woensdag, oktober 26, 2005

Ambiorix rules!


Op Canvas is men, geheel in de geest van de schone ‘verbindende’ taak die de openbare omroep zichzelf heeft toebedeeld, zopas begonnen met de zoektocht naar De Grootste Belg. Dat is uiteraard in de eerste plaats een onderhoudend televisieprogramma, maar evengoed een wekenlange weldoende massage voor het nationale samenhorigheidsgevoel. Met dat nationale samenhorigheidsgevoel is het immers maar slapjes gesteld. De Belgische esprit brandt onmiskenbaar al een hele tijd op een eerder laag pitje. Hoe laag? Nog lager dan de limbolat ten huize Prince ligt. Dat de RTBF volledig losstaand van de VRT naar Le Plus Grand Belge zoekt zegt wat dat betreft genoeg. Het is dat de Oostkantons weinig of niets in de nationale pap te brokkelen hebben of er werd ook nog naar Der Größte Belgier gezocht. Terwijl we allemaal weten: dat is zweifellos Jean-Marie Pfaff, als hij tenminste zijn blaue Hose draagt en zo ja, dan het liefst op zijn hoofd.
De tien genomineerden voor De Grootste Belg die de komende weken via evenveel Canvas-documentaires nog een keer aan de natie zullen worden voorgesteld, zijn: Ambiorix, Jacques Brel, Hendrik Conscience, pater Damiaan, Adolf Daens, Paul Janssen, Gerardus Mercator, Eddy Merckx, Peter Paul Rubens en Andreas Vesalius. Ik wil u waarschuwen: wie op maandagavond 31 oktober naar Canvas zapt dreigt op little old moi te stuiten. Ik heb namelijk het peterschap van Ambiorix op de schouders genomen.
‘De Oude Belgen leefden van jacht en visvangst, dronken bier en speelden met de dobbelstenen....’ Een zinnetje uit mijn lagere schooltijd dat ik altijd goed heb onthouden. Ik heb sindsdien altijd een voorstelling van de Oude Belgen gekoesterd als sympathieke maar potige fuck you kerels met armen als hespen en snorren als vossenstaarten zo groot, die tussen het stropen van een everzwijn en het vangen van een forel in graag een pint dronken, met de pietjesbak speelden, hun vrouwen kwansuis in de kont knepen en iedereen die het daar allemaal niet mee eens was uitvoerig en genadeloos op zijn lazer gaven. Bref, goed volk. En vreemd genoeg haast een exacte omschrijving van de mensen die gedurende de jaren zestig het café van mijn vader bevolkten. Hij schonk tussen haakjes Celta Pils, bier met een Oude Belg op het etiket.
Zoals de moeë mummificateur zei na alweer een lange werkdag: laat ik er geen doekjes meer om winden. Ik ga er weliswaar van uit dat Ambiorix op één been wint, maar ik wil via deze weg toch oproepen om in grote getale entoesiast op onze held te stemmen- dat kunt u HIER doen. Bekijk nog eens de lijst met genomineerden en u zal vaststellen: in een rechtvaardige wereld werd de verkiezing zelfs niet meer gehouden en zou Ambiorix stante pede tot Grootste Belg worden uitgeroepen, wegens de vederlichtheid van de tegenstand.
Er wordt immers niet naar de Heiligste Belg gezocht, in welk geval pater Damiaan geen enkele concurrent te vrezen zou hebben. De Meest Socialistisch Ingestelde Religieuze Belg zoeken we evenmin, al zou dat hoogstwaarschijnlijk priester Daens als winnaar opleveren. De Snelst Fietsende Belg is dan weer een trofee die Eddy Merckx niet kan ontsnappen. Jacques Brel is zonder enige twijfel De Beste Belgische Chansonnier, mochten we daarnaar op zoek zijn. En de queeste naar De Meest Over Het Paard Getilde Belg kan een spannende confrontatie tussen Rubens en Conscience opleveren. Maar dat zoeken we dus allemaal niet. Neen, we zoeken...trrrrrrrrrrromgeroffel: De GROOTSTE Belg. Laat ik dus achtereenvolgens de bordveger der logica en daarna de spons der weldenkendheid over het krijtbord uwer innerlijke twijfel halen: De Grootste Belg is Ambiorix. Punt.
Had Ambiorix – en vooral zijn aartsrivaal Julius Caesar – de Belgen niet zo onuitwisbaar in de geschiedenis geschreven dan was er wellicht zelfs nooit sprake geweest van het land ‘België’. Door dat ene zinnetje van Caesar in zijn Commentarii De Bello Gallico - ‘Van alle Galliërs zijn de Belgen het dapperst...’ - is het ‘Belgische volk’ een historisch feit geworden. En het zijn Ambiorix en zijn Eburonen die Caesar dat veelzeggende zinnetje hebben doen opschrijven, door in 54 voor Christus alle Belgische stammen te verenigen en aldus het machtige Romeinse leger ter hoogte van Limburg uitvoerig in diverse pannen te hakken. Meest Gevreesde Leger Van Zijn Tijd vs Ambiorix En Zijn Maten Van Het Café : 0 – 1. Vergelijk dat met de schampere verwezenlijkingen van pakweg een Brel, die ten tijde van Ambiorix trouwens snel Assurancetourix-gewijs in de boom zou hebben gehangen. Of met de verwezenlijkingen van die twee tjeven die elk iets in de sociale sector hebben betekend, of met die van – het idee alleen al! – een coureur, een veredelde zondagsschilder of een schrijver van derde signatuur. Nee, mijn held heeft feitelijk geen tegenstand. Ambiorix rules. (pdw)

UPDATE: MEN KAN OOK OP AMBIORIX STEMMEN VIA DE TELEFOON: 0905/561 02 OF DOOR EEN SMS TE STUREN: STUUR 'BELG 02' NAAR 3470

13 opmerkingen:

Anoniem zei

hoera! terug een louter komische post!
toch even opmerken dat als Caesar in zijn "comemtarebn over d eGallische oorlog" had opgemerkt, "Van alle Galliërs ziojn de Belgen de grootste jeanetten" had dat'm nog mee rkritiek opgeleverd door het feit dat hij tegen die Belgen (niet eens Galliërs pur sang, maar een mengelmoes van kelten en germanen) enkele legioenen verspeeld had. In een slag die overigens waarschijnlijk ergens in de huidige provincie Luik heeft plaatsgevonden.
In het huidige Limburg is hij verslagen en verdwenen...

Neverbeendead Religion zei

Het belangrijkste is van de belgische geschiedenis niet te herschrijven op manieren zoals de volgende:

Ambiorix tijdens de 2e wereldoorlog-Pdw, belt den amerikaan is op want mijn gevoel zegt dat de rekening, het verhaal anders niet gaat kloppen.

Jan becaus op het nieuws:Goedenavond dames en heren, den belg, het dapperste volk, is onderweg naar de gebieden om als ter dood veroordeelde de ter dood veroordeelden alginder te helpen om hun ziekte zo goed mogelijk te begeleiden.
Dat is natuurlijk maar een grapje om het nieuws van vanavond in te leiden want den belg, het dapperste volk, zit nog steeds in een missie die nog veel meer moed vergt.En dat is het vinden van den grootsten belg.

Moraal van het verhaal:Niet gaan combineren en de geschiedenis gaan herschrijven.Zelfs niet met deze herschrijvingen vanuit een oorspronkelijk standpunt benaderd.Alles netjes zo laten zoals het oorspronkelijk is neergeschreven.

Neverbeendead Religion zei

De grootste belg is trouwens Jan Decleir.
Dat leren we uit de film over zijn leven die nog moet uitkomen.

Hier alvast een scene:
Jan Decleir-Als de enige manier om die lek te stoppen van een 1mansactie afhangt die de persoon in kwestie niet overleeft, dan zal ik die taak op mij nemen.
Erik Van Looy-Doe ni onnozel Jan.Da gaan wij nooit toelaten.We vinden wel een andere oplossing.
Jan Decleir-Bespaart mij u filmdialogen Erik.Gij weet even goe as mij da der geen andere manier is.We hebben genen tijd meer om de bevolking te evacueren.

Neverbeendead Religion zei

Tenslotte, om het geheel te vervolledigen naar aanleiding van de grootste belg Jan Decleir, zal Wouter Deprez, wiens verstand niet stilstaat, pdw vergezellen op het canvas gebeuren als deejay met zijn discobol op zijn hoofd.Zo zal hij de verbale remix van Eisbar van Grauzone draaien.
Ich möchte ein Decleir sein im alten solar
dann müßte ich nicht mehr schrei'n
alles wär' so klar
Dan komt grote belg Arno om 1 van zijn oude nummers te spelen met tekst die je mischien al kent.
And it's heavy and it's funny
Sparks fly Tears roll

Anoniem zei

Hehe een sterk betoog van pdw... ik ben bijna overtuigd. Maareu rubens een over het paard getilde zondagsschilder? Ik weet dat Rubens kansloos is maar laat ons een kat een kat noemen - we weten allemaal dat dat komt omdat de rest van Vlaanderen deze eer nooit aan een Antwerpenaar zou gunnen ;-)

Patrick zei

OpAmbiorix kun je ook stemmen via 0905/561 02 of sms'en naar 3470 met het bericht "Belg 02".
Enneuh...ik moét de tegenstand kleineren om mijn kandidaat meer glans te geven :-)

Neverbeendead Religion zei

En zo gaat het een prachtige uitzending worden op canvas.
Want ik houd zoveel van gecensureerde tv.
Want zulke tv zegt toch zowiezo meer dan er mag gezegd worden.
Nu ja, als je de subtiliteiten op de tv kan zien en horen.

De subtiliteiten van de belg op zoek naar de grootste.
De grootste is Jan Decleir zoals men uit zijn nog te komen film kan leren.
En een belg in Belgie is zoals Decleir of niet.
Dat zegt prachtige subtiliteiten over de belg op zoek naar de grootste en de hoeveelheid uitkomsten en de profilering van de wel en niet zoals Jan Decleir belgen.

Anoniem zei

Nestor Martin is weer schandelijk over het hoofd gezien.

Iets anders: in zijn ijver om de Permeke-bibliotheek de grond in te schrijven, schiet drs. GBH Schweiger een paar kemels waar ze zelfs in Saudi-Arabië een beetje bang voor zijn. Mensen die met hun academische titels pronken zijn sowieso niet te vertrouwen, maar in een serieuze periodiek als Deng zie ik de spekschieterij liever beperkt tot het 'Herald'-gedeelte. Waarover gaat het?
De Zizo-plaatsingsmethode (verkeerdelijk 'Zizo-code' gedubd door onze hooggeleerde vriend) is niet 'zelf uitgevonden' door de staf van de Permeke-bibliotheek. Ze is het werk van een groep personeelsleden van wat vroeger COB's of 'centrale openbare bibliotheken' heette, en nu gewoon 'grote, representatieve Vlaamse bibliotheken' zijn. Sinds het cultuurdecreet van 2001 valt de Zizo-werkgroep onder het Vlaams centrum voor Openbare Bibliotheken ofte VCOB. In die werkgroep zitten nog steeds mensen uit verschillende grote Vlaamse bibliotheken en ze ontwikkelen en verbeteren Zizo samen, in overleg met wat zo mooi 'de sector' heet.

Zizo is ook net iets meer dan 'kleurige logo's' die de lezer een boek moeten helpen vinden zoals hij zijn auto in een parkeergarage zoekt.
De logo's geven aan over welk onderwerpsveld de opgestelde werken gaan, net zoals de cijfercode dat in andere inhoudelijke ontsluitingsmethodes ofte indextalen doet.

Behalve ZiZo heeft de Permeke-bib ook gekozen voor de zogenaamde geïntegreerde plaatsing. Dat is geen tewerkstellingsmaatregel voor allochtonen, maar een plaatsingssysteem waarbij DVD's, CD's en andere materialen (zoals, horresco referens, boeken) over eenzelfde onderwerp samen worden opgesteld, zodat de lener niet meer van hot naar her in de bibliotheek hoeft te lopen.

Die lener heeft het blijkbaar inderdaad moeilijk met UDC. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien in openbare bibliotheken zoals Permeke niet UDC, zoals Schweiger schrijft, maar SISO het meest courante plaatsingssysteem is. Een Siso-nummer bestaat in de regel uit een hoofdgetal drie cijfers, een punt en een specifiërend getale van twee cijfers, eventueel aangevuld met geografische - of taalaanduidingen. Dat is voor de gemiddelde middelbare scholier best te behappen, al zou je ook daar soms aan twijfelen als je een uurtje achter een bibliotheekbalie staat. De meeste bibliotheken brengen minimale aanpassingen aan in hun siso-classificatie. Dat zijn vrijwel altijd kleinigheden, zoals de vraag waar je poëzie juist moet onderbrengen. Het resultaat is wel dat geen twee bibliotheken in Vlaanderen identiek hetzelfde plaatsingssysteem hanteren. EnterZiZo, ofwel Zonder Inspanning Zoeken, dat vooral bij de plaatsing in de jeugdbibliotheken succesvol was. En wat voor tienjarige etters werkt, werkt in de regel ook voor luie volwassenen. So there.

In de Permeke-bibliotheek werd tot voor kort wel UDC gebruikt. UDC of Universal Decimal Classification is, in tegenstelling tot Siso, echter een grammaticale indextaal, wat betekent dat er een aantal basiselementen zijn die met behulp van verbindingselementen schier oneindig te combineren zijn. Dat levert codes op die lang en complex zijn: een Nederlandstalig tijdschrift over elektrotechniek krijgt bijvoorbeeld 621.3(05)=393. Met zoiets op je etiket ben je de helft van je cover kwijt. Het kan overigens zijn dat ik de volgorde van een paar elementen heb omgewisseld. het klopt dat in wetenschappelijke bibliotheken, waar dhr Schweiger uit hoofde van zijn academische betiteldheid vast veel tijd doorbrengt, dit een veel gebruikt systeem is. Maar de Permeke-bibliotheek is er voor 'het volk', en wordt ook als dusdanig naar voor geschoven in het politieke marketingplan waarin openbare bibliotheken tegenwoordig gegeerde en gewillige pionnen zijn. Dan kun je dus niet met zo'n hoogdrempelig plaatsingssysteeem blijven zitten.
De liefhebbers van UDC kunnen gelukkig nog hun hart ophalen in de bibliotheken van onze hogescholen en universiteiten.
In dat verband: mijn kanidaat grootste Belg, nog schandelijker over het hoofd gezien dan Nestor Martin, heet Paul Otlet.

Anoniem zei

De clou was ik nog vergeten: die geïntegreerde plaatsing zorgt ervoor dat boeken, cd's, dvd's en andere dragers samen staan, in tegestelling tot GBH Schweigers claim dat beneden enkel cd's, dvd's etc. zouden staan en boeken naar het eerste verdiep zouden zijn verbannen - als Schweigers knie opspeelt kan hij misschien beter de lift nemen. Verder en gelukkig ten slotte: van een bibliotheek verwachten dat er alleen maar boeken staan, is hetzelfde als van je slager eisen dat hij uitsluitend pensen verkoopt.

Anoniem zei

Nou, mij heeft u overtuigd in ieder geval. Ambiorix rules big time, zoals de huidige Romeinen dat zo mooi kunnen zeggen. Zou ik ook mogen stemmen, in acht nemend dat ik van boven de Moerdijk ben?

Neverbeendead Religion zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Neverbeendead Religion zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Héla, PDW - don't you be dissin' my Tongeren, biatch'ken!
Een antieke marginaal als Ambiorix kan enkel, en slechts dan, bestaan bij de gratie van een even antiek en marginaal stadje. Tongeren, uiteraard!
We zijn toch allen slechts vruchten van onze geboorteboom, zingt jubilate.
Moest Ambiorix in gent hebben gewoond, dan had ie net niets gedaan - hoogstens een Culture-clubfroufrou gekweekt. En melancholisch over de Leie blikken, onderwijl 'tzalwelwezen' mompelend. Daar win je geen veldslag mee, meneertje.
neen, neen.