zondag, juli 31, 2005

Wijs
Vroeger, toen ik nog geen 46 was, werd een snotneus wel eens van zijn knikkers weggeroepen en door zijn vader op pad gestuurd met de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende zin: ‘Jefken, hier is 20 frank, gaat gij ne keer een zaksken kolen halen bij Aimé op den hoek.’ Vandaag kun je in Vlaamse huiskamers dingen horen als: ‘Sssst....Hoor je dat gezoem? Is dat onze nieuwe ecologische spaarbrander in de kelder....of is onze Keanu weer in zijn Indiaanse zweethut op de didgeridoo aan het spelen?’
Ik geef toe: die laatste zin heb ik nog nooit écht gehoord, maar hij kan ieder moment ergens in Vlaanderen worden uitgesproken.
Waar wil ik naartoe? Naar Bangkok, maar dat doet niet terzake. Ik wil het over de snotneuzen van vandaag en hun taalgebruik in het bijzonder hebben. Toen ik nog geen 46 was vonden wij hier ter hoogte van Gent alles ‘vree wijs’ of ‘nie wijs’, heel soms was iets gewoon 'wijs'. De twee snotneuzen die ik mee op de wereld heb gezet - het ventje Benno (11) en zijn zus Hannah (eind augustus wordt ze 10) - en hun vrienden en vriendinnen bedienen zich nu al enkele maanden gretig van de termen ‘grof’ en ‘zalig’. ‘Zo grof!’ wordt er verzucht, telkens als ze hun zin niet krijgen, of wanneer ze tijdens het watergevecht in de speelstraat te grazen worden genomen door iemand die hen met een volle emmer langs vanachteren had beslopen. ‘Zalig!’ klinkt het wanneer de jongste single van Gene Thomas ter sprake komt of wanneer een buurmeisje een nieuw bloesje aanheeft.
Vanzelfsprekend heb ik ingegrepen. Ik heb ze allemaal samen geroepen en klaar en duidelijk uitgelegd dat met de woorden ‘grof’ en ‘zalig’ veel omzichtiger moet worden omgesprongen: ‘Luister...je zit onder een olijfboom ergens in de heuvels rond Firenze naar een zonsondergang te kijken, uit het open raam van de 17e-eeuwse villa waar je verblijft weerklinkt ‘Tosca’ van Puccini, je hebt zonet een voortreffelijke Florentijnse biefstuk gegeten met een lekkere chianti erbij en nu staat een heet kopje moka binnen handbereik, tussen je vingers hou je een vers aangestoken en vorstelijk met prima Marokkaanse stuff gevulde joint en terwijl je het indrukwekkende samenspel tussen de zon en het paradijselijke landschap bekijkt word je traag maar o zo vakkundig gepijpt door een geisha – voor de meisjes: vakkundig gebeft door een toy boy - die zich tot doel heeft gesteld je te laten klaarkomen net op het moment dat het laatste stukje koperen ploert aan de kim is verdwenen....dàt, jongens en meisjes, is zalig. Een nieuw bloesje of de jongste single van Gene Thomas is niet, ik herhaal NIET zalig! Hoogstens ‘vree wijs’, maar zeker niet zalig. Zo, en nu weer naar het watergevecht...’
De kleinsten keken mij aan zoals een hond je aankijkt wanneer je hem de truc-met-de-sigaret-die-in-je-oor-verdwijnt laat zien. De grootsten reageerden met ‘bwèèèè!...Zo grof!’
Ze begonnen het dus al een beetje te leren. (pdw)

Foto boven: vlak voor mijn uiteenzetting. Vrolijkheid alom.
Foto onder: vlak erna. Verwarring, hier en daar afgrijzen, gegeneerd wegkijken....op één grijnzende snotneus na: Benno. Which is wijs.

37 opmerkingen:

Folkertje zei

Ergens lijkt het me een tikje pedagogisch onverantwoord, maar ja, het doel heiligt de middelen, zeker in dit geval.

Neverbeendead Religion zei

Als je naar de componenten van pdw zijn wreed wijze humor kijkt zie je dat die nog achter staat en gelijkloopt met zijn amerika dat hij hier rechts altijd als het nieuwe romeinse rijk beschrijft.How do you castrate a redneck?By hitting his sister hard on the head.
Hetzelfde amerika dat soms al ééns een joke from abroad krijgt.En dan niet van het op kop lopende Engeland dat ook ver achter staat.

Anoniem zei

Niet hij. Eddie Izzard. Verder helaas weer geen touw aan NR kunnen vastknopen - hoe graag ik dat soms ook zou willen, tussen zijn hoofd en zijn schouders dan. Better luck next time.

Neverbeendead Religion zei

Eddie schrijft veel op het prive deel van anderen hun site want Eddie doet wat hij wil denken mag natuurlijk niet meetellen.

Daar had ik lang geleden al een voorbereidend filmpje over gemaakt.Hier een stukje daarvan.
En hier kan je nog een foto zien van wat er daarna kwam.

Anoniem zei

Dokter, de patiënt is hervallen.

Neverbeendead Religion zei

En dan te weten dat
-Bij zulke fotos van pdw nog steeds oude muziek bijhoort
-De tekst en uitleg zelfverklarend is in het post dutroux tijdperk voor wie alles wat beter volgt en dus ook geen dokter of psychiater nodig heeft

Anoniem zei

Doe mij maar een pijpende negerin, drie flessen chianti, en drie AK47 joints, en ik vind het onvoorstelbaar geweldig en marginaal vréé wijs!

Anoniem zei

Wel ja, marginaal, dat ontbrak er nog aan. Het woord haalde Camping Casablanca, en heeft daarmee even veel maatschappelijk belang als de kerkhaan van Tielen. Dat (pdw) dàt woord nog vergeten was!

Gratts zei

Goed gelachen, dat wel.

Anoniem zei

Gelukkig hééft de kerkhaan van Tielen tenminste nog enig maatschappelijk belang. Dit geheel in tegenstelling tot "anonymous".

Anoniem zei

Gaan we elkààr nu al gaan afzeiken? Heren - ik veronderstel dat vrouwen te veel verstand hebben om zich hiermee bezig te houden - een beetje decorum gtaag. Oke, ik geef toe, ik had NR iets subtieler kunnen corrigeren. Maar had dat geholpen? Laten wij, in de geest van achtereenvolgens John Lennon, de Baghwan en Eerwaarde Jim Jones, enthousiast en overvloedig van elkaar houden. Over eerwaarden gesproken: neem alsjeblief zo snel mogelijk de twee reeksen van de HBO-serie 'Carnivale' tot u. U zal de tentjes die tijdens de Gentse Feesten tussen Vlasmarkt en Baudelopark staan, voortaan met heel andere ogen bekijken.

Neverbeendead Religion zei

En ondertussen zal ik dan nog ééns een 'subtiele' tekst geven van een oud en bekend nummer dat ook nog steeds bij een oude foto van mezelf past.
Dan hoef je niet te veronderstellen dat enkel de vrouwen zonder verstand maar ook de mannen zonder verstand daar toen enkel op aan het fuiven waren.
For the neverbeendead has already paid for his every sin that the other only considered as a party.
For the neverbeendead a divine lyrical setup is not what the other concludes as arty farty.
For the neverbeendead has not only to give the poison but also the pulsating rhytmical & biblical remedy like the prodigy.

Neverbeendead Religion zei

En als je dan ééns de moeite neemt om dat nummer van the prodigy te downloaden zijn we dan terug prodigy-like bij de didgeridoo van pdw beland.Weinigen kennen nog de titel van het album.En de volledige tekst van once in lifetime staat op de derde google link van de vorige post.

Pieterjan zei

Vree wijze post maar toch een beetje grof tegenover de kindjes. Toch wens ik u een zalige vakantie als ge in Bangkok geraakt.

asskicker zei

Vree wijs...wat voor een uitdrukking is dat nu? Dit bewijst nog maar eens dat Gents het gayste dialect in Vlannderen is.

By the way, check eens de site van het Nieuwsblad. Qua kwaliteit laat dit dagblad zelfs het alomgeprezen Laatste Nieuws achter zich! Lees vooral het artikel over die wasbeer die twee kippen heeft gedood in Zedelgem. U kan het niet missen... het staat in de rubriek binnenland en er staat een foto van een wasbeer naast.

asskicker zei

Kleine correctie: de locus delicti was niet Zedelgem maar Desselgem. Mijn welgemeende excuses!

Neverbeendead Religion zei

Zalig en grof.Het woord delicious bevind zich in de sector zalig.

First the old Mike & Peter story,then the delicious sample.

-Mike,you're from a big country but i'm from a bigger country.
And i've got people working for me undercover in your country because i pay them more, being from a bigger country.
And those people look like people from your country because they are.
Now,if you do not want them to kidnap you and give you maximum amount of torture whilst keeping you alive to the maximum you will have to do the following for me.
I've got some strategic targets for you to shoot in my country.Since i believe that people like you do not like people like me from a bigger country because of the way they run things, i believe you'll find it a bit satisfying to hear that you will at least get a chance to die quick whilst knocking out a few important targets of my country that will give me a reason to attack your own country.Not that we are going to nuke it or anything.Just sending troops like in Vietnam so that it will become a mess again and your people will have not lost completely while i will have succeeded in making my money from the sale of weapons for my war etcetera again.My war that you will justify for me.
-But what if i choose to become your terrorist and end myself quick before i hit your targets?
-For that we'll be giving you some of our very small high-tech gear.You'll be wearing very small cameras
on important places on your body plus sensors so that my team can track you precisely everywhere.And you will not even be allowed to run.The split second you decide to do that some implants will automatically activate big pain.Big enough and long enough to stop your action and to keep yourself from disobeying a next time.And my undercover people will always be around to set you further on my plan.
-You've seen too much movies man.Thanks for the conversation though.Visit me again sometime when you've got another funny storie to tell.

Peter & Mike sample

These slippery people help us understand (Talking heads)

Anoniem zei

Bedankt voor de correctie, Asskicker. Bei uns in Zedelgem worden kippen doodgebeten door loslopende rotweilers of ongrijpbare vossen, maar niet door zoiets nichterigs als een fuckin' wasbeer. Voor iets kleiners dan een everzwijn halen wij in Zedelgem - jachtseizoen of niet - onze dubbelloopsgeweren niet boven. In your face, Michel "diervriendelijke vangstmethodes" Vandenbossche.

Over die laatste gesproken: is het naast mij nog iemand anders opgevallen dat de negatieve berichtgeving over Gaia ineens niet meer uit de media te slààn was, vlak nadat de rechtbank de Gaia-footage als bewijs had aanvaard om de vee(mis-)handelaars van Anderlecht te veroordelen?

"I don't mean to sound cruel or cold or vicious but I am, so that's the way it comes out" - William Melvin Hicks

Neverbeendead Religion zei

Hier gaan we even een herdefinieer stuntje uithalen.
Want in de vorige post begint men over kippen.En dat gaat nog steeds verder in divine lyrical setup op alle postings on this page.
En zo brengt tekstje 1

ons naar tekstje 2

Neverbeendead Religion zei

En op de volgende pagina is het zalig want they are lovin it there.Ook in de nieuwe podsafe music setten ze al ééns een divine lyrical one up.

Neverbeendead Religion zei

Vandaag eens een zalig tekstje zonder muziekverwijzing.Alhoewel,toch eentje.Een hier al gekende.

Deel 1 uit het dagboek van een ellendeling.

De ellendeling komt tot leven vanuit de dood in een familie wiens geschiedenis gekenmerkt wordt door de dodelijke ziekten van erfelijke aard.
Voornamelijk de aandoeningen aan de ademhalingswegen en de celdelingen die niet meer volgens patroon verder verlopen.
Als klein kind kan het lichaam zich niet normaal verder laten groeien.er kan niet genoeg zuurstof worden opgenomen in het lichaam.Een in tijd overall gemiddelde verlaging van ongeveer in de zestig procent tegenover het normale gemiddelde met uitschieters tot in de negentig procent onder het normale gemiddelde en de ironische uitschieters boven het normale gemiddelde.Het bloed dat het lichaam op vele belangrijke plaatsen van zuurstof voorziet heeft in tijd op vele belangrijke plaatsen te weinig voorzien in de groei.Men hoeft niet slim te zijn om schade vast te stellen en te begrijpen.Ook niet als je iemand bent die in de groei te weinig zuurstof in de hersenen gekregen heeft.
Wat kenmerkt de groei met te weinig zuurstog nog?
Het niet genoeg kunnen ademen inspireert niet om marathons te gaan lopen.Dat verergert de zaak alleen maar.Men zit op een constante sportlimiet terwijl het lichaam niet aan sport doet of energie verbruikt en dat ook niet mag omdat de limiet dan hoogstwaarschijnlijk wordt overschreden.Het bewegingsloze lichaam dat zo zuinig mogelijk moet omgaan met beweging of met energieverbranding en dus ook energieopname.Het lichaam dat zichzelf niet genoeg kan voeden om een normale groei te bewerkstelligen.Misschien ziet de schrijver van het dagboek van een ellendeling er ook wel als een ellendeling uit.
Misschien voelt de schrijver zich ook zo.Een bevestiging hiervan zou in ieder geval wel buiten de zegeningen van de ellendeling gerekend zijn.
Want toen dit very ape exemplaar zichzelf van bij het begin gezegend had door de nog nooit dood geweest zijnde god de opdracht gegeven te hebben zijn domein te verheiligen in combinatie met de belangrijkste factor van dat domein kon de ellendeling er toch in slaan om de realiteit van zijn situatie te relativeren naar de grotere en meer ware aard daarvan.
Het domein is elke bestaande plaats waar levende wezens de onaangename dingen des leven ondergaan en de belangrijkste factor is de tijd.Als je daar al niet meer tegen kan zondigen in de zin van achter komen te staan met de zondige tijd kan zelfs de slimste rechter niet een onvoldoende hoeveelheid aan boetedoening vaststellen of met een geldige aanklacht over de toonbank komen.
De nog nooit dood geweest zijnde god kan de ellendeling dan wel van nog betere zegeningen voorzien maar de huidige vormen zijn maximum toegelaten.Men moet weten dat hij iedereen van meer zegeningen kan voorzien.Hij kan bijvoorbeeld het lijden van alle slachtoffers in 1 seconde be-eindigen.
En zo maakt de ellendeling in zijn eerste deel van zijn dagboek dan melding van het maximum dat momenteel kan gegeven worden.

asskicker zei

NR, maak een zin met volgende woorden: "alstublieft" en "sterf".

Neverbeendead Religion zei

Wie sterft verandert van iets in niets zoals momenteel gebeurt met alles dat niet niets is terwijl in the full picture constant enkel bepaalde dingen die niet niets zijn een extra gave hebben om verder te gaan in deze full picture om alstublieft tegen te zeggen.

Ondertussen heeft iedereen het zalige nieuwe dEUS album gedownload terwijl dat nog moet uitkomen en heeft niemand de alternatieve videoclip van een oud dEUS nummer waar je de muziek gewoon moet onder plakken gedownload terwijl dat al lang bestaat.

En dan hier een soortgelijke video voor asskicker omdat die de wereld beter kent als de meeste andere mensen.

Neverbeendead Religion zei

Ondertussen is ook het ondergronds blok het ondergronds belang geworden maar is de slogan nog steeds onveranderd gebleven.

Eigen atoombommen vanuit ons ondergronds 7 sterren for more then life hotel eerst.

Zalig of grof?
1 ding staat vast,blijven watchen,blijven watchen.

Neverbeendead Religion zei

En dan Jan The Game Becaus op het nieuws.

Dat is maar een nieuwe lichting rijke psychos die hoger gaan dan wat kindersex in het kasteel kid
Waarmee ik maar wil zeggen dat je het iets hoger moet gaan zoeken kid,
Get it.

Anoniem zei

Welwelwel,

In zijn 17e-eeuwse villa met een Floretijnse biefstuk en een lekkere chianti,,,
Wie sprak er ook alweer over biefstuksocialisme?

Linkse hypocriet!

Komaan,shoot! :-))

Anoniem zei

Schieten? Zoals met een kanon op een mug? Ach man, aquila non captat muscas.

Anoniem zei

Die foto's herinneren aan de zomers bij ons thuis vroeger. Vrees niet, er komt geen nostalgische column: het was gewoon lollig om te zien dat de combinatie zomer - roedel halfwasjes - water op een goeie dag nog steeds de gamecube naar huis kan entertainen.

asskicker zei

Getverdemme, nu ben ik iets vreemd tegengekomen. Ik heb voor de eerste keer "spamcomment" gezien. Als comment op de laatste post op mijn blog verscheen er gewoon een of ander spambericht met advies voor aandelen! Kunnen die smeerlappen nu ook al blogs bestoken met die kak? Belangrijker: heeft iemand dit al meegemaakt en wat kan je er aan doen?

Anoniem zei

Is (pdw) soms ook met zomerreces of hoe zit dat hier met de activiteiten?

Pete S. zei

Mijn vader denkt dat interimbureau en internet hetzelfde zijn. Hij kent ook het verschil niet tussen een brochette en een frikandel. Als ik laat vallen dat ik een mail ga versturen via het internet, dan vraagt hij zich terloops af waarom ik nog niet vertrokken ben. Ik stelde hem ooit voor een ezelsbruggetje te gebruiken: een broche gebruik je om door iets te priemen, en een brochette is doorboord met een stokje. Maar dan vergeet hij wat een broche is. Dit is mijn vader ...

Neverbeendead Religion zei

Om nog even in het zalig en grof thema te blijven in verband met Gene Thomas

Als introductie het verhaal dat niemand, zelfs pdw, in een boek schrijft.

Een man wordt gekidnapt en in een cel gezet
Hij krijgt een notebook en 30 dagen om daar het bewijs in te tikken dat er een almachtige bestaat gevolgd door het bewijs dat deze almachtige voor eeuwig een goede is.
Is dit niet het geval zal de man gefolterd en vermoord worden omdat er toch geen goede almachtige is die het oog om oog principe hanteert
De kidnapper deelt zijn prooi mede dat hij nu weet wat het enige is dat hem nog kan redden.Dat uiterlijk na 30 dagen enkel een relevante tekst hem kan redden en dat hij dus op de hoogte is van het enige dat hem te doen staat
Ook dat na die 30 dagen het enige uitstel van executie de tijd zal zijn die nodig is om een tekst tot het einde te lezen of tot wanneer die tekst niet relevant meer was
Want de kidanpper deelt ook mee dat in zijn mening en ervaring nog steeds niemand in staat kan zijn zo een tekst in logische opmaak af te geven

Bij zo een verhaal hoort wat meer muziek en relevante omdat de lezer zich zo goed kan inleven in de verhalen die hij of zij leest

Een band die al een tijd bestaat.Supergrass met hun nieuwe single St. Petersburg
In zijn gehele context veel beter dan The beatles die nog steeds zonder denken als de onklopbaren en originelen die enkel maar gekopieerd worden, worden beschouwd in dat genre.
Om de muziek te beluisteren in de videoclip van goede kwaliteit klikt men op St. Petersburg op deze pagina

En hier de tekst

Anoniem zei

Dr. Angay: mooie tekst over je... euh, dinges. Allez, het ligt op het puntje van mijn tong. Ik zou het duizend keer zeggen. Je vadem! Nee, dat is't niet. Je VLAREM! Dju! Darth Maul! Enfin nee, hoe kom ik daar nu bij. Nou ja, je weet wel. Mooi stuk.

Anoniem zei

En wat lees ik in de krant? PDW heeft een relatie met Greet Op de Beeck. Leg uit?

Neverbeendead Religion zei

Zalig en grof, Gene Thomas, Part 2
Die Neverbeendead Religion schrijft toch altijd geniaal.Pdw richt zich zich tot zijn vrouw en men hoort isn't it always so

Anoniem zei

beste (pdw), "wordt je traag maar o zo vakkundig gepijpt door een geisha"? grof...

Patrick zei

Niet wijs! Dat moet inderdaad 'word' zijn en ik verbeter het meteen.