zondag, december 12, 2004

Nog altijd geen tijd

Gisteren meegedaan aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 19 fouten gemaakt. Eerst waren het er 20, maar de jury had zich vergist en verbeterde achteraf deemoedig zichzelf. Het gemiddelde aantal fouten bij de zogeheten ‘Vlaamse prominenten’ bedroeg 25, tegenover 37 bij de Nederlanders, de beste prominentenscore tout court was 12 fouten.
Als u wilt weten of u het beter kunt moet u maandag kijken naar Canvas en thuis een keer meedoen. Let wel: twee fouten in één woord worden effectief als 2 fouten aangerekend. Als u zoals ik bijvoorbeeld ‘Oudhollands’ verkeerd als ‘Oud-Hollands’ schrijft hebt u twee keer prijs, een keer voor het streepje, een keer voor de extra hoofdletter.

Ondertussen zit ik hier te prutsen aan ‘Een maatschappelijke analyse van het fenomeen humor volgens de inzichten van de Franse filosoof Henri Bergson’, een kort theaterstuk van 30 minuten dat ik samen met acteur Peter Van den Eede op Kerstvonk in Hasselt zal prijsgeven (www.kerstvonkinhasselt.be) op 18 en 23 december. Eigenlijk is het een bewerking van het Comedy College uit Kijk Eens Op De Doos: een ernstige lesgever fileert grappen en probeert omstandig uit te leggen waarom iets grappig is.
Henri Bergson, silly bugger.

14 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Er zijn nog meerdere dingen waarvoor de mensen geen tijd hebben.
Een bepaald type website.Ieders persoonlijke up for quote and may the most popular win and decide the way of democracy.
Het totaalgewicht van het universum toonde al aan dat dat het be-eindigde verleden oneindig maakt omdat dat al altijd zichzelf was of dat dat totaalgewicht eerder minder of meer via mirakel had.
Het verleden laat dus altijd een mirakel zien ongeacht hoe je er over denkt of filosofeert.
Een mirakel is ook omschrijfbaar als een onmogelijkheid die zichzelf niet is of mogelijk met additionele vaststelling.
Dewelke zijn zichzelf en dewelke niet?Of de A en B website die ieder invult zoals die volgens hem of haar dient ingevuld te worden.
Resultaat:
A(de onmogelijkheden die niet zichzelf of mogelijk zijn)-Het totaalgewicht voorbeeld + eigen invullingen(Van 0 tot ?)
B(de onmogelijkheden die zichzelf of onmogelijk zijn)-Eigen invullingen(Van 0 tot ?)

Waarom geen tijd?Het zelf maken van dit type website die over de realiteit gaat is te beangstigend voor publicatie.Publicatie van de realiteit is te beangstigend.Wat verstaat een mens dan onder die realiteit?Iets waarvan u zoals al eerder gezegd het resultaat niet van gepubliceerd zal zien.En dan bent u zo onmetelijk te vinden voor het lezen van al die websites omdat u benieuwd bent wat er te wachten staat als men daarbij het pad van de democratie volgt want u weet er al veer meer over dan zelfs u denkt terwijl u dat zelf weet en die contradictie is er geen want die hebt u al bij uw eigen A geplaatst.

Neverbeendead Religion zei

En de onveranderde soundtrack hierbij kan men voor de verandering ééns volledig beluisteren door op de instant wmp link te klikken.Het persoonlijke advies van mezelf hierbij is ook nog steeds onveranderd.Met uw eigen favoriete audio instellingen in stereo met hoofdtelefoon en luid.

The Soundtrack

Huug zei

En wie heeft er nu gewonnen ? Dju, loop ik hier een 'scoop' mis, mumblerumble...

Neverbeendead Religion zei

Omdat de dingen nog steeds graag een tendency to lukken hebben nogmaals een comment

The scoop

Neverbeendead Religion zei

En wie er gewonnen heeft.Dat staat op ieders eigen site die niemand publiceert.De site gebaseerd op een A en B met al 1 gegeven voorbeeld in de A en van daaruit verder aangevuld.Volledig vanuit de wetenschap van 1 voorbeeld van A.Zoals in de school.

Anoniem zei

Dat comedy college doet mij denken aan een stuk uit 'Monty Python live at the Hollywood Bowl' waarin een professor(Champman of Cleese) geassisteerd door een drietal euh, assistenten, met enkele oerrekwisieten (bananenschil, plank, slagroomtaart) de mechanismen van de slapstick onthult. Normaal is leuteren over humor per definitie niet grappig, maar zij komen ermee weg.

Rowan Atkinson deed jaren later iets gelijkaardigs met stereotypen uit het Britse theater ("The benign king.. The benign king with a physical disability" etc). Iemand die ik mij niet meer herinner zei ooit "Humor is een te serieuze zaak om aan grappenmakers over te laten". Een these die ook wordt behandeld in de stripverhalen van de geinige fransoos Marcel Gotlib, die, als ze nog te koop zijn, een absolute aanrader zijn voor onder de kerstboom.

Ondertussen brandt mij nog één vraag op de - gelukkig rijkelijk met vaseline ingesmeerde - lippen: Hoe was het om naast de vurrukkulukku Annelies Van Herck te zitten?

Patrick zei

Ik zat naast de al even charmante Cynthia Reeckmans, miss BB. Wel achteraf met Annelies staan praten en inderdaad...mmmmm.
Wie zin heeft om dat traktaat van Bergson te lezen: http://www.authorama.com/laughter-1.html
Zo saai dat het weer geestig wordt.

Anoniem zei

Die Bergson heeft idd. het ideale hoofd om vertolkt te worden door Peter Van den Eede. Een heel goeie acteur is dat trouwens. Zijn meester Moens uit Terug naar Oosterdonk en zijn talloze gedaanten in Vlimovost, de Doos en Spike hebben een knus plekje in mijn geheugen gevonden. En dat doet hij allemaal met die éne karakteristieke kop. Chapeau (die kan hij wel gebruiken bij deze buitentemperatuur).

Neverbeendead Religion zei

Humoristen en vooral stand-up comedians doen wel ééns andere mensen na.
De volgende doen pdw en zijn vrouw na.
pdw-Het leven kan enkel met het leven of de dood verder gaan vrouw.
-Ja natuurlijk,er hebben er al veel geprobeerd van een andere mogelijkheid neer te schrijven.
-In terugblik op eigen leven gaat men zo ook enkel verder met het leven totdat men de dood tegenkomt.Dat betekent dat wij vanuit de dood tot leven gekomen zijn vrouw.
-Ja natuurlijk,vanuit de dood tot leven komen is normaal.Dat betekent dat jij nog ééns als vrouw tot leven gaat komen vanuit de dood en ik als man.En dan zullen we nog terug een koppel vormen ook.

Anoniem zei

De winnaar bij de Vlaamsche prominenten (zoals we nu tegenwoordig BV's moeten noemen) was een aangename verrassing. De 'overall' winnaar was net zoals vorig jaar een Nederlander van buitenlandse komaf. Steek dat in je raap, Filip "You aint see nothing yet" Dewinter.

Het is trouwens tekenend voor de verwarring in dat ooit zo gesmeerd lopende landje, dat ze daar tegenwoordig de Vlaamse bonsaïführer uitnodigen om over integratie te praten.

Terwijl op twee andere kanalen één van zijn voedstervaders vanachter een door de Belgische staat gefournisseerd zuurstofslangetje zat op te snijden over zijn lijkenpikkerij, stond de Brugse blaaskaak ergens in Holland te oreren voor een publiek van studenten, dat 'elke Papoea met een gemiddelde intelligentie in zes maanden Nederlands kan leren' en dat dat voor integratie dus niet genoeg was. Helaas waren de studenten te beleefd om Dewinter er op te wijzen dat inburgering zoals die hier in de NT2-cursussen van de VDAB gegeven wordt, een stuk méér behelst dan de vervoegingen van 'ja' en 'nee'.

Als ze dat hadden geweten, hadden ze misschien ook geweten dat er in Vlaanderen wachtlijsten voor deze opleiding zijn, en dat de integratie dus helemaal niet opgelegd moet worden, tenzij aan dat soort buitenlanders dat voortdurend 'You aint seen othing yet' en 'Love it or leave it' loopt te balken.

Helaas, de Nederlanders waren voor één keer de beschaving zelve. Dus legden zij de bezoekende über-Vlaam niet uit dat veroordeeld worden wegens racisme en het onderdak en werk bieden aan gewelddadige extremisten, niet bepaald een teken van integratie is. De belangrijkste vragen, hoé ver de 'aanpassing' dan wel moet gaan, en met wat voor 'normen en waarden' de allochtonen in Nederland volgens deze buitenlander dan wel hun 'lot moeten verbinden' bleven ongesteld.

Niemand merkte op dat lotsverbondenheid met het land nogal ongeloofwaardig klonk van iemand die zijn brood verdient met kretologie als 'België barst' en geen kans onbenut laat om de Vlaming met zijn neus in de - bestaande of door het Blok zelf aangemaakte - meest stinkende drollen der samenleving te wrijven.

Evenmin werd de heer Dewinter gevraagd, waarom hij een allochtone, geïntegreerde, Nederlandstalige succesvolle politica zoals Mimount Bousakla, de Vlaamse Hirsi Ali (maar dan iets getalenteerder) zeg maar, vanachter een scherm van lijfwachten "Terug naar je eigen land" meende te moeten toebijten.
Ook zijn innige vriendschap met Neerlands neonazituig Michiel Smit leek niet ter tafel te komen. De studentjes bleven braaf luisteren naar Dewinters onnozele beeldspraak en platte demagogie.

Niemand wees de heer Dewinter er op, dat het beste inburgeringsexamen een sollicitatiegesprek is, en niemand vroeg hem dan ook, hoeveel allochtonen er eigenlijk op de loonlijst van zijn eigen partij staan. De man die meer partijorganisaties heeft gesticht dan hij op zijn vingers kan tellen, en die in élk partijcenakel wel een van die vingers in de pap heeft, van het ontwerpen van een logo tot het opstellen van een tussenkomst in de Antwerpse gemeenteraadszitting, zou dat toch moeten weten.

Helaas: de vraag werd niet gesteld, zodat je je kon afvragen waarover er dan eigenlijk wél nog werd gepraat - een vraag die je wel meer overvalt als je een debat op de Nederlandse TV probeert te volgen.

Op de vrt waren ondertussen ook de reacties van de Vlaamse prominenten te zien. Carl Huybrechts jankte een eind weg dat het 'een 'Ollander' was die het dictee had voorgelezen, en dat dat dus voor een Vlaming onverstaanbaar was. Ik kreeg bijna medelijden, en kon het nog net droog houden door mezelf wijs te maken dat Huybrechts'lamento waarschijnlijk ironisch bedoeld was. Achter Carl - wiens postuur tegenwoordig de kwalificatie 'schermvullend' wel héél letterlijk neemt - stond NVA-kop Bart De Wever instemmend, met inzet van al zijn kinnen en wangzakken, en zonder enig spoor van ironie, te knikken. Gelukkig zwenkten camera en microfoon weg voor hij aan een zoveelste snotterende jeremiade kon beginnen over hoezeer hij het 'slachtoffer van de repressie' was omdat zijn vader wél een kleine voetbalploeg aan nageslacht had kunnen produceren, maar niét naar de universiteit was mogen gaan.

Maar goed: de fout die de winnaar had gemaakt, werd hem eerst niet aangerekend (en zij die 'm niet hadden gemaakt, dus wel). Dat betekent dat de winnaar eigenlijk een fout gemaakt heeft, die (pdw) niét heeft gemaakt. Er moet een mathematisch model te verzinnen zijn dat daaruit kan concluderen dat éigenlijk (pdw) de rechtmatige winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal van 2004 is.

PS
Het is een teken aan de wand dat Dewinter zijn heil tegenwoordig bij onze verwarde noorderburen moet gaan zoeken. Het zou mij niks verbazen als Deng de maand voor de verkiezingen van 2006 een interview publiceert met 'de nieuwe Dewinter'.

Anoniem zei

Ik ken geen papoea's dus over hun gemiddelde capaciteiten kan ik geen uitspraak doen. Chinese kennissen zijn er in een niet zo ver verleden wel in geslaagd om op enkele maanden tijd zich een nederlands eigen te maken waar onze huidige koningin nog zeer ver vanaf staat. En zij presteerden het met een simpele taalcursus en af en toe wat hulp van anderen. Dus zo moeilijk is het nu ook weer niet, ten minste als de motivatie aanwezig is.

Anoniem zei

Nee, Nederlands leren is niet zò moeilijk. Uw Chinese vlienden zijn gemotiveeld, waalvool hulde. Maal dat is het punt niet: het punt is dat Dewintel in Holland gaat platen ovel integlatie, terwijl uit alles wat hij zegt en doet - en zijn paltij met hem - precies het tegenovergestelde blijkt. Filip wil helemaal niet dat niet-blanken zich integreren in onze maatschappij of zich aanpassen aan onze normen en waarden. Anders zou hij wel een wetsvoorstel indienen dat pleit voor meer mogelijkheden daartoe. Filip wil alleen dat iedereen - en niet alleen de niet-blanke Vlamen, maar ook alle Walen, tsjeven, blauwen, socialisten, journalisten en verdwaalde Eskimo's, inclusief het koningshuis en de hele rechterlijke macht, zich voegen naar zijn wensen.
Daar heeft hij met belastinggeld een hele machinerie voor opgezet, en die machinerie zorgt er ook nog voor dat hij geen werk moet zoeken. Waalvool wedelom hurde!
Maar vergeef mij dat ik zijn gelul over integratie niet pik.

Neverbeendead Religion zei

Een groot dictee.
Het doet me denken aan het gewone volk dat de intellectuelen van de media grote van dale fanaten noemt.Hun manier om naar van dalen te verwijzen dat nog afstamt van een volgende oeroude speech.

Hallo,ik ben de nog nooit dood geweest zijnde duivel omdat ik al altijd geleefd heb.
Ik ben zo oud als het universum dat ook al altijd bestond.
Jullie hebben niet al altijd geleefd in die periode en ik dus wel.
En om het bewijs te vinden dat ik al altijd geleefd heb moet je gewoon maar de bretuminaure pevidulkotantie in het punt 5,437 van een nomilsudairolator berekenen om dan tot die vaststelling te komen zoals nog steeds vermeld in mijn Van Helle.

Neverbeendead Religion zei

Om een idee te geven van een komende amerikaanse film kan je al ééns naar de cover van de soundtrack kijken.En dan kan je ook ééns nagaan of je de belgische nummers herkent.

cover