woensdag, november 24, 2004

Humor & het Vlaams Belang

Vandaag las ik in De Standaard een verslag over de nieuwe zaalshow van Geert Hoste in Roeselare, en één zinnetje heeft krachtig aan de vinger van mijn aandacht getrokken: ‘Hoste lacht met de hele politieke wereld, maar net iets meer met het Vlaams Blok/Vlaams Belang. De zaal apprecieert het matig....’ Het is genoegzaam bekend dat ik evenveel voeling heb met all things Geert Hoste als met mijn reet na een autorit van 700 km. De voor de hand liggende gevolgtrekking lijkt dan ook:Geerts grappen zullen weer snedig als een spons zijn geweest. Ware het niet dat het niet-kunnen-lachen-met-witzen-over-de-poldernazi’s een trend aan het worden is. Geerts andere slappe grappen gaan er tenslotte wél nog altijd moeiteloos in.
Vorige week dinsdag had ik opnamen voor de Rechtvaardige Rechters op Canvas. Het was ons - Bert Kruismans, Jean Blaute en mezelf – bij vorige opnamen ook al opgevallen hoe het publiek ongemakkelijk op de stoel begon te schuifelen, telkens als een grap over het Vlaams Belang werd gemaakt. We hebben er deze keer extra op gelet en weer viel er een ongemakkelijke stilte telkens als Dewinter of het Belang tout court door het mes der bittere spot werd gefileerd. Ik herinner me dat ik, verwijzend naar de 54 sluikstorters die onlangs in Gent zijn veroordeeld, een grap maakte à la ‘het ging voornamelijk om het illegaal dumpen van het ouwe 70-punten plan van het Blok’. Er ging een merkwaardige frisson door het publiek. Het was alsof ik een scheet had gelaten in de nabijheid van de paus.
Nu ben ik de eerste om toe te geven dat de grappen in de Rechtvaardige Rechters ook niet altijd van het niveau zijn waarbij je denkt: enkel een muizentampon is puntiger. Maar ook daar: de àndere flauwe zever ging er wél als vanouds in als was ze met vaseline ingesmeerd.
Ook wanneer tijdens de Wetten op Radio 1 een sneer naar het Belang wordt gegeven wordt dat door sommigen meteen beschouwd als ‘beledigend voor een miljoen mensen’ en kun je er desgewenst donder op zeggen dat iemand zich uitvoerig druk maakt op het Radio 1 forum, waarbij de term 'kaakslag' niet wordt geschuwd. Het begint op te vallen. En ik vind het vrij beangstigend. Eén stap verder en er wordt niet alleen niet meer gelachen met het Belang, maar het wordt ook nog eens als ‘misplaatst’ ervaren. Nog een stapje verder en het is ‘strafbaar’.
De vraag die mij sinds deze morgen bezighoudt is: zal Geert Hoste, Vlaanderens populairste komiek, zijn programma aanpassen om zijn publiek te plezieren en dus de Vlaams Belang-grappen opbergen? Ik hoop van niet. Wij linksige Grote Muilen zitten sowieso in de contramine en we preken het gros van de tijd voor de gelovigen. Maar Geert heeft de massa. Als hij door de knieën gaat zijn we allemaal vogelvrij. Drie woorden: ‘Duitsland’, ‘dertig’ & ‘jaren’. Ik dacht dat ik dit nooit ging zeggen, maar: ‘Geert, het lot van de vaderlandse schertserij ligt volledig in uw handen’. (pdw)

12 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Een ander oud en nietsbetekenend grapje van de begindagen waarbij op wat goodwill moet gerekend worden van de lezer om door de lezer grappig bevonden te worden.
Hoe noemt men een vlaams blokker die naar de zonnebank gaat?Een vlaams gokker.
En wat stellen de meesten pas achteraf vast?
Bepaalde alomgekende humor=Bepaalde alomgekende nostalgie.

Neverbeendead Religion zei

De geruchten gaan zelfs dat wanneer het vlaams belang aan de macht komt ze hun rechtse ideologie zullen uitvoeren maar ook dat ze de wet op het kapitalisme zullen afschaffen om zo een soort revolutie van het eigen volk in eigen belang te vermijden tijdens een nieuwe van de groep de over the edge economische crisissen aangezien dat domein niet anders te bemeesteren valt.
Bon,tot zover de geruchtenmolen.

Bietje zei

Het gaat echt wel de verkeerde kant op in Vlaanderenland. Dus het Vlaams Behang is voor de vrije meningsuiting (zeggen ze zelf), maar we mogen wel niet lachen met hen. Hier in Ierland wordt het alleen frisjes in de zaal als iemand de Troubles aanhaalt. In de pub gebeurt het omgekeerde: dan wordt het net heel heet...
Nooit gedacht dat ik het ging zeggen, maar: stem Geert Hoste!

Neverbeendead Religion zei

Here's a couple a old irish friends a mine
De geruchtenmolen

Anoniem zei

Tja, Roeselare is een Vlaamsgezind bolwerk, en in sommige Vlaamsche middens denken ze nog altijd dat het VB werkelijk van zins en/of in staat is om in zijn dooie ééntje het smadelijk miskende Vlaamsche volk op te stoten in de vaart der volkeren, door alle Marokkanen (in Roeselare: drie werknemers van de stedelijke groendienst) buiten te smijten.
Dan krijg je dat.

Roeselare, dat is Rodenbach en blauwvoet (flutbier en een kutvogel voor mij, maar identiteitsbepalende iconen voor sommige Westfluten).

Geert Hoste is nochtans ook een Westfluut - zij het een noorderling.

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: De petitie om het subsidiëren van racisme te stoppen, heeft in een paar dagen al meer dan dertigduizend Vlamen overtuigd. De site is zelfs plat gegaan door de belangstelling.

Maar laat dat u niet weerhouden: als u liever uw belastinggeld besteed ziet aan, pak weg, een volgende reeks van 'Vlimovost' dan aan de ranzige woordenbrakerij van het Vlaams Belang, kan u dat binnenkort weer melden op www.vlaams-burgerinitiatief.be .

U kunt natuurlijk ook gewoon hopen, dat de heren VB'ers zich met hun royale dotatie een gevoel voor humor kòpen.

Over humor gesproken: het Centraal-Israëlitisch Consistorie van België is weer op de radio.
Far outer dan de Voyager-sonde op weg naar het einde van het heelal, maar véél beter te ontvangen, want gewoon één van de gastprogramma's van Radio 1. Heerlijk!

Patrick zei

Inderdaad! Van alle programma's door derden is dat van het Centraal-Israëlitisch Consistorie van België geweldig. Om Beavis & Butthead nog een keer te citeren: it sucks, but in its own special way.

Anoniem zei

Ondertussen draagt kwaliteitskrant Het Laatste Nieuws zijn steentje bij. Vorige week, nog voor goed en wel bekend was hoe dat nou zat met de jongste bedreiging van Antwerps SPA'er Mimount Bousakla, kopte de krant al dat "Moslims" achter de bedreiging zaten. In de bodytext heette het ineens nog, ergens verloren in een zinnetje 'vermoedelijk' het werk te zijn van 'moslimextremisten'. Dat Mimount net als haar vrouwelijke, allochtone, socialistische en Waalse collega-volksvertegenwoordigers al jaren systematisch beledigd, bedreigd en bespot wordt door hagelblanke extremisten van extreemréchtse zijde - waaronder VB-kopstukken - dat was hoofdredacteur Matthias Danneels even vergeten. In de weekendeditie was het weer prijs: de één of andere islamoloog werd opgegraven om zijn zegje te mogen doen over de onoverbrugbare cultuurverschillen tussen de islam en de westerse wereld. Hij haalde het feit dat de moordenaar van Theo van Gogh (benieuwd of hij voor 2 november ooit van de man had gehoord) zowaar het lef had gehad om 'een opgeleid man' te zijn, aan ter verdediging van zijn these - die er in het kort op neerkomt dat alle islamieten koppensnellende baardapen zijn. En verdomme, het werkte bijna. Bijna las ik, in een stuk dat voortdurend over de islam had gegaan en ineens over de moordenaar van van Gogh ging, niet "De moordenaar van van Gogh was een opgeleid man, vergeet dat niet!" maar: "De moordenaar van van Gogh was een opgeleid imam, vergeet dat niet!"

Nu kan dat aan mij liggen, of aan de zetter van HLN, of aan die vier iets te stevige Ricards van de avond tevoren. Maar het is verontrustend.

Vooral als je de dag erna die andere kwaliteitskrant "Het Laatste Nieuws" openslaat en een ingekaderde, met de eretitel 'brief van de week' bekroonde lezersbrief je in de kop al toeschreeuwt "Voor hoeveel werkgelegenheid Chris Morel al niet heeft gezorgd in Vlaanderen".

Aanslagen op opiniemakers en bedreigingen van politici; Extreemrechtse patroons die de wereldmarkt afschuimen op zoek naar de laagste lonen, geportretteerd als onbaatzuchtige weldoeners; Zeppelins in het Duitse zwerk; Internationale spanningen; Economische bloei ten koste van hoge werkloosheid; Pogroms op gebedshuizen en scholen; Oproepen tot censuur en bedreigingen met Berufsverbot...

Sla mij met een opgerold vakbondspamflet om de oren, val Polen binnen, voer de veertigurige werkweek in of noem mij herhaaldelijk Jos Ghysen, maar ik blijf erbij: als de jaren dertig nog iets terugger willen zijn, zal Jan Verheyen als de bliksem een remake van King Kong moeten maken, en zal kinderpremier Beowulfken zich van een geslachtswijziging en een schattige pijpenkrullenpruik moeten bedienen om een geloofwaardige Shirley Temple neer te zetten. Ik ben benieuwd.

Anoniem zei

Ondertussen draagt kwaliteitskrant Het Laatste Nieuws zijn steentje bij. Vorige week, nog voor goed en wel bekend was hoe dat nou zat met de jongste bedreiging van Antwerps SPA'er Mimount Bousakla, kopte de krant al dat "Moslims" achter de bedreiging zaten. In de bodytext heette het ineens nog, ergens verloren in een zinnetje 'vermoedelijk' het werk te zijn van 'moslimextremisten'. Dat Mimount net als haar vrouwelijke, allochtone, socialistische en Waalse collega-volksvertegenwoordigers al jaren systematisch beledigd, bedreigd en bespot wordt door hagelblanke extremisten van extreemréchtse zijde - waaronder VB-kopstukken - dat was hoofdredacteur Matthias Danneels even vergeten. In de weekendeditie was het weer prijs: de één of andere islamoloog werd opgegraven om zijn zegje te mogen doen over de onoverbrugbare cultuurverschillen tussen de islam en de westerse wereld. Hij haalde het feit dat de moordenaar van Theo van Gogh (benieuwd of hij voor 2 november ooit van de man had gehoord) zowaar het lef had gehad om 'een opgeleid man' te zijn, aan ter verdediging van zijn these - die er in het kort op neerkomt dat alle islamieten koppensnellende baardapen zijn. En verdomme, het werkte bijna. Bijna las ik, in een stuk dat voortdurend over de islam had gegaan en ineens over de moordenaar van van Gogh ging, niet "De moordenaar van van Gogh was een opgeleid man, vergeet dat niet!" maar: "De moordenaar van van Gogh was een opgeleid imam, vergeet dat niet!"

Nu kan dat aan mij liggen, of aan de zetter van HLN, of aan die vier iets te stevige Ricards van de avond tevoren. Maar het is verontrustend.

Vooral als je de dag erna die andere kwaliteitskrant "Het Laatste Nieuws" openslaat en een ingekaderde, met de eretitel 'brief van de week' bekroonde lezersbrief je in de kop al toeschreeuwt "Voor hoeveel werkgelegenheid Chris Morel al niet heeft gezorgd in Vlaanderen".

Aanslagen op opiniemakers en bedreigingen van politici; Extreemrechtse patroons die de wereldmarkt afschuimen op zoek naar de laagste lonen, geportretteerd als onbaatzuchtige weldoeners; Zeppelins in het Duitse zwerk; Internationale spanningen; Economische bloei ten koste van hoge werkloosheid; Pogroms op gebedshuizen en scholen; Oproepen tot censuur en bedreigingen met Berufsverbot...

Sla mij met een opgerold vakbondspamflet om de oren, val Polen binnen, voer de veertigurige werkweek in of noem mij herhaaldelijk Jos Ghysen, maar ik blijf erbij: als de jaren dertig nog iets terugger willen zijn, zal Jan Verheyen als de bliksem een remake van King Kong moeten maken, en zal kinderpremier Beowulfken zich van een geslachtswijziging en een schattige pijpenkrullenpruik moeten bedienen om een geloofwaardige Shirley Temple neer te zetten. Ik ben benieuwd.

Anoniem zei

Rot resetknop. Sorry!
Oh ja: extremistische meteoorvereerders die fatwas uitspreken en moorden plegen omdat ze niet kunnen hebben dat iemand hen op hun bijzonder klein pietje wijst, kunnen vanzelfsprekend òòk mijn rug op. Maar liefst niet allemaal tegelijk.

Anoniem zei

U hebt het duidelijk nog altijd niet begrepen. Maakt u ook grappen over sp.a en Groen!, ook al is hun aanhang veel kleiner?

En die drie woorden... een beetje laat om daarover te beginnen, niet? Of gaat het niet over het verbieden van lastige oppositiepartijen?

Anoniem zei

Wij hebben het niet begrepen. Zoveel is duidelijk. Misschien komt het omdat 'wij' nog in een deuk lagen nadat we Guido Tastenhoye in Ter Zake hadden gezien. Ter Zake dat het, net zoals de Deurnense districtraad, in zijn broek doet voor een journalistieke mislukkeling die gelooft dat 'rondhangjongeren' de Westerse samenleving in die mate bedreigen, dat het oké is om politieke tegenstanders in elkaar te slaan. Ik zal eerlijk zijn: was ik een Deurns districtsraadslid geweest, ik was niet naar de VRT gelopen. Ik had gezegd: "Bring it on!" en had daarna consequent alleen nog dienstnotas binnengebracht die over méér dan honderdvijftig schamele Euro gingen. Ga heen, en doet gij evenzo :)

Ik had mij geen betere aftrap kunnen dromen voor mijn jongste anti-poldernazi-idee, waarover gauw meer. In afwachting daarvan kan ik iedereen http://www.vvbm.be aanraden, alwaar de goedmenende Vlaam naam, adres en bevoegdheid van àlle Vlaams Belang-mandatarissen kan vinden. Misschien vind je er zelfs nog het adres van het sympathieke gemeenteraadslid Wim 'dubbelloops' Felix, aan wie je al je vragen kwijt kan over schootsafstand, kaliber en terugslag. Veel plezier!

Anoniem zei

Die grap over Het Vlaams Blok / Het Vlaams Belang komt uit 'GEERT HOSTE PATAT'