vrijdag, april 07, 2006

RIP Deng

Yup, het is officieel: Deng moet dichtvouwen. Er was nochtans een geïnteresseerde overnemer. De verkoopcijfers waren immers lang niet slecht. Het had dus gemakkelijk helemaal anders kunnen uitdraaien. Waarom we dan toch verdwijnen is wat men gewoonlijk 'een lang verhaal' noemt. Van onze kant bekeken leek het er in elk geval op dat het verdwijnen van Deng belangrijker was dan een goeie deal sluiten met een potentiële overnemer.
Het zat er natuurlijk wel aan te komen. Bij Deng zat een iéts te hoge concentratie honden die het grote kegelspel dat wij kennen als de media maar al te graag verstoorde. Zoiets wordt met lede ogen aanzien.
Soit, er is nu geen enkel echt onafhankelijk blad van betekenis meer. Enkel 'grote spelers' die zich openlijk of discreet bij een mediablok hebben aangesloten, waar er over het algemeen meer heen-en-weer geruggenkrabt wordt dan in de modale, door vlooien ferm te grazen genomen chimpansee-kolonie. Luizen in de pels kunnen ze er echt niet bij hebben.
Die luizen worden nu veilig verspreid over andere kranten en tijdschriften. Want dat de Deng-medewerkers binnenkort overal opduiken is nu al een feit.

32 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit zuigt Patrick, dit zuigt

Anoniem zei

only the good die young

Neverbeendead Religion zei

Bina burner: D for dengetta fellaz ... d for dengetta

Waarschijnlijk vanwege het 'hogere' resultaat wanneer in een 'hoger' land.

Sample:Saturday night at the movies

asskicker zei

kak

Anoniem zei

Yep Patrick, jullie waren net iets te (aarts!)gevaarlijk voor het media-establishment, de luizen in de pels (je juiste woorden)) die ze niet konden wegkrabben. Wij zijn ons laatste cenakel van tegencultuur kwijt, dit is erg, oneerlijk en onverdraaglijk erg, woede woekert.
De heerschappij is aan de grijze middenmoters-makheid, de mediocriteit van de mediacratie.
Morgen niet ter kerke, ik ben nu van mijn geloof, ik ga alleen nog ter offerblog. Is daar groepering haalbaar, een soort anti-colonne? Jij bent een leider, niet ersatz-koning Rob, lachwekkend laakbaar. Val aan die troep.

Pieterjan zei

Revolutionairen zijn jammergenoeg zelden populair. Maar je zegt het mooi, Deng-medewerkers moeten nu andere oorden opzoeken en misschien is dat nog niet zo slecht voor de (onderzoeks)journalistiek in ons land.
Maar als het enige troost kan zijn: er zit een Deng in elk van ons. Het moet er gewoon iets vaker uitkomen.

Anoniem zei

Viva la revolution!

Anoniem zei

Waarom geen deng blog maken? Met een donations-button? Kan je nog anoniem schrijven ook en tegen zoveel zere schenen schoppen als je maar wil...

asskicker zei

Dixit mijn eigen:

"Some men do not agree with this. Turned over to the dark side of planetary feminization, they try to play down their baldness by trying to shave of their remaining hair, thus making it seem like their not having hair is a fashion choice and not a natural display of manliness. This “coiffeur”-hairstyle (gay hairdresser style) is commonly witnessed in the classic gay strongholds like coiffeurs, showbiz, journalists, bouncers, steel workers and teamsters. It’s kinda hard to describe this hairstyle to someone who hasn’t seen it before. Let’s put it like this: try to imagine the half-assed shaven ball sack of a gay pornstar whose razor blade became blunt half way through so there are still some stubs left on it."

Anoniem zei

Dag pdw,

Als Norman een hart had, hij was er het van in geweest. Gewoon posts blijven, euh, posten en tv-programma's blijven maken. Deng maakte het verschil en dat kan nog altijd gemaakt worden.

Anoniem zei

zie Christophe said, ik durfde me niet outen, anderen kunnen dat beter, (pdw) wordt dengblog-bendeleider

Anoniem zei

Damn Shame... het al vrij troosteloze medialandschap in één vlaag weer een stuk armer...
Deng volgt De Zwijger op in haar lot (De Zwijger?!!? zullen velen zeggen, ja... De Zwijger!)

Patrick zei

Hey Tim,
Ik zou 'Norman' anders wel graag hier op dit log zetten...mail me eens op pdw@3keys.be.

Anoniem zei

Als betalend lid van het toenmalige Mao Magazine heb ik nooit de vibrante neiging gevoeld om me te abonneren op Deng , ook al kocht ik het het eerste jaar in de losse verkoop.

Qua onderzoeksjournalistiek was het maar een flauw beestje,om als luizen in de pels te worden bestempeld... Enig lichtpunt van mijn mondhoeken was altijd The Deng Herald, al hou je dat met de broodnodige kwak aan advertenties niet recht, en is ook zo gebleken.
Jammer maar helaas .

Ik wil gerust een eerlijke prijs betalen voor content, maar die mag dan wel iets meerwaarde bieden (op gebied van recensies bv) dan wat ik ook al niet dagelijks in de cultuur- en mediabijlagen vind van De Tijd, De Standaard en De Morgen.

Ik geloof evenwel dat er een niche is voor aanhangers van onstuimig grappige en 'pinnige' media. Die dertig duizend lezers die er nog waren krijgen nu stank voor dank met wat ik hierboven te lezen krijg, erger nog; er wordt gesteld dat de medewerkers van Deng zich zullen verspreiden onder de andere media, alsof ze daar een platvorm zullen krijgen...

Het moest gewoon beter, en het werd er niet beter op. Streng maar Rechtvaardig...

Neverbeendead Religion zei

De deng schrijvers gaan niet mee met de tijd zoals die is en wanneer ze dat doen zal dat via extra achterstallige tijd doen zoals die gedaan moest worden verlopen.

Zo kan je het everlast forum ééns checken waar ik de enige ben voor de moment vanwege een rede die je nog kan achterhalen.
Dan vind je daar de heart attack man foto. Heart attack man is een nummer van de beastie boys met o.a. mike d en dat is the man whitey nog steeds niet onbekend.

Ondertussen ga ik daar nog eens naar de white trash beautiful video kijken.

Haddock zei

Deng komt zeeeker terug.
Zeker weten!

Anoniem zei

Elke maand een fijne nieuwe Deng in de bus... ik mis het nu al!
En die Eos van vorige maand gaat het niet goedmaken jongens!
Jammer dat het zo moet eindigen, maar beter in schoonheid eindigen dan Deng naar de kl*ten te helpen. Klinkt trouwens alsof jullie er zelf niet veel zin meer in hadden... of ben ik dat?

Anoniem zei

Deng verdwijnt en Gerard Reve is er ook mee gestopt. Jan Ceulemans gaat stillekes dood, wij treuren. Wat doen we met die lente, zinloze kriebels? Tijd voor een lijntje. Hengelen is beter dan bengelen.

Anoniem zei

totemriet
In het muziekaanbod van Deng zat volgens mij toch heel veel dat niet ergens anders aan bod kwam, of het moeten obscure fanzines en groezelige muziekblaadjes geweest zijn die alleen verstokte muziekliefhebbers lezen. Ook de keuze van de filminterviews was goed; net niét die dingen die je in DM, DS of Focus Knack vindt, hoewel jij daar kennelijk anders over denkt.

Natuurlijk waren er overlappingen: het muziek- en filmaanbod is nu eenmaal niet oneindig groot. Maar Deng was bv wel het blad waar Devendra Banhart, Coco Rosie, Joanna Newsom, TV On The Radio in stonden lang voor andere kranten en magazines het oppikten (vlot een jaar eerder).

Maar goed, het zijn vijgen na Pasen. En ja, soms was het verschil met andere bladen iets te klein. Voor Illegems en Loozen was het ook schipperen tussen een commercieel rendabel blad maken en luis in de pels zijn. In een afzetgebied dat een postzegel groot is en waar de tenen lang zijn, heel moeilijk. Jammer genoeg.

freaq zei

Totemriet: RifRaf, the one and only... Al moet die zine vaak de recensie of het interview uitstellen tot de release van het album, dat is waar. Heeft ook met centen te maken, en proberen het hoofd boven water te houden. En dat doet RifRaf intussen meer dan tien jaar, wat van Deng niet gezegd kan worden...

Anyhowz, da's ook maar één aspect van Deng natuurlijk. Ben zelf trouwens afgehaakt toen Mao Magazine betalend werd. Niet omdat ik zo'n kloot ben, maar gewoon praktisch: mij abonneren is er nooit van gekomen...

Sindsdien is het mij vooral opgevallen dat het hoofdzakelijk would be hipcats zijn die er een broertje aan dood hebben om wat met dat blad te dwepen, en dan vergaat de zin mijzelf al meteen een beetje.

Nu ja, toen ik het las ging ik vooral voor de grappige dingetjes: Dat O-mannetje daar, en de lookalikes en zo. En de column van Sabine Appelmans!

Anoniem zei

mao, deng terug naar mao !weg van die grote media spelers hier zijn we vrij!
en't is minder duur en't is beter voor't milieu.. en voor die echt wille... druk ze dan op aanvraag!
komaan een concentratie honde is goed ! komaan pdw ni den moe gestrede zak gaan uithange!
hop me de beentjes

Anoniem zei

M'n deelneming, Patrick. Ik wist effe niet hoe hierop te reageren, en weet het in feite nog altijd niet. Dit moet bikkelhard voor je zijn, ik kan me jouw emoties nu wel inbeelden. Als je zin hebt om een stuk in je kloten te zuipen, ik heb hier nog wel een goeie fles staan. Ik heb het er voor over, om de volgende ochtend met een barstende hoofdpijn je ellende te delen...

Anoniem zei

@freaq: als het je een troost mag zijn: je indruk is fout. Ik ben geen 'hipcat', niet would be, niet wannabe, niet moambe. Heb Mao in een café gevonden, daarna plichtsgetrouw elke veertien dagen een exemplaar voor mezelf én een stapeltje voor de lokale youngsters gereserveerd in de bib waar ik werkte, en dus ook Deng een kans gegeven toen die het gat na Mao kwamen vullen. Blijkbaar beviel het. Daar kwam geen dwepen of broertje dood bij te pas: bij mindere Dengs heb ik - ook hier - mijn kritiek niet gespaard, en ik heb ze echt niet allemaal in mint condition achter glas steken. Ik heb ze niet eens allemaal ('een broertje dood hebben aan' betekent trouwens niet 'de neiging hebben om, maar 'een hekel hebben aan'). Dus niet te snel conclusies trekken op basis van een indruk.

Anoniem zei

Totemriet heeft al vrij goed verwoord.

Deng was niet slecht, meestal grappig, maar je kreeg niet zoveel waar voor je geld (was ook wel de reden waarom ik het nogal selectief kocht).

En om nu te spreken van de grote revolutionairen ??? ... misschien voelen jullie zich wel zo, maar er is echt wel wat meer nodig dan een "missfuckingbelgiësmsschandaal" om als een luis in de pels van het establishment te worden beschouwd. Dus zeker niet van de orde om een complot van het grootkapitaal te moeten vermoeden. Gewoon, economie,... beperkt (en moeilijk wegens dan nog eens te divers wegens nog onderverdeeld in "subculturen") lezerspubliek = geen advertenties = niet rendabel = .... (was echt wel al lang te verwachten).

Soit, hopelijk geen faillissement,... want anders kunnen wij er ook nog eens voor opdraaien. (toch bedankt om Laibach weer onder mijn aandacht te brengen ... en voor de kaarten)

Greetings, Eddy.

Anoniem zei

De parodieën op magazines, films en boeken heb ik toch in geen enkele andere krant of blad of site gevonden. Het was wel risky business, zeker als je een miljoenenspeler als de uitgever van Dick Bruna op de kast jaagt. En een spoof op 'Bonanza' maken om een week later zelf uit de rekken te vliegen, oh well, 't is een beroepsrisico zeker? In elk geval, goed gelachen, vaak graag gelezen, af en toe gevloekt - en gelijk hier in de pen gekropen - , ik kijk al uit naar iets nieuws.

Anoniem zei

En blij dat ze zijn bij de krantenwinkels waar ik normaal gezien de Deng koop.

In Brasschaat bij krantenwinkel X hoeven de Deng nu niet meer onder een stapel andere boekjes te verstoppen... Jahaa, dat deden ze. Dan moest ik de Deng vragen en dan kleurde de gerant een beetje rood en dan zegde hij stilletjes, daar onder die stapel... Nu ja, gezien het gehalte bruinstemmers in Brasschaat niet verwonderlijk dat ze de Deng als het ware onder de toonbank moesten verkopen (de porno daarentegen, die ligt wel gewoon open en bloot).

En in Aalter... tsja, bijna hetzelfde verhaal. Ik vragen naar de Deng en de gerant smalend van achter zijn computer 'DIE komt niet meer uit'.

Dus wij allemaal ferm teleurgesteld. Gecondoleerd trouwens PDW. Maar de krantenboeren allemaal weer blij.

Groetjes en sterkte,

Joris

Anoniem zei

Jammer dat de hoofdredactie van Deng niet geen afscheidsmail stuurde naar al zijn medewerkers. Is toch elementaire beleefdheid?

wouter zei

DENG was de laatste tijd ook echt wel wat aan het wegzinken. Ik ken verschillende mensen die hem in het begin wel kochten, maar na verloop van tijd niet meer. Te veel gezever over obscure Russen, net iets te veel gezaag en gezanik. De inhoud zat nu eenmaal niet 100% goed. Er was nog veel sleutelwerk aan. En in deze tijden krijg je geen jaren om daar aan te werken. Je moet er snel staan.

Marc Vanfraechem zei

"Zoiets wordt met lede ogen aanzien." lees ik in je stukje. Dan denk ik: het is kiezen Patrick, ofwel schrijf je Nederlands ofwel Gents (voor mij niet gelaten dat laatste). Slechte verleden deelwoorden zullen bij De Standaard misschien geen bezwaar zijn, maar op je eigen blog moet je kwaliteit brengen.

Marc Vanfraechem zei

en ik had nog iets verder moeten kijken voor ik schreef, want wat zie ik hier alweer staan?? geruggenkrabt ! Mijn goT, alweer een verkeerT verleden deelwoorT.
Ik heb Deng nooit gelezen, maar ik snap toch dat er op die redactie nog enkele zaken haperden.

Marc Vanfraechem zei

En alweer heb ik te vroeg geschreven! Dit keer betreft het geen slecht verleden deelwoord maar een slechte redenering.
"Want dat de Deng-medewerkers binnenkort overal opduiken is nu al een feit." Wat is het nu Patrick? zitten ze al overal, of verwacht je dat enkel in de toekomst? Van twee dingen één hé!

Anoniem zei

@Marc hierboven, zeker dat laatste:

Jezus, wat een mierenneukerij! (of is dat met één n?)

@DENG: verdomme zeg, als ik in jullie redactie had gezeten, en ik zag dan wat Humo allemaal pikt en steelt van de Deng Herald, dan zou ik ferm zin krijgen met een vlammenwerpertje het HUMO-bureau binnen te stappen. Wat een lijkenpikkerij.