zondag, februari 19, 2006

Tableau Végétal

Vroeger mocht Armand Pien zijn weerbericht graag afronden met een aardappel, courgette of biet die door een gril van de natuur op zulkdanige wijze vorm had gekregen, dat men er met één oogopslag een ventje of een hondje kon in herkennen, of met wat verbeelding – en dàt waren de leukste – een vegetarische voorstelling van een geslachtsorgaan. Als je dertien bent is er niets geestiger dan een raap in de vorm van een lul-met-twee-joekels-van-ballen-eronder. Op regenachtige vakantiedagen vol verveling hielden wij snotneuzen ons soms onledig met het rangschikken van fruit en groenten in een soort van tableau végetal voorstellende een vagijn dat door een tamp dreigt te worden gepenetreerd. Dit was voor de Playstation, moet u beseffen.Ik heb de afgelopen weken voortdurend lopen denken: wat als er morgen iemand een pompoen uit zijn moestuin haalt die als twee druppels water op Mohammed lijkt? Welk ambassadegebouw zouden die fundamentalistische cocksuckers dàn bestormen? Wellicht de Dienst voor Afzet van Land- en Tuinbouwproducten.

En wat als we nu eens allemaal een groenten & fruit-voorstelling van Mohammed voor onze voordeur zouden leggen? Met peterselie is een niet onaardig lijkende baard te maken. Een paar goed gerangschikte koolbladeren en hop!, daar heeft u een tulband. Die priemende ogen bekomen we met olijven en met reepjes rode paprika en enkele sinaasappelschillen kunnen we een brandende lont nabootsen. Lijkt mij veel geestiger dan die pompoenen.
En als een moslim aanbelt om zijn beklag te doen zeggen we: tenzij u kunt aantonen met een foto of een andere afbeelding van Mohammed dat mijn tableau végetal inderdaad uw lichtgeraakte profeet voorstelt, kan ik u niet helpen.

UPDATE: de eerste vegetarische compositie is in zee building (met dank aan 'Anonymous')

52 opmerkingen:

Anoniem zei

Eigenlijk hadden ze onder die cartoons moeten zetten:
"Enige overeenkomst met een niet-nadergespecifieerde profeet of heilige berust op volkomen toeval."

Aan de andere kant, als je onder alles al disclaimers moet gaan plaatsen...

Anoniem zei

Mooi en moedig tekstje (pdw), fraai geïllustreerd, maar wel met het foute prentje. Waarom deze satire niet consequent doorgetrokken en daar een Mohammed look-a-like-groenten neergelegd? Ik weet wel dat seks beter verkoopt, maar het ging hier toch om de boodschap dacht ik. Toeval of zelfcensuur?

Patrick zei

Ik zal hier met plezier de foto's afdrukken als iemand tijd en zin heeft om een Mohammed-in-groenten & fruitvorm te maken, Marlon.

Anoniem zei

Intussen kan je je gaan afvragen hoever Rusland intussen geëvolueerd is, als Poetin in 1 pennentrek gerealiseerd krijgt dat een krant opgedoekt wordt vanwege een (overigens vredelievende en tot bezinning oproepende) cartoon. Zie vrtnieuws.net

Ik heb wat zitten googlen om de bewuste Russische cartoon (met Mohammed, Jezus, Boedha en Mozes op een wolkje naar hun tv aan het kijken) te vinden, maar ik heb vooralsnog niks gevonden...

Anoniem zei

U kunt hier een foto zien die de hersenen van Mohammed voorstelt.

Huug zei

...tenzij u kunt aantonen met een foto of een andere afbeelding van Mohammed...
Haha, schitterend ! Catch22.

Anoniem zei

Los van het inhoudelijke van de zaak was het mij nooit eerder opgevallen dat aubergines van die geinige plantaardige hakjes schijnen te dragen.

Anoniem zei

Geachte heer PDW,
Ik vind uw beslissing moedig. Hoe u het al die tijd heeft volgehouden weet enkel DMDHAWMHDNADGKH (De Man Die Het Allemaal Weet Maar Het Daarom Niet Aan De Grote Klok Hangt), een Hongaar met banden in het vioolmilieu.

@Marlon Vanco: Nooit oeverloos en onbegrijpbaar gewauwel onder beter schrijfwerk catalogeren, gij olijke jonker.

Anoniem zei

@patrick

beste pdw, is het zoiets dat je zocht?

http://img6.picsplace.to/img6/14/veggiehammed.jpg

groetjes

Patrick zei

Nice one, anonymous!

Pieterjan zei

Volgens mij hebben moslims hier minder problemen mee, zolang je het met groenten doet en niet met varkensvlees ofzo.

Maar ik geef de voorkeur aan de meer 'vlezige' uitbeeldingen, ik heb dan ook geen Playstation

Anoniem zei

(pdw), hoe zit het met Deng?

Patrick zei

Hey K,
Er wordt druk vergaderd, diverse investeerders worden warm gemaakt. De kans dat we voorgoed verdwijnen is ongeveer even groot als de kans dat we er volgende maand gewoon terug zijn. Laten we de Chinees in ons wakker maken en gokken op het laatste.
Van zodra er zekerheid over ons lot is zul je het hier het eerste lezen.

Anoniem zei

Dit filmpje heeft niks met heilige profeten of cartoons te maken, het is gewoon goed gemaakte reclame voor een automerk. Van een niveau dat we jammer genoeg veel te weinig krijgen, op onze commerciële zenders...

Anoniem zei

Funnier than a thingy-shaped turnip? Misschien.
Ik vind 'm niet echt goed lijken. Voor de rest ben ik al dat gezaag over Mohammed, de Vrije Meningsuiting!!!, respect, fundamentalisme en 'waarden' onderhand zo beu als Olvarit. 'De moslims' kwaad krijgen gebeurt zo vaak, omdat het zo makkelijk is. Da's één. Twee: de dag dat het 'westen' zonder de olie van 'de moslims' kan, mogen ze zoveel vingertjes opsteken als ze willen. Tot dan kunnen ze er één van mij krijgen, en er staat op: tanken, betalen en je schijnheilige bek houden.
Steek die maar in je raap en laat 'm stoven.
In waarheid en liefde,
vdk.

Anoniem zei

Als de lente binnenkort geen Deng brengt, dan moet het ook geen lente worden. De dingen, inclusief de seizoenen, moeten een beetje zin blijven hebben. Knopjes aan de bomen, laat maar, zonder satire is het kopkes in het zand bijten.
En ach, die vreselijke 70 jaren van Humo, die overgeacteerde reclamecampagne, die ouwe zaag van een ex-Mortier en zijn souffleur Uytterhoeven in hun laatste show. Daarna wordt dat afgrijselijke Van Wijck-konijn aangekondigd. Het zal me wortel en rotte keutels wezen.

Anoniem zei

Komaan gasten, vlieg er hier eens in en uit (cfr Benny), wij hebben voorlopig nog geen ophokplicht hoor, zelfs de vreemde vogels niet. Wel relevant schrijven, da's volgens het tolerante (pdw)-evangelie.
Dag paus, voor jou ook een fijn weekendje, laat ons nog wat venijn. Of geef ons een controverse brok.

Marlon (ootmoedig een blogje om).

Anoniem zei

Las zonet nog 'ns de pdw column in de laatste ( snif )Deng.
You' re so ,fuckin' right !
De sfeer tijdens discussies aan tafel is op 10, wat zeg ik,5,wat zeg ik, 3 jaar tijd zó veranderd...
Enig voordeel is, ik zit daar lekker op m'n gemak aan de linkerkant...en m'n wijn smaakt allesbehalve zuur.

ps: Vraag me soms af of het verdwijnen van Deng iets te maken heeft met schenenschopperij tegen het establishment ( vb, industriëlen, zakenlui, geldschieters die - stiekem - sympathiseren met VB, of zelfs zakenrelaties van Papa Miss Belgie,...)?

psbis: ben nogal stuurloos zonder de Dengoscoop...

Neverbeendead Religion zei

Op de volgende link zal ik ééns schrijven dat pdw het scenario mag schrijven ivm met wat voor type reacties dat teweeg brengt.

Neverbeendead Religion zei

Ziezo

Anoniem zei

@nbdr: goed gezegd Benny, blijven mokeren.

@(pdw): graag nog eens stand van zaken ivm Deng?

@allen: een prettige aswoensdag, een zwart en vettig kruiske op het ongelovige voorhoofd is veroorloofd, sterkte bij het vasten en het veesten bij de beesten af.

Anoniem zei

Om even iets in de groep te groeien: tabloid Het Nieuwsblad heeft het begrip "watcho" gelanceerd, zgz kruising tussen macho en watje... Er worden de komende weken boeken weggeschonken van "watcho"-schrijvers. Alomtegenwoordige portrettentrekker en 'mysticus' (hm) Heyndrickx maakt de covers van een reeks die wordt aangevoerd door Johan Anthierens (zaliger) met "Leve Mij". Heiligschennis, de postume Anthierens als personificatie van dé nieuwe man. Wij hebben ooit maar één 18-karaats satiricus en extreem vrijgevochten libertijn, een geus van het zuiverste kaliber, gekend in dit makke land en dan wordt hij opgehokt bij de wakke watcho's. De as van Johan schudt zich recalcitrant in de urne.

Anoniem zei

Patrick, ik had toch geschreven "in de groep gooien", waarom maakte je daar "groeien" van, jij alliterator.
Als 'habens minor' laat ik mij dat node welgevallen.

Patrick zei

Voor de duidelijkheid:ik heb nergens wat dan ook van gemaakt. Als er 'groeien' staat heb je groeien geschreve. 'Moderate comments' is bij mij: publiceren of niet en verder kom ik niet aan jullie bijdragen.

Anoniem zei

@ Marlon manco (sic):
Ik ben net 'Leve Mij' van Anthierens aan het lezen, schitterend geschreven.
Nu zie ik waar grootmeester RV de mosterd haalde...

Anoniem zei

@vinejo:
oef, een spatje sympathie, bijna was ik triest in dit satirenland
nog een troost, ook Jan Mulder heeft zijn hart en kloten aan dit volk verpand

Anoniem zei

Het wordt de hoogste tijd dat a) een al dan niet gemaskerde politiemacht eens naar Keniaans model de redactie van het vod dat wij kennen als 'Het Nieuwsblad' onder handen neemt, en b) die ophemelarij van Rudy Vandendaele eens ophoudt. Oké, hij is grappig, en ja, hij is belezen, en welzeker kan hij af en toe spits en grappig uit de hoek komen, maar for fuck's sake, het gaat hier over iemand die televisieprogramma's op Vlaamse zenders bespreekt en af en toe een bekende kop interviewt, niet over het bastaardkind van Bach en Marie Curie. 'Don't get your knickers in a knot' zouden onze Australische vrienden zeggen, gesteld dat het hen een flying fuck kon schelen wie Rudy Vandendaele is. Ik lees Dwarskijker al jaren, en RV handhaaft al die tijd een niveau dat uniek is in zijn hoek van de journalistiek, wat dan weer uniek is in de televisiebladerij in haar geheel. Maar dat de man zowat tot de paus van de televisiekritiek is verheven, zou hém om te beginnen al achterdochtig moeten stemmen, en zegt verder vooral veel over de schaarste van het deelnemersveld, Thomas Siffer nog aan toe.
En eerlijk gezegd zit ik als ik iets wil weten over een nieuw televisieprogramma dat ik heb gemist, ook niet altijd te wachten op grappig of zelfrelativerend bedoelde inkijkjes in 's mans geestesleven. 'Kijk mij eens erudiet en spiritueel zijn, en aldoor toch niet te beroerd om mezelf mild ironisch te kijk te zetten', is een aardige premisse om kolommen mee te vullen als er die week niks noemenswaardigs op de buis is geweest, maar voor je 't weet wordt je TV-rubriek zo een allerpersoonlijkst psychedelisch dagboek, en we weten hoe dàt er uit ziet. Dus, folx, doe mij en de evolutie een lol en start een blog, of een tijdschrift voor mijn part, dat televisieprogramma's en mediafiguren benadert met panache, swing, vaart en gezonde respectloosheid - en taalkundig vakmanschap natuurlijk, zodat we RV en zijn generatiegenoten éindelijk kunnen bijzetten in de crypte van degelijke, maar gedateerde opiniemakers, waar ze zo langzamerhand thuishoren. Naast de mummie van Mortier is nog een plekje vrij.

Anoniem zei

Toegegeven, RV kan een aardig potje wegschrijven, maar zijn narcistisch ego en zijn pirouettes zijn er hinderlijk teveel aan.
Anthierens was niet alleen nog taalvirtuoser, maar ook galanter. Zelfs in zijn meest striemende kritieken zat een ondertoon van mildheid. Johan was een gentleman.
RV kent geen clementie, er moet hoe dan ook gescoord worden, conform aan het beproefde Humo-concept. Mortier deelt er nog steeds de lakens uit.

Anoniem zei

Jaja, Jo Van Damme, ge kunt ook goed schrijven...

Neverbeendead Religion zei

Bij humo kunnen ze ook anti scoren. Commentaar 1. Wat was de rede voor dat anti scoren. Waarom gaat dat door de moderating van de comments?

Neverbeendead Religion zei

Even over naar de 70 JAAR HUMO link.

Anoniem zei

Ik zit nog wat mentaal te herkauwen op wat vdk hierboven gesteld heeft. 'De moslims' kwaad krijgen gebeurt zo vaak, omdat het zo makkelijk is.

Enerzijds is dat nu net lollig: iemand die makkelijk kwaad te krijgen is, om die op stang te jagen. Ik heb bijvoorbeeld niet echt veel medelijden met Spaanse stieren, die beesten hadden maar slimmer moeten zijn. Overigens, misschien zorgt de theorie van Darwin er wel voor dat stieren die zich niet kunnen beheersen ooit uitsterven (lullig theorietje, ik weet het, maar geef toe, aan de toog zou het het goed doen).

De vraag is dus eigenlijk: mògen we dat, die moslims een beetje jennen? We hebben onze pastoors toch òòk met veel plezier tegen de benen staan pissen, waarom zouden we dat met islam dan niet mogen doen?

Bovendien moet je je ook afvragen, was het eigenlijk allemaal wel bedòèld om hen te jennen, was het niet eerder een vorm van kritiek die hen wel eens zou moeten laten nadenken over het doel van hun godsdienst? Dat de islam terrorisme niet toelaat, bijvoorbeeld!

Ik ben er eerlijk gezegd nog altijd niet uit - ik reken mezelf ook niet bij de slimmeriken die op tv, op de radio en in collumns denken de wijsheid in pacht te hebben. Maar wat ik wel weet, is iets anders wat ik in vdk's posting vond: De dag dat het 'westen' zonder de olie van 'de moslims' kan, mogen ze zoveel vingertjes opsteken als ze willen. Tot dan kunnen ze er één van mij krijgen, en er staat op: tanken, betalen en je schijnheilige bek houden. Een waarheid als een koe, die haar horens in mijn kont steekt.

Anoniem zei

Ik kom hier maar effe een streepje onder zetten, anders valt er zo'n dooie boel over Benny. Zeg, nbdr-"Benny", onlangs werd je bij Max J.M. "Karel" genoemd. Wat betekent dat gehok onder jouw collectieve alter ego's? Dus toch multischizofrenose? Zoals tettemoeike.

't vliegend eiland zei

Mij bedot u niet langer meer PDW. Ik heb u door, tableau végétal of niet. Het valt dan ook te veel op. Telkens u op mijn TV-scherm actief bent met comedy of andere grappen en grollen, dan valt uw blog stil: u publiceert niks! Maar ik geef het u na, uw humor mag er zijn, vooral die laatste grap over de politiestaat! Die was kostelijk meneer PDW, of moet ik zeggen... Patrick De Wael?

Anoniem zei

Meneer Vanco, u bent, als ik zo vrij mag zijn, een rare snuiter. Onlangs beweerde u dat u van verschillende kanten te horen had gekregen dat Neverbeendead R. en ondergetekende één en dezelfde persoon was. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat die verschillende kanten een paar vergeten uithoeken in uw brein en in uw brein alleen waren. En nu vraag je aan nbdr wat al die alter ego's van 'm betekenen, waarbij je vertelt dat iemand hem onlangs 'Karel' noemde en dat diegene dat deed op mijn webzijde. Welnu, er is inderdaad iemand geweest die beweerde dat nbdr Karel heette, en die persoon was u. U kunt dat hier nog eens nalezen, mocht u dat willen.

Anoniem zei

Mijnheerke Max, wat zijt gij toch altijd rap in uw gat gebeten. Niet te verwonderen dat gij nog steeds bij de Humo-dogmatici zweert: Groot Gelijk!
Kunt gij nu echt nooit een grapke (geintje) plaatsen? Heb ik soms ooit beweerd dat ik het NIET was die Benny Karel noemde of vice versa, wie geraakt nog wijs uit die nbdr-capriolen. Hijzelf zeker niet, de schizoman is ziek.
Zijt ge zelf ook al vergeten dat ik u onlangs binnengeloodst heb bij DS Blogt, met hele naam en toenaam, tgv uw lovende recensie over Zita Swoon in Paradiso. Tja, van zijn vrindjes mot men het hebben. Max kerel, ik weet dat je er een hekel aan hebt om getutoyeerd te worden, maar lees eens: "Preventie en nabehandeling bij trapschade op kleine pikkies, inclusief voorhuid en testikels". Je bent een begenadigd schrijver(*) man, maar blijkbaar een chagrijntje.

(*) wel een Herman Brusselmans-epigoon, nummer zoveel uit de klassieke, dwz afgezaagde Humo-school

Neverbeendead Religion zei

En vandaag even over naar een nieuwe poll met oude inhoud. Maillot tropical.

Anoniem zei

Heer Vanco,

Eerlijk gezegd wilde ik niet de indruk geven in m'n gat gebeten te zijn. Dat ben ik namelijk niet. Integendeel. Mijn gat is nog even zacht en glad als toen ik een baby'tje was. Ik mag er zelf graag aan zitten, doch dat terzijde.

In ieder geval, mijn vraag was niets meer dan pure interesse in het waarom van uw pogingen om nbdr persoonlijkheden in de schoenen te schuiven die u zelf voor hem begint. Probeert u hem uit de tent te lokken in de hoop dat hij zichzelf wat meer blootgeeft?

Anoniem zei

Mijnheerke M.J.M. (je, jou, jij, joepie), weet dat X (nbdr) zich nu weer Johnny noemt, so what, dit is een polyjanusspel. Wat ben jij een mekkertje, Maxman.

Ik treed een tijdje uit de discussie. Zoals bekend leid ik een federaal interventiekorps, wel daar heerst enige losbandigheid, vooral de dames zijn opstandig, zodus.

Bedankt voor de gastvrijheid, Patrick Dewitte, groetjes aan uw schoon madam. Ik bel haar nog wel. Tot Deng?

Neverbeendead Religion zei

Ondertussen is de officiele versie van een gevoel voor humor overgegaan in de onofficiele versie.
Vanwege de rede zou je haast van een historische gebeurtenis spreken waar men even getuige van mocht zijn.

bigstickle zei

testing, testing, testing

aroma therapie ... UFO's bestaan echt ... natuurlijke geneeskunde werkt!!!

Daags een kruidentheetje kan je van je kanker afhelpen. Bonanza was een beestig tijdschrift ...

Volgens mij heeft pdw dat "comment moderating" uitgeschakeld, want nbdr steekt weer serieus van wal...

Daarmee dat ik vlug enkele statements neerschrijf die pdw's nekharen direct doen rechtkomen ... zien of hij dat laat passeren.

Anoniem zei

liever een avondje uit met een moslimfundamentalist dan één van uw kloteprogramma's te moeten uitzitten

Anoniem zei

Een vraagje voor de iedereen die het stierlijk op zijn heupen krijgt van spam: ik krijg een onstopbare hoop mail op mijn kop van Velvet Lounge, een Antwerps restaurant. Hoe die kaffers aan mijn adres geraakt zijn, ik weet het niet, maar het hangt ferm mijn kloten uit dat ik geen reactie krijg op mijn uitschrijfopdracht. Erger nog, ik krijg nu ook spam van de vriendjes van Velvet Lounge, zijnde Stereosushi en Velvet Lounge Beerse.

Aangezien ze bij Velvet Lounge geen fatsoen hebben, gooi ik hun adressen op dit blog, in de hoop dat er mensen zijn die die hufters willen terugpesten:

beerse@velvetlounge.be
info@velvetlounge.be
velvetlounge@nitelife.be
info@hedkandi.com
mailing@stereo-sushi.be
mailing@nanno-sur-lo.be

Anoniem zei

En de laatste aflevering van Vlimovost heb ik toch nog kunnen meepikken!

De Weerpoedel :D Kwaadmunster vond ik 't best.. zo'n beetje hoe ik mij een extreem-rechts dorp voorstel :)

Anoniem zei

Weet er iemand hoe het nu zit met DENG??Wordt het nu gered of is het bye bye?Een mens kan moeilijk eeuwig nr 31 lezen he.

http://therebel.theblog.net

Anoniem zei

Kan me vergissen, maar Deng is definitief finito.

Anoniem zei

Kan me vergissen, maar Deng is wellicht definitief finito.

Anoniem zei

Hallo Patrick-(pdw), ik ben terug beschikbaar, maar kan precies niks komen ontwrichten: dat stagneert hier bangelijk. Allee joeng, vers voer. Zo geen Deng, dan toch een joekel van een controversieel columnding.

Anoniem zei

Weerpoedel had tegen 't been van Sarafian of die andere actrice moeten oprijden om het helemaal af te maken.
Rouw, Dengheads, scheur uw klederen, trek uzelf bij de baard en gooi asse over uw hoofd: Audax is ons blijkbaar niet gunstig gezind en van (pdw) is er ook al weinig nieuws te horen. We zullen het nog allemààl zelf moeten gaan doen. Wat ik de afgelopen dagen alvast zelf heb gedaan, is mijn oude MaoMagazines nog eens opnieuw gelezen. Verbazend hoe lang die dingen vers blijven: veel onderwerpen zijn nog lang niet gedateerd, en de stijl is nog even scherp als het scheermesje van Toetanchamon was op de dag dat hij ermee in zijn sarcofaag kroop, enfin, maak de rest zelf maar af, dit soort metaforen zijn eigenlijk mijn stiel niet. Wat ik wou zeggen: kun je nog aan oude Mao's komen, laat ze dan niet liggen. Vooral die met Chokri Mahassine op de ene en de 'laatste Bonanza' op de andere cover. Bitterzoete ironie van de geschiedenis! :)

Anoniem zei

dat wordt hier wel een dooie boel, goed dat er nog een eigen blog bestaat, tot nut van 't algemeen, komaan pédéwé, spuit wat diarree, kak iets af, kies maar uit, bevuil het eigen volkje eerst, denk aan ons belang

Anoniem zei

Denk je dat je alles gehad hebt, krijg je (pdw) die aan leesbevordering gaat doen.
Stefan Brijs is mijn merk niet: diens debuut 'De verwording' was te opzichtig geconstrueerd om geloofwaardig te zijn, te zwaar met symboliek en mystiek beladen om meeslepend te zijn, en te gezocht literatuurderig om in te verdwijnen. Ik moet dan ook toegeven dat ik de rest van zijn oeuvre aan me voorbij heb laten gaan. Goeie gabber hoor, daar niet van, en getuige 'Kruistochten' ook een droom van een leraar Nederlands. Maar hij schrijft dus ook romans. De pitch van 'De Engelenmaker' doet me denken aan Mulisch' 'Siegfried' , gesopt in de couleur locale van de streekromans van Arie Van Der Lugt (vergelijk de openingsscène van 'De Engelenmaker' met diens 'De gekke dokter' en geef mij volmondig gelijk). Ik heb de rest helaas nog niet gelezen, maar met een beetje geluk legt pdw ons hier in trefzekere, geen tegenspraak duldende taal uit waarom Brijs de Gouden Uil moet krijgen.

asskicker zei

Komaan pdw,

GET ON WITH IT!