijn zeventienjarige zoon zo'n hel gemaakt heeft dat de dood alleen maar een verlossing kan zijn geweest. Hij kon het ook over Gie Laenen hebben - wat ik hier eerder heb gedaan - al moeten we in die zaak misschien niet de plaats van Sander Vandenbroucke willen innemen en dus wachten op een gerechtelijke uitspraak voor we een oordeel vellen.
Ik geloof echt niet dat het hier om een 'verplicht nummer VB-bashen' gaat. Als ik (pdw) ook maar een béétje ken, zal een 'verplicht nummertje' van alles wat zich buiten de echtelijke sponde afspeeld, hem aan zijn reet roesten. Volgens mij heeft hij gewoon het hart op de tong.

Dat heeft hij dan trouwens gemeen met http://www.robertschimmel.com/ . In Schimmels blog staan tragiek en comedy broederlijk naast elkaar, zodat je je gaat afvragen of het ene wel zonder het andere kan. Een ontdekking. (Mocht je het nog niet kennen, (pdw), probeer de link maar eens).

(dank aan ice|man voor de tip)

Anoniem zei

In het geval Goris kan je er toch moeilijk om heen dat het Vlaams Belang er mee voor heeft gezorgd dat drie kids en hun families alles behalve all right zijn?
'Peer pressure' is net een van de sterkste troeven van het VB, troeven die Filip Dewinter - hij heeft zowat alle jeugdorganisaties in de periferie van het VB gesticht - maar al te goed kent. Hier lijkt de VB-referentie er bij de haren van een na de bevrijding door het verzet bij de lurven gestekte moffenhoer bij gesleept, maar is dat wel zo?
We hebben de kinderpremier gehad, en het niet zo grote licht Wim Felix. We weten dat het VB uitblinkt in propaganda, en dat die propaganda bij voorkeur zo simplistisch is, dat een kind ze snapt. We weten ook dat het VB bepaald geen goeie zaak is voor onze samenleving. Wat is er dan op tegen, dat die dingen ook worden gezegd? Sinds wanneer is Filip Dewinter heiliger dan de paus?

(pdw) had het van mij ook mogen hebben over die ouders die niet wisten hoe ze hun prematuurtje konden grootbrengen en er daarom maar de brui aan gaven, of over die stiefvader die het leven van zijn zeventienjarige zoon zo'n hel gemaakt heeft dat de dood alleen maar een verlossing kan zijn geweest. Hij kon het ook over Gie Laenen hebben - wat ik hier eerder heb gedaan - al moeten we in die zaak misschien niet de plaats van Sander Vandenbroucke willen innemen en dus wachten op een gerechtelijke uitspraak voor we een oordeel vellen.
Ik geloof echt niet dat het hier om een 'verplicht nummer VB-bashen' gaat. Als ik (pdw) ook maar een béétje ken, zal een 'verplicht nummertje' van alles wat zich buiten de echtelijke sponde afspeeld, hem aan zijn reet roesten. Volgens mij heeft hij gewoon het hart op de tong.

Dat heeft hij dan trouwens gemeen met http://www.robertschimmel.com/ . In Schimmels blog staan tragiek en comedy broederlijk naast elkaar, zodat je je gaat afvragen of het ene wel zonder het andere kan. Een ontdekking. (Mocht je het nog niet kennen, (pdw), probeer de link maar eens).

(dank aan ice|man voor de tip)

Neverbeendead Religion zei

Een rondje verplicht bashen.

Het volgende tekstje is voor diegenen wiens geest sterk genoeg is om al een paar minuten zelfgemaakte audio en video in hun hoofd aan 1 stuk door te volgen via het audiovisuele geheugen daar dat daar dus nog meer kan.

Het gaat om de bereidheid er van uit te gaan dat er een ander collectief geheugen is.Hoe meer je bereid bent,hoe sterker de impact,hoe meer je verschillende gevolgen begint te zien,na analyses hier,daar en tot in detail.

Wanneer je aan collectief denkt denk je ook aan succesvolle series.

Het voorbeeld hier is de amerikaanse serie friends.

Die zaten veel in een café in zetels.Dat gaf ook die constante friends sfeer.
In deze aflevering speelt 1 van de friends We had to tear this motherfucker up van Ice cube uit zijn Predator album superloud (my house is shakin my walls vibratin) van begin tot einde terwijl dat volledig in de aflevering zat.

Where do we go now (Guns 'n' roses-Sweet child o mine)

Anoniem zei

Er is altijd reden om te twijfelen aan de geestelijke gezondheid van jongeren. In de jaren '60 huppelden ze mee met de kleffe polderhippies Miek & Roel, in de jaren '70 luisterden ze - for crying out loud - naar Yes en symfonische hardrock en in de jaren '80 lieten ze hun haar permanenten om op George Michael, Tears For Fears of nog iets walgelijkers te lijken. De wereld is een stroom van stront met een hier en daar een glinsterend goudklompje. Daar zal in geen eeuwigheid iets aan veranderen.

Anoniem zei

Ik zat me effe af te vragen, "Heeft het zin om, net als onze voorouders altijd al gedaan hebben, te kankeren op de volgende generatie?" En een paar tellen later volgde er "Ja, verdomme, dat heeft zin! Het zou er nog aan mankeren, begot!"

Anderzijds, een ander recent onderzoek (dan dat waarover (pdw) het heeft) toonde aan dat de jeugd - ik geef toe, het gaat over de jeugd die lid is van jeugdbewegingen - helemààl niet extreem-rechts denkt. Het zijn dus veeleer de ouwe zakken die zich laten inpakken door het VB!

maarten zei

erg groot veel gelijk wat betreft 'stof tot nadenken'