zondag, mei 08, 2005

Escargots de Remmery (2)

Het Laatste Nieuws-journalist José Masschelin - nooit eerder werden zelfingenomenheid en blatante intellectuele oneerlijkheid zo treffend in een min of meer menselijke vorm gegoten - vergeleek in De Zevende Dag de zaak Remmery met de zaak van de Franse Joodse vrouw die een racistische aanval had verzonnen en daarmee heel politiek Frankrijk in beroering bracht. 'Als straks blijkt dat de zaak Remmery niets met racisme te maken heeft, moeten we dat héél hard zeggen....' zei hij flink in de camera. Hij glom en je kon hem bijna naar de achterban zien knipogen: nu heb ik het eens goed gezegd hé mannen! Het klonk een beetje als: Van Nieuwenhuyse heeft door zijn vermeend gescharrel met een werkneemster het racisme een slechte naam bezorgd. Tsk!

De VB-aanhang mag de VRT dan om de haverklap van rooirakkerij beschuldigen, er viel in De Zevende Dag weinig van te merken. Alain Coninckx was kennelijk nog niet goed wakker, Caroline Van Den Berghe evenmin. Geen van de twee voelde zich in elk geval geroepen om Masschelin tegen te spreken met bijvoorbeeld: excusez le fuck out of moi maar het is de briefschrijver zelf - de dàder dus - die hier de racistische toon heeft gezet, niet het slachtoffer.

Vooral Coninckx viel mij tegen. Gisteren nog zo kwiek en enthousiast in zijn kookrubriekje op TV Brussel, nu Masschelin slap naar de bek pratend met zijn opmerking '...en nu zitten we ermee', reagerend op de opmerking van Masschelin dat zowat de hele media en zelfs Albert Twee zich in deze zaak heeft laten meeslepen. De koninklijke aandacht voor Amzil en Van Nieuwenhuyse is dan ook de nagel waar de rechts-conservatieven momenteel het liefst op slaan. Alsof die koninklijke aandacht ongepast of onterecht is indien de aanleiding voor de hele zaak een banale liefdesaffaire zou blijken te zijn. Het is volgens die lui dus niet zo erg als men wekenlang met de dood wordt bedreigd door een anonieme racistische nitwit die bovendien aankondigt uw waren te zullen vergiftigen...zolang de dader maar uit echtelijke jaloezie en niet zuiver uit politiek oogpunt handelt. Dit is volgens mij: racisme stilaan als normaal beginnen beschouwen. De zaak Remmery heeft, hoe men het ook bekijkt, àlles met racisme te maken. En ik vind dat we dat héél hard moeten zeggen. (pdw)

38 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is godverdomme ver gekomen als er een Duvel lebberende, blowende, gamende, comedyverslaafde, televisieprogramma's makende drummer voor nodig is, om de vaderlandse beroepsjournalisten de basics van kritische journalistiek en beroepsethiek bij te brengen.

Die Masscheleyn ken ik niet erg goed, maar zijn stukjes doen mij altijd aan goeie ouwe Gust Verwerft denken:
Die gerechtsjournalist had in de HLN-spin off Kwik een rubriekje waarin hij zich rechtstreeks tot de beklaagden van de assisenprocessen die hij hoorde te verslaan, richtte. "Gij beweert dat gij het slecht had bij Arsène, Mariette. Dat hij u sloeg en geen vrijheid gunde. Maar hoe verklaart ge dat gij, terwijl hij levenloos in de beerput dreef, met zijn geld en zijn Oldsmobile op de lappen zijt geweest in Antwerpen?Is dat de opgekropte levensvreugd van een moegetergde vrouw, of het schaamteloos pronkgedrag van een berekende moordenares?" Enfin, het was iets in die toonaard. Datzelfde register bespeelt Masscheleyn iets te vaak naar mijn zin. Ik wil in mijn gazet meer respect voor de feiten, en minder verdomde 'opinie'. Opinies heeft iederéén, daar moet ik geen gazet voor kopen. Ze zijn meestal waard wat ze kosten: geen fluit. Van Thillo, Leysen, Denolf: Geef mij godverdomme NIEUWS en geen advertentieblad met pretenties en 'meningen'.

Excuus voor het gevloek, maar ik heb er echt wel genoeg van. We hebben een van de meest vrije wetten op de persvrijheid en dàt is wat die klojo's ermee doen.

Huug zei

Opinions are like arseholes, everybody’s got one.

Anoniem zei

Opinions
are like arseholes, everybody’s got one.

Anoniem zei

Het dappere duo begon natuurlijk al goed fout door een journalist van een van sexadvertenties bulkende boulevardgazet uit te nodigen, en deze met zijn naar sensatiezucht stinkende adem zelfverkaarde wijsheden te laten ventileren. Wanneer ik dergelijke onzin wil vernemen koop ik wel een exemplaar van HLN, maar dat dergelijke onzin me via de Thuiszender de strot worden ingezwikt brengt me in tijdelijke staat van hondsdolheid. Conincks & Van Wijck zaten erbij te kijken als twee kwezels op de koffie bij meneer pastoor. Blijkbaar is iemand als Filip Dewinter dan toch niet zo'n uitzonderlijk geval van redenaarkunstenaar en mediabespeler, als iemand als Masschelein dat (dunnetjes) kan nadoen.
Ik wil dat ventje niet de eer aandoen om zijn geraaskal nog eens ten berde te brengen, en te weerleggen (is trouwens a piece of cake, en ik ga alleen échte uitdagingen aan).
Maar dit wil ik wel nog een keer zeggen (luidop te lezen zodat uw achter HLN ingedommelde buurman wakker schrikt uit zijn vunzige droom): De zaak Remmery heeft ALLES met racisme te maken!

Anoniem zei

Anonymus bedreigt bedrijfsleider met achtereenvolgens brandstichting, de dood en sabotage, tenzij hij een doekdragende allochtone werkneemster dwingt zonder kopvod te komen werken. Later verandert de eis in ontslag. Met die gegevens - het zijn de enige die op dit moment écht vast staan - tot de conclusie komen dat hier geen racisme mee gemoeid is: je moet het maar kunnen. Wat de motivatie ook is, het is nog steeds Amzil die geviseerd wordt omwille van haar afkomst of kleedgewoonte. Ook al wordt ze gebruikt als een stok om Vannieuwenhuyze mee te slaan, ze blijft geviseerd op basis van haar afkomst en doekdragerij. Hoe zal je dat anders noemen dan racisme, Masschelin?

Anoniem zei

Martin,
consulter eeens een goeie doctor ,je lijdt aan een ongeeslijke ziekte "vbphobie"Ook een ophtmoloog zou van pas komen :je draag immes te ps en te onpas oogkleppen.
En ja,nog wat kopieer je teksten niet meer van bijdragen uit de morgen,marc spruyt f half gare ptric de witte
altijd de zelfde haatproza en versleten argumentatie.voor de rest een goede gezondheid toegewenst

Anoniem zei

Beste anonymous.
Wat een flauwerikje ben jij toch. Enne: ik kopieer niks. Volgens mij lijd jij aan Hong Kong-fobie en zie jij overal kopieën opduiken. Dat dit erg kan worden kan ik me best voorstellen omdat je dan ook kopiën van jezelf ziet rondlopen, en zoiets moet afgrijselijk zijn.
Verder nog een leuke avond, en ik hoop dat je vannacht eens goed kan sexen met je kopieermachine. Als daar maar geen kindjes van komen!

Michael zei

Zeg peedeewee, ik vind u maar een flauwe zeveraar zulle. En een slechte verliezer ook nog.

Outlaw Mike

Anoniem zei

Wat heeft (pdw) precies 'verloren', meneer Cosyns? Ik wist niet dat er een wedstrijd aan de gang was. Van cynisme en ziekelijke recuperatie gesproken.

Nu ja, geen verrassing uit de hoek van iemand die gelooft dat 'kamelenneuker' roepen een valabel argument is.

Het racistische element in de brieven is door de VB-aanhang ook in de thread 'Vier denkpistes in de zaak Remmery' op LVB's blog systematisch genegeerd. En nu zijn ze er als de kippen bij om 'zie je wel!' te roepen. Alsof Amzil, haar afkomst, geloof en gebruiken, nu niet meer geviseerd worden in die brieven.

Racisme is in Vlaanderen gemeengoed geworden. Als het VB daar niet mee voor gezorgd heeft - wat het volgens mij wel heeft gedaan - heeft het er op zijn minst van geprofiteerd, het zijn niet voor niks rasopportunisten.

Een fatsoenlijke politieke partij zou het racisme omwille van zijn fundamenteel onrechtvaardige karakter en zijn schadelijke invloed op de samenleving juist moeten bestrijden in plaats van het te propageren.

Door het propageren en profiteren van racisme plaatst het VB zichzelf buiten het politieke veld: het is als iemand die bij het voetballen alleen maar tacklet en own goals maakt, en dan klaagt dat hij rood krijgt of op de bank moet gaan zitten.

Het VB heeft na de veroordeling en met de vernieuwing de kans gehad om écht komaf te maken met die houding. Die kans hebben ze niet gegrepen: we kregen alleen meer van hetzelfde. Dat bewijst dat het gewoon een kwestie van kwade wil is. Op mijn medeleven of clementie moeten ze dus niet meer rekenen. En op mijn stem al helemaal niet.

Anoniem zei

Laten we het even op een rijtje zetten:

1) Masschelin publiceert in HLN een dorpsroddel, waar andere kranten en media ver van blijven, omdat het nu eenmaal een dorpsroddel is.

2) Op basis van die dorpsroddel steekt Masschelin van wal tegen iedereen die in de zaak Remmery een racistisch motief ziet. Oink!

3) Wat is de bewijskracht van het artikel van Masschelin? Dat er sms-jes verstuurd zijn tussen Remmery en zijn werkneemster? Is er ook maar iets geweten over de inhoud van die sms-jes, of vindt Masschelin die van ondergeschikt belang? Mogen we vanaf nu concluderen dat iedereen waarmee Masschelin sms't voortaan één van zijn minnaars/minnaressen is of is dat net iets te kort door de bocht gegaan?

4) Intussen is het kwaad natuurlijk al grotendeels geschiedt, weet ook Mister Zelfingenomenheid Masschelin. "Waar rook is, is vuur", denkt de gemiddelde Vlaming over deze zaak. "Dus zal er ooit wel wat hitsig geflikfooi geweest zijn tussen die twee. Case closed." Of hoe een voddengazet en chronisch dronken journalist zich gewillig in de kont laten naaien door het VB. En tegelijk schaamteloos doen alsof ze vrij en onafhankelijk hun werk doen. De ironie is gewoon te groot.

Anoniem zei

De vergelijking met die Franse joodse vrouw die die racistische aanval verzon, vind ik een brug te ver. Ik had er eerst overheen gelezen, maar het is bijzonder grof om die twee zaken op een lijn te plaatsen. Spuwen in het gezicht van Amzil, Vannieuwenhuyze en het half dozijn allochtone pitaboeren die ook zijn bedreigd. Masschelin mag zich diep schamen. Ondertussen, semi-related, is er aan de andere kant van de taalgrens een gelijkaardige brief opgedoken. Een straat kreeg junkmailgewijs een brief, ondertekend door een 'wit comité' waar nog nooit iemand van had gehoord, en waarin een bewoner van pedofiele activiteiten werd beschuldigd. Ik vond het wel een beetje gelijkaardig. Gek dat beroepsjournalist Masschelin daar straal naast keek. Misschien past het niet in zijn agenda?

Verhaaltechnisch zou het natuurlijk helemààl spannend worden als bleek dat in het dna-lab waar vorig weekend brand is gesticht, ook de stalen uit deze zaak bewaard worden.
Dan is een Groot Nieuw Belgisch Mysterie in de maak.

Volkomen off topic: Er zijn in een kanaal ook versneden onderdelen van een jonge man gevonden. Zou de Slager van Bergen weer begonnen zijn?

Anoniem zei

Mja, hoe je het draait of keert, de zaak remmery is door iedereen gebruikt als ultieme middel tegen het Vlaams Belang, en het blijkt achteraf meer te draaien om een coctail van racisme, jaloezie en woede. Het blijft natuurlijk racisme, daar valt niet aan te twijfelen, maar er zat blijkbaar meer achter.

Het is wel ironisch hoe alles nu onder de vorm van een "roddel" als een boemerang terugkomt tegen het "slachtoffer" en zijn vlijtige supporters (De koningin die natuurlijk haar gezicht moeten laten zien als anti-seperatist, maar waarvan geweten is dat ze niet moet onder doen ivm racisme ...).

Racisme is een complex gegeven, en kan niet worden gereduceerd tot vlaming-migrant, maar evengoed tot katholiek-moslim, getrouwd-vrijgezel, rijk-arm, adelijk-volks, etc ...

Iedereen die neerkijkt op iemand, gedraagt zich als een racist.

Anoniem zei

Opmerkelijk dat sommigen roddel al tussen aanhalingstekens plaatsen. Alsof het over meer gaat dan een roddel. Heb je bewijzen, Philip, of doe je ook hard je best om de nieuwe wending handig te gebruiken?

Iets wat je ironisch genoeg anderen verwijt? Of vind je het goed dat een roddel in een krant gekwakt wordt, zolang het in jouw kraam past?

Anoniem zei

Bende linkse fascisten!

Anoniem zei

@ anonymouske.

Als je wil schelden doe het dan ten minste met open vizier. PDW heb je net op de radio gehoord tot mijn verbijstering moeten vaststellen dat je op dit moment een van de weinige mensen met gezond verstand bent.

creapy feeling.

sven

Anoniem zei

Bof... Is de zaak Remmery werkelijk gebruikt als 'munitie' tegen het VB?
Ze is volgens mij vooral gebruikt om het racisme af te keuren. Als het VB zich daardoor aangesproken voelt - wat blijkbaar het geval is - zitten zìj met een probleem. Dat is overigens ook te merken aan de ongemakkelijke toon van de columns van voorzitter Van Hecke op de nationale VB-website. Terwijl nog niet zo lang geleden het VB riep dat ze geen racisten waren, kiezen ze nu partij tégen steun aan Amzil en Vannieuwenhuyze, en vòòr de niet zo snuggere poortverkoper Feryn - een bedrijfsleider die zijn middelen liever in onzin als de Dakar-Rally, een gesponsorde wielerkoers en een door een lepe grafisch ontwerper overduidelijk van de Aldi gejat bedrijfslogo steekt, dan er een fatsoenlijk personeelsbeleid mee te voeren.

Zo maken ze het zichzélf gewoon moeilijk. Maar zoals gewoonlijk bij het VB, legt het VB de verantwoordelijk weer eens bij àlle anderen. En dàt moet dan ooit het beleid mee gaan bepalen? *zucht*

Anoniem zei

@pdw: Het is niet 'hij glimde' maar 'hij glom'. Voor de rest een puik stuk - al trek je wel érg hard tegen Masschelin van leer. Bedankt om de puntjes even op de i te zetten. Als Masschelin, Koninckx en Van Wijck het niet doen...

Patrick zei

Hij 'glimde'...waar waren mijn gedachten? Weer teveel geblowd wellicht... Merci voor de correctie, heb het al aangepast.

Anoniem zei

Oops,zijn dochter heeft een extreem-linkse gedachtengang.Hoe gaan we dit nu weer in de doofpot stoppen jongens?

Anoniem zei

Geheel ongerelateerd, maar zonet pdw in de "rechtvaardige rechters" gezien en mijn god, wat heeft die lotje lekkere tieten!

Wouter zei

@Philip:
De zaak Remmery is door iedereen gebruikt als ultiem middel tegen het racisme. Terecht trouwens, want moest Naïma een blonde deerne geweest zijn, ze had geen gedonder gekregen. Dat het volgens veel mensen achteraf om een cocktail blijkt te gaan, daar kan ik inkomen. Maar aan de andere kant, wat is geen cocktail? Is er dan altijd slechts één motief? Je somt dan nog mooi op: racisme, woede en jaloezie. Had je er nog angst bij geplaatst, dan had je racisme én haar definitie.
Dat er meer achter zit lijkt me al helemaal de beste conclusie ooit.

Diegene die hier beweerde dat het om een liefdesverhaal gaat heeft trouwens teveel Disney films bekeken. Soort zoekt soort mijn beste. Vooral bij angsthazen blijkt dat te werken...

@diegene die Feryn er nog even wou tussenduwen.
Feryn is gewoon een zelfstandige. Een zelfstandige heeft over het algemeen twee keuzes: pompen of verzuipen. Feryn heeft gekozen om te pompen. Meer nog, hij is zelf naar buiten gekomen om zijn probleem aan te kaarten. In de hoop dat iemand het probleem voor hem kan oplossen, want al te snugger was hij niet zeker?

@Anonymous-Bende linkse fascisten!
Dat het merendeel van de bezoekers en bloggers hier links is, of op zijn minst linkse sympathieën heeft lijkt me duidelijk. Bevalt u dat niet, blijf dan weg. Er zijn genoeg plaatsen op het wwweb waar u zich thuis zal voelen.
Dit is ook niet helemaal mijn dada, maar uw ‘alternatief’ heeft nog minder indruk op mij gemaakt.

Anoniem zei

Verdomme, nu heb ik DRR gemist. Ik dacht dat het pas laat vanavond was.
Likkebaardend naar Lotjes Lekkere Loezen Loeren zal dus voor een andere keer zijn.

Feryn schuift de verantwoordelijkheid voor zijn -falend- personeelsbeleid éérst op zijn klanten af en zegt dan dat de overheid er maar iets aan moet doen. Terwijl een bruine kerel die professioneel, snel en goedkoop een kantelpoort plaatst, veel meer impact heeft dan een overheidscampagne. De verantwoordelijkheid afschuiven op zijn klanten en op de overheid, en daarvoor bijzonder slappe excuses gebruiken, is een ondernemer en zeker een liberaal onwaardig. Feryn ligt bij mij dus niet in de bovenste schuif en als dàt pompen is, dan mag hij van mij eerder verzuipen. Wie geld vergooit aan Dakar-races en gesponsorde wielerwedstrijden, maar te beroerd is om de beste m/v voor de job aan te nemen, kan beter iets anders gaan doen.

Wouter zei

Die beste voor de job mag nog zo goed zijn, als hij 'anders' is komt hij er nu eenmaal niet in bij veel mensen. Ik vind dat ook héél jammer, maar het is helaas wel waar. Moet Feryn dan een persoonlijke kruistocht beginnen tegen klanten die zich verzetten? Eens zien hoe lang hij dan nog 'draait'.

Dat volgens uw redenering Feryn beter zijn deuren sluit omdat hij Dakar sponsort, daar zie ik niet meteen een logica in. Zou hij volgens u beter zijn geld kwijtspelen aan witte verf en taalcursussen?

Anoniem zei

@ PDW
Enig weerwerk zou vast en zeker mooie blogs opleveren!

http://hoegin.blogspot.com/2005/05/remmery-de-afgang.html

Anoniem zei

Ik geloof Feryns excuus simpelweg niet. Als zijn klanten een garagepoort bij hem bestellen, willen ze dat die poort goed gemonteerd is, niet te veel kost en degelijk gemaakt is. Punt. Of die poort gemonteerd wordt door een Marrokaan, een vierde generatie Seefhoeker of een pimpelpaarse alien met drie tieten en een staart, doet er dan niet toe. Vandaar dat ik nog nooit ook maar één van die klanten heb horen naar voren treden - op één oud besje na dan, altijd hetzelfde, in alle journaals, vierendertig keer herhaald. Van één poort aan dat wijf niet te kunnen slijten, zal zijn bedrijf niet sneuvelen. Van ondoordacht personeelsbeleid wel. Ik heb nog meer redenen om aan de oprechtheid van Feryn te twijfelen. Hij beweert dat zijn discriminatie zich beperkt tot de buitendienst. Als je op zijn site 'Ons team' bekijkt, zie je echter alleen maar hagelwitte koppen in de lens grijnzen, de meeste ook nog mannen.
Niet dat er voor mij verplicht dertig procent maghrebijnen in elk bedrijf moeten zitten, maar het ondergraaft wel zijn bewering dat hij in de andere segmenten van zijn bedrijf wél allochtonen tewerkstelt.

Feryn vergooit zijn geld aan dure sponsor-onzin zoals de Dakar omdat hij, Hans Carpels in 't diepst van zijn gedachten, graag naar de elite van het Vlaamsche zakenleven wil doorstoten. In West-Vlaanderen hebben we ook zo iemand rondlopen:
Erik 'Maxistock' Vierstraete. Eén zo'n windbuil vond ik al meer dan genoeg.

Wouter zei

@ anonymous –hierboven

Haal uw hoofd uit de grond vriend. Als je op straat aan de mensen gaat vragen voor wie ze stemmen lijkt het net of het VB geen kiezers, aanhangers of sympathisanten heeft, maar het is wel de grootste partij. Denk je nu echt dat elke inwoner van pakweg Brasschaat zich gaat associëren met een 'marginaal fenomeen'? Dat er dan enkel één oud besje op de NATIONALE televisie durft verklaren dat ze geen “bruin” mannen in huis wil, lijkt me dan duidelijk.

Ik geloof trouwens dat als je enig rationeel verstand hebt je ‘de buitendienst’ wel kan doortrekken naar alle communicatie die naar buiten wordt gevoerd. Als Feryn op zijn website enkel gesluierde vrouwen en koffiedoekdragende, maar hardwerkende mannen plaatste, hij zou het zelfde probleem hebben als bij zijn poorten -geen klanten.

Ik vind het echt jammer dat sommige rechtse rakkers Feryn nu gebruiken als een voorbeeld. Maar even spijtig vind ik het dat sommige linkse rakkers niet zien dat Feryn weinig keus heeft.
Word wakker, u leeft niet in een perfecte wereld! Stel u eerst eens in de plaats van de slachtoffers (allochtone werknemers op één en Feryn op twee) en probeer dan pas vanuit uw zwaar bezoedelde brein een mening te verkondigen.

Als Feryn Dakar wil sponsoren, laat hem dan Dakar sponsoren! Wat dit in godsnaam met heel de zaak te maken heeft snap ik dus niet. Moet hij misschien zijn zuurverdiende centjes steken in de vakbondsvereniging van zijn bedrijf?

Anoniem zei

Neverbeendead Religion ...
kom terug. Door dit oeverloze gelul realiseerde ik me plots hoe erg ik je mis.

Anoniem zei

"Haal uw hoofd uit de grond"... "Zwaar bezoedeld brein"... "Linkse rakkers"... Inderdaad, een mens zou er Neverbeendead Religion van gaan missen. Weinig zin en nog minder tijd om daar allemaal op in te gaan - valabele argumenten kan je het alleszins niet noemen.

Als Feryn al een slachtoffer zou zijn, is hij vooral een slachtoffer van zijn eigen platbroekerigheid. Laten we serieus blijven en zien wie hier de echte benadeelden zijn. Eérste slachtoffer: Amzil en haar lotgenoten, twéé: de lui die vruchteloos solliciteren, drie: hun familie, viér: de VDAB die er massaal middelen tegenaansmijt om dan tegen een muur van onverschilligheid en s'enfoutisme bij de werkgevers te stuiten.

Dàt zijn de slachtoffers, niet een fils-à-papa die te beroerd is om zelf de verantwoordelijkheid voor zijn beslissingen te dragen.

Van mij mag hij sponsoren wie of wat hij wil, maar als hij liever de BV uithangt dan een degelijk personeelsbeleid te voeren, moet hij niet komen blêten, dat hij geen goede monteurs vindt omdat zijn klanten ze niet willen. En die zever over taalcursussen... Ik denk niet dat je in Vlaanderen een geschoold kantelpoortmonteur wordt als je geen Nederlands praat.

Feryn hoort in deze thread omdat hij een voorbeeld is van de bekrompen 'Zelf Zelf Zelf'-mentaliteit die zich tussen de oren van steeds meer Vlamingen heeft gevestigd - een mentaliteit die ook wel eens mee aan de basis zou kunnen liggen van de dreigbrieven.

Dat egoïsme is ten slotte ook het argument waarmee racisme wordt goedgepraat: "Eigen volk eerst, he meneer". Als jij geen mensen in het openbaar hun steun aan het VB hebt zien betuigen, heb je stront in je ogen. Ik moet nog de tweede klant horen die bevestigt wat Feryn zijn hele orderboekje in de schoenen schuift. Het verlies dat hij zou maken als hij wel monteurs selecteerde op hun kwaliteiten en niet op hun vel, is dus: één poort.
De winst zou veel groter zijn: hij zou om te beginnen zijn lopende orders kunnen afwerken.

Wat gaat Feryn doen als zijn werknemers ooit in hoofd krijgen, te staken? Gaat hij dan zelf de poorten monteren? Ik denk het niet. Dat zal de overheid dan ook moeten oplossen, zeker.

Zolang meneer Feryn niet doorkrijgt dat de negentiende eeuw voorbij is en dat werknemers tegenwoordig partners zijn en geen loonslaven, en zolang hij doet alsof het een gùnst is om zijn verdomde kantelpoorten te mogen monteren, zit hij voor mij op dezelfde lijn als die kwast die met zijn dure BMW zijn eigen werknemers van de sokken probeerde te rijden.

Ondernemers als Feryn krijgen van de overheid allerlei steun- en startmaatregelen, vestigings- en belastingsvoordelen en gunstige EGW-tarieven onder de kont geschoven - net zoals de ondernemers die wél hun verantwoordelijkheid willen nemen, en daar zijn er gelukkig ook veel van - maar we zijn beter af zonder het diep ingebakken en onhandig goedgepraat egoïsme van dit verwend nest.

Anoniem zei

Hoever is het gekomen dat (pwd) een anonieme schrijver van dreigbrieven (toch wel een erg laag soort van mens) op zijn of haar woord gelooft? Want als dat van die beroepsdoder niet blijkt te kloppen, dat kwik nooit tussen de escargots gezeten heeft en die bedreigingen gebakken lucht blijven, waarom zou dat racisme dan ook geen leugen zijn?
'tIs beter blind te zijn voor de meest logische verklaring (dat de briefschrijver een zotte psychopaat is die eender wat schrijft zolang het maar sensationeel is en gegarandeerd in de boekskes komt) want zolang het bruine gevaar om de hoek piept is rustig en eerlijk over de zaken nadenken wel het laatste wat we kunnen gebruiken.

Patrick zei

Beste Bart,
Ik geloof in de wetenschap. En dus geloof ik die DNA-uitslag die een zelfverklaarde VB-sympathisant, die onrechtstreeks betrokken is bij het bedrijf, onmiskenbaar linkt aan een van de dreigbrieven. Eén plus één is meestal twee. Bovendien, zelfs als het racisme wordt 'gebruikt' als instrument om aandacht te krijgen, blijft het nog altijd racisme. Als iemand je verkracht - niet omdat hij een seksueel roofdier is - maar enkel om in de krant te komen....is het dan plots minder erg?

Neverbeendead Religion zei

We gooien er gewoon een filmpje in met een inhoud waar zelfs de anti-racisten zich nog steeds 'te goed' voor voelen in de wetenschap nog steeds dat the story told is.

En voor de anonymous fan.Van het volgende filmpje is Vitalski in de commentaar geschoten.

Wouter zei

Anonymous, u belichaamt veel van wat me irriteert. Helaas heb ook ik hier de tijd niet voor.

Anoniem zei

Voor Ferryn en consoorten zou onderstaand bericht in een nieuwsbrief van SD WORX misschien als eye opener kunnen werken. En een organisatie als SD WORX (dochter van het VEV) kan je moeilijk als extreem links beschouwen.

"Witte of bruine garagepoorten: is de discussie rond diversiteit wel relevant? (04/05/2005)

Diversiteit haalt vandaag de dag vaak het nieuws en jammer genoeg is de aanleiding daartoe niet altijd even positief. Denk maar aan de uitzendingen over werkende gepensioneerden of aan de garagepoorten in het journaal.
Af en toe argumenteert een werkgever of een beroepsorganisatie tegen diversiteitsbeleid met de opmerking dat het gaat om een maatschappelijk probleem, dat dan maar door de overheid moet opgelost worden. Maar is de discussie rond diversiteit wel relevant?
Of we nu voor of tegen het tewerkstellen van oudere werknemers, vrouwen, allochtonen, gehandicapten en andere kansengroepen zijn, we zullen wel móeten leven met onze diverse maatschappij. Want waar halen we als HR-verantwoordelijke ons personeel? We kunnen voorlopig nog geen mannelijke, geschoolde, fysiek fitte, autochtone werknemer van 30 klonen…
Stel dat de overheid “het probleem oplost” en dat alle vrouwen, 45-plussers, allochtonen, gehandicapten en holebi’s verdwijnen, dan hebben we pas écht een probleem. Want uit de cijfers blijkt dat voor knelpuntberoepen de werkgever zijn bron aan kandidaten beperkt tot slechts 20% van de arbeidsmarkt. Dat lijkt misschien nog haalbaar, tot blijkt dat van deze groep reeds 82% aan het werk is! Van de overige 18% is bovendien niet iedereen op zoek naar een job, maar zijn ze misschien aan het genieten van een loopbaanonderbreking. En als we de voorspellingen voor 2007 mogen geloven, wordt het nóg erger: de discriminerende werkgever zal slechts bij 10% van de arbeidsmarkt zijn mosterd kunnen halen.
Wie zich hiervan bewust is, zal al gauw de nadelen inzien van een eenzijdige rekruteringspolitiek en de impact kunnen inschatten op het HR-beleid. Dat zal plots volledig geënt zijn op de retentie van onze “ideale werknemers”. We zullen nog meer moeten zorgen voor competitieve verloning, werktijden op maat van het individu, een hoge medewerkerstevredenheid, enz. Want als hij het bij u niet vindt, dan wel bij één van uw concurrenten, die hen aan de uitgang staan op te wachten…
Dus, de discussie is eigenlijk achterhaald. Wie slim is, profiteert nu nog van de stimulansen die de overheid biedt om aan diversiteit te werken, want binnenkort zal er van aanmoedigingspremies waarschijnlijk geen sprake meer zijn. We zullen eerder verplicht worden om aan te tonen dat we een goeie mix van mensen tewerkstellen en beboet worden als we dat niet doen. Kijk maar naar onze noorderburen."

groetjes

Anoniem zei

Ik hoorde laatst trouwens dat Adolf Hitler zes miljoen joden over de kling heeft gejaagd, omdat hij in zijn jongere jaren ooit door een joodse geit in zijn zak is gebeten. Het is toch niet te geloven, dacht ik, al die ophef en dan blijkt een eenvoudige geit de schuldige te zijn.

Anoniem zei

Waarschijnlijk probeerde hij (Hitler) bet beestje te neuken. Arme Trudy.

Ondertussen studeren allochtone meisjes volop voor beroepen in de zorgsector: de voorspelling van Stevaert dat over een paar jaar allochtone meisjes de poep van onze bejaarden zullen wassen, lijkt dus uit te komen. Benieuwd hoeveel Ferynklanten dan zullen zeggen dat ze liever de stront aan hun billen laten drogen, dan door een Fatima verschoond te worden.

Anoniem zei

Waar ik intussen al een paar dagen naar zoek, en ik hoop dat iemand dit kan terugvinden: Maschelin was (denk ik) niet de eerste die met dit soort gelul kwam aandraven. In de Krantencommentaren (Radio 1) hoorde ik dit gezwets al een paar dagen vòòr Maschelin het op De Zevende Dag kwam declameren.

Bij deze: weet iemand wie daar als eerste mee afkwam in zijn hoofdartikel van zijn krant, en op welke datum? Alvast bedankt!

Anoniem zei

Als de journalist in kwestie tegen het Belang had gefulmineerd en op racisme had gehamerd, waren al zijn gebreken onverzwegen gebleven door degenen die hem nu aanvallen. Al eens bij stilgestaan? Daarmee beweer ik dan weer niet dat hij het mordicus bij het rechte eind heeft.

Overigens heb ik iets gemist, blijkbaar. Is nu al definitief en onomstotelijk vastgesteld dat de piste van de amoureuze perikelen van de baan is? Het is mij ontgaan, maar ik wil niet van kwade trouw beschuldigd worden.

GP

Anoniem zei

Wel, GP, je kan het een criticus toch moeilijk kwalijk nemen dat hij zich concentreert op de grootste kiekens, en wacht tot dat kieken de grootste zever uitkraamt, niet? Sta jij daar bij stil?

En wat dat onomstotelijk bewijs betreft, daar moet je de zaak niet omkeren, slimmeke! Stel, ik beschuldig jou van het sturen van die brieven, dan is het niet aan jou om het bewijs te leveren dat dat niet zo is. Een béétje elementaire kennis van recht is altijd meegenomen...