donderdag, september 13, 2007

Munchausen by proxy?

(Uit De Standaard 13/09)

Op basis van nieuwe resultaten van DNA-onderzoek worden de ouders van de vermiste Madeleine McCann ervan verdacht de ontvoering van hun dochter te hebben verzonnen om de ware toedracht te verdoezelen: een dramatisch ongeluk of misschien zelfs kindermoord. De politie vermoedt dat ze het lijkje hebben verborgen. Het dossier tegen hen – tien kartonnen dozen vol - bevat ook verslagen van afgetapte telefoongesprekken en onderschepte emails die laten vermoeden dat de McCanns meer weten dan ze tot nu toe tegenover de speurders hebben willen toegeven en waarin ze hun officiële verklaringen regelmatig tegenspreken. Er zouden ‘tientallen belangrijke vragen’ zijn waar ze niet willen of kunnen op antwoorden, een paar keren hebben ze ‘het recht op zwijgen’ ingeroepen. De kans dat ze officieel in beschuldiging worden gesteld vergroot met de dag. Wie de zaak een beetje heeft gevolgd beseft dat dit voor de Portugese autoriteiten geen lichtzinnige beslissing kan zijn geweest. Nauwelijks twee weken geleden werden de McCanns door de publieke opinie nog op handen gedragen en door de internationale media als moderne martelaren en bijna-heiligen opgevoerd. Het deed bij momenten denken aan de cultus die rond Diana is ontstaan. De speurders kunnen dus maar beter zeker van hun stuk zijn. Want als de McCanns straks zo rechtschapen blijken als ze zich nu al maanden voordoen is deze aanklacht het equivalent van ‘Nelson Mandela is een vuile nikker!’ scanderen in Harlem, tijdens een anti-racismebetoging, op Martin Luther King Day.

Als we er echter van uitgaan dat de Britse DNA-labo’s en de Portugese onderzoekers het bij het rechte eind hebben, dan zou de zaak McCann wel eens het spectaculairste en meest ver doorgedreven geval van Munchaussen by proxy ooit kunnen zijn.

De term ‘Munchausen Syndrome by proxy’ werd in 1976 voor het eerst gebruikt voor een bizarre en ernstige vorm van kindermishandeling. Slachtoffers van dit merkwaardige syndroom- meestal vrouwen, moeders – staan bekend als opvallend liefdevol en bezorgd. Zozeer zelfs, dat ze om de haverklap intensieve medische hulp voor hun kind zoeken, terwijl ze nota bene zelf het kind bewust ziek hebben gemaakt. Waarom? Om zélf in de belangstelling te staan, om zorgzaam, rechtschapen en deugdzaam te lijken. Het syndroom is vernoemd naar de beroemde Duitse adellijke legerofficier baron Munchausen, die als fantast de geschiedenis inging met zijn sterk overtrokken verhalen over zijn belevenissen in de Russische krijgsdienst. De term ‘by proxy’ werd toegevoegd om te verduidelijken dat niet de patiënt zelf, maar anderen in zijn omgeving de klachten verzinnen. ‘Proxy’ betekent immers intermediair en is dus een verwijzing naar de ziekelijke aandacht die de tussenpersoon vraagt. Sinds ‘76 zijn er honderden gevalsbeschrijvingen gedocumenteerd en gepubliceerd. Van MBP-daders is bekend dat ze pathologisch liegen. Zelfs wanneer ze worden geconfronteerd met videobeelden van zichzelf, terwijl ze hun kinderen ziek maken of mishandelen.

Een opvallend liefdevolle en zorgzame moeder? Check. De afgelopen maanden is het beeld van Kate McCann die de knuffel van haar dochter overal met zich meedraagt hét symbool van moederliefde geworden.
Deugdzaamheid en rechtschapenheid? Check. De McCanns waren niet uit de kerk van Praia de Luz weg te slaan. Ze hadden zelfs de sleutel gekregen (!) zodat ze er desgewenst ook ‘s nachts konden gaan bidden.
In de belangstelling willen staan? Double check. Ze kunnen al maanden op de sympathie en het medeleven van de internationale media rekenen, en ontvingen daarnaast steunbetuigingen van een heleboel celebrities, stervoetballers en showbiz iconen, de Britse premier, de Amerikaanse first lady en zelfs de paus.
Pathologisch liegen? Dat moet nog blijken, maar de McCanns weigeren tot nu toe te antwoorden op belangrijke vragen zoals ‘kregen de kinderen kalmeermiddelen toegediend om ze rustig te houden?’ en ‘waarom zit er een half uur verschil tussen uw verklaringen over het tijdsverloop die avond en die van uw tafelgenoten?’

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat in de zaak McCann een of andere vorm van MBP een rol speelt. Dat de McCanns bewust hun dochter zouden hebben omgebracht om in het brandpunt van de internationale belangstelling te kunnen staan lijkt mij uiteraard compleet onvoorstelbaar, maar dat er een tragisch ongeluk is gebeurd dat ze proberen te verhullen met een indianenverhaal over een ontvoering lijkt me plausibel. Een ontvoering verzinnen is één ding, het lijk van je dochter voor de wereld verbergen is nog iets anders. Maar: stranger things have happened. Herinner u de zaak JonBenét Ramsay uit 1996, haar lijkje werd acht uur na haar ‘ontvoering’ in de kelder van het ouderlijk huis gevonden. Ook hier waren de ouders de hoofdverdachten. De zaak is nooit helemaal opgelost.

De drie kinderen van de McCanns zijn er via IVF gekomen, wat laat veronderstellen dat Kate McCanns kinderwens groot was. De dood van Madeleine door bijvoorbeeld een overdosis kalmeermiddelen zou als onmiddellijk gevolg hebben dat de tweeling haar zou worden ontnomen. Het verdriet, de paniek en het grenzeloze schuldbesef bij de dood van Madeleine, gekoppeld aan het vooruitzicht om ook de twee andere kinderen én beide carrières te verliezen, moet voor diepe, extreme wanhoop hebben gezorgd.
Zijn de McCanns net zoals baron Munchausen in hun eigen verzinsels gaan geloven en helemaal doorgeslagen? Eenmaal men op de kanonbal zit en door het zwerk vliegt is afstappen immers geen optie meer. (pdw)

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik loop met een wijde boog rond enige speculaties over dit geval heen en zou ze met nog geen stok willen aanraken (die speculaties). Dingen die een paar duizend kilometer van mijn deur gebeuren en waarover bericht wordt door muskieten die die mensen achtervolgen alsof ze Diana Spencer heten, neem ik voor een héél klein zoutkorreltje.

Ik probeer me in te leven in de situatie van die ouders. Die misschien een grote stommiteit uitgehaald hebben. En dan zie ik beelden van horden fotografen en cameramannen die zich als uitgehongerde hyena's nog-net-niet-huilend op hun prooien storten. Ronduit walgelijk.

Gisteren hoorde ik iemand op het werk "breaking news op Het Laatste Nieuws: onomstotelijk bewijs tegen de ouders" roepen. Eén en ander diagonaal gelezen, maar die avond op de VRT was daar allemaal niks van te horen of te zien. In tegendeel, men sprak over bewijzen die toch niet 100% betrouwbaar waren, één en ander was niet echt sluitend.

Nee, het gedrag van de media irriteert me nog erger dan de laatste stijlwijziging van Radio 1...

Anoniem zei

Sta mij toe om een paar taalfoutjes te hekelen:
- email (moest "e-mail" zijn)
- anti-racismebetoging (koppelteken mag weg)
- labo's (labs)
- celebrities (celebrity's)

Anoniem zei

Nog eentje: "showbiz iconen", dat mag "showbizziconen" zijn. Al eerder gesuggereerd om eens naar http://www.spatiegebruik.nl/ te surfen!

Anoniem zei

Dit is zonder twijfel de eerste keer dat ik iets bijleer bij het lezen van berichtgeving over de kleine Maddy...

Unknown zei

Ik denk dat het riskant is om een oordeel te stutten met indrukken en veronderstellingen. De zaak doet mij voorlopig minder aan Jon-Benet Ramsey dan aan Lindy Chamberlain denken. Zolang er geen sluitend bewijs is, is het even goed mogelijk dat Maddie gedood werd door haar moeder dan dat ze ontvoerd is door Steve Fossett.

Karel zei

@. Waarom is die horde fotografen en cameramannen, en de rest van de media ineens walgelijk? De ouders, waarvan u het mogelijk houdt dat zijzelf een stommiteit hebben begaan, hebben eerst zelf de pers gemobiliseerd en geen klein beetje. Ze hebben media en artiesten en vedetten en paus voor hun kar gespannen opdat iedereen zou weten dat hun dochterke verdwenen is (er verdwijnen élke dag kinderen in Europa maar niet alle ouders hebben de middelen om zo'n spel op gang te trekken). Iedereen, ook u, heeft hun verhaal gevolgd via die pers. Maar nu de mogelijkheid wordt geopperd dat zij zelf wel eens zouden kunnen verantwoordelijke zijn (zoals in 85% van alle kindermoorden het geval is) is dat zelfde gedrag van de pers ineens gretig, en ronduit walgelijk? Niet mee eens. Ofwel moet het zijn dat (pdw) ook walgelijk is omdat hij hier op een publiek forum mee op de kar springt. En uiteraard ook u en ik die eraan meedoen door hier onze eigen mening nog eens te ventileren en de hype zodoende te versterken. Nop, er is niets walgelijks aan de pers in deze zaak. Walgelijk is de persoon die Maddy iets heeft aangedaan. De toekomst zal (hopelijk) uitwijzen wie dat is.

Anoniem zei

@ Karel: die horde fotografen is niet inééns walgelijk, dat is ze al làng! En hun verhaal heb ik gevolgd omdat ik er niet nààst kon kijken, niet zozeer omdat het mij interesseerde! Je moet al héél weinig zintuigen over hebben om er niet mee geconfronteerd te worden!

Die fotografen lopen daar overigens niet rond om die ouders te helpen, maar om de kranten en de boekskes meer oplages te laten verkopen. Iets wat je mij moeilijk kan verwijten: ik verstop mij onder het futielste alias dat er bestaat - het bestààt niet eens!

Iemand moet mij eens vertellen wat de functie is van beelden van die ouders die met hun auto over een autosnelweg rijden, met daarbij de chauffeur (de vader) in close-up en een motorrijder die hen op de hielen zit. Voor mijn part is dit uitlokken van agressie, niet meer of niet minder!

Ik moet denken aan die documentaire die ik een paar maand geleden zag, over paparazzi die op Britney Spears jagen. Ruige kerels met SUV's die iedereen die in de weg loopt van de weg rijden. Om achteraf hun foto's voor miljoenen te verkopen aan "de boekskes"...

Wat (pdw) hier brengt is informatief en interessant, maar zoals ik al zei, ik hou er mijn fikken af. Want ik zou achteraf niet met de gewetensvraag willen zitten of ik nu geld verdiend heb op de rug van mensen die MISSCHIEN iets doms uitgestoken hebben en, zoals (pdw) zelf aangeeft, misschien wel ziek zijn.

Anoniem zei

Zonder een grote Douglas Deconinckfan te zijn: zijn stukje in DM van gisteren over hoe het toch wel heel onwaarschijnlijk is dat de ouders de kleine Maddy zouden kunnen hebben vermoord, lijkt me het lezen meer dan waard. Anderzijds, zoals (pdw) stelt: stranger things have happened... En de media? Tja. Op dat vlak verbaast me nog maar weinig.

Anoniem zei

@ Serge: "stranger things have happened" geldt ook voor de dingo die Lindy Chamberlains kind meenam...

Anoniem zei

Tijdens het lezen van uw stuk kon ik me niet van de gedachte ontdoen dat de 9-11 aanslagen op wereldslachtoffer, -lijder en -leider, de VS, ook wel eens een vorm van MBP zouden kunnen zijn. Ik benadruk 'kunnen' want ik ben geen 'believer', en probeer zo veel mogelijk kritisch observator te blijven.

De kern van de zaak is: wat wisten (sommigen in) de VS echt vooraf? Zou het kunnen dat de VS bewust of halfbewust 3000 mensen hebben opgeofferd om terug in het middelpunt van de wereld te staan als slachtoffer waar iedereen mee sympathiseert en zich als één 'axis of good' achter schaart?

Het lijkt uiteraard compleet onvoorstelbaar, maar een wereldmacht (met een regering) van mensen die geloven dat ze gezonden zijn door god om de wereld door de apocalypse te loodsen naar 'vrijheid en democratie' (lees: bible & business), kunt u zich dat voorstellen? Het is nochtans niet ver van de waarheid.

3000 mensen om voor decennia als hét wereldslachtoffer en dé wereldlij/eider te worden gerespecteerd en gevolgd? De weerzinwekkende gedachte bekruipt me wel eens dat een organisatie(/regering) van born-again christians die klaarkomen van offers 'for the lord' (denk bv. aan de in die kringen zo geprezen houding van Abraham t.o.v. zijn zoon, Isaac) ertoe in staat zou zijn.

Anoniem zei

bovenstaande theorie iets meer uitgewerkt:
http://ovl.indymedia.org/news/2007/09/19743.php
reacties welkom!

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Tijdens de verdwijning van Natacha Kampusch werd haar moeder Brigitte Sirny op een bepaald moment ook in verdenking gesteld door de Oostenrijkse politie.

Anoniem zei

"terwijl ze nota bene zelf het kind bewust ziek hebben gemaakt"? moet daar dan ook geen "check" achter staan als je een case wil maken voor MBP? ofwel ga je ervan uit dat zij Maddie iets hebben aangedaan, en dan kan je speculeren over MBP, maar zonder die voorwaarde is MBP zelfs als speculatie waardeloos. een (kapitale) fout maken en die proberen te verbergen is toch maar gewoon menselijk, helemaal niet ziek?

Anoniem zei

Geachte,

Het project van de 70 Burgemeesters is een onderdeel van het thema "Stop Kindermoord", waarvan de actie van start is gegaan met het bord te Brussel op 1 januari op het Koningsplein, rechttegenover het koninklijk paleis. Het bord met ondertussen de beroemde tekst, "De Aarde Is Doordrenkt Met Het Vocht Der Ontbindende Kinderlijken Stop Kindermoord" bleek na 7 maanden een groot succes te zijn inzake sensibilisering van de bevolking die met gemengde gevoelens de waarheid van deze tekst aanvaardde

Het project van de 70 Burgemeesters:

Geweld eist schreeuwend onze aandacht waar vooral kinderen en vrouwen het slachtoffer van zijn op deze wereld, vandaar mijn oproep aan 70 Burgemeesters om dit project te ondersteunen.

Momenteel zijn 70 handen klaargemaakt om aan 70 Burgemeesters van een stad en of gemeente uit te reiken. Deze handen worden gratis toebedeeld op voorwaarde dat zij 1: de hand schildert of laat schilderen in de kleuren van hun stad of gemeente, doelstelling- (het belang van de stads of gemeentekleuren bewijst dat de stad of gemeente zich open stelt voor initiatieven tegen alle geweld in gelijk welke vorm).
Op de rugzijde van de hand brengen zij het wapenschild van hun stad of gemeente aan, doelstelling- (het schilderen van het stads of gemeentewapen op de hand is veel meer dan een bewijs dat de stad of gemeente het goede voorbeeld stelt tegenover haar inwoners om alle geweld dat zinloos en verwerpelijk is, op die manier door symbolisch haar wapen af te staan, de mensen sensibiliseert geen geweld toe te laten in onze samenleving).

Doelstelling:
De doelstelling van het project van de 70 Burgemeesters is de bevolking te sensibiliseren tegen alle geweld.
Elke hand draagt een letter van de tekst die op het bord prijkt. Elke Burgemeester die een hand wil ontvangen en deze kunstig creatief wil bewerken of laten bewerken, zal de kunstige hand tentoonstellen in het stad of gemeentehuis waaraan de hand is geschonken. Als de 70 Burgemeesters gevonden zijn en hun handen zijn kunstig creatief beschildert, zal ik op mijn beurt nationale en internationale kunstbeurzen aanspreken,( lineart, art-event en dergelijke) om met de handen een ketting te vormen en alzo de volledige tekst van het thema "stop kindermoord" te vormen en op die manier de ketting van sensibilisering verder te zetten.

Daar oorlogen heel veel geld opbrengen en Vrede heel veel geld en energie kost, is het mijn prioriteit om de contradictie aan te tonen dat vrede door sensibilisering bereikt moet worden, kosteloos en onbezoldigd omdat vrede en samenleving een feit is.

Plaats:
De handen zijn aangeboden aan 150 Burgemeesters, verspreid over alle Nederlandstalige provincies. U weet wel dat elk voorstel die men indient eerst moet besproken en goedgekeurd worden op de gemeenteraden, vandaar dat ik geen datum kan bepalen.
Alvast kan ik u mededelen dat deze Burgemeesters hun deelname reeds hebben bevestigd, stad Eeklo, gemeente Merelbeke, stad Ieper, gemeente Zottegem, stad Sint-truiden, gemeente Kuurne, stad Geel. Voor deze Burgemeesters zal er een hand klaarstaan op de gemeente Merelbeke, vanaf 27 oktober kunnen zij deze afhalen. Officieel zal de Burgemeester van de gemeente Merelbeke het project van de 70 Burgemeesters openen met de voorstelling van haar kunstige hand op 27oktober.

De variatie aan kunstenaars die de hand van hun stad of gemeente schildert is veelbelovend, o.a voor de gemeente Merelbeke zal dit de internationaal bekende kunstenaar , ontwerper en schilder van de 30 ste memorial Van Damme affiche Martin Uvijn zijn, voor de stad Eeklo zal dat een medewerker van het stadsbestuur zijn, voor de gemeente Kuurne zijn het kinderen die de hand kunstig onder handen nemen enz...,.

Omdat de sensibiliseringscampagne tegen geweld op vrouwen en kinderen zo belangrijk is, had ik de idee om art-event aan te spreken om het project van de 70 Burgemeesters te ondersteunen, de Burgemeesters kunnen uw hulp in hun sensibiliseringscampagne goed gebruiken omdat de mensen niet misleid worden met concerten en hun sensibilisering oprecht is.
De gedachte ging uit naar, een interview van deze kunstenaar over de hand en de sensibiliseringcampagne die er mee gepaard gaat.
Dit leek me wel een unicum voor art-event en zijn vele kijkers, die op die manier ook gesensibiliseerd worden.
Nog even dit,
Als activistisch kunstenaar die onbezoldigd strijdt voor de belangen van mens dier en milieu, zal ik mij verder blijven inzetten voor het welslagen van dit project. Als idealist in het geloof van een leven in een samenleving en een wereld zonder geweld, blijf ikzelf onzichtbaar achter de schermen omdat dit project van iedereen is en iedereen aanbelangt.
Nogmaals mijn grootste dank aan een groot kunstenaar Martin Uvijn.

Beste groeten Enca Caen.

Anoniem zei

Mag ik even een idee voorstellen?,

Dit sensibiliseringsproject van de Burgemeesters zou iets moeten opbrengen voor onze burgers tegen het geweld in onze samenleving.

Zou het evt een idee zijn om een debat-dag, (namiddag) te organiseren in het Vlaams-parlement waarbij een politie-criminoloog op rust maar nog steeds gevraagd als gastdocent op onze Vlaamse universiteiten het project en het thema geweld zou toelichten en een debat op gang te trekken wat er zou kunnen verbetert worden in onze samenleving teneinde het geweld beter aan te pakken en of zoveel mogelijk te vermijden. Daarbij doen we een oproep naar alle Vlaamse Burgemeesters om aanwezig te zijn, een introductie van het thema wordt voorgesteld door de Ambassadrice van het project gevolgd door een speech van de Ambassadeur Martin over de sensibiliseringscampagne van de Burgemeesters, een woordje van de peter en de meter en daarna een toespraak door de politie-criminoloog. De Burgemeesters kunnen evt de problemen van hun steden en gemeenten voordragen en aankaarten teneinde het problematisch debat over geweld in onze samenleving en wat wij ertegen kunnen doen te evalueren. Dit thema moet dringend aangekaart worden in het Vlaams-parlement met daarbij een uitgestoken hand met uitnodiging tot een debat naar de federale volksvertegenwoordigers. Op het einde van het debat kan de Ambassadrice het hand van het peterschap overhandigen aan de heer Bart Somers.

Alvast denk ik persoonlijk dat op deze manier ons belastingsgeld goed besteed wordt ter verbetering van onze samenleving.

Denkt u over dit idee eens na Liesbet.

Met vriendelijke groeten Enca Caen

Alvast kan ik de Burgemeesters actief als Vlaams-volksvertegenwoordigers dit initiatief voorstellen.1 september de deadline, het project is gesloten voor deelname van de Burgemeesters, een beetje met spijt want wij vernemen dat er nog een 17 tal Burgemeesters willen deelnemen jammer.
Graag wou ik het voorstel doen van naamswijziging om de totaliteit van de deelnemende Burgemeesters aan het project te vervolledigen.

Groetjes Enca Caen


Lijst van de deelnemende steden en gemeenten, (84+)

Ieper, Sint-Truiden, Izegem, Kasterlee, Merelbeke, Melle, Gent, Eeklo, Zottegem, Heers, Kapelle-Op-Den-Bos, Gistel, Rotselaar, Kuurne, Arendonk, Geel, Lierde, Borgloon, Geraardsbergen, Opwijk, Kruibeke, Niel, Blankenberge, Tielt, Gavere, Dendermonde, Dilbeek, Lo-Reninge, Gingelom, Spiere-Helkijn, Grimbergen, Tongeren, Waasmunster, Zemst, Staden, Wortegem-Petegem, Geetbets, Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Deinze, Zwalm, Linter, Waarschoot, Oudenburg, Meise, Oosterzele, Stekene, Peer, Kaprijke, Galmaarden, Nazareth, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren, Wetteren, Bredene, Oostkamp, Assenede, Putte, Laarne, Kinrooi, Hamme, Torhout, Tielt-Winge, Sint-Niklaas, Zelzate, Ternat, Sint-Amands, Herselt, , Heusden-Zolder, Brasschaat, Lichtervelde, Mechelen, Bornem, Harelbeke, Lede, Zonnebeke Jabbeke, Kapellen,Wervik, Oostende, Temse, Mortsel, Zwijndrecht,Moorslede.


Meterschap partij-voorzitster mevr Caroline Gennez, peterschap partij-voorzitter de heer Bart Somers, Ambassadeur de heer Martin Uvijn, Ambassadrice partij-voorzitster mevr Mieke Vogels.
Dit project is een burgerinitiatief in samenwerking met de dienst vrede en ontwikkeling en de dienst cultuur centrum van de vredesstad Ieper, Alvast onze grootste dank aan de vredesstad Ieper.