vrijdag, maart 14, 2008

LIJST

Lang geleden dat ik nog eens een lijst heb gemaakt van mensen en dingen die voor mijn humeur doen wat Abdelkader Belliraj voor het imago van de Staatsveiligheid heeft betekend.
Om te beginnen: kindveilige aanstekers. Hoezo, vanaf nu mogen er bij wet geen reguliere wegwerpaanstekers meer worden verkocht? Of ik heb iets gemist en er is een reeks incidenten geweest waarbij minderjarigen catastrofes hebben veroorzaakt middels het gebruik van reguliere aanstekers, of we hebben hier te maken met alweer een vreemdsoortige vorm van betutteling annex buitenkans voor een bedrijf (Bic bijvoorbeeld, ik noem maar een naam) om een nieuwe lijn producten te lanceren. En - kijk eens aan! - op dinsdag trof ik al de eerste reclame voor de nieuwe kindveilige aanstekers van Bic in mijn krant. Het zou uiteraard van paranoïde en hoogst cynische gedachten getuigen als ik hier een theorie zou ontvouwen die ongeveer als volgt gaat:
- er worden, nu er haast nergens meer mag worden gerookt, minder wegwerpaanstekers verkocht dan vroeger
- bij de fabrikanten van wegwerpaanstekers zit men met de handen in het haar en er worden denktanken opgericht met als opdracht: vind een manier om de mensen alsnog volop wegwerpaanstekers aan te smeren
- denktank krijgt briljant idee: we doen zoals de fabrikanten van waspoeders en brengen een product op de markt dat zogezegd veel beter is dan het originele product dat we tot nu toe hebben verkocht
- fabrikant zegt: uitstekend idee, maar kunnen we er geen positieve spin aan geven? Iets in de zin van: deze wegwerpaanstekers zijn veiliger, beter voor het milieu, zoiets...
- denktank: kindvriendelijker misschien?
- fabrikant: champagne!! Zendt onze beste lobbyisten uit!
- enkele maanden later lezen we in de krant: ‘Regering stemt wet die de verkoop van niet-kindveilige wegwerpaanstekers verbiedt’
- fabrikant van wegwerpaanstekers lanceert brandnieuw, kindveilig model en ziet de omzet weer stijgen

Het is maar een theorietje natuurlijk.

Ten tweede: Ishtar en hun ‘O Julissi na jalyni’, een deun die het liedjesequivalent is van die onbestemde, veel te zoetige witte smurrie die men tussen goedkope koekjes-voor-bij-de-koffie aantreft. Als we het Eurovisiesongfestival dan toch ernstig gaan nemen - en te oordelen naar de middelen, de Barten Peeters, de tijd en de energie die de openbare omroep ervoor over heeft nemen we het bloedserieus - waarom sturen we dan deze aan iéts teveel Trappist van Westvleteren onttrokken volksdansmelodie in? Er is een tijd en een plaats voor dit soort muzikaal vertier en dat is: Sfinks Boechout, op zondag familiedag zo rond 16.00u, wanneer de als een poes geschminkte kleuters een beetje moe beginnen te worden en bij mama en papa de boekweitpannenkoeken beginnen op te spelen.

Ten derde: mensen die de toeristische peepshow annex schaamteloze Derde Wereld-betutteling die wij kennen als ‘Toast Kannibaal’ veel teveel au sérieux nemen. Zoals de genaamde Walter Driesen, reisleider, die beweert dat de Ethiopische volksstam de Mursi door de VTM-ploeg zodanig werd gecorrumpeerd dat ze nu aan de rand van de antropologische afgrond staat. Terwijl die Mursi hun dagelijks dieet van ossenbloed en zand al jaren geleden hebben ingeruild voor een sandwich smos of een Big Mac op zijn tijd. Die weten al lang dat een speer enkel nog nuttig is als er met camera’s uitgeruste toeristen in de buurt zijn. Ze zullen eerder een iPod kopen dan een fonkelnieuwe inoxen ploeg om gindse droge akker mee te bewerken. Daar heeft VTM niets mee te maken. Ze zijn niet gek, die Mursi. Als ze nog zo primitief waren als de heer Driesen zich dat in zijn veel te romantische verbeelding, euh..verbeeldt, dan hadden ze die cameraploeg vanop 100 meter met speer en gifpijl neergehaald en zat men nu naar een herhaling van ‘Lily & Marleen’ te kijken in plaats van naar deze gênante cocktail van valse reality en misplaatste exotiek.

Ten vierde en – ik beheers me uit plaatsgebrek - ten laatste: Waris Dirie. Ik schroom niet te zeggen dat ik geen snars geloof van haar verhaal over de houding van de Brusselse politie en de onbekende taxichauffeur. Want dat zou betekenen dat ze een hopeloos wereldvreemd wezen is, iemand die er maar niet in slaagt om een hotel terug te vinden, om een politieagent iets duidelijk te maken, of om in de Europese hoofdstad Brussel een Engelssprekende persoon te vinden die haar wegwijs kan maken. Waris Dirie is, als ik goed ben geïnformeerd, VN-ambassadrice. Men mag dus verwachten dat ze enige diplomatieke basisvaardigheden beheerst. Zoals bijvoorbeeld ‘zich kenbaar en verstaanbaar maken’. Om het met René uit ‘Allo ‘Allo te zeggen: you stupid, stupid woman. (pdw)

11 opmerkingen:

Anoniem zei

U bent niet helemaal goed geïnformeerd. Waris Dirie is GEEN VN-ambassadrice meer, al gebruik ze wel nog - onterecht - de titel.
Ze is al jaren geleden in alle stilte door de VN aan de duur gezet.

Anoniem zei

Waris Dirie is inderdaad al een tijdje VN-ambassadrice af. De enige titel waar ze momenteel nog een beetje aanspraak kan op maken, is deze van Ongediplomeerd Drankorgel ...

Unknown zei

Die 'kinderveilige' aanstekers zijn absoluut niet kinderveilig. Ik kon er vorige woensdag probleemloos ééntje aansteken. En ze leegsnuiven lijkt de kids ook nog prima te lukken. Laten we onszelf niet meer voor de zot houden: kinderen zijn verrekt handige duvels die, als wij volwassenen het niet voortdurend voor hen verziekten, prima voor zichzelf zouden kunnen zorgen.

Wat Waris Dirie betreft: een visitekaartje met 'genitaal verminkt voormalig topmodel' op is in mijn ogen zo goed als een lidkaart voor de AA. Als ze goed genoeg was voor de VN toen ze nog niet aan de fles was, had die VN haar tenminste kunnen proberen te helpen toen ze naar de verdommenis begon te gaan. Mijn eigen ervaringen met de Brusselse politie vat ik voor het gemak samen in 2 Engelse woorden (dan kan mevrouw Dirie ook meelezen): "Keystone Cops". Het relaas van la Dirie verbaast mij dus absoluut niet. En (pdw) heeft lang genoeg in de rockscene meegedraaid om te weten dat Engelse volzinnen héél exotisch en onverstaanbaar kunnen klinken als ze worden uitgesproken door iemand met een andere moedertaal én een flink stuk in z'n kraag toe.

domien zei

tis trouwens al van bij haar geboorte dat Dirie soms eens wegliep...
"Waaris Dirie nu weer??"

vandaar...

(maar begrijpelijk natuurlijk met bepaalde 'rituele' martelpraktijken in het vooruitzicht)

cheerio

Neverbeendead Religion zei

Het begint daar waar de vlaamse zenders geen serie kunnen persen uit de plaatselijke bevolking.
Er lopen daar misschien wel wat fijne acteurs rond maar het blijft een monotone vertolking.
Een stukje uit het africa goes ipod archief.
Iedereen kent nog het jaartal want men volgt het allemaal zeer actief.
Er blijft de vraag how africa is doin met hello intro.
Er blijft de vaststelling met what he was sayin led to the next question intro.
De manne van 't stad callen it mo ga die shu.
Nothin new.
Axl peleman axl peleplan.

Same as it ever was is de hoofdregel uit de songtekst
Geen enkele leraar kan ook dat ook dat stukje uitleggen aan de klas en gaat dan maar over to the next.

Anoniem zei

"Et alors?", dacht ik alleen maar, toen ik dit stukje las in de krant die ik normaal lees om geïnformeerd te worden over de toestand in de wereld (en niet in de navel van een zich - zoals iedereen - wel eens ergerende pdw)

Anoniem zei

Het verbaast me dat een band als Ishtar uw humeur kan verpesten, (pdw).

"Als we het songfestival dan toch ernstig gaan nemen", stelt u. Nou, nou, er wordt wel meer geld en energie verkwanseld om het plebs een pleziertje te gunnen!

Als u Ishtar niet goed vindt, dan heeft u allicht wel iets beters in gedachten? Sta mij toe curieus te zijn naar datgene waarmee u de rest van het Europese klootjesvolk zou willen imponeren! Of toch minstens een goede indruk achterlaten. Toch niet Sergio, mag ik hopen? Winderige Vanessa Chinitor? Sandy-kniezwengel-Boets? Micha-hutje-Mara? Nicole en Hugo vanop een boot? Of dan toch maar de bloedmooie, maar dit keer in een kinderachtig kostuumpje gehesen Geena Lisa? Toch niet dat pubermeisje Dexters (al mag ze op mijn gezicht ook altijd komen zitten).

Komaan, neem dat songfestival niet ernstig en gun dat bandje een pleziertje. Het was het enige dat eruit sprong, in het circus dat Bart Peeters' lullige présence verdiende...

Anoniem zei

Wie mij vandaag mateloos ergert, is die hansworst van een Kardinaal Danneels, zo. Je weet wel, die religieuze fanaticus die het presteert om de euthanasie van Hugo Claus als een laffe daad te bestempelen, zo.

Zijne Heiligheid heeft misschien liever toestanden zoals in Ukkel, waar een 80-jarige vrouw haar 88-jarige man doodknuppelt, uit medelijden omdat die compleet afgetakeld is. Zijne kut-Heiligheid heeft misschien ook liever toestanden als de Franse vrouw met haar misvormde gezicht, die geen genade krijgt, alleen maar inhoudsloze, laffe moedinsprekingen.

Wanneer die strontzak van een Danneels in het gevang, zo?

Gisteren hoorde ik in Man bijt hond een vrouw verklaren dat ze bij Claus ooit een stukje poëzie gezocht had om op haar bidprentje te zetten, als ze haar toen nakende operatie niet zou overleven. Als het een katholieke kwezel geweest was, stond die koe nu "sancto subito" te kelen, omdat ze er ongetwijfeld van overtuigd dat Claus op mirakuleuze haar leven gered had!

Anoniem zei

Wie mijn humeur ook flink naar de kloten helpt, zijn de Ukkelse flikken.

Vrijdagavond hebben die snelheidscontroles gehouden, en daaruit bleek dat 90% van de chauffeurs te hard rijdt.

Gadverdamme, het werd tijd, dat ze daar controles houden! Ik word er constant van de weg gekegeld, als ik me daar aan de vooropgestelde limieten houd! Agressieve hufters zijn er in de meerderheid en de flikken kijken alleen maar toe!

Eén keer wordt daar nu gecontroleerd, en nu is het vat af. Binnen een jaar of 5 komen ze nog eens terug. Want flikken zijn ook niet dom: als ze daar constant staan, brengt het op de duur niks maar op. Nee, 't is beter om ééns in de 5 jaar eens op te treden, dan rinkelt de jackpot des te harder navenant de geleverde inspanningen!

Neverbeendead Religion zei

Zoals hugo claus het in zijn nog onuitgegeven biografie part well i swear that i don't haven't got memory stelt:
Ik was eens in een café en ik wou daar die goede oude grap van jezus vertellen. Zijn ga en vermenigvuldig u grap. Men moet zich daar nog steeds de vraag bij stellen met welk wiskundig getal men aan de slag moet gaan terwijl jay cee het getal nul helder en duidelijk voor ogen had. Maar zoals dat zo vaak gebeurt in het leven, ik had daar de moed niet voor.
Wanneer ik dan gestorven ben, zou het mij nu plezieren, moest iedereen mij dan behandelen in het licht van wat ik dan geworden ben:
Het eeuwige niets, enkel een variatie van zichzelf vanwege gekende logische beperking.
Holle hugo weegt dan ook zwaarder door dan bolle hugo want holle hugo gaat een eeuwigheid mee.
Want hoe meer de jaren vorderen, hoe meer holle hugo jaren om over te praten totdat de bolle hugo jaren nog onbeduidender worden natuurlijk.
Dat is het lot van elke mens die er van uitgaat dat hij op het podium van de goochelaars er uiteindelijk enkel in zal slaan zichzelf in het eeuwige niets te veranderen in plaats van alle andere levensloze attributen op dat podium omdat goochelaars zo doorzichtig zijn.
Same as it ever was zoals mijn collegas van het house of pain het zo gevat brengen in hun album met die titel.

Anoniem zei

Intussen laat Bart Peeters weten dat hij ophoudt met presenteren. Zie http://www.tv-visie.be/?pagina=nieuwsbericht&rubrieknr=8&bericht=22059