dinsdag, oktober 26, 2010

Gisteren nog bij Humo, deze week opgelazerd

Begin deze week kreeg ik van adjunct-Humohoofdredacteur Wim Heyvaert een mail waarin hij aankondigt in januari Humo te zullen verlaten. In tegenstelling tot wat er gebeurde toen ex-hoofdredacteur Jurgen Oosterwaal opstapte, toen Rudy Vandendaele het einde van Dwarskijker aankondigde of toen ik mijn afscheid via een schotschrift onvermijdelijk maakte, zal u hierover niets in de media lezen. Wims vertrek is daarom niet minder ingrijpend voor wat lange tijd het beste weekblad van Vlaanderen was.

Ex-hoofdredacteur Jurgen Oosterwaal is deze zomer na 15 jaar plots opgestapt. Ik was eerder al, na 26 jaar freelancen, persona non grata geworden omdat ik een controversiële column heb geschreven waarover tot mijn verbazing ook in het Vlaams parlement werd gedebatteerd. Rudy Vandendaele is in september na meer dan 20 jaar met Dwarskijker gestopt. De reacties in de media op Rudy’s afscheid als Humo’s gevierde televisierecensent leken wel in memoria. Alsof (rv) zelve ons was ontvallen. Nauwelijks enkele weken later werd de vaste column van Hugo Mathyssen in stilte geschrapt. Nu kondigt trouwe soldaat Wim Heyvaert dus ook zijn ontslag aan.
Wims vertrek is nog het meest zorgwekkend. Voor hij adjunct-hoofdredacteur werd was Wim Heyvaert namelijk jarenlang eindredacteur. Een betrouwbare rots die ervoor zorgde dat de ‘toon’ in Humo bewaard bleef, dat het stijlniveau van de gepubliceerde stukken zo hoog mogelijk lag. Ook al zal hij dat zelf bescheiden wegwuiven als ‘teveel eer’, maar neem van mij aan: zijn invloed op wat u de afgelopen jaren in Humo las kan niet worden overschat.
Nauwelijks zes maanden na de overname door Woestijnvis zijn vijf vaste Humowaarden stilletjes en minder stilletjes verdwenen. Huidig hoofdredacteur annex Wouter Vandenhaute’s loopjongen Sam ‘de Jezuïeten kunnen nog iets leren van mij’ Degraeve zal wellicht over ‘vernieuwing’ spreken. Ik kies eerder voor de term ‘ontmanteling’.
Rewind naar eind juli: Sam ‘niet van mijn eerste leugen gestorven’ Degraeve gaat in op mijn verzoek om over mijn toekomstige rol in Humo te praten. Ik heb me immers altijd tegen het opvallende gescharrel tussen Humo en Woestijnvis verzet, ik ben daarom ook tussen 2001 en 2006 vrijwillig uit de Humobladzijden verdwenen. Ik betekende toen iets in MaoMagazine en Deng, twee publicaties die in die jaren méér Humo dan Humo waren. Het was tussen haakjes Wim Heyvaert die me na het failliet van Deng overhaalde om terug te keren naar Humo. Afijn, terug naar 2010: nu mijn lijfblad door de overname effectief het Onafhankelijk Weekblad voor Radio & Woestijnvis was geworden zat ik uiteraard met een onoverkomelijk probleem. Ik moést wel opnieuw de handdoek in de ring gooien. Tenzij Wouter Vandenhaute het daadwerkelijk goed voor had met Humo en de legendarische ‘onafhankelijkheid’ beloofde te vrijwaren. Tenzij hij mijn dissidentie ontmijnde door mij vooral niét de mond te snoeren. En – Onafhankelijk Weekblad nog aan toe! - het leek er zowaar eventjes op dat ik mijn grote en oneerbiedige klep, waar Humo tenslotte al 26 jaar met plezier mee uitpakte, vooralsnog niet zou moeten houden.
‘Ik zal eerlijk zijn...er staan drie namen op de tocht: jij, Hugo Mathyssen en X.*’, zo begon Degraeve het gesprek. ‘Maar ik zou je erbij willen houden omdat je tenslotte mee het dna van Humo vormt..’ was de volgende, tjeverige zin. Toen besefte ik: ik kan niet meer winnen, deze kerel heeft een duidelijke agenda meegekregen en daar zal little ol’e moi weinig kunnen aan veranderen. Een entoesiaste Woestijnvisser worden of opkrassen, dàt is wat hij feitelijk bedoelt. En jawel: een week later, in een interview met De Morgen, loog Degraeve uitvoerig over ons gesprek. Ik weet ondertussen dat Hugo Mathyssen van Sam ‘vertel mij wat ik moet doen, O Meester Wouter!’ Degraeve ook letterlijk de ‘dna-quote’ te horen heeft gekregen.
Waarom blijf ik steeds op dezelfde nagel kloppen? Omdat ik meer dan de helft van mijn leven aan Humo heb besteed. Omdat Guy Mortier een onvervalste held voor mij is. Iemand die zijn redactie te allen tijde beschermde tegen alles en iedereen die de kostbare onafhankelijkheid dorste te bedreigen. Me wou dat ik hem was. Het gekonkelfoes in de Matelot, de grand guignol met Bonanza en de uiteindelijke (uit)verkoop...ik vergeef het hem allemaal graag. ‘If you can’t beat them, join them’ is immers, als ik het goed heb, het bon mot. Dat betekent echter niet dat ik mijn klep ga houden.
(pdw)

* X. weet kennelijk nog van niets, staat nog wekelijks in Humo, vandaar dat ik zijn/haar naam niet vernoem.

11 opmerkingen:

Peter Lories zei

Ik kan maar één ding zeggen: verbijsterend! Alhoewel, als ik eerlijk ben, sprekend uit eigen ervaring, verbaast het me niks....

een trouwe Humo-lezer zei

Ik zal (pdw) en zijn ziekelijke fantasieën over het martelen van pedofielen echt niet missen. En dat het studentikoze (eigenlijk meer puberale (eigenlijk meer kinderachtige)) DENG meer Humo dan Humo zelf was, is een belachelijk waanidee. Voor mij mogen ze iedereen die van DENG overgekomen is, en dan vooral de mensen die Het Gat Van De Wereld maken, morgen ontslaan. De toon van Humo is inderdaad veranderd, en de kwaliteit is achteruit gegaan, maar ik beschouw oude getrouwen als (pdw) en Serge Simonart als een integraal deel van die evolutie. Game-recensies, half-blote bv's op de cover, sensationele artikels vol roddel en speculatie, zogenaamd satirische fotomontages waarin beschuldigingen geuit worden die in tekst gewoon laster zouden zijn, vragen als "surft u soms naar pornosites?" ... Ik vrees dat het waar is dat Humo eigenlijk gewoon Guy Mortier Magazine was, en dat die tijden nooit zullen terugkomen, Woestijnvis of niet.

Patrick zei

'De mensen die het Gat van de Wereld maken' ontslaan?
Dat zijn Guy Mortier, (mvs), Hugo Mathyssen en Jeroom.Yup, laten we die mensen ontslaan, dan is het helemaàl Bonanza ;-)
En 'iedereen die van Deng overgekomen is'?? Deng werd gemaakt door allemaal Humogasten mijn kennelijk toch niet zo'n trouwe Humolezer:Raf Sauviller, Danny Illegems, (mvs), Vincent Loozen, die nu programmadirecteur is bij Acht, ik. Niets overgekomen, terug gehaald zul je bedoelen.

Ivo zei

Deng was intelligenter, cooler, sexier en rebelser dan Humo ooit was. Een zeldzaam baken van rock 'n' roll in een zee van enggeestigheid en idiotie. Arm Vlaanderen...

Hmm, zou X. een zekere H.B. kunnen zijn?

een trouwe Humo-lezer zei

Ik ben een Humo-lezer sinds 1981, maar ik volg, zoals je gemerkt hebt, niet op de voet wie wat doet en wie naar welk blad verhuist of terugkomt. Dat Het Gat Van De Wereld door Guy Mortier, (mvs), Hugo Mathyssen en Jeroom gemaakt wordt, en niet door overlopers van Mao/Deng, verbaast mij inderdaad.
Blijkbaar wordt de verandering van toon die ik de laatste jaren dacht waar te nemen dus niet veroorzaakt door veranderingen in de redactie, maar gewoon door een verandering van toon van de oude getrouwen bij Humo. Of zij dus stelselmatig vervangen worden door pionnen van Wouter Vandenhoutte of niet, blijkbaar zal de oude Humo zoals ik die kende in de 20e eeuw niet meer terugkeren, en dat vind ik spijtig. Noem mij nostalgisch.

Kurt zei

Beste 'trouwe humolezer', misschien is het niet nieuw personeel, of een veranderde houding bij het oude personeel maar de derde optie, nl. dat jijzelf bent verandert.
Persoonlijk heb ik geen enkele Humo meer gelezen sinds Mao/Deng geboren werd en weer werd ten grave gedragen. Mij ging het niet om 'het gat van de wereld' toestanden. Het soort onderzoeksjournalistiek dat ik in die magazines ontdekte, daarvoor kan ik nu terecht op diverse websites. Toch mis ik "dat Deng ding"

Bert B zei

Interessante Blog.

Ik merk gewoon dat ik een fervente Humo lezer was voor jaren, en nu het blad voor meer dan een jaar niet meer gekocht heb.
Correctie: vorige week kocht ik er nog eentje impulsief omdat ik lang moest wachten bij de garage.
conclusie: Zeer snel was het leesvoer op. weinig boeiend muzieknieuws, en veel te veel BV geleuter. Jammer, maar helaas.

Ginola zei

Leg Humo (met elke week een deelnemer van 'Boer zoekt wijf' 'De Superkoks', 'De planckaerts, Thuis, etc, programma's waar vroeger terecht superkritisch over werd gedaan) naast Dag Allemaal en alleen in de prijs zit nog een verschil, want zelfs de Covers lijken meer en meer op elkaar. Dit jaar is na 20 jaar mijn laatste abonnementsjaar ingegaan, vrees ik, want van Bonanza was ik vroeger al geen fan.

Anoniem zei

triestig naschoppen...

Anoniem zei

Heb laatst oude ZAPPA's zitten lezen. Nice. Zonde dat pdw's columns geen strenge eindredactie krijgen. Enfin, met Sam Degraeve is HUMO laag gevallen, spijts het sporadische lekkers. Lees de columns van Degraeve in DS, of beluister zijn interviews; een kind wist wat het kon verwachten.

Nielix zei

Deng was het beste blad dat ik ooit gelezen heb, met de hilarische Deng Herald rubriek. Toen ik voor de eerste keer het gat van de wereld las, merkte ik meteen dat dit van dezelfde makers was.