dinsdag, januari 04, 2005

Goatboy

Iedereen een vol jaar toegewenst. Een 'gelukkig' jaar is misschien te hoog gegrepen. Met een vol jaar horen we al tevreden te zijn. Moge de tsunami's der tegenslagen wegblijven van de kusten onzer bestaan. Is het overigens iemand opgevallen hoe de believers in het paranormale zelfs een drama van dergelijke omvang aangrijpen om hun onzin te spuien? Ook gelezen over 'het mysterieuze zesde zintuig der dieren' en hoe die de ramp kennelijk 'aan voelden komen' en hoe er daarom op miraculeuze wijze tal van buffels, wilde dieren, slangen enz...aan een wisse dood zijn ontsnapt? Natuurlijk zijn die aan het ergste ontsnapt. Buffels, pythons en wilde dieren tout court verzamelen zich niet op het strand om er met de toeristen te keuvelen en Pina Colada aan de strandbar te hijsen maar ze houden zich zo ver mogelijk van de mens, ergo: men vindt ze meer in het binnenland. End of story, zoals Bill Hicks zou zeggen.
Gisteren doodmoe thuisgekomen uit Nederland, alwaar Jo Van Damme, Wouter Deprez en ik de Hollanders met overtuigende cijfers hebben geklopt in Tien voor Taal. Toch nog even, voor de derde keer al, de Bill Hicks DVD ingepleurd. Twee uur later naar mijn bed gesukkeld met een hoofd dat aanvoelde alsof Keith Moon er in huisde en het was tijd voor zijn drumsolo. Wat mis ik Goatboy. Har har har. Volgende maand is hij elf jaar dood. Zijn laatste jaar heeft hij niet vol gemaakt.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

"Aww, Bill!"

Het enige voordeel van goeie ouwe Bills ontijdig verscheiden, is dat hij niet de tijd heeft gekregen om zelfs maar op het idee te komen om 'ouder en milder' te worden. Hij is - met de hulp van zijn pancreasonvriendelijke levensstijl - de tijd zelf te slim afgeweest op een manier die zelfs Donnie Darko (gisteren op Nl2) niet voor elkaar kreeg.

Het materiaal dat hij voor ons goat children heeft achtergelaten - wisecracks en retorische juweeltjes, her en der verspreid als waren het chocolade eieren die wijlen Bill, voor de gelegenheid in de persoon van een reusachtig konijn, op het internet én in het collectieve bewustzijn van een groeiende schare geitjes heeft gedropt - is misschien wisselend in kwaliteit, maar het verwatert nergens, wordt niet slapper, schroomvalliger, voorzichtiger of correcter.

Van de opener van Philosophy (de 'Flying saucer tour' als ik mij niet vergis) over een rondhossende Hicks die op het podium van een club in Chicago schreeuwt "I'm a drunk cunt and I can do anything I want!!!" tot de proefopnames voor Ninja Bachelor Party: het is allemaal even intens, waarachtig - en bij wijlen bijzonder onnozel. Bill is dood en begraven, maar ik maak mezelf graag wijs dat hij dat zelf ook weer niet zo'n drama vindt, omdat hij uiteindelijk niets anders wou, dan dat zijn publiek zijn werk als opstapje gebruikte om zélf geestelijk te gaan evolueren, zonder dat Filthyboy hen nog bij de hand moest nemen of met aanschouwelijke comedy het goeie voorbeeld moest geven.

Of in zijn woorden (alweer uit 'the infamous Chicago performance' ook wel 'Hicks loses it in Chicago' gedoopt): "I want you to go find a fuckin' soul!".

(Wat niet wegneemt dat ik graag Michael Douglas' reactie had gehoord en vooral gezien op Hicks' recensie van Basic Instinct).

Neverbeendead Religion zei

Hoe zit het met het paranormale vanuit wetenschappelijk standpunt?
De bron van de aantrekkingskracht is het niets.
Want het niets is het enige dat zich onderscheidt van massa of onlege ruimte.
Zo is er dan ook geen massa tussen de aarde en de maan of een ketting die verantwoordelijk is voor eb en vloed.

De zwaartekracht is dus een mirakel en wat zegt men in de wetenschap?
Dat is een vast mirakel of een mirakel dat niet kan varieren want een mirakel kan niet varieren.
Ze staan allemaal geankerd in full continuous instant repeat.
Zo kan men zelfs de overgang van het eigen bewustzijn naar het niets dat al altijd niets was (een nieuw ongeankerd mirakel in toelating van variatie) compleet vergeten.

Tenzij u overal en altijd variatie toelaat in uw geordende voorspelbare universum natuurlijk.

Dat was zelfs Bill Hicks nog even vergeten te vertellen.

Neverbeendead Religion zei

Wat doet een bekende vlaming wanneer deze ontvoerd wordt en in een kelder,volledig vastgeketend,kennis maakt met iemand die zichzelf de meester van maximum pijn en levensduur noemt?
Dan doet de bekende vlaming het letterlijk in zijn broek.
Dan vindt de bekende vlaming de moed om de meester te confronteren met de wetenschap dat de doden alleen maar dood kunnen zijn en daarom dus al altijd dood waren.
Dat brengt de meester zodanig uit zijn lood dat de bekende vlaming dan vrijgelaten wordt.
Dan komt de bekende vlaming op de televisie om zijn verhaal te doen dat ook in detail te lezen zal zijn in het autobiografische boek gevolgd door de dvd.

Ondertussen ga ik nog ééns naar Killing Zoe kijken.
Een film waar Quentin Tarantino bijdrage aan heeft geleverd.
Een film die ik voor het éérst zag in Amerika in een zwart ghetto.De zaal,met allemaal zwarten,begon snel te lachen met een scene waar ik dit niet deed.Een scene waarin een amerikaanse toerist,die tijdens zijn reis in een bankoverval verzeild geraakt,uitlegt waarom de overvallers hem moeten laten gaan.
Ik was weer ééns Da last dumb fuck on da block maar dan wel in de bijbelse betekenis.

Anoniem zei

Is dit dezelfde DVD als de hoofdprijs voor de bloglezer die 'De perfecte moord' het eerst oplost? Of is er een vloedgolf van goedkope, illegaal in Azië gedrukte Hicks bootleg-DVD's over onze contreien gekomen? Ik heb geen kabel en kan dus 'De perfecte moord' niet volgen. Toch graag die DVD gezien. En dus is de logische vraag: wordt het kleinood ook in de Vlaanders verdeeld?

Wat die cocktailslurpende wildebeesten betreft, die hebben niet zozeer een zesde zintuig als wel een 'instinct'. Niet zo paranormaal, want mensen hebben het ook. Wij noemen het een 'gut feeling' - als we Engels spreken - en het zat bij toeval vandaag in 'Overleven' op Canvas.

Het is een nogal complex geval van spiegel- en andere neuronen die op zintuigelijke waarnemingen reageren, om een van de hoogste agendapunten van ons onderbewustzijn, de instandhouding van de soort, in de top duizend van ons prioriteitenlijstje te houden.

We hebben blijkbaar een heleboel van die instincten, die op sommige momenten - afhankelijk van onze inschatting van de situatie - het command centre van onze hersenen overnemen, en daar sneller en doortastender het voortouw nemen dan dokter Luc Beaucourt die net te horen heeft gekregen dat zijn vrouw hem bedriegt met dokter Pepper, en dat de eerste vlucht terug naar Antwerpen al over een half uur vertrekt.

Een gek voorbeeld was de beslissing van twee WTC-werkers, om op 11 september 2001 na de aanslagen niet zoals een normaal mens als de weerga en desnoods over de koppen van hun gewaardeerde medemensen heen het hazenpad te kiezen, noch de instructies van de brandweer op te volgen en op de 18e verdieping een rolstoelpatiënt op een 'verzamelpunt' achter te laten, maar in plaats daarvan met z'n tweeën de rolstoeler in kwestie 80 verdiepingen de brandtrap af te dragen en zo gedrieën veilig weg te komen, twee minuten voor de toren instortte. Ze zeiden zelf dat ze instinctief hadden gehandeld - een brandend vliegtuig in de kopieerkamer triggert zoiets blijkbaar nogal vlot: dat Jan 'De collega's' Matterne daar nooit heeft aan gedacht!

Soit, de instincten van honderdduizenden Aziaten en Westerse toeristen hadden die tweede kerst blijkbaar een dagje vrij - anders snap ik het ook niet. Al geloof ik, als ik er nog eens over nadenk, dat dat hele verhaal over mysterieus zichzelf in veiligheid brengende wilde dieren bollocks is, en dat we de dode dolfijnen over een maand of vier, als het ergste menselijke leed gelenigd is, zo uit de palmbomen zullen kunnen schudden. Want zelfs intelligente én wilde dieren als zij konden zo'n tsu-tsu-tsunami (ik weet al wat de comebacksingle van Phil Collins wordt) niet inschatten.

Alhoewel: als ik er nog eens over nadenk, herinner ik mij dat die golf wel een paar uur onderweg is geweest en dat alle zeebeesten - op die ene dementerende schildpad na - wel aan hun water zullen hebben gevoeld dat er een flinke portie stronzo aan de knikker was. De landbeesten zullen zoals gewoonlijk wel weer hun G-mail niet hebben gecheckt. Over een paar maanden plukken de Thai, behalve kokosnoten, dus vast ook flink gezwollen gnoes.

Neverbeendead Religion zei

Er beweert er hier 1 dat het instinct zich in de hersenen bevindt.Dat hoeft niet te verwonderen want dat klopt.
Men moet het lichaam (met daarin dus het levende instinct) maar ééns samenpersen tot een massa zonder lege ruimten in.
Dat is maar een wiskundig gegeven want dat vergt x kilo per vierkante cm.Dan is het lichaam met levende instinct erin een volledig volle massa zonder het kleinst indenkbaar ongevuld of leeg belletje erin.Daarin kan zich niets afspelen omdat daar geen beweging in kan plaatsvinden.Het is maar een massief stuk massa.Het levende instinct speelt zich dus af in het niets waarmede het samenvalt.
Dan zet men elk deeltje massa terug op de originele plaats van voor het samendrukken om te weten dat ook het niets,dat nog steeds het levende instinct is,weer op zijn plaats in de hersenen is.

Wat je zoal kan leren uit massieve chemie of uit massive chemistry.
Mijn instinct vertelt me trouwens dat het weer tijd is om naar The garden of sound te gaan om naar Risingson van Massive attack te gaan luisteren.

Patrick zei

De Bill Hicks dvd wordt verdeeld door Rough Trade. Je zult hem echter zelden in de winkel aantreffen, via de Fnac bestellen werkt naar verluidt het snelst.

Neverbeendead Religion zei

Een oud voorbeeld van onnozele humor.
De dalai lama heeft zich voorbereid op zijn eetmaal met de staatshoofden aan de grote tafel.Hij zal zijn visie zodanig aanpassen dat hij additionele realiteit vanuit het niets aan de tafel toevoegt.Vliegende penissen die in de neusholtes van de staatshoofden verdwijnen.Kan enkel hij zien wat hij aan de realiteit vanuit het niets toevoegt?Aanvankelijk kon hij enkel still-shots toevoegen die maar een fractie van een seconde door hem gezien konden worden maar zijn oefening baarde kunst.Nu kon hij al zelfgekozen driedimensionale filmpjes mee in de realiteit bekijken enkel door ze er te denken.Kan de rest aan de tafel ook zien wat hij achter een hoofd plaatst?Zijn ogen zijn perfect in staat om uit te maken wat zich dicht bevind en wat zich ver bevind in de 3 dimensionale realiteit.Kan de rest het additionele ook zien dat niet niets is.Want niets laat zichzelf enkel als niets zien of niet.Zien ze het ook allemaal of niet.Waar gaat de dalai lama van uit?Zal hij zijn lach kunnen inhouden?De dalai lama is voorbereid.

Neverbeendead Religion zei

En dan nog ééns iets minder onnozel ter compensatie.
Jan staat in de lege kamer met zijn rug tegen het midden van de zuidmuur en kijkt loodrecht op de noordmuur naar het lam gods.Piet staat in dezelfde lege kamer met zijn rug tegen het midden van de westmuur en kijkt loodrecht op de oostmuur naar de schreeuw.
Jan en piet hebben de constante perfecte visie.Jan van het lam gods en Piet van de schreeuw.
Maar dit kan natuurlijk niet want Jan en Piet hebben beide een constante toevoer van gewichtjes die de informatie aan de ogen doorspelen en dat gebeurt dan tegelijkertijd in 2 richtingen die loodrecht op elkaar staan zodat de 2 beelden constant stuk gebotst worden in het midden van de kamer.

T zei

Yo Neverbeendead Religion.

Get a life, you cunt.T.

Neverbeendead Religion zei

I already have a life.

Got the life van Korn uit Follow the leader.

Anoniem zei

Humor.

Anoniem zei

Net een dikke column af en nu eigenlijk op zoek naar een testpubliek. Ik ga m hier niet plaatsen - 't is ten slotte mijn blog niet. Maar van een ervaren en niet onaardige columnist wil ik wel weten hoe lang zo'n ding nu eigenlijk mag zijn - size does matter.
Gewoonlijk blijf ik met de grootste moeite onder 1 pagina (korpsgrootte 10, regelafstand 1) en het bij één 'pointe' houden lukt ook niet altijd - gewoonlijk meanderen er zes stellingen vrolijk door elkaar heen om dan in de laatste regel tegen een als stuwdam fungerende witz aan te klotsen. Niet helemaal zoals het hoort vrees ik. Maar de vraag was dus, zoals George Bush sr op het banket tegen zijn Japanse ambtgenoot zei: Hoe Lang?

Patrick zei

Mik op 4000 à 4500 lettertekens, incl. spaties en je hebt een 'standaardlengte'.

Anoniem zei

Misschien staan op onderstaande link nog dingen die niet op uw DVD staan.

http://shootspeed.com/bill/