donderdag, april 20, 2006

Hey Joe

Het valt soms echt niet mee om een deugdelijk stukje te schrijven over de thema’s du jour. Nog maar net wou ik beginnen aan een vlammende tirade naar aanleiding van de gratis prutsalarmpjes en bij uitbreiding de doorzichtige pogingen van het Vlaams Belang om de Vlaam nog meer schrik aan te jagen dan hij nu al heeft, of twee allochtonen steken in het Brusselse Centraal Station de 17-jarige Joe Van Holsbeek neer. In mijn verbeelding was hij naar Jimi Hendrix’ ‘Hey Joe’ aan het luisteren toen die twee klootzakken de allerlaatste minuten van zijn leven binnenstapten. Was het trouwens een iPod of een goedkoper model waarvoor Joe het leven heeft gelaten? Ik denk een iPod want op de beelden van de bewakingscamera’s ziet men één van de daders in een Nike-jasje. Duidelijk iemand die van sterke merken houdt. Het moordwapen zal dus wellicht wel een uit Solingen afkomstig mes zijn geweest.
Ik geef u op een briefje, men moet al van zeer goede huize komen om hierover iets te zeggen of te schrijven dat de demagogie overstijgt, dat niet als naïef kan worden weggewuifd of niet als gratuit cynisch kan worden omschreven. Slappe dan wel flinke zwart-wit praatjes hebben we al achter de rug. Van achtereenvolgens Kardinaal Danneels, die kennelijk nooit over de uitdrukking ‘liever blode Jan dan dode Jan’ heeft gehoord en van Jean-Marie Dedecker. Iemand die, telkens als hij zijn mond opendoet, eigenlijk zou moeten doortrekken. Hoe zwart-wit waren hun praatjes? Denk aan de garderobe van een kloosterzuster.
Joe is vandaag begraven, volgens het radiojournaal daarnet gebeurde dat ‘onder een stralende lentehemel’. ‘Onder een stralende lentehemel’??? Wat heeft het weer hier mee te maken? Misschien wil het journaille hiermee subtiel aangeven dat iedereen op de begrafenis zwijgzaam en onwennig naar boven stond te kijken. Want als men echt niet meer weet wat te zeggen biedt het weer altijd uitkomst. Het blijft frisjes voor de tijd van het jaar, vindt u ook niet?

23 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Hoe moesten de omstaanders trouwens reageren.
Dat willen we toch allemaal te weten komen van de media met onze onstopbare drang naar info.
De omstaanders hadden de 4 bepalende films al gezien.
In de eerste zien we hoe de heldhaftige inmenging alle levens redt.
In de tweede hoe de heldhaftige inmenging meerdere levens kost met die psychos die niet van escalatie houden.
In de derde zien we hoe het gebrek aan inmenging alle levens redt met die blaffende psychos die niet beten zolang je niet escaleert.
In de vierde zien we hoe het gebrek aan inmenging meerdere levens kost vanwege het feit dat heldhaftige inmenging in film één zou geresulteerd hebben.
Als je in de realiteit dan niet weet in welke film je zit, zou het ook handig zijn als de realiteit de thematiek van de omstaanders niet als een thematiek zou gebruiken.
Maar het kan toch niet zijn dat de lamp dan ergens anders brandt?
De lamp brandt wel degelijk ergens anders.

Anoniem zei

Je stukje zit er knal op....

Van alle opninies heb ik er weinig gelezen die me echt doen nadenken, en de usual suspects (zowel van links als rechts) komen met exact de tekstjes die we verwachten (van "sociaal achtergesteld", tot zelfs in Morgen Beter "een I-Pod kost 400€, je mag ook geen aanleiding geven door zoiets openlijk te dragen" (!), en aan de andere kant de "schop ze allemaal buiten" mannen, of "'t zit in hun cultuur meneer".

Nooit lees ik ergens dat de kleur er misschien wel/niet mag toedoen, maar dat het wel het eerste is waar ongeveer iedereen naar verwijst. En diegenen die beweren dat ze de laatste paar dagen niet met een iets onveiliger gevoel naar groepjes jonge Noord-Afrikanen kijken, die liegen.

En dan blijft bij mij enkel hangen: Waar is de toekomstige nobelprijswinnaar die met de wonderoplossing gaat komen?

En ja (pdw), 't is deze dagen enorm frisjes, zeker als ik naar de discussies luister van de mensen in de straat over dit onderwerp.

Anoniem zei

't Zal een van de enige keren zijn dat ik respect kan opbrengen voor een pastoor. De man presteert het (weliswaar op verzoek van de ouders, maar hij doet het toch maar) om geen katholieke mis, maar een soort "gebedsdienst" te brengen. De man was deze ochtend op de radio, en stelde dat er "eigenlijk toch niemand zit te wachten op een eucharistieviering".

En ook voor het medeleven van de allochtone gemeenschap breng ik veel respect op.

freaq zei

ah, Jimi Hendrix zegt u. Ik dacht eerder aan het meeneuriën van iets van Leo Sayer. Maar zelfs daarbij - lookalikes en bijhorende hypotheses - voelde ik me al wat ongemakkelijk om het op mijn blog te posten...

Neverbeendead Religion zei

Als je op een planeet zoals deze het niet aandurft van bepaalde dingen over de mensen als joe te schrijven less je ze maar op de mijne of op deze van een vergeten tijd geleden in comment 11

Anoniem zei

ik blijf me toch afvragen wat er zou gebeurd zijn mocht Joe één van die allochtonen hebben neergestoken. Ik gok op een inferno ; Brussel in brand, rellen, waterkanonnen, Belgische en bij uitbreiding Europese ambassades in het buitenland in gevaar etc etc.
Niet dat ik vind dat we op een dergelijke manier zouden moeten reageren, verre van, maar de vraag blijft toch door mijn hoofd spoken. Criminele allochtonen blijven naar mijn ervaring een minderheid maar het valt toch op dat als er eens iets ernstigs gebeurd ze er toch vaak iets mee te maken hebben. Of is dat op de één of andere manier toch (weer) onze fout ?

Anoniem zei

Emotionele vampieren weten dit weekend waarheen. Blank schuldgevoel en ontkenning zullen zondag hand in hand door Brussel struinen. Schuldgevoel om de opluchting die ze voelen, dat ZIJ niet in zijn plaats zijn geofferd, en om de onverschilligheid waarmee dezelfde duizenden die zondag op zullen dagen, tijdens de doodstrijd van Joe gewoon doorliepen. Misschien dachten ze dat het een verlaat Passiespel was: 'Snel doorlopen, voor de collectebus komt'. Ontkenning van de angst die deze moord heeft aangewakkerd, angst die ook zij voelen voor elke opgeschoten noord-afrikaan in een sportjasje die ze in hun eentje moeten kruisen. En ontkenning van de woede om deze brutale moord, woede die geneutraliseerd en dus waardeloos wordt door de oproep om tijdens de optocht toch vooral geen stelling in te nemen over wat dan ook. Zo drijf je mensen in de armen van de valse profeten van de veiligheid: door ze bang te maken en ze daarna het zwijgen op te leggen. Het resultaat van die cocktail: een groteske carnavalsoptocht aangevoerd en aangevuurd door zelfingenomenheid vermomd als altruïsme, opportunisme verkleed als betrokkenheid en struisvogelgedrag verkleed als verantwoordelijkheid.
Allemaal over de rug van Joe Van Holsbeeck en zijn familie en vrienden. Een van de lijkenpikkers op het CS bestond het zelfs te zeggen dat hij 'de pijn van de ouders van Joe voelde'. Die zijn dus niet alleen hun zoon (en zijn mp3-speler) kwijt, zelfs het rouwen om hem wordt al geparasiteerd door mensen die per se willen logenstraffen dat ze emotioneel afgestorven zijn, vervreemd van zichzelf en hun medemensen, gevoelsmatig geämputeerd.
Jezus Christus. Arme Joe. Terwijl de omstandigheden waarin Van Holsbeeck stierf, dat toch duidelijk genoeg maken. Het was moeilijk kiezen, maar mijn prijs voor de meest stijlloze reactie gaat naar de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Nu blijkt dat de bewapende beveiligingsagenten er vooral zijn om de NMBS tegen boze reizigers te beschermen (niet verbazend: www.zi-biz.be.. ) , en dat je in een station wel kan buitengeflikkerd worden omdat je op een bankje slaapt, maar niet omdat je iemand berooft en vermoordt, komt de NMBS op de proppen met een éénmalig one-size-fits-all treinticket aan gereduceerde prijs, waarmee je zondag naar Brussel en weer terug kan om de manifestatie bij te wonen. De Joe-pass, zoals ik 'm maar zal noemen, is schamel en schaamteloos.

Een eervolle vermelding krijgen de woordvoerders van de moslimgemeenschap en de allochtone politici, om Fouad 'mag dat een ietsje meer zijn?' Ahadir niet te noemen. Die struikelden over elkaar om te roepen dat wie zwijgt, medeplichtig is, en dat de moslim- en allochtone gemeenschap zelfs moest helpen zoeken naar de daders. Alsof we geen politie hebben. Alsof die jongens Joe met een koran de schedel hadden ingeslagen. Alsof een Marokkaanse grootvader partij is voor een jonge messentrekker met een abonnement op alle sportscholen waar hij binnen mag. Allemaal gebaren, voor het grootste deel leeg. Enkele dagen nadat hun signalement bekend werd, kondigde de imam van een moskee aan, dat zijn gebedshuis voortaan ook 'kerkasiel' zou geven aan mensen zonder papieren. Goed idee, slechte timing. Benieuwd wanneer de onderzoekers op het idee komen om daar eens te gaan kijken.

Van de cel 'jeugdbendes' van de Brusselse politie ondertussen geen nieuws.

Pieterjan zei

@ anonymous: "Ik blijf me toch afvragen wat er zou gebeurd zijn mocht Joe één van die allochtonen hebben neergestoken. Ik gok op een inferno ; Brussel in brand, rellen, waterkanonnen, Belgische en bij uitbreiding Europese ambassades in het buitenland in gevaar etc etc."
--
Dit is in één woord 'GEZEIK'. Toen in Antwerpen vorig jaar een allochtoon werd vermoord waren er rellen, maar die kwamen zelfs niet in de buurt van wat u hier opsomt. Toch heeft u een punt: allochtonen komen vaak in het nieuws als het over zulke dingen gaat. Toch moeten we even nadenken waarom ze in het nieuws komen. Zou het misschien, heel misschien... kunnen dat dit gewoon een 'beter' (lees: sappiger) verhaal is dan wanneer het om twee Belgen gaat. We moeten het zelfs niet zo ver zoeken. Als morgen op café een Waal een Vlaming zou aanvallen en verwonden, dan haalt dat waarschijnlijk al één Vlaamse voorpagina. Ook al is het een alleenstaand feit: het verhaal errond verkoopt, en wat verkoopt staat vooraan.

Willen of niet, het interessantste verhaal horen we eerst. Het meest representatieve/relevante komt daarna wel.

Anoniem zei

Vandaag toch licht schaamrood op de wangen gekregen bij het lezen van De Morgen. Een knullig stukje over een allochtoon theatergezelschap uit de Anneessensbuurt als antwoord op de opstoot van extreem-rechts resentiment en op de stigmatisering van de moslims.

"Misschien had een leraar één van hen net gezegd dat hij een nul is", zegt één van die kerels. Hij is nog jong en een mens moet oog hebben voor de omstandigheden, maar djeezes, kan het nog onnozeler en knulliger? Hoe een anderzijds intelligente krant zichzelf zo belachelijk kan maken door zich verkrampt vast te klampen aan politieke correctheid, is pijnlijk.

De MP3-moord is brutaal en wreed en moet geen aanleiding zijn om racistische oprispingen de vrije loop te laten. Maar het moet ook geen aanleiding zijn om pijnlijk onnozel politiek correct gewauwel uit te smeren in de krant.

"Morele verontwaardiging is de enige manier voor idioten om zich met waardigheid te bekleden" of iets van die strekking zei Tom Wolfe in de laatste Deng. Hoogst toepasselijke woorden voor de lachwekkende massahysterie die zondag Brussel in zijn ban houdt.

Anoniem zei

@Anonymous:

Makkelijker gezegd dan gedaan. (quasi je hele stukje)

Anoniem zei

@Jabbe: welke anonymous?
Voor de duidelijkheid: het lange saaie stuk dat begint met 'Emotionele vampieren' en eindigt met 'nieuws.' is van mij. Laten we mij voor het gemak 'anonymous 2' noemen. Ik wil eigenlijk wel weten hoe mijn tweede min of meer columneske stuk op deze blog (het eerste ging over de moord op Van Gogh - blijkbaar moet er bloed vloeien voor ik in de flow geraak) de lezer bevalt.

Anoniem zei

@Anonymous: als je jezelf gewoon niet anonymous zou noemen zou 't makkelijker herkennen wezen :)

Je 'columneske' stuk leest lekker weg, maar ik kon me na een eerste lezing niet ontdoen van het idee dat er nogal wat sofistische kronkels in zitten. Ik zou er wel op willen replyen maar dat wordt alinea's apart becommentarieren en dan ben ik véél te lang bezig voor een vluchtige internetbezoeker :)

Anoniem zei

Deze lezer beviel het zeer goed, anonymoes. Zo goed, dat hij zegt: als er bloed moet vloeien om u aan het schrijven te krijgen, laat dan het bloed rijkelijk vloeien.

Anoniem zei

@ Jabbe en Max J. Molkovich: Bedankt voor de mening. Het voelt goor dit drama te misbruiken om complimentjes voor mijn gekras af te bedelen. Dat maakt de tekst nog dubbelzinniger dan hij al was. Maar soms heeft een mens kudos nodig.

Meer complimentjes verdient de man die Van Holsbeeck nog verzorgd heeft - zijn vriend was te veel van de kaart om iets te doen - na de steekpartij. Het heeft Joe zijn leven niet gered, maar zijn laatste momenten zijn tenminste menselijk geweest. Een schrale troost is ook een troost.

asskicker zei

Dat katholiek gezeik over mensen die elkaar niet meer te hulp schieten hangt mijn kloten uit. Fameus mijn kloten.

Laat ons het even duidelijk stellen:
Als u iemand ziet neergestoken worden in het station in uw buurt
KOM DAN NIET TUSSEN!
Tenzij u zelf een met vuurwapen uitgeruste professional van de ordediensten bent.
Anders kunnen ze nog een extra bodybag bestellen.
Wat kan u wel doen?
Probeer de uiterlijke kenmerken van de dader zo goed mogelijk in te prenten. Breng uzelf in veiligheid. Bel de politie. Als de dader weg is, zorg dan voor het slachtoffer tot de hulpdiensten er zijn. Meldt u als getuige bij de politie.

Dus als u nog eens van dat gelul hoort in de trant van "der is toch geen solidariteit meer" en "vroeger zouden de mensen nog geholpen hebben", dan hebt u te maken met een onnozelaar die het verdiend om in da getto anaal bewerkt te worden met een roestige loden pijp.

Anoniem zei

Inderdaad, asskicker. Dat gepleur is een onnozel excuus om met een geheven vingertje door te drammen over de teloorgang van Echte Waarden en over de goeie oude tijd, toen misdaad en egoïsme niet bestonden. Marc Eyskens krijgt er een stijve van, wat al van de laatste Golfoorlog geleden was.

Anoniem zei

Sorry voor mijn late tussenkomst, maar dit was een hyper-relevant stuk over de dode realiteit van Joe.
Ongeveer het enige wat verteerbaar was in de gortige lading media-mest. Merci Pédéwé. Ach, leefde Deng nu nog.

asskicker zei

Kop in de Morgen: "Waarom dachten wij dat het Marokkanen waren?"

In de krant zelf meningen van psychologen die ons proberen te overtuigen dat we dachten dat het Marokkanen waren omdat we WILDEN dat het Marokkanen waren, omdat we eigenlijk allemaal diep vanbinnen kleine racistjes zijn, met een geest die vergiftigd is door extreem rechtse praat, en dat we ons daar allemaal heel schuldig over moeten voelen.

Krijg ik dus alweer het schijt van (note to self: pak extra onderbroeken mee als ge de gazet weer eens wil lezen).

Ik heb de beelden gezien. Zie zien er bruin uit. Ze zien er precies uit zoals al die andere spijbelende Maghrebijnse die ik dagelijks in Brussel zie.

Give me a break! What the fuck heeft dat met racisme te maken als zelfs de Marokkaanse gemeenschap dacht dat het Marokkaantjes waren!

Anoniem zei

LOL asskicker, ik wou hier net krek hetzelfde posten, na het lezen van het stuk van Walter Zinzen in De Standaard. Wat een utter crap, ze zagen er uit als Noord-Afrikanen, niets aan te doen. Als zelfs de Noord-Afrikanen er in tuinden, hoe hypocriet is het dan om te doen alsof het met stigmatisering of racisme te maken heeft?

Anoniem zei

Afgaand op mijn twee laatste posts, zou ik me voortaan beter asslicker noemen.

Anoniem zei

Het moet anders wel een serieuze opdoffer zijn voor de Marokkanen, te vernemen dat ze er als Polen uitzien.

Anoniem zei

Ik ben gechoqueerd over de leugens die in de pers zijn verschenen. Daarom even deze oproep:

Beste (pdw),
na de MP3 moord te brussel werden heel wat solidariteitsacties en -events gehouden. De Vlaamse kranten berichtten hier massaal over. Ik heb hier het bewijs (dat gewoon in de krant te zien was, maar geen hond die er op reageerde, helaas) dat een bekende vlaamse krant -die niet tot de groep behoort waarvoor u schrijft- dit nieuws manipuleerde, en dus eigenlijk het volk iets voorliegt. Meerbepaald werden compuetbeelden gePhotoshopped zodat ze 'hun' versie van 'de waarheid' zouden staven. Ik vind dat dit absoluut niet kan, en zou hiervoor graag stappen ondernemen. Vroeger zou ik dit aan het adres van de DENG redactie gerapporteerd hebben, maar helaas is dit enige echte onafhankelijke blad ermee gestopt.
Kan u mij AUB contacteren , ik zou uw mening namelijk graag weten, u bent meer thuis in het grote land der Media. Ik weet ook niet goed of er een wetgeving bestaat hierover. Maar ik neem aan -ben ik naïef?- dat een krant de waarheid moet spreken? Kan een krant die een foto aankocht bij een persagentschap deze naar believen manipuleren?
Deze comment mag u gerust wissen van uw blog, het was echter de enige contact info waarover ik beschikte.
BVD en MVG van MVR alias Braindead

Patrick zei

Hey Braindead,
Ben altijd geïnteresseerd in bewijzen van gesjoemel. Je kan me contacteren/iets sturen naar pdw@pdw.be