donderdag, mei 05, 2005

Dylan Moran

Onlangs een dvd van de voortreffelijke Ierse stand up komiek Dylan Moran tot mij genomen en één van 's mans observaties spookt nu al dagenlang door mijn hoofd als de geest van Ward Beysen door het riet van een Wilrijkse vijver: 'gelovige mensen zijn mensen die nooit verlost zijn geraakt van het imaginaire vriendje uit hun kinderjaren...'

Spot on, or what? Zoals sommige kinderen een onzichtbaar kameraadje verzinnen om mee te kunnen praten en de lange, lege dagen door te komen - want in de verkaveling wonen geen leeftijdsgenootjes, enkel grote stoute kinderen en slecht gehumeurde gepensioneerden en papa moet altijd overwerken om het huis te betalen en mama trekt iedere dag zo rond de noen haar tweede fles porto open - zo praat de religieuze mens met zijn imaginaire Beste Vriend. Men noemt het: bidden.

Soit, de stuff van Moran kan ik iedereen van harte aanbevelen. Voor een handvol Euros kan u zich 'Monster' aanschaffen, waarop nog andere treffende en geestige bon mots, zoals: 'Testicular cancer, now that's a pretty scary thing...And it's a very difficult thing because you have to look for a lump...in a bag of lumps, and that can take a long time.'

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Dylan Moran zat ook in 'Black Books' met Bill Baley en Tamsin Greig. Niet zo lang geleden zond Canvas een reeks of twee uit, op een onchristelijk laat uur zoals dat op Canvas de gewoonte is met goeie Britse comedy.

Anoniem zei

Ja, dat was helemaal Louis Tinner in Brusselmans' 'Nog 3 keer slapen en ik word wakker'.

Anoniem zei

Voila, das al een pak beter dan die'en brol over gaia.

Anoniem zei

Misschien kan men hier ook iets rond brouwen:

"Vlaams Belang en Davidsfonds op terrorismelijst Antwerpse politie


Bij de politiediensten in Antwerpen circuleert een lijst van een 200-tal organisaties onder de titel "extremistische en terroristische groeperingen". Het gaat niet om de lijst van de Staatsveiligheid en hij dient blijkbaar voor intern gebruik.

De lijst bevat een amalgaam aan groepen, zoals onder meer dierenbevrijdingsorganisaties (ALF), dierenrechtenorganisaties (GAIA), extreem-rechts (Skinheads) en Vlaams nationalisme (Vlaams Belang, Vlaams Volksbeweging, uitgeverij Davidsfonds)."

Anoniem zei

En die grap over "God staat tot imaginair vriendje" heb ik hier al eens neergepend.

Noem uw god imaginair vriendje of "ik hoor stemmen tot mij spreken" en je vliegt in de psychiatrie.

Noem uw god God of Allah en je vliegt naar de Kerk of Moskee.

Tijd dat de mensheid volwassen wordt.


Ik woon voorlopig in Italie, en als er een ding is wat ik hier mis is het humor op TV. Zelfs met een liter lachgas achter de kiezen is de italiaanse humor niet te smaklen. Mama mia ...

Anoniem zei

Maar wél veel blote wijven!

Het item over de lijst met staatsgevaarlijke organisaties staat ook op Blokwatch. Al vertelde Filip Dewinter - hoe hij aan die lijst komt, mag Serge Muyters weten - niks over het Davidsfonds. Voor de staatsveiligheid is Cornelius Bracke dus niet langer de Vlaamse Henri Garat, maar de Vlaamse Pierre Carrette...

Anoniem zei

Gelovige mensen... Dat treft, deze ochtend ben ik naar een begrafenis geweest. Mijn 80-jarige buur kwam plots te overlijden, en zijn familie vond er niks beters op dan de man een katholieke eredienst te geven (het weze hen vergegen).

Daardoor kreeg ik de gelegenheid om de deken van mijn parochie voor de eerste keer een begrafenis te zien entertainen. Iets wat ik iedereen die twijfels krijgt bij zijn houding waarom hij kilometers ver weg blijft van katholieke erediensten trouwens ten volle kan aanbevelen: je wéét het plots weer dat zo'n jurkman je niet kan bekoren, dat zijn preek nergens op lijkt, en dat zijn krampachtige pogingen om zijn kerk te moderniseren je medelijden opwekken - als je tijdens het wachten op de aanvang van zo'n dienst verplicht wordt te luisteren naar een instrumentale versie van "Why" van Annie Lennox, dan vraag je je af waar je je tijd mee aan het verprutsen bent.

Gelovigen en GAIA-pipo's, ze doen me het hoofd schudden...

Marc

Anoniem zei

Ik heb nooit een imaginair vriendje gehad. Ik wéét wat er rondom me gebeurt, sta echt wel met beide voeten in de wereld. Ik heb me enorm verveeld in ongeveer 80 à 90 % van de misvieringen die ik in mijn leven al heb bijgewoond (en dat waren er niet eens zo veel). En toch ben ik gelovig. En bid ik.

Ik zie geen énkele reden waarom dat een teken van niet-kunnen-loslaten of van vluchten-van zou zijn.

De Kardinaal zei

Beste andersgelovigen,

Ik kan eenieder aanraden te bidden. Je wordt nooit onderbroken of tegengesproken, en op het eind worden je alle zonden vergeven (enfin, toch als je ook nog eens deftig te biecht gaat). Ook voor jullie is het niet te laat - wij op het aartsbisdom staan steeds paraat geestelijke zorg te verlenen aan de behoeftigen!

Kardinaal D

Anoniem zei

Dan heb je tenminste wel creativiteit.