zaterdag, mei 07, 2005

Escargots de Remmery

Volgens Het Laatste Nieuws is er een belangrijk nieuw spoor in de zaak Remmery: de aanleiding voor de dreigbriefcampagne zou wel eens een banale liefdeskwestie kunnen zijn en dus niet zozeer door racisme aangewakkerde afgunst. De krant schrijft dat Remmery-personeelslid Marijke Van Doorne - haar man liet DNA achter op één van de brieven - tegenover de speurders heeft toegegeven dat ze 'iets' had met zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse. HLN besluit: 'De onderzoekers zijn ondertussen wel vrij zeker dat de racistische uitlatingen in de dreigbrieven slechts afleidingsmanoeuvers waren om de aandacht van media en publiek te trekken, maar niets met de grond van de zaak te maken hebben...' O ja? Zijn ze daar vrij zeker van, de onderzoekers? In De Morgen staat anders een profiel van de man die is aangehouden en zeggen dat hij niet al te snugger is en sympathie voor het Vlaams Belang heeft is een understatement van het kaliber 'James Brown is niet echt blank'.
Het spreekt vanzelf dat de poldernazi's en hun aanhangers deze nieuwe ontwikkeling proberen aangrijpen om de hele zaak als een uit de hand gelopen amourette af te doen en - alweer - in een slachtofferrol te kruipen, toch te oordelen naar de onwelriekende stroom dunne kak die voor lezersreacties moet doorgaan op het HLN-forum . Een paar voorbeelden :

- 'Ongelooflijk hoe men deze zaak tot megagrote proporties heeft opgeblazen en dat enkel en alleen om het VB te treffen... Heel de PC kliek stond in de rij om een graantje mee te pikken....'

- 'Onbegrijpelijk, in ieder geval, hoe de ganse zaak werd uitvergroot door ALLE media en een kind kon zien dat zaakvoerder Van Nieuwenhuysen ten zeerste van de enorme belangstelling genoot. Dat ons vorstenpaar, onze eerste minister samen met de west-vlaamse bischop zich zo gemakkelijk lieten manipuleren zou de bevolking tot nadenken moeten stemmen. De hetze tegen het Vlaams Belang kent echt geen grenzen meer...'

Graag zou ik hier de schone Vlaamsche uitdrukking 'dat is toch om van omhoog te schijten!' gebruiken. Want men moet al dommer dan een doos haar zijn, wat zeg ik?, men moet al Jurgen Verstrepen heten om niet in te zien dat niet de vermoede hanky panky tussen Rik en Marijke maar wel die 'racistische uitlatingen' de grond van de zaak zijn. De vermeende romance tussen werkgever en werkneemster is inderdaad slechts een banaal faits divers. Zolang Van Nieuwenhuyse en Van Doorne het niet op een stapel nog onverpakte escargots deden - en aldus het recept van 'escargots de bourgogne' dat extra je ne sais quoi dreigden te bezorgen - zal het iedereen een zorg zijn waar en met wie de zaakvoerder van Remmery scharrelt.
Dat de horens dragende echtgenoot van Van Doorne een verbitterde ex-socialist thans xenofobe Vlaams Belanger is die kogels in brieven vol racistisch gezwets heeft gestopt, ermee gedreigd heeft om de waar met kwik te vergiftigen tenzij een allochtone medewerkster werd ontslagen en alvast een executie opeiste die hij ieder moment kon uitvoeren, dàt is wel degelijk de grond van de zaak.
Waarom hij dat deed zal iedereen, en al diegenen die al eens een escargootje lusten in het bijzonder, feitelijk een rotzorg zijn. (pdw)

13 opmerkingen:

Anoniem zei

ben jij een triestig,verbitterd,extreem-links individu zeg.Maar toch bedankt dat je me zo hartelijk kan doen lachen met je pvda geleuter

Anoniem zei

Het is al langer duidelijk dat het complexe rascismedebat evolueert naar zeer gesofistikeerde vormen van communicatie zoals de recente voorbeelden met het bedrijf Feryn en het opleidingscentrum vzw Atel hebben aangetoond .Men kan stellen dat men pro-actief gaat mensen ontmoedigen (want dat is niet zo strafbaar , weet u wel ) met het argument dat 'de bedrijven en de klanten'niet geneigd zouden zijn allochtonen aan te nemen, en al zeker niet in publieke functies daar waar het betreft als mensen zich in een hoofddoek tooien . Het is dan,zoals Nahima Lanjri (cd&v)laat optekenen in De Standaard ,maar een kleine stap meer te beweren dat men ook al vanuit het onderwijs dezelfde redenering zou maken omdat ze toch geen kans zouden maken op de arbeidsmarkt als men een vrij gekozen opleiding wil volgen.

De gevoeligheid omtrent de opzichtige hoofddoek en andere opzichtige 'externe levensbeschouwelijke en religieuze symbolen' komt tot uiting in het verslag die de CID (Commissie voor Interculturele Dialoog) afgelopen week openbaar maakte .Deze commissie werd in februari 2004 in het leven geroepen om voorstellen te formuleren die het staatsburgerschap en samenleven in een muliculturele samenleving zouden versterken met duidelijke afspraken die als leidraad zouden moeten dienen zonder daarbij in een polariseringsdebat terecht te komen zoals in Frankrijk .
Helaas heeft deze commissie in haar eindverslag geen enkel voorstel geformuleerd en steekt het zich weg achter suggesties . Daar het hier voorlopig nog maar enkel gaat mbt tot de tewerkstelling in de administratie is het tekenend dat men geen conclusies trekt omdat een recent onderzoek aangetoond heeft dat er maar 0,55 % ambtenaren zouden zijn van 'vreemde origine' en dat het voorlopig nog niet aan de orde is om al suggesties te formuleren , volgens de voorzitter van de commissie Christian Dupont , de minister van Maatschappelijke Integratie en Gelijke Kansen . Het is een grote schande en tegelijk is het ook tekenend dat men maar blijft aanmodderen .Het is de omgekeerde wereld , men wenst eerst meer autochtonen in dienst te hebben vooraleer men iets zou kunnen formuleren

Mijns inziens is het ook nodig dat er onder de collega's van de pers kritische evaluties komen in de berichtgeving waar men makkelijk de zaken zodanig in een context verdraaid naar het kamp van de ontolerante burgers , zoals uit het citaat mag blijken van Het Laatste Nieuws in de de bijdrage van pdw 'De onderzoekers zijn ondertussen wel vrij zeker dat de racistische uitlatingen in de dreigbrieven slechts afleidingsmanoeuvers waren om de aandacht van media en publiek te trekken, maar niets met de grond van de zaak te maken hebben...' (deze zin zit vol van suggestie en is deontlogisch een grote flater). Het is dan ook niet zo moeilijk te begrijpen dat het navenante professionele propagandisten aantrekt om de kluit nog wat aan te zuren .In die zin is het ook niet moeilijk te begrijpen dat de kwaakblazen van het VB zo opkomen voor de vrije meningsuiting ; hoe meer rook ze kunnen verspreiden des te meer vuur ze kunnen aanwakkeren naar andere intolerante kankeraars.

Feit blijft dat jaloezie en afgunst geen aanvaardbaar excuus kan zijn voor uitingen van rascisme , en dat is geen pvda-geleuter zoals die miet hier gepost heeft , nee , dat heet respectvol burgerschap . Als we elkaar maar begrijpen...

Anoniem zei

De vermeende dader heeft zelf aangegeven dat hij NIET OP DE HOOGTE WAS van een eventuele relatie tussen zijn vrouw en Rik 'Als ik nog iets sipper wil kijken, zal ik een Droopy-masker moeten gaan dragen' Vannieuwenhuyze. Dat betekent dus, dat die vermeende liaison - die Vannieuwenhuyze zelf ontkent - als eventueel motief voor de zaak compleet onbruikbaar is. En zelfs als er iets van die verhouding aan is: Kent u veel koppels die elkaar bij wijze van Valentijn doodsbedreigingen en kogelbrieven sturen?

Frank Vanhecke weert zich sinds de zaak bekend werd als een duivel die in twéé wijwatervaten tegelijk is gevallen, om de boel te bagatelliseren en in columns, interviews en rooksignalen te laten weten dat de hele zaak 'gebruikt wordt om het VB in een kwaad daglicht te stellen'. Terwijl, behalve zijzelf en de briefschrijver, niemand de link tussen de acties en hun rapaljepartij heeft gelegd. Voorpost daarentegen heeft voortdurend de zure bek vol van het 'schandaal' dat 'zodra allochtonen bedreigd worden' er solidariteit van de koning komt. Blijkbaar is het in hun ogen verkeerd om je medeleven te betuigen aan het slachtoffer van een misdrijf, als dat slachtoffer geen blanke Vlaming is.
En uitgerekend in zo'n context laat Fraaie Frank weten dat 'racisme in Vlaanderen nauwelijks bestaat, en een marginaal verschijnsel is'.

Dat zou ik, als voorzitter van een partij die al 25 het verspreiden van racisme als core-business heeft en daar vorig jaar nog voor tegen de lamp liep, niet te luid roepen. Als deze communicatioloog werkelijk gelijk zou hebben, betekent dat, dat die gigantische, tonnen belastinggeld en halve regenwouden papier verslindende, een kwart eeuw omspannende gigacampagne van hem totaal zinloos is geweest. Ik heb er al voor minder hun partij weten opheffen - écht opheffen dan.

Maar Vanhecke kletst - zoals wel vaker - uit zijn gezonnebankte nek.
Halverwege de jaren '90 antwoordde 55% van de Belgen die in een Europees onderzoek werden geraadpleegd, positief op de vraag 'Zou u zichzelf een racist noemen'. Dat werd later bevestigd in cijfers van de VDAB en statistieken over verkoop en verhuur van woningen. Voor de zaak Remmery was er nog de hetze tegen Dyab Abou Jahjah, die als je zijn huidskleur wegdenkt, gewoon Flor Grammens ultra light is. Er was de schandalige nonchalance en de onverschillige tot spottende reacties rond de moord op Loubna Benaissa. Er was de moord op Mohammed Achrak. Er zijn het half dozijn allochtone handelaars die in de periode dat er brieven naar Remmery werden gestuurd, òòk dreigbrieven kregen. Er is die halve zool Feryn met zijn etnisch verantwoorde kantelpoorten, en het opleidingscentrum dat doekdragers weigert. Er is de onmenselijke behandeling van de vluchtelingen in 127bis. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Dan met een uitgestreken smoel durven verklaren dat racisme, de motor van de grootste partij in Vlaanderen, een marginaal verschijnsel is... Il faut le faire.

(Wegens Hemelvaartverlof heden geen pointe).

Anoniem zei

Als je racisme verbiedt, verandert het dus gewoon van vorm. Van den bossche senior zei al dat je geen mentaliteitswijziging bij wet kunt afdwingen. De wet kan de lijnen uitzetten, maar de mentaliteitswijziging moet breder gedragen worden, bijvoorbeeld door de media. De Persgroep en Roularta hebben hierin, als eigenaars/uitgevers van populaire media, ook verantwoordelijkheid te dragen. Jammer genoeg denk Van Thillo dat het bezit van De Morgen hem een vrijbrief geeft om Het Laatste Nieuws te verminken tot een plat populistisch, de luidste roepers van de volksmond nabalkend, alleen op sensatie en oplage gericht vod, en is Rik Denolf alleen geïnteresseerd in allochtonen als hij er - met staatssteun, dat spreekt - een doelgroep voor een glossy van kan maken. Zo is het niet verbazend dat mensen die geen tijd of zin hebben om overal het fijne van uit te zoeken, zich baserend op HLN, de Streekkrant en het VTM-nieuws, bevooroordeeld geraken. Alles wat er dan nog nodig is om ze VB te laten stemmen is een persoonlijke negatieve ervaring. Maar het bedje van hun racistische outing is dan al lang gezaaid, mee door Luc Vanderkelen en zijn vrienden. Het wordt tijd dat de Egotrippende Editorialist dat eens gaat beseffen.

Anoniem zei

Het valt te betwijfelen dat ze dat niet beseffen ...

Anoniem zei

Ik wens via deze blog te laten weten dat een kritische posting op LVB.net zonet is weggehaald .Censuur dus !

Ik had het oa over zijn open deur intrappen met zijn uitnodigende vraag aan Jurgen Verstrepen (die ik DE STREEP noemde) bij het topic 'the simpsons ' , waarin ik een manoeuvre zie om zijn neo-liberale standpunten wat aan te spekken. Het is boeiend om te zien hoe hij zijn onderwerpen selecteert voor zijn blog die iedere keer weer zijn discours dienen.


Hij noemde in een eerder topic, waarin Bart Hollevoet hem gericht het vuur aan de schenen legde ,zijn tolerantie jegens het rechtse schoelje dat hun gal daar komt braken een vorm van dialoog aangaan met VB-aanhangers...

It stinks !

Anoniem zei

Blijkbaar doet het jullie toch allemaal een beetje pijn.Is ook wel te begrijpen,eerst maanden leuteren over racisme en nu zou blijken dat het om ordinaire jalouzie gaat.Wat een afgang.(grijns)

Anoniem zei

Pijn is wat de dreigementen en de cynische tot opportunistische reacties van sommigen erop, bij Amzil en Remmery hebben gedaan. Niks om mee te grijnzen, en of het om ordinaire jaloezie gaat of niet, voor de ontvangers van die brieven doet dat er helemaal niet toe. Amzil werd geviseerd omwille van haar hoofddoek, dàt is het punt.

LVB heeft last van ego-inflatie. Als een te fel opgeblazen ballon, ontploft hij zodra je 'm een prikje geeft. Dat hij niet censureerde vond ik voor 'm pleiten - tot nu toe. Hij kan het beter bij een techneutenblog houden.

Anoniem zei

Ik ben op LVB's blog, in de thread 'Vier denkpistes in de zaak Remmery' de dialoog aangegaan met VB-aanhangers, maar LVB heb ik daar helemaal niet gehoord. Je kan zelf lezen hoe ze daarop hebben gereageerd, als je een sterke maag hebt. In de Bracke-thread is LVB pas tussengekomen toen ik zei dat het een tendentieus getiteld artikel over een non-item was - ongeveer hetzelfde wat Bracke zelf vond, bleek later uit een Humo-interview.

Bart Hollevoet

Huug zei

Ik geloof er niets van dat LVB een comment zou weggehaald hebben, dat is helemaal niet zijn stijl: hij heeft het bij mijn weten nog niet gedaan. Verder vind ik het nogal flauw van anonymous (nnyro) om hier bij nonkel pdw op schoot te komen uithuilen. Wat verwacht anonymous van ons? Dat we op ons paard springen en die stoute LVB eens een lesje gaan leren? Tss, klein kind.

Anoniem zei

PDW,

Waar haal jij de wijsheid vandaan om de 'horens dragende echtgenoot van Van Doorne' nu al te veroordelen nog voor het onderzoek is afgerond ???
Het enige dat ze op dit moment hebben is DNA sporen op de postzegel ... dat bewijst dat die man die postzegel in zijn handen heeft gehad maar dat bewijst bijlange nog niet dat hij ook effectief de dader is.
Dat een belangrijk spoor ontdekt is en dat de dader in de familie- of vriendenkring van Marijke Van Doorne moet gezocht worden staat vast, maar er zijn tal van gegronde redenen om de man van Van Doornen niet langer als hoofdverdachte te verdenken. (geen pc, kent niets van pc, teksten te intellectueel voor hem, wist niets van de 'vermeende' relatie van zijn vrouw met RVH, ...)

Anoniem zei

Hoe komt dat pokke dna dan op die envelop? Een mix up in het labo?

Anoniem zei

O ja?Waar dan?