woensdag, maart 09, 2005

Prietpraat

Na de aanval op de KVS in Brussel verklaart het Vlaams Belang nu ook de oorlog aan het Toneelhuis en het NTGent. De partij vindt dat de stadstheaters – en ik citeer - 'moeten teruggrijpen naar hun initiële reden van bestaan en meer ‘volkseigen’ of ’klassieke’ stukken moeten opvoeren'. Wat dat precies inhoudt, daar blijven ze vaag over, maar het Echt Antwaarps Theater hebben ze natuurlijk al naar voren geschoven. Wellicht hopen ze op een klassieke volkskomedie getiteld ‘Met de matrak op de makak’.
Als het Belang ooit aan de macht komt – en ik citeer opnieuw het officiële partijstandpunt– dan ‘garanderen ze de schrapping van alle subsidies aan het Toneelhuis’. Het Toneelhuis zou zich namelijk bezondigen aan wat Filip Dewinter ‘pseudo-elitaire programmatie’ noemt. Dewinter zei in een interview: ‘ze provoceren om te provoceren, louter om een kleine elite te plezieren. Het wordt tijd dat het debat hierover begint. Ik ben er zeker van dat we hier niet alleen staan.’ Ah...met dat laatste zinnetje onderstreept Dewinter nog eens de basisstrategie van het Vlaams Belang, met name: populistische prietpraat verkopen.
Na ‘die vreemdelingen komen hier allemaal op onze kap leven en onze sacochen pakken’ en ‘de Walen gaan ieder jaar met miljarden Vlaams geld lopen’, hebben de poldernazi’s nu ook de populaire dooddoener ‘de theaterwereld loopt vol met pseudo-intellectuele jeanetten’ ontdekt. Met die drie stellingen alleen kun je in Vlaanderen vlot een café draaiende houden – ik weet waarover ik spreek, ik ben in een volkscafé opgegroeid - en dat is wat het Vlaams Belang in principe is: de grootste cafébaas van Vlaanderen, die zijn cliënteel opportunistisch naar de mond (priet)praat in de hoop meer pinten te verkopen.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien hebben we het weer niet goed begrepen, net zoals we Filip 'Hoofddoek? Buiten!' Dewinter, Frank 'In Vlaanderen moeten Walen hun muil houden' Vanhecke en Erik 'En we gaan de KVS op droog zaad zetten, tsjoelala, tsjoelala' Arckens niet goed begrepen hebben?

Voor een club die miljoenen euro's aan propaganda besteedt, en die op de koop toe officieel geleid wordt door een communicatiewetenschapper, zijn de Vlaamse fascisten alles behalve duidelijk als hùn standpunten kritisch worden bekeken.

De VB-slogan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wordt dan ook: 'Wij zeggen wat u denkt! Tenzij u niet akkoord bent, dan hebben we eigenlijk iets heel anders gezegd! Het was maar om te lachen! Allez, ge kent ons toch! Zoiet zouden wij nooit doen! Het is allemaal de schuld van de journalisten/Walen/Marokkanen/andere politici (schrappen wat niet past)'
Benieuwd hoe ze dat op een 20m²-affiche gaan krijgen.

Ondertussen begrijp ik het echt niet: als het over 'pseudo-elitaire' programmatie gaat, dan is die niet echt elitair, toch? Wat is dan eigenlijk het probleem?

Hoe dan ook, welkom terug in de Vlaamse ether, (pdw). Heb je het volgende keer weer eens over iets anders? Ik krijg een allergie van die zelfbouwnazi's.

Anoniem zei

Bedankt, maar niets nieuws onder de zon. Als we kijken in de fameuse geschiedenis, verbranden de facisten ook de boeken van de joden indertijd. Dus er is niets veranderd. Het valt op dat in feite de grote bruine mestkever een beschermde diersoort blijkt te zijn. hoe kan het ook anders, nu ze terug hun dotatie krijgen moeten ze hun geld toch voor iets gebruiken. Laat ze doen en ze maekn zichzelf wel kapot. Waar dat onze here ons brood insteekt en zoveel peerdestront liggen, maar ja er ligt niet veel stront niet meer. een goed voorbeeld van de verdwazing van sommige Vlamingen. Maar iedereen maakt fouten.

Anoniem zei

Bedankt, maar niets nieuws onder de zon. Als we kijken in de fameuse geschiedenis, verbranden de facisten ook de boeken van de joden indertijd. Dus er is niets veranderd. Het valt op dat in feite de grote bruine mestkever een beschermde diersoort blijkt te zijn. hoe kan het ook anders, nu ze terug hun dotatie krijgen moeten ze hun geld toch voor iets gebruiken. Laat ze doen en ze maken zichzelf wel kapot. Waar dat onze here ons brood insteekt en zoveel peerdestront liggen, maar ja er ligt niet veel stront niet meer. een goed voorbeeld van de verdwazing van sommige Vlamingen. Maar iedereen maakt fouten.

Neverbeendead Religion zei

Wanneer je de teksten hier beanalyseert,concludeer je dat ook belgie,of vlaanderen als je dat verkiest,een gebied is dat op weg is een nieuwsland van een ander land te worden waar de bevolking daar dan voor de verandering onze oorlog tussen de soep en aardappelen voorgeschoteld krijgt,in de series daar is dat dan natuurlijk op de achtergrond,want er ligt meer nadruk op de problematiek van het familiebedrijf vanwege meer drama,noem het meer realiteit of echte wereld.
Ook hier dan in gang gezet door wat omschreven kan worden als een café cultuur.Maar je gaat er niet van winnen door hen als achterlijk te bestempelen omdat ze daar alleen maar agressiever van worden.De kunst is van uit te vissen waarom ze even slim als jezelf zijn,even goed.
Misschien is het vanwege angst van oorlog.Maar dat kan niet,anti-rechts is angstloos.Dat concludeert zelfs een amateur profiler.Anti-rechts is namelijk stand-up comedy.Here to entertain you one more time again.

Anoniem zei

Het laaste zinnetje dat u zei in de nieuwe wereld zet u der dan maar niet bij zeker. Voor mij blijft het Belang de partij van de polderfascisten.

Weet u waarom ik denk dat u zo'n ei hebt voor het Belang. Dat het helemaal niet de partij is van de fascisten en dat er tegenwoordig vele bekwame mensen deel uitmaken van de partij. Toch blijft u proberen door hopeloos in het verleden te blijven zoeken de toekomst te bepalen. Ik ben het eens met de stelling dat men uit het verleden zijn lessen moet trekken maar gebruik het verleden niet om uw gedachtengang te sussen.

Een programma van eender welke partij die geen coalitie vormt met een ander is steeds extreem. Neem nu Groen!, als je het programma lees dan krijg je het gevoel dat je best een boom op je oprit plant, net voor je garage zodat je niet meer buiten kan met de wagen en ga er dan maar onderliggen en trek je van je werk niets meer aan. Awel dit is nu ook eens karikatuur van een programma.

Mvg,

Tibo

En elke dag vraag ik me dan af : mocht een andere partij nu het debat hebben geopend, was je dan ook zo tekeer gegaan ? Of zit het echt zo dwars dat het Belang nu eens een ander thema aankaart ?

Anoniem zei

Het VB is ook de partij van de polderfascisten, goeie Tibo. Het zal je verbazen, maar ik heb geen (pdw) nodig om die conclusie te kunnen trekken. Het is, om het met Holmes te zeggen, elementair, mijn beste.
Niet alleen omdat ze in hun groeiende zog nog steeds een muf riekende kliek van rabiate landverraders gedogen, en zelfs niet omdat de hielenlikkers, lapzwansen en straatvechters die dezelfde idolen vereren als de hardleerse Alzheimerclub van Dillen en co, vandaag niet alleen gedoogd, maar zelfs gekoesterd worden door de partij. Niet voor niks is een spreekbeurt op de Ijzerwake, onder het gevelhoog portret van Staf Declercq of Cyriel Verschaeve, een verplicht parcours voor wie in de partijraad van het VB meer wil zijn dan window dressing. Dat is oud nieuws: iederéén weet dat het VB stikt van de (neo-)nazi's. Ze ontkennen het zelf niet eens.

Daar, kameraad Tibo, heeft het dus geen flikker mee te maken. Het gaat om wat het VB, in hun officiële standpunten en programma, vandààg doet, zegt en wil. En zelfs iemand die te kleurenblind is om naar behoren te sorteren, moet toegeven dat het programma van Groene Versteylen bijzonder klein en vooral heel erg licht bier is, in vergelijking met wat de fröbelnazi's onder strakke leiding van hun bonsaïfuhrer tijdens hun drukke werkuren in het parlementair halfrond voor 'het vaderland' hebben klaargestoomd: censuur alhier, minder rechten, geld en vrijheid voor gekleurde en niet-heteroseksuele medemensen langsdaar, en als je even niet kijkt ook nog eens de rechtstaat afdreigen, een Deurns district even onhaalbare als inefficiënte maatregelen opleggen zodat het onbestuurbaar wordt, en zich onder het kelen van 'Vrije mening!' bemoeien met de collectievorming van bibliotheken, de programmatie van cultuurcentra, het publiceren van boeken, het organiseren van culturele themajaren... Over die kwarteeuw onafgebroken propagandaoorlog die er mee voor gezorgd heeft dat België zowat de internationale koploper van het racisme is geworden, zwijg ik dan nog. Alleen nog meegeven dat racisme geen kwestie van 'mening' of van woorden alleen is, maar een systeem van uitsluiting dat er is op gericht een bevolkingsgroep te verdrukken of uit te buiten of te vernietigen. Zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, iemand? Geen wonder dat Frank Vanhecke niet kon wachten om de doodsbedreigingen aan het adres van een Vlaamse zaakvoerder af te doen als een bagatel. Ze zijn nog niet eens aan de macht, en ze bepalen al het debat. En als je hen daar op aanspreekt, weten ze nooit van niks. Oh ja, ze zijn de grootste, de beste, de volksste, de wijzeggenwatudenktste, maar als ze maar één keer gevraagd wordt hun verantwoordelijkheid te nemen of zichzelf te verantwoorden, dan trekken ze hun staart in en slurpen ze hun kak op, hopelijk voor hen in de juiste volgorde. Dan is het al misbegrepen, nooit gezegd en nicht gewüBt wat de klok slaat. Andere partij? Jazeker! Wat zegt u? Geen geld meer? Zelfde partij! Sorry, foutje van onze communicatiewetenschapper.

Wat hebben die regelneven van Groenen, die fundamentalistische eigen boom eerst-aanhangers, die teensletsen, baardapen, geitenwollen sokken (nooit gesnapt wat er fout is aan geitewollen sokken overigens. Geiten doen het er al eeuwen lang prima mee, en ik draag ze met plezier: n stuk minder gezweet dan die nylon ondingen van Kenzo en tenminste fantasievoller dan tennissokken), die fundi's, die sojavreters, die vier jaar mee aan de macht zijn geweest, eigenlijk gedaan dat u zo in uw wiek heeft doen schieten? Ze hebben voor voedselveiligheid gezorgd. Dat is meteen het enige dat van hun programma overeind is gebleven: al de rest is uitgelengd, teruggedraaid of botweg geschrapt. Wat een bedreiging voor het westers samenlevingsmodel hebben we met z'n allen weten af te wenden, door de ecotax te schrappen!

Ik zal u kort uitleggen wat het verschil is met het VB, Tibo. Maar éérst wil ik u diets maken dat het niet is, omdat je iets liever niet hebt, dat je er daarvoor ook met een 'ei' voor zit. Bij voorbeeld: hondenstront op mijn croissants vind ik maar niks. In een duinpan vind ik het prima kunnen, als het maar diep genoeg begraven ligt, en in een hondentoilet kan ik het ook velen. Maar diep in ons hart weten we allemaal dat hondenpoep, om een aantal voor de hand liggende redenen, niet tot de voedselschijf behoort en er dus ook niks te zoeke n heeft, omdat het niet voedzaam is, maar schadelijk. Zo is het ook een beetje met het extreem-rechts gedachtengoed van het VB: in woord of daad, welke vorm of hoeveelheid dan ook, je kan er in een democratische rechtsstaat eigenlijk niks beter mee aanvangen, dan het in de speciaal daarvoor voorziene container dumpen voor het de smaak verziekt en de boel gaat besmetten. Bij ons is die container, bij gebrek aan beter, de oppositie. Dat is de prijs die we betalen voor zestig jaar lang dubbelzinnig doen over de collaboratie, en twintig jaar lang te bang zijn om je nek uit te steken. Het is net die angst die we moeten overwinnen om het VB tot zijn rechtmatige proporties terug te dringen, of op zijn minst zo ver te krijgen dat ze de fundamenten van de democratische rechtsstaat respecteren. Het VB van een verwende kleuter gegroeid tot een onhandelbare puber die nu probeert volwassen te worden. Dit scharniermoment bepaalt of het een ietwat onbehouwen, maar in wezen redelijke vent wordt, waarmee te praten valt, of een crapuleuze hooligan die nergens voor deugt, alleen maar een grote muil heeft en als hij het daarmee niet redt, op de vuist gaat. Wat we sinds de vervelling zien en horen van het VB, gaat in de richting van het laatste, en dat is alleen de verantwoordelijkheid van die partij zelf, niet van (pdw).

Maar het verschil tussen Groen! en het VB dat ik u beloofd had. Komtie:
Groen! heeft geen met gemeenschapsgeld onderhouden paramilitaire stoottroepen. Het VB heeft er een half dozijn. Groen! houdt er geen spionagedienst op na die in de gebouwen en met het geld van het Vlaams parlement illegale databanken bijhoudt van politieke en maatschappelijke tegenstanders, journalisten en iedereen die zich ooit tegen hen heeft gekeerd in woord en daad, of dat nog zou kunnen doen. Groen! heeft ook geen standpunten die lijnrecht indruisen tegen de universele verklaring van de rechten van de mens of het gelijkheidsbeginsel uit onze grondwet. Groen! is van naam veranderd na een beoordeling door de kiezer, niet als marketingstunt annex schijnmanoeuvre. Er zijn, om maar iets te zeggen, bij Groen bijvoorbeeld mensen op(zij)gestapt, terwijl bij het VB, dat altijd de eerste is om het gebrek aan interne democratie bij de ànderen aan te klagen, op de naam na niks is veranderd. Groen! houdt vast aan haar standpunten, tot uit overleg met haar coalitiepartners blijkt dat ze niet realiseerbaar zijn of geen meerderheid dalen. Dàt is respect voor de vrije meningsuiting. Het VB daarentegen verandert sneller van standpunt dan van ondergoed, om toch maar geen serieus debat te moeten aangaan. Wat is hun woord dan nog waard? Ik hoor u graag zeggen dat bij het Blok bekwame mensen zitten. Ik kan niet wachten tot ze dat ook gaan bewijzen, in plaats van in ruil voor een met andermans geld betaald postje de voelspriet annex roeptoeter van Filip 'Iemand nog een muilpeertje?' Dewinter uit te hangen.

Anoniem zei

Buiten wat schelden en valse beschuldigingen komen de meeste briefschrijver niet.Duidelijk in de leer geweest bij blokkwatch.Onder het voorwendsel van anti-fascisme,propageren jullie zelf een nieuw soort fascisme.Nl het politiek correct denken.

Anoniem zei

Flink hoor! "Het politiek correct denken", heel sterke retoriek! Vanderkelenisering steekt hier een boeiend stukje proza af, en dan komt zo'n luchtzak even een licifer aansteken, met de pretentie van de zon! Toe maar!

Nee, sta mij toe, ik heb het graag even over een stukje dat Radio 1 niet op zijn forum duldde, en dat ik hier dan maar kom droppen...

De vergelijking van het VB als cafébaas, ze kon niet beter getimed zijn voor mij! Een week geleden dat ik immers te tafelen in een café-restaurant van eenvoudig allooi, en twee koppels wat verderop stelden zich aan door hun bestelling in het Frans door te geven - zowel klanten als waard waren (eigenlijk) Vlamingen, ongeveer 15 kilometer van de taalgrens, dus flink in Vlaanderen.

De waard verstond er zich even niet uit: "bent u nu Vlamingen of Walen?" was de vraag. "Nous sommes bilingue! Waale sprèke Vloms èn Frans!" was het antwoord, en toen begonnen ze afwisselend in het Frans en in het 'Vloms' te lullen, de stomste praat eerst.

En toen kwam het: "waale stemme veu 't Belang, da zen de beste"! Ik rolde zowat onder tafel van het lachen.

Wat de waard hiervan dacht? Die vond het allemaal prima, zolang ze de rekening maar betaalden!

Wanneer gaan VB-stemmers dat nu eindelijk eens inzien: dat zij de rekening betalen om wat onnozelheid en prietpraat te zien verkopen? Vandaag nog ernstig, morgen "verticaal geklasseerde uitschuiver van lang geleden waar u ons niet moet blijven op pakken!"

Neverbeendead Religion zei

Ik heb weer ééns zin in wat slappe tekst van mezelf met een beter einde.

Het onderwerp was onlangs op de televisie.
Strikt genomen ging het over de censuur van de theaterwereld met stelling dat mainstream braver theater dit moet blijven in plaats van ook experimenteel provocerend te worden dat aan een kleiner percentage moet voorbehouden houden.

Het doet denken aan de stelling of het dan waar of niet is dat de theaterwereld zichzelf aan het doen verdwijnen is door niet meer te brengen wat de klant wil zien en horen.

Ik bekijk het vanuit een klant situatie omdat men ook in Belgie zich niet kan inbeelden wat allround gratis theater inhoudt.Het instinct zegt wel dat in zo een allround gratis geval men zeker geen insprake heeft in wat er gebracht wordt omdat de klant er geen financiele schade aan overhoudt.Hoogstens een mindere avond vanwege een stuk dat niet beviel,dat men min of meer kon weten door eigen voorkeur te checken aan de hand van de samenvatting van de inhoud en gebrachte stijl van het stuk op betreffende site.
Het medium zelf is ook nog minder makkelijk als televisie.Staat de televisie de kijker niet aan,zapt hij weg naar een andere.In tijdsverkwisting staat dat gelijk aan verkeerd gegokt met de knop.Bij een theaterstuk zou men moeten weggaan naar een ander en een deel geld terug vragen om iet of wat correct te zijn.
Het hangt er dus allemaal vanaf van hoe je financiele cultuur brengt.Cultuur waar je voor betaald.
De beste benadering is nog steeds de klant is koning benadering.Men gaat na wat er graag gekeken wordt en als je je geroepen voelt om die mensen te plezieren met hun wens met je talent,kan je dat allemaal invullen en waarmaken.Je kan het vergelijken met de muziek.Stel dat elke muzikant nog alleen vlaamse smartlappen uitbrengt.Dat is teveel van het goede met als gevolg dat er een tegenbeweging komt die stelt dat als ze nog graag wat geld zouden verdienen,ze beter dringend wat andere muziek maken.Als de muziekwereld daarentegen een wereld zou zijn waarvan ieder lid werkt en muziek als hobby maakt om dat daarna gratis op het net te zetten,zou men als tegenbeweging geen enkele poot hebben om op te staan omdat artistieke vrijheid nu éénmaal niet verboden kan worden.Je kan het hoogstens wat manipuleren als blijkt dat de makers er hun brood aan hebben gekoppeld en in het ander geval alleen maar hopen dat je je genre kan vinden omdat de makers het min of meer gefiled hebben bij de google met de juiste genrebenaming.Dat je je op het gebied van organisatie in een wereld bevind die zichzelf goed classificeerd vanwege de wil daartoe.Anders surf je je suf van practical joker naar de volgende.
Dit gegeven of alles wat ik hier heb geschreven komt vrijwel niet aan bod op deze planeet.Laat staan in de theaterwereld.Een soort van underground beweging die zichzelf profileert als een undergroundbeweging die nieuwe richtingen bewandelt die later vermainstreamt worden terwijl in het algemeen dan enkel de underground weet waar de bron lang geleden geplaatst was.

Ik kan er nog veel over schrijven en u kan ook nog veel schrijven over wat ik hier geschreven heb maar voor mij gaat de conclusie als volgt.

Als men het in tegenstelling tot mezelf nog steeds zonder waarheid van nog nooit dood geweest zijnde schepper of god doet,kan men ook als wenser van een artistieke schepping wel ééns aan zijn of haar wensen overgelaten worden want ook de artistieke vrijheid is enkel op weg van manipulatievrij te worden tot in de eeuwigheid.Wie profileert zichzelf trouwens graag officieel als een manipulator.

Anoniem zei

Je café-relaas verklaart waarom het VB graag campagne voert 'met Filip aan de toog'... Geef mensen een gratis pint en praat ze wat naar de mond, en voor je 't weet trakteren ze je voor de rest van de avond. In t geval van Dewinter, die deze tactiek vervolmaakt heeft, misschien zelfs voor de rest van zijn leven.

Maar of we daar nu een beleid voor Vlaanderen op moeten baseren? Dank u, dat rondje sla ik over.

Onze vriend heeft wel gelijk: ik bén in de leer geweest bij Blokwatch. Heb er geleerd dat feiten harder aan komen dan scheldwoorden - maar de twee samen zijn ook leuk. Als de scheldwoorden (fröbelfascist, Alzheimerclub, bonsaïfuhrer... Ik heb Paula D'Hondt wel voor erger uitgekreten horen worden door het VB) het moeilijker maken de feiten te slikken, dan laat ik ze met plezier weg. Dan blijven alleen de harde feiten over. Of er dan ook geen scheldwoorden meer terùg gaan komen, moet ik nog zien.

Er is mij ondertussen nog iets on topic te binnen geschoten: die hele Kulturkampf van het VB is behalve een rondje plat populisme en een poging tot intimidatie van kunstenaars die zich tegen het VB hebben durven uitspreken, ook een efforke om het zwalpende publiek van wijlen Ward Beysen binnen te halen. De argumentatie van Arckens is zowat overgekalkt van de bezwaren die Beysen, toen hij een paar jaar terug naast de directiepost van een Antwerpse toneelschool greep, tegen het Vlaams theater had: te elitair, te bloot, te dit, te dat...

Het lijk van Beysen is met andere woorden nog niet helemaal koud, of het VB probeert, na zijn droevige dood, ook zijn ideeën en zijn publiek te recupereren. Respect!

Neverbeendead Religion zei

En hoe verloopt de morgen van anti-rechts victory-pdw ook?

Kent u dat oude nummer White horse van Laid back vanuit 1 van zijn genoegzaam bekende tijden.

Want 's morgens ging dat bij hem als volgt

If you wanna wide
Don't wide the white force
...
Right,right the white phony

Original

Neverbeendead Religion zei

Zo mag pdw een column schrijven over het effect van holocaustherinneringslessen voor een slechte groep die toen niet gewonnen had -zoals bv. een tennisser in de finale die dat later in 'come-back' wel kon,ik zeg maar wat- op de titel van een oud boek dat De wraak van Hitler's neo-nazis noemt.
De wraak van Hitler's neo-nazis?Nieuwe nazis die wraak nemen op het feit dat hun leider gedwarsboomd werd,zijn werk niet heeft kunnen afmaken,daar zelfs met zijn leven voor moest betalen.Zijn werk dat niet landelijk is maar internationaal is.Men heeft er zelfs hier last van.

Neo-nazis,zo zeker van hun wraak of overwinning ditmaal als de anti neo-nazis van hun tweede overwinning die ze gebruiken als promomateriaal dat als bewijsstuk nummer 1 dient om aan te tonen dat een neo-nazi wraakplan enkel hun eigen nederlaag inhoudt.Geen wonder dat neo-nazis concluderen het met idioten van de logica te maken te hebben.En dat promomateriaal,bewijsstuk nummer 1 voedt alleen maar hun wraak of hun eigen even sterke opinie aangaande het scenario van anti voor de afwerking van hun leider zijn plan.

Allee,zo is ook pdw weer ééns wat wijzer geworden alhoewel dit hier al meerdere malen geschreven stond.Blijkt dat de wereld is zoals op het nieuws.Wie had dat ooit kunnen denken.

Anoniem zei

Ik ben amper één week uit het land geweest en zie: de lente is niet alleen in het land, maar het Belang heeft ook voor enkele heuglijke koldermomenten gezorgd.

Vandaag gelezen dat Filip De Man een cordon sanitaire rond de Islam wil aanleggen, met precies dezelfde argumentatie waarom het cordon sanitaire er bij ons kwam: Moslims kunnen geen democraten zijn. Nog even verder denken, en je bent er, Filip.

Anoniem zei

Pardon,dit ondemocratische cordon tegen het Vlaams Belang is er gekomen om de linkerzijde aan de macht te kunnen houden.Niets meer of minder.

Anoniem zei

Ocharme PDW is niet meer welkom in De Nieuwe Wereld, hoe zou dat toch komen.