woensdag, september 28, 2005

Vegetjeven


Begin mei van dit jaar verschenen er – eerst in Humo, daarna ook in de kranten – diverse ontluisterende lezersbrieven van misnoegde ex-Gaia medewerkers over de werkomstandigheden ten Gaia-kantore: onbetaalde overuren, gedwongen maar onbezoldigd zaterdagwerk, camerabewaking op de werkvloer, directrice Anne De Greef die om de haverklap berispende e-mails rondstuurt, Michel Vandenbosch die er flink de zweep op legt en loopt te briesen wanneer het werk niet snel genoeg vordert. Konden koeien schrijven, ze zouden vrijwel exact dezelfde klachtbrief kunnen opstellen over de arbeidsomstandigheden op de veemarkt van Ciney. Basisironie, ik weet het, maar we moeten blij zijn met wat we hebben.
Wat voor werk het ook mag zijn dat zulk een rigide tempo en onophoudelijke controle vereist – tijdens de kantooruren héél erg boos zijn op de vlees-en bontindustrie? Met kwaaie blik internationale vaarzentransporten in kaart brengen? Ik gok maar raak.... – het is zo te horen schromelijk onderbetaald en de arbeidsovereenkomst werd blijkbaar door ex-leden van de Stasi mee opgesteld. Het personeelsverloop bij Gaia is dan ook van dien aard, dat men overweegt om in het sollicitatielokaal een draaideur te plaatsen.
Onlangs verscheen deze personeelsadvertentie, waarin de arbeidsvoorwaarden nog iets scherper worden afgelijnd:

Dierenrechtenorganisatie Gaia zoekt een administratief medewerker en een secretariaatsverantwoordelijke...Gezien de waarden waar Gaia voor staat, achten wij het onontbeerlijk dat onze medewerkers gekozen hebben voor een vegetarische levensstijl’.

Clever bekeken van Vandenbosch en De Greef, want wie geen vlees eet ontbeert natuurlijk de fut om van zijn kloten te maken over de deprimerende werkomstandigheden.

U merkt het, mijn mening over militante vegetariërs is vrij genuanceerd. Kort samengevat komt het hier op neer, dat ik vind dat ze zoveel mogelijk hun muil moeten houden opdat die muffe geur van tofu, korn en seitan – de Emerson, Lake & Palmer van de gastronomie – niet uit hun bek zou kunnen ontsnappen. Nee serieus, ze moesten worden gedwangvoederd met foie gras en vers gehakt terwijl ze met enorme lamsbouten herhaaldelijk tegen de ribbenkast worden geslagen. Als ze hun klep maar houden. Als ik nog één zo’n bleke beunhaas zijn vingertje zie opsteken om mij op het hart te drukken ‘je bent wat je eet’, dan ram ik een spies door zijn reet, flikker ik hem op de barbecue en neem ik hem seignant tot mij met een romige dragonsaus en een bordeaux van een goed jaar. Kannibalen zijn ook wat ze eten. Meat is geen murder, meat is dinner. Was Morrissey destijds af en toe een entrecôte gaan eten met Johnny Marr, The Smiths waren wellicht nog onder ons.

Nog genuanceerder is mijn mening over mensen die hun persoonlijke geloof, politieke overtuiging of levensvisie van extra gravitas denken te kunnen voorzien door hun persoonlijke convicties plechtig als ‘waarden’ voor te stellen. Toon mij iemand die zich met pieus gefronst voorhoofd en de blik van een gewond geitje op ‘waarden’ laat voorstaan en ik zal u iemand aanwijzen die de kluit wil belazeren, en die het verdient om middels een klamme en als een garotte gewrongen soutane langzaam te worden gewurgd.

Vegetarische tjeven zijn het daar bij Gaia - laten we ze Vegetjeven noemen.
En ze balanceren gevaarlijk op de rand van de discriminatie met hun advertentie.
In De Morgen vatte Toon Vandevelde van het Centrum voor Economie en Ethiek van de KU Leuven het treffend samen: ‘Het getuigt van bekrompenheid om te preken dat enkel de ‘zuiveren’ de goede boodschap kunnen verspreiden. Dat is een gevaarlijk idee’. Ook onmiskenbaar een tjeef, maar hij heeft wel gelijk. (pdw)

46 opmerkingen:

Anoniem zei

Rottend vlees ruikt ook niet zo lekker. Laat ik, nu de heksenjacht op alles wat de waan van de dag en de platgetreden paden van ons o zo dierbare Westerse leefpatroon in vraag durft te stellen blijkbaar geopend is, volstaan met twee vragen, waarvan bovendien maar ééntje van mijzelf:

Zou het toeval zijn dat de stortvloed aan negatieve berichtgeving, steevast afkomstig van 'ex-werknemers' die nog anoniemer zijn dan ikzelf, is begonnen nadat de rechtbank in Anderlecht het op de veemarkt van Ciney gedraaide beeldmateriaal als bewijs aanvaardde? Die beslissing zorgde er immers voor, dat iedere televisiekijker willens nillens geconfronteerd werd met de lelijke, stinkende smoel van de bio-industrie die voor uw en mijn dagelijkse koteletje instaat: een uit wrede onverschilligheid, plat winstbejag en de afwezigheid van elke ethiek gesneden mombakkes waarmee vergeleken de ponem van Michel Vandenbosch een engelengezichtje is.
Maar voor u denkt dat ik in uw plaats wil antwoorden, op naar de volgende vraag.

'What business of yours is it what I eat, drink, smoke, swallow, snort or otherwise put into my body, as long as I don't harm any other human being on this planet?'
De vraag is van Bill Hicks, en hij is ook zo attent geweest het antwoord te geven, zodat daar geen prijzen mee te winnen zijn.

Dus nee, ik heb er geen problemen mee dat u al eens een côte-à-l'osje naar binnen werkt. Het maakt mij niet zoveel uit. Maar wees dan niet zo benepen om de mensen die u en mij er op wijzen wat er zoal met de oorspronkelijke eigenaars van dat stuk vlees, én hun - en onze - biotoop gebeurt alvorens het succulente, bekoorlijk geurende lapje spierweefsel op uw en mijn bord belandt, met alle mogelijke middelen zwart te maken. Dat is struisvogelpolitiek en schieten op de boodschapper tegelijk: een combinatie die tegenwoordig zo populair is, dat ze een eigen uitdrukking zou moeten hebben.

Sinds mijn bezoek aan het Rootstock-festival in Hoogstraten weet ik over vegetarisme twee dingen. Eén: een mens kan minstens drie dagen zonder vlees leven, op voorwaarde dat er industriële hoeveelheden wiet, een redelijke voorraad bier en en een gevarieerde, lekkere vegetarische keuken aanwezig zijn - en die bestaat al jaren, zodat wie per se iets over vegetarisme wil schrijven, beter de cliché's over tofublokjes, sojascheuten en seitansponzen in de kast kan laten, wil hij zich niet helemààl belachelijk maken; En twee: vegetariërsstront - opletten, Gerrit Komrij - is aanzienlijk minder goor dan stront van een vleeseter. Toegegeven, ook het aroma van de stront van een overtuigd herbivoor is niet van die aard dat je er een schoonheidsbehandeling mee wil ondergaan, maar als je drie dagen moet doorbrengen in een omgeving waar de ontlastingsmogelijkheid is beperkt tot van die rudimentaire plastieken bouwkeetkakhokjes, dan is alvast op dàt vlak een vegetarisch festival te verkiezen boven, pak hem beet, de Gentse Feesten. Maar wat ik wou zeggen voor ik mezelf in de mestgoot redeneerde: Gaia ligt onder vuur, en als wat er over hun bedrijfscultuur wordt gezegd, klopt, is dat terecht. Dat pleit de bio-industrie evenwel niet vrij. En de afgang van Gaia gebruiken om nog eens een hoop bedorven cliché's, vooroordelen en gratuite gemeenplaatsen over vegetariërs en hun eetgewoonten rond te strooien, is goedkoop en gemakzuchtig. Een beetje zoals een kant-en-klare pasta carbonara-schotel uit de Lidl, inderdaad.

Anoniem zei

fantastische post, (pdw)

Anoniem zei

Schitterende post, maar ik blijf toch maar vegetariër. Seitan, quorn en tofu zijn overigens even noodzakelijk voor een vegetariër als mes en vork voor een Chinees. Het zijn alleen degenen die persé de martelaar willen uithangen en vinden dat voedsel er zo troosteloos mogelijk moet uitzien, die seitan, quorn en tofu op hun bord dulden.

Anoniem zei

Ik ben persoonlijk absoluut geen vegetariër en zou mijn kippevleugeltjes, lamsbouten en preparé maar met moeite kunnen missen. Ik ben bovendien telkenmale gecharmeerd door de vaak uitermate op de lachspieren werkende posts van pdw. Maar deze keer slaat hij inderdaad de bal echt wel mis. Absoluut niet door harde bewijzen gestaafde beweringen over het arbeidsmatig reilen en zeilen van Gaia koppelen aan een hoop vooroordelen over vegetarisme die zelfs een verstokt vleeseter als mezelf meteen kan doorprikken, dat is toch een beetje onder de gordel en beneden pdw's waardigheid.
Wat Gaia betreft, zou daar eens geen undercover (bv Deng?) reporter eindelijk achter de waarheid kunnen komen door zijn/haar tanden eens duchtig in de aldaar heersende arbeidsethiek te zetten? Er is blijkbaar een vacature. Dan weten we eens en voor altijd of opperhoofd Michel en directrice Ann poedels ofte pitbulls zijn.
Ik vermoed dat de cote-a-l'os van pdw een beetje op zijn maag lag tijdens het schrijven van dit stukje. Maar het weze hem vergeven. Maar snel weer over van de vegetjeven naar de al dan niet fictieve links-rechts tegenstelling. Altijd voer voor uitermatig funny stukjes blogliteratuur en dito commentaren.

Anoniem zei

Dat iemand die bij Gaia aan de slag wil vegetariër moet zijn, lijkt me overigens nogal wiedes. Ik vermoed dat het Centrum voor Gelijke Kansen ook geen VB'ers inlijft. Een leuke rant, maar inhoudelijk nogal mager.

Anoniem zei

Zoals de vader van een vriend van mij altijd zei: "weet je hoe vegetarisch de mens is? Als het oorlog is vreten ze ratten, katten en honden. Zo vegetarisch is de mens".

Ik vind het ook nogal hypocriet om hier hoogtechnologisch calorieën en vitaminen zitten te tellen om toch maar vegetarisch te kunnen overleven, terwijl driekwart van de planeet aan ondervoeding lijdt omdat ze geen vlees kunnen eten (niet alleen de hoeveelheid, ook de kwaliteit van de voeding is belangrijk).

En als vegetariërs het toch zonder vlees kunnen stellen, waarom worden die vleesvervangers dan geperst in worsten, hamburgers, nepvleeslapjes, etc? Waarom het spul niet verkopen in de originele grijsgroene brij die het eigenlijk is? Het is nog wachten tot er iemand quorn op een stokje kan laten groeien, dan hebben ze eindelijk ook koteletten.

Een opmerking voor sommige commentatoren: dit is geen wetenschappelijke of politieke blog, als u van (pdw) een wetenschappelijk tractaat verwacht over vegetarisme met gebalanceerde en genuanceerde informatie, hebt u de foute blog gekozen. Dit is voor de leut, en dat geldt ook voor mijn eigen commentaar.

B.

Anoniem zei

Zelf ben ik ook geen vegetariër, maar ik weet wel dat niet elke vegetariër frequent van die samengeperste brol eet. Het getuigt vooral aan gebrek aan originaliteit om elke warme maaltijd te zien als "patatten, vlees en groenten". En elke vegetariër die ik ken, en het vegetarisme al meerdere jaren beoefent is wel origineel om door dit rollenpatroon heen te breken.
Voor de vegetariërs die zich in de kont gebeten voelden, ik geloof dat onze allerliefste pdw het enkel over de militante vegetariërs had, en daar geef ik 'm gelijk in. Het citaat van Bill Hicks in de eerste reactie is ronduit schitterend!

Anoniem zei

Eerst vegetarisme afkatten met een lam lijstje oudbakken clichés en van anderen afgeschreven stoplappen, vervolgens de reacties van de anderen dissen, en dan besluiten dat het allemaal 'voor de leut' is?
Ik lach me helemaal slap, B.
Als ik mij druk maak over de reacties hier, hoef ik tenminste het slap excuus van de valse ironie niet te gebruiken.

Wat deze column betreft: ik denk dat (pdw) het de laatste tijd zo druk heeft gehad, dat de Deng-deadline hem heeft overvallen, zodat hij er snel nog een column moest uitpersen om zijn verplichtingen aan Icotel te voldoen. Geen broodschrijver die zoiets nooit overkomt, maar het resultaat is een naar (pdw)'s standaard inferieure column die noch nieuwe inzichten, noch erg veel humor bevat. Alles wat (pdw) over Gaia schrijft, stond eerder al in de gast-column "Het is leuk werken bij Gaia" en die column is ondertussen al zo oud dat hij zelf zijn vlees kan snijden. Jammer.

De hele Deng 28 maakt overigens niet zo'n verpletterende indruk.
Zoals er vroeger altijd op mijn schoolrapporten stond: herpak u!

Anoniem zei

IK vind't niet logisch dat iedereen die voor dierenrechten opkomt noodzakelijk vegetariër is...
En ik geloof ok nog steeds in de scheiding tussen werk en privé, dus als ik voor een dierenrechtenorganisatie zou willen werken, zou ik me geenszins verplicht voelen om te eten wat zij willen...

Anoniem zei

Ik verwacht geen wetenschappelijk tractaat, maar wel enkele deugdelijke argumenten. En die zijn er in deze column met geen industrieel vergrootglas te vinden. Het is een leuk potje loos gaan tegen militante vegetariers (die nuance maak jij zelfs niet - vegetariers zijn blijkbaar één pot nat voor jou, beste B). Wel het spijt me, er bestaan ook vegetariers die zich niet gedragen als geitenwollen sokken sukkels en best wat verfijnde gastronomie kunnen smaken. Pech voor jou.

Blijkbaar ben jij één van de anti-vegetariers die zich hoogstpersoonlijk op hun vleespik getrapt voelen dat iemand er andere ideeën op nahoudt dan jezelf en zich zelfs licht aangevallen voelen door mensen die vinden dat de grootschalige vleesindustrie een walgelijke kapitalistische uitwas is, waarin de financiele besognes wel belangrijker zijn dan dierenwelzijn en volksgezondheid. Wel het spijt me opnieuw, maar ik ga mijn levensstijl en overtuigingen niet veranderen voor mensen die zich aangevallen omdat ze met de beste wil ter wereld geen enkel deftig argument kunnen bedenken tegen vegetarisme - iets waarvan jouw post een pijnlijke illustratie is, vrees ik.

En nee, ik wil anderen daar niet van de weeromstuit van gaan overtuigen. Iedereen doet maar wat ie wil, in eer en geweten. Daar ging de column van (pdw) in niet geringe mate over, dacht ik. Iets wat je blijkbaar glad ontgaan was, gezien je hier met veel stelligheid (en een aantal argumenten dat omgekeerd evenredig is daarmee) hier jouw grote gelijk komt verkondigen en opdringen.

Met een beproefd schijnargument trouwens: verwijzen naar de honger in de wereld om te zeggen dat vegetarisme onzin is. Nog maar zelden zo'n onnozel en irrelevant argument tegen gekomen in een discussie. Toch geen gehakt gegeten dat over datum was, hoop ik?

Anoniem zei

Anonymous: inderdaad, dierenrechten verdedigen is nog iets anders dan vegetarier zijn.

@ B: misschien moeten ze dan maar vlees verkopen in de bloederige troep waarin het in de slachterij ligt te zwemmen?

Anoniem zei

God jonges, jullie nemen jezelf toch zo serieueueueueueus. Ik heb niets tegen vegetariërs, integendeel, sommige van mijn beste vrienden kennen iemand die vijf jaar geleden nog mogelijk iets positiefs heeft gezegd over vegetariërs (=om te lachen, probeer het eens!)

Wat verwachten jullie, dat (pdw)'s schrijfsels de wereldopinie gaan beheersen? Dat jullie antwoord het verschil maakt tussen leven en dood? Blogs dienen om gezellig met elkaar te kletsen, lol te hebben, opinies uit te wisselen, enz. En te discussiëren, maar niet op leven en dood a.u.b.

Vegetariërs doen niemand kwaad, maar van die (minderheid aan) militante lui (zoals jullie) die niets kunnen relativeren en met een ongelooflijke bekeringsdrang zitten, krijg ik het net als (pdw) op mijn heupen. En dan is mijn antwoord eveneens: ironie.

Zo, tot zover deze mededeling, wentel gerust verder in uw eigen serieux.

B.

Anoniem zei

Hmm. Ik vond het argument dat The Smiths nog steeds bij elkaar zouden zijn als Morrissey en Johnny Marr gezellig samen - in het flakkerend schijnsel van romantisch kaarslicht, stel ik me zo voor - een entrecote waren gaan eten, verhelderend, origineel en nogmaals verhelderend.

Draai ik me nog even lekker om in m'n eigen serieux.

Had ik het hier trouwens al eens over mijn lichamelijke oneffenheden gehad?

Anoniem zei

Mijn trollpleister was uitgewerkt, en dan komt the man who taught his asshole to type piepen. Ik was fout: niet alles wat in (pdw)'s stuk staat, is overgenomen uit de gastpost 'Het is leuk werken bij Gaia'. Toen was die personeelsadvertentie namelijk nog niet verschenen die van de aspirant-employé's vegetarisme vroeg.
Een eis die net iets ingrijpender is dan het 'christelijk geïnspireerd zijn' dat gewoonlijk de profielen van vacatures van katholieke organisaties of instellingen siert.

Waarmee ik meteen de tweede van mijn eigen drie tips voor verweesde bloggers in de wind heb geslagen. Silly me.

*mij met een zwezerik wezenloos geselend af*

Anoniem zei

Bart jongen, het gaat ook helemaal niet over de vorm van pdw's blog want die was als vanouds ironisch en lollig bedoeld. Alleen was de inhoud dit keer wat magertjes. Deze post bevatte amper puntige witsen en rake metaforen maar eerder flauwe uithalen en cliché's met een baard van hier tot Tokio. Hope he's not losing his touch. Misschien wat meer spek met eieren eten...

Anoniem zei

Bart jongen, het gaat ook helemaal niet over de vorm van pdw's blog want die was als vanouds ironisch en lollig bedoeld. Alleen was de inhoud dit keer wat magertjes. Deze post bevatte amper puntige witsen en rake metaforen maar eerder flauwe uithalen en cliché's met een baard van hier tot Tokio. Hope he's not losing his touch. Misschien wat meer spek met eieren eten...

Anoniem zei

Boe oe oe moeder, we zijn te ernstig.

Anoniem zei

De Smiths hebben het wat mij betreft nog te lang volgehouden, ik ben er voor dat ze nooit begonnen waren. Ik snap die idolatrie tov Morrissey niet, met zijn diarreedunne zeurzang.

Anoniem zei

Hoho, wacht effe mensen, er zijn hier veel te veel anonymousen om nog te kunnen volgen wie op wie reageert! Ik geef het grif toe, ik ben zelf ook dikwijls te lui geweest om een nick te verzinnen, maar vanaf nu hou ik daarmee op (ik ben overtuigd door wat ik hierboven allemaal lees).

Verzin dus wat, da's niet echt moeilijk. Voor mijn part Tist, L. Rozenwater, Herodes, maakt niet uit, maar maak het de anderen niet te moeilijk!

Alvast bedankt!

Anoniem zei

Even een snelle interventie - het mag al eens over iets anders gaan dan die aanstellers en windbuilen van GAIA (al had ik graag een emmertje zelfgeproduceerde omnivore - en dus blijkbaar harder stinkende - faecaliën over hun nu reeds onwelriekende reputatie uitgesmeerd).

Daarnet Terzake gezien. Het item over het D'Hoppenpos heeft mij ernstig geschokt. Een bosbezitter, genaamd Marcel Fort, schuwt weinig vormen van geweld, en hoe langer hoe meer mensen vermoeden luidop dat er politieke steun achter zoveel ongestraft overtreden van de wet gaat. "De Cubber" (mega-transportbedrijf dat afval vervoert) wordt genoemd. En ook wordt er een en ander over Brakel gezegd.

Wabliiiiiief? schiet ik uit mijn nu reeds geschokte zetel? Want wie Brakel zegt, bedoelt allicht Decroo, onze nationale eerste burger!

Gaat Decroo langs dezelfde exit als Van Cauwenberghe? vraag ik mij dus ook af? Ik ben alvast benieuwd!

Anoniem zei

Hi pdw,

Ik ken iemand die nog bij Gaia gewerkt heeft; en wat je daar zegt van het verplicht vegitarisch eten is nog maar het begin. Ook - ik zeg maar - lederen schoenen, youghurt, gelatine, en alles wat maar ik associatie kan gebracht worden met dieren is er verboden. Werken bij andere gelijkaardige natuurvereningen - zelfs als vrijwilliger - is ook verboden, omdat dat "voor de concurrentie" is. Een vereniging die opkomt voor de dieren, allemaal goed en wel, en het is goed dat zulke verenigingen bestaan, maar men moet niet overdrijven. Dit is echt fanatiek. Bij Gaia hebben dieren meer rechten dan mensen.

Anoniem zei

Ah, mijn beste dierenvrienden en allerlei ... Ik zal jullie es chokeren en zeggen dat ik inderdaad al es de videos heb gezien hoe ganzen worden misbruikt om foie gras te maken, laat me eraan toevoegen dat het pateeken dat daaruit komt me best lekker smaakt. Als er al es een kreefteke levend wordt gekookt smaakt me dat best ... ha ik zou gaan peinzen dat het misschien nog zou beter gaan smaken in de tranen van een koe die een bitteke is mishandeld op de markt van Anderlecht. Kortom ... ik ben voor de slogan ... hoe meer pijn, hoe lekkerder het eten kan zijn.
Soit, veur ons sukkelkes die voor Gaia en de zijnen zijn, ooit al een hond of kat gehad ? Geeft ge die dieren ook vegetarisch eten ? Best niet gezien dat volgens mij nog steeds carnivoren zijn (ben genen bioloog en kan mis zijn). Soit, ... food for thought.

Manic Inventor zei

van mij mag iedereen eten wat hij wil. maar zou het niet beter zijn dat al die 'anoniemen' gewoon eens toegeven dat de mensen van gaia, hoe goed hun originele bedoelingen ook mogen zijn, tamelijk fundamentalistische neigingen vertonen? wie michel vandenbossche al eens heeft bezig gezien moet weinig moeite doen om te beseffen dat er een heel akelig vlammetje in zijn ogen brandt, het vlammetje van het fanatisme en de gelijkhebberij om precies te zijn. wie vegetarisme en veganisme ziet als een religie is niet goed bezig en ik denk dat het vooral dat was wat pdw hier op al dan niet lollige wijze heeft willen uitdrukken. al de rest is flauwe truut in pakskes.

Anoniem zei

Blij dat je ons vertelt wat we mogen vinden, Vincent! Vul je volgend jaar ook mijn belastingaangifte in?

Als iedereen klaar is met op het al aangeschoten, bij zijn gewei over een bosweg gesleept en nog trillend van de spierspasmen op het imperiaal gebonden Gaia te pissen, al zingend van 'het beest is dood' in het blije vooruitzicht zich de komende feestdagen voor één keer zonder de obligate gewetensnood ziek te kunnen vreten, wil ik graag naar een volgend, misschien wel nòg boeiender onderwerp.

Florres onderwerp is interessant, al vrees ik dat zelfs overgoten met de 'alle politiekers zijn corrupt'-saus een stoofpotje van politiek incorrect onderwerp als bosbehoud, geweldloosheid en respect voor de wet niemands intellectuele speekselklieren in overdrive zal zetten. Maar proberen kan altijd.

Neverbeendead Religion zei

Ondertussen is het oktober en is het tijd voor een heavy mental enquete als oktober intro.
Wat heeft die met veganisme te maken?
Er stond het woord kannibaal te lezen en dat heeft me nog ééns naar The fly van U2 doen luisteren.

De enquete.
De vraag of de verre toekomst volgens het volautomatische slechte of volautomatische goede scenario zal verlopen.
De verre toekomst waarin alle werk door machines en robots wordt gedaan.
Het heden waarin machthebbers nog steeds mensen nodig hebben om hun gebied te maximaliseren door de andere te minimaliseren en om in hun levensnoodzaak en luxe te voorzien.
De verre toekomst waarin de machthebbers met hun volautomatische wereld al de anderen gaan uitmoorden en folteren of al de anderen in vrede laten begaan op de luilekkerland planeet waarin iedereen altijd een gelijke kans krijgt op zijn of haar verlanglijst.

In welk scenario leven al die anderen in die volautomatische wereld met hun aanwezigheid?

Als u antwoord dat ze zich in het goede volautomatische scenario bevinden,bent u van mening dat iedereen, ongeacht welke sticker, constant een gelijke kans heeft op de verlanglijst en dan zorgt u ervoor dat dat duidelijk leesbaar is in het programma van uw politieke partij en laat u uw enthousiasme blijken ivm deze planeet die zich enkel maximum gaat verbeteren.

Als u antwoord dat ze zich in het slechte volautomatische scenario bevinden, bent u van mening dat een dictatuur een hogere machtsvorm boven luilekkerland voor iedereen is en zorgt u ervoor dat dat ook duidelijk leesbaar is in het programma van uw politieke partij.


Een enquete met enkel 1 antwoord uit 2 mogelijke antwoorden.
En wie niet antwoord laat een duidelijk gebrek aan voorvernoemd enthousiasme blijken.
Een omnilife crisis.

Anoniem zei

Ik genoot evenveel van dit stukje als van een varkenshaasje met bospaddestoelen en een Bandol uit 1998.
Jamjam.

Anoniem zei

Mij valt het op dat PDW met de week verzuurder geraakt.

Over discriminatie in De Morgen.Waarom blijft het zo oorverdovend stil ivm het racistische stukje over de Britten in diezelfde kwaliteitskrant?

Anoniem zei

Wie de morgen een kwaliteitskrant vindt is sowieso van de pot gerukt. next!

Anoniem zei

Wie het heeft over het racistisch stukje over de Britten zou meer uitleg mogen geven, zodat anderen ook weten waarover het gaat!

Anoniem zei

(pdw)'s pH duikt onder nul! Mirakel!

Anoniem zei

Mogen vleestomaten nog voor die vegetsjeven? En wat met vleesetende planten?

Anoniem zei

Oesterzwammen kunnen, vaginale schimmels niet. Speaking of which: Robert Schimmel is een erg grappige, recht voor de raapse stand upper die graag seksgrappen over zijn negentienjarige dochter en haar lief als personages maakt. Fictieve chick of niet, het geeft Schimmels grappen wel that extra umph.
Voor het overige ben ik achtereenvolgens van mening dat a)de stankgolf in Oost-Vlaanderen, gevolgd door de explosie van een fles zwavelzuur in het station van Gent Sint-Pieters, het einde van het door de VB-partijtop uitgevaardigd trollverbod van Tanguy Veys aankondigt,
b) Humo's Dwarskijker deze week voorspelbaar, sentimenteel, maar toch erg goed is,
c) zonsverduisteringen over hun hype heen zijn,
d) Mitch Hedberg de mensheid best nog wat langer gezelschap had mogen onderhouden met kurkdroge stoner-observaties, en
e) Tera Patrick in 'Virtual Sex' haar mond iets te vaak gebruikt om te praten. Wat Mieke Vogels ook mag beweren: teveel gelul kills my buzz.

Anoniem zei

Dat pdw een uitgesproken mening heeft over vegetariërs is zijn volste recht, de grootste ontwetenden hebben ook recht op een eigen mening, hoe zwakzinnig die ook moge zijn.
Dat hij zijn frustratie spuwt op zijn eigen weblog, daar is ook niks mis mee, daarvoor zijn die weblogs er.
Maar dat hij speciaal websites opzoekt die vegetarisme promoten en daar zijn narcistisch spelletje zelfbevlekking moet opvoeren is hetzelfde als op zondag na de 11-uur mis voor de kerk te gaan staan en te roepen dat je tegen God bent.
Dit kan twee dingen betekenen, ofwel heeft pdw een ziekelijke drang naar aandacht en bevestiging ofwel heeft hij gewoon teveel tijd.

Neverbeendead Religion zei

Midden oktober en een vervolg op mijn vorige post in deze topic.
De comments hier zijn niet makkelijk aan te duiden.Pdw gaat de tijdsvermelding ervan op datum en uur zetten zodat ze wat makkelijker te vinden zijn.

Dan zien we hier een vervolg op een song met een zonsverduistering in op de dag van die verduistering terwijl die song hier met deze verder gaat.

De vorige post in een poll deed de hele site verdwijnen.

Dat brengt dat oude nummer van die site terug.

Patrick zei

Euh...bij mijn weten voer ik geen narcistisch spelletje zelfbevlekking op, en zeker niet op een andere site. Is wellicht een andere pdw. Geloof mij, het leven is te kort om mij daar mee bezig te houden. Het leven is te kort tout court, zeker voor u, o vegetarische vriend met uw bleek aanschijn en naar het zuiden vertrokken mondhoeken. James, een entrecôte, snel! (pdw)
(pdw)

Neverbeendead Religion zei

Een vrouw bouwt haar kind op met voedsel dat door haar maag is gegaan.
Haar kind dat fundamenteel ontstond uit voedsel dat de maag van een man en de vrouw zelf is gepasseerd.
De vegalisten zuiveren hun voedsel van kleine onderdelen zoals huidschilfers want het dna gaat ook door de maag.Resultaat:Kinderen van vader en moeder met dna dat niet van vader en moeder is.
De theorie is niet ondersteund.

Men zegt dat het dna pas na de maag in de van dna gewiste massa wordt ge-etst.
Men zegt dat de our-baby-writer bij vader en moeder na de maag operatief is nadat de their-baby-eraser voorafging.
Men zegt dat men voedsel is dat eerst gewist wordt om daarna beschreven te worden.
Men zegt dat het leven te kort is om gewist en beschreven te worden.
Termen als toevallig en doelbewust en natuurlijk en kunstmatig zijn niet van tel in de combo wissen en schrijven omdat het leven te kort is voor zulke toestanden.
Maar wie zegt zulke dingen in deze moderne tijden.
Zijn het de genetisch gemanipuleerden?
Degenen die geen logische besluitvormingen kunnen maken omdat ze zo gewist en beschreven werden terwijl ze voorheen zelfs beter gewist en beschreven waren?
Dat die maar niet meer hetzelfde beschreven worden na het wissen.Daar is het leven dan weer te lang voor.

Neverbeendead Religion zei

En om midden oktober te besluiten
The life's too long for that sample
En vergeet ook niet dat oude album van U2 dat october noemt
Want dat heeft niet alleen iets met de intro van oktober te maken

Anoniem zei

en nu voortwerken! laatste verwittiging!!!

Anoniem zei

Als u het zo krijgt van vegetjeven, waarom gaat u ze dan opzoeken op een website gewijd aan het vegetarisme? Geven uw vleesetende vrienden geen interessante commentaren misschien?

Patrick zei

Nogmaals, dat moet een andere pdw zijn, of iemand die zich voor mij uitgeeft (zie hierboven)

asskicker zei

I wish I had a dollar for every time I heard that...

Anoniem zei

My God,

Sommigen onder jullie hebben veel te veel tijd. Ik weet niet hoe jullie tegen deze blog aankijken, maar ik bezoek deze site om af en toe eens goed te lachen.

Pdw schrijft in een geestige stijl en dat amuseert me. Maar sommigen onder jullie willen ofwel pdw zoveel mogelijk voor het hoofd stoten of willen indien het mogelijk is nog dieper in zijn reet kruipen.

Allez soit,

In ieder geval kunnen jullie allemaal toch een keer samen aan hetzelfde zeil trekken en collectief op mij kakken... het is me een waar genoegen...

Neverbeendead Religion zei

Hey you would think that i'd be movin' on

Anoniem zei

De replymodule werkt weer! "Well let me just throw back my legs and pollute my britches with delight".

Kudos voor Comedy Casino. Het zou nog veel beter worden als het publiek zelf zijn zitplaatsen mocht kiezen. Niet iedereen is in de stemming om door een nerveuze publieksopwarmer een avondje als attribuut te worden gebruikt: sommigen komen gewoon voor de comedians.

De gedwongen geplogendheden van de tv-uitzending zaten die avond wel vaker in de weg. Als zowel de publieksopwarmer en Adriaan Vandenhoof het nodig vinden ons elk veertien keer uit te leggen hoe, wanneer en in welke gradatie we Pavloviaans in een lachstuip of applauskramp moeten schieten, gaat de lol er wel af. En hol gelach en loos geklap opnemen 'voor als er iets misloopt' getuigt van bedroevend weinig zelfvertrouwen én van een inschatting van het publiek die ik eerder met de TOTZ-opnames in de Manhattan dan met comedy voor Canvas associeer.
Gelukkig hadden Vandenhoof en de comedians genoeg gerief om vanzelf de lachers op hun hand te krijgen.
Mooi dat één van de twee Marokkomieken terugkwam ook. 't Blijft natuurlijk in de eerste plaats een Hollander, maar hij was grappig, hoe uitgekauwd het gegeven 'spelen met vooroordelen als lid van een minderheidsgroep' na een tijdje (een minuut of twee) ook is: een komiek die overtuigend de sympatico speelt, vergeef je veel.

Misschien daarom dat ik niet warm of koud werd van Piet Depraitere. Of misschien lag het aan zijn act, die bleef steken in een povere impersonatie van een fictief okkazie-typetje van Kamagurka. Wie zal het zeggen? Er gaapte tijdens zijn optreden in elk geval een kloof ter grootte van de Grand Canyon tussen het podium en de eerste rij.

Wim Helsen had het geluk - en de presentator - meer aan zijn kant. Veel van wat voor Depraitere opgaat, geldt ook voor hem: een typetje waar je niks bij voelt, een ingestudeerde routine, interactie nul. Toch kan het niet alleen aan de prep van Vandenhoof gelegen hebben dat Helsen het publiek niet alleen meekreeg, maar zelfs een open doekje voor zijn moonwalk in de wacht sleepte. Een gok: Depraiteres humor is 'scripted comedy', terwijl Helsen ook dramatische elementen als timing en de opbouw van een spanningsboog gebruikt. Either that or I'm talking out of my ass.
Welke van de twee het is, zien we vanaf 10 januari op Canvas.

Anoniem zei

yes, very witty ... very ...

Anoniem zei

Lien says:

Ik heb na 10 jaar vegetarisme/veganisme echt geen zin meer om mijn levensstijl te verdedigen en ik probeer elke keer maar te lachen als iemand me erop wil wijzen dat wat ik doe hypocriet en onnuttig is. Welja, da's dan hun probleem, ik ben nog altijd niet van plan mijn voedingspatroon te veranderen :)

Ik ben dan ook een dikke egoist, mijn veganisme heeft enkel te maken met een behoefte aan 'een sussing van het geweten', iedereen weet dat er dierenleed is in de wereld, maar 't is alleszins niet mijn schuld! 't Is dus zoiets als jaarlijks 10 euro geven aan de Damiaanactie om te kunnen denken dat je als Europeaan toch wel iets goed doet voor de minder gefortuneerden... Ik geloof trouwens ook niet in Gaia, Peta en consoorten, je kan van mensen geen vegetariërs maken... en als 't dan eventueel toch lukt blijft het niet duren. Maar dat is niet mijn probleem, ik zie mijn vleesetende ouders, grootouders, zus, neefjes, nichtjes en vrienden even graag!

Ik voel me dus ook niet de grote weldoener door mij elke week vol te proppen met tofu, seitan en tempeh (quorn is niet vegan :)) maar mijn dokter is wel jaloers op mijn lage (slechte) cholesterol en ik kan me elke dag volproppen met lekkere (al dan niet geveganiseerde) zoetigheden en (plantaardige) vettigheden zonder ook maar een kilo bij te komen! So far: I'm lovin' it!