zaterdag, mei 12, 2007

Stemmetjeuhs

Uit De Standaard 10/05/07


Mevrouw de Vlaamse minister van Gelijke Kansen, beste Kathleen,

Ik las in de krant dat de helft van de mannelijke jongeren niet bepaald fan is van de Gay Pride parade, die kleurige carnavalstoet die zijdelings ook ‘bewustmaking’ rond holebi’s hoort te propageren en waarvan de vaderlandse versie komende zaterdag op de kadans van de technobeats du jour feestelijk door de straten van Brussel zal trekken. Deze vaststelling werd gedaan door de KU Leuven die in samenwerking met een Canadese universiteit 10.000 zestienjarigen heeft bevraagd over hun houding ten opzichte van homoseksualiteit. De uitslag – dat had ik u vooraf kunnen verklappen - was zo voorspelbaar, dat hij die van het Franse referendum ‘Ail dans les repas: oui ou non?’ bijna in voorspelbaarheid overtreft.
Maar tot mijn verbazing vindt u, in uw functie van Vlaams minister van Gelijke Kansen, de resultaten van deze enquête ronduit ‘verontrustend’ en trekt u van de weeromstuit 1 miljoen euro uit voor een grootschalige campagne rond de maatschappelijke aanvaarding van holebi’s. Wàt? Ik kon namelijk wel zweren dat we de maatschappelijke aanvaarding van holebi’s al jaren achter de rug hadden. Dat er om te beginnen al zoiets als een Gay Pride parade bestààt, dat het homohuwelijk is geregeld en dat homoseksuele koppels kunnen adopteren mogen wat dit betreft niet mis te verstane hints zijn. Als ze nog iets minder mis te verstaan willen zijn zullen ze onder tafel tegen uw ministeriële schenen moeten schoppen.
Daarom, mevrouw de minister, vermoed ik dat uw verontrustheid en bekommernis in deze kwestie meer met de aanstaande verkiezingen dan met een bestaand probleem te maken heeft. U probeert gewoon stemmetjeuhs te ronselen.
Vooraleer alle lezers die niet voor de volle honderd procent heteroseksueel zijn naar hun wiek grijpen omdat ze menen dat ik er in heb geschoten, dit: ik heb voldoende homofiele vrienden, kennissen én familieleden om zelf een bescheiden stoetette op gang te trekken mocht daar vraag naar zijn. Homofobie is mij geheel vreemd. Jazeker is het gebruik van termen als ‘wiek’, ‘geschoten in’ en ‘op gang trekken’ een eerder slappe, zeg maar semi-erecte poging tot geestige double entendres zoals de geweldige Robonicht annex stand up comedian Julian ‘ I like a nice warm hand on my entrance’ Clary ze rondstrooit als waren het gratis condooms tijdens de Love Parade in Berlijn. Maar ik kon er echt niet aan weerstaan. De roze medemens af en toe het voorwerp van scherts maken is onweerstaanbaar voor het gros der heteroseksuele mannen en de zestienjarigen in het bijzonder. Om daar achter te komen hebben we de KU Leuven overigens absoluut niet nodig. Als je zestien en hetero bent zijn grappen over holebi’s immers vaste prik, niets meer dan een onschuldige, blijmoedige manier om de eigen seksuele geaardheid te onderstrepen. Zoals als man enkel gehuld in een roze string en met glitter rond de tepels op een paradewagen staan dansen op een remix van Kylie Minogue ook niets meer is dan een onschuldige, blijmoedige manier om de eigen seksuele geaardheid te onderstrepen. Het is in beide gevallen maar om te lachen. Dat kan ook worden gezegd van uw uitspraak in het persbericht op de sp.a website: ‘De resultaten van dit onderzoek tonen eens te meer aan dat het er vandaag op aankomt om de stereotypen rond holebi’s te doorbreken’. Ja, laten we die vreselijke muur van stereotypen vooral doorbreken. Ik stel voor: er doorheen hengsten met een paradewagen waarop twaalf Freddie Mercury-klonen ‘I want to break free’ staan te lippen.
In datzelfde persbericht voegt een blije woordvoerder van de Holebifederatie er aan toe: ‘Het is belangrijk dat het holebiverenigingsleven en de bevoegde beleidsmakers elkaar kunnen versterken in de strijd voor een verhoogd welzijn van holebi’s...’ . Vond ik ook om te lachen, want als ik zo’n parade zie voorbij trekken heb ik toch de indruk dat de meeste deelnemers zich in een voldoende hoge graad van welzijn bevinden.
Ik kan zo voorspellen, mevrouw de minister, dat u mij meteen een iets te opvallende belangstelling voor de ongebreidelde flamboyantie van de Gay Pride parade zult verwijten en dat ik daarmee uw standpunt onderstreep. Maar dat zou de wereld op zijn kop zijn. Ik ben niet begonnen.


Toegegeven, er zijn effectief nog altijd jongelui die bij het woord homo meteen denken aan broze, bleke jongens die op school nooit mogen mee voetballen tenzij ze zich vrijwillig als doelpaal opstellen. En ik wil best aannemen dat een aanzienlijk aantal bekrompen mensen nog altijd smalend van ‘bruinwerkers’ en ‘potten’ gewaagt. Maar toch geef ik u op een briefje, mevrouw de minister, dat de holebi’s in Vlaanderen voldoende maatschappelijk aanvaard zijn. Iets anders beweren draait volgens mij onvermijdelijk uit op betutteling. Ik wil maar zeggen: u kunt dat miljoen euro vast aan een nijpender probleem besteden.

Want 50% der ondervraagden in hogervernoemde enquête staat dus wél positief tegenover holebi’s. Zulke cijfers kan ik niet voorleggen. Ik schat dat acht op de tien mensen een bloedhekel aan mij hebben. Helemaal zeker weet ik het niet. Misschien moet ik de KU Leuven inschakelen. (pdw)

11 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Vandaag de dag vraagt men zich wel eens af wat een doordachte studie oplevert ivm de menselijke voortplanting die op weg is om af te stappen van de man-vrouw benodigdheden.
Wat geeft dat in homofobe kringen als extreem rechts en bible states.
Liggen die laatste trouwens achter met hun bible of enkel zij met hun bible nog steeds space time continuum voorop.
Je zou kunnen stellen dat ze voor de verandering van de sexualiteit eens iets supercomplex gaan maken want het was altijd simpel en dan is het altijd leuk wanneer maar 2 op 100.000 de logica van de sexualiteit zogezegd begrijpen in de maatschappij.
De mens als onderdeel van de natuur vormt pas logica als deze ook zijn natuurlijke voortplanting darwingewijs volgt want anders zou de voortplanting zich nog steeds in grotten afspelen om een vb te geven.
En je hebt niet veel verstand nodig om dat met de eigen ogen te kunnen vaststellen want de man heeft het stokje en de vrouw het gleufje en alle andere combinaties zijn niet passend.
Men zegt zelfs dat offspring van minderheden without offspring niet separated hoeft te worden want they only like to come out and play.

Anoniem zei

Kan de KU Leuven mij bovendien een verklaring bezorgen omtrent het verwijfde gedrag van bepaalde mannelijke exemplaren?

Als het niks met een hoge suikerspiegel, een uit de pan swingend serotoninegehalte of een bijwerking van de schildklier te maken heeft, dan poneer ik het graag onder 'aanstellerij'.

Neverbeendead Religion zei

Men gebruikt enkel de term aanstellerij wanneer men een man is die in de deadwoods niet als een wijfje begint te dansen met al die kogeltjes die naar de voetjes worden geschoten.
Dat brengt ons bij the children of the korn, neverbeendead holy deviltjes, die vragen om inside geput te worden.
Wanneer dat gebeurt, zorgt fair lady er dan ook voor dat er geen nurse is die lichaam en dag wat opfleurt.

The free will decides to be the all time hardcore dealer
And if blues is the healer
Then who is the adrenalin stealer
Who is the all time hardcore dealer


En dan nog even dat gecensureerd clipje van de eerste reactie back bringen.

Anoniem zei

10 jaar geleden schreef pdw ergens: "...even voorspelbaar als de uitslag van het italiaans referendum: pasta, si o no..."

heb ik nu iets gewonnen?

Anoniem zei

Grappig, to the point en vooral: zeer zeer waar. En dit is slechts één van de voorbeelden in die trant. Andere non-problemen: de zogezegde gigantische ondervertegenwoordiging van vrouwen in het wetenschappelijk onderzoek..

Anoniem zei

Wederom, geniaal.

Van Brempt heeft voor mij al langer afgedaan. Het is een soort Freya VDB-type, dat het vooral moet hebben van haar aaibaarheidsfactor en babe-gehalte als politica (kijk, ik gebruik de vrouwelijke term!). Ze heeft m.i. nog niet één goede maatregel genomen en haar ideeën zijn zonder schroom archaïsch te noemen.

Anoniem zei

Konden de Russische en Poolse homo's zich dit vadsig cynisme maar permitteren. 't Is makkelijker vanachter je klavier iemand aanstellerij aan te wrijven, dan in Rusland je bestaansrecht als homo op te eisen. Dat heeft Richard Fairbrass ook ondervonden. Allemaal samen: "Ouch said Fred"!

Patrick zei

Vadsig cynisme! Dàt is een nieuwe :-)
Het is inderdaad makkelijker achter mijn klavier in Gent, dan in Rusland. Want - gelieve de column nog een keer te lezen, Anoniem, deze keer met uw bril op - een nuchtere lezing wijst uit...jawel: het gaat toch wel specifiek over de holebi's in Vlaanderen zeker!

Anoniem zei

Ik ben er ook wel trots op. Het woord 'vadsig' wordt te weinig gebruikt. Maakt het wat uit of het om Vlaamse homo's of Russische gaat? Ik heb niet het idee dat de herenliefde staatsgrenzen respecteert. De clou van mijn bescheiden hersenboertje is, dat het altijd makkelijk is iemands daden te beoordelen als je zelf niet in zijn of haar schoenen staat. Zolang malloten met macht als Mieke Van Hecke, Godfried Danneels en anderen zich geroepen voelen om Gods eigen roeptoeter op aarde te spelen en anderen op basis van hun seksleven minderwaardig te verklaren, staan we volgens mij niet noodzakelijk verder dan Rusland of Polen. Daarom vind ik vadsig cynisme niet de dapperste houding. De makkelijkste is het wel.

Patrick zei

De herenliefde respecteert inderdaad geen staatsgrenzen maar mijn columns doen dat wel. Het gaat over Vlaanderen. De roze Russen en Polen kan ik niet helpen vrees ik. En in Vlaanderen zit het wel snor met de holebirechten. Dat was/is mijn stelling.
Wie maalt trouwens nog om wat Danneels zegt?

Anoniem zei

O, de Vlaamse homo's aanstellerij verwijten is hen helpen. Could've fooled me. De goeie ouwe Haile Sellassie zal het niet zo bedoeld hebben, maar als jij het hem niet vertelt, dan ik ook niet, dus parafraseer ik hem even: zolang Poolse poten en roze Russen niet ongehinderd hun homoseksuele gang kunnen gaan en daarbij op evenveel bescherming en bestaansrecht kunnen rekenen als hun heteroseksuele medemensen, zit het met de homorechten nergens snor. Niet in Moskou, niet in Byalistok en niet in Vlaanderen. Dat was en is mijn punt: bestaansrecht is algemeen of het is er niet. Of er nog iemand naar Danneels luistert, dat moet je Yves Leterme eens vragen. Of het hoofd van de grootste onderwijskoepel in Vlaanderen, Mieke Van Hecke (die deze baan kreeg omdat ze aangewezen werd door zes mannen in een jurk, maar passons). Tot 2000 luisterde ook niemand naar Pat Roberts of Jerry Falwell. Tot ze de president van de VS leverden. Dat bedoel ik als ik het over 'malloten met macht' heb.