zondag, januari 11, 2009

High Bullshit Woman


Wie naar ‘Low Impact Man’ op Canvas heeft gekeken weet dat ik als Low Bullshit Man bekend wens te staan als het gaat over het milieu, de opwarming van de aarde en vooral: wat de modale burger daar aan kan verhelpen. De zogeheten ecologische voetafdruk is stilaan de nieuwe erfzonde aan het worden, bezorgdheid over het milieu is goed op weg om tot een ware religie uit te groeien. En de wereld heeft een verse religie nodig zoals een kabeljauw nood heeft aan een fiets.
Wie een bescheiden kanttekening bij het milieudebat durft te maken (zoals ‘wat helpt het om de thermostaat hier in Gentbrugge op 18 graden te zetten als er in China ontelbare steenkoolcentrales op volle toeren draaien?’) of een ironische noot durft aan te brengen (zoals ‘het valt op dat we niet meer mogen vliegen sinds vliegreizen dankzij de lagekostenmaatschappijen in iedereens bereik liggen en niet enkel meer een privilege van de gefortuneerden zijn...Sting en Al Gore zijn zelfs met een privéjet speciaal naar Live Earth gevlogen om ons dat te vertellen’) wordt bijna als een negationist beschouwd. Aan de andere kant wordt iedereen die zich tegenover de buitenwereld als groene medemens presenteert op slag als een weldenkend filantroop door iedereen aan de boezem gedrukt.
Dat is het ge-BV’te vanzelfsprekend niet ontgaan en talrijk zijn dan ook de lokale celebrities die zich in interviews groener opstellen dan een met limoenschillen gevulde GFT-container, op een stukje goed onderhouden plantsoen. Het is: hou van mij hou van mij hou van mij hou van mij. Klassementsleidster du jour in het kampioenschap Gratuit Groen Voor Zich Uit Zwetsen is ongetwijfeld Francesca Vanthielen in haar weekendinterview in Het Laatste Nieuws. Ter lering en vermaak citeer ik freule Francesca twee keer:

1) We moeten nog véél milieubewuster worden. Als ik mensen hoor zeggen ‘Kom schatteke, we rijden naar de kust en gaan mosselkes eten’, dan word ik zot. Die mentaliteit moet eruit, anders gaat onze planeet er onherroepelijk aan.

2) Ik heb voor het reisprogramma ‘Go2’ indertijd de hele wereld afgereisd en ik probeer me steevast een Europeaan en een wereldburger te voelen...


Twee pensées, binnen hetzelfde uur uitgesproken, die druipen van hypocrisie zoals teer van een teerborstel druipt. Twee overpeinzingen die, eenmaal naast elkaar gezet, aantonen hoezeer de o zo sympathiek beschouwde wereldreizende spreekster zich wel verheven voelt boven het plebs dat met honderdduizenden tegelijk naar haar halve reisprogramma (!) ‘De Italiaanse Droom’ zit te gapen. Let wat dat betreft ook op het keurige Nederlands dat wordt onderbroken voor het plotse gebruik van streektaal wanneer Jan Lul wordt omschreven: ‘schatteke’, ‘mosselkes’.

Je zou verwachten dat de interviewer met dienst juffrouw Vanthielen daar op zou wijzen. Dat hij iets zou opmerken in de trant van ‘is het niet een beetje tegenstrijdig om mensen nu op hoge poten een ritje naar de zee te ontzeggen als je zelf al een hele wereldreis hebt gemaakt?’. De man is het hele interview echter zo behaagzuchtig dat hij, move over Ban Ki-moon!, juffrouw Vanthielen zelfs een politieke oplossing voor het Joods-Palestijns conflict probeert te ontfutselen en hij ziet in haar even verder zelfs, move over Karel De Gucht!, een politica ‘van de gepassioneerde, nog niet ingeslapen soort’.

Wie dezer dagen verwacht dat het mediajournaille kloekhartig zijn werk doet heeft evenveel kans op een goeie afloop als een loodgieter die een job zoekt bij het circus. Ze zitten immers allemaal zo diep in de reet van hun respectieve ‘mediapartners’ - weze het een hele omroep, een bepaald productiehuis, of een enkel programma dat door hun persorgaan wordt gesponsord – dat we nog amper hun schoenzolen kunnen zien. Ook bij hen is het: hou van mij hou van mij hou van mij. (pdw)

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Ijdelheid en hoogmoed is de zonde van de eeuw geworden: iedereen mooi (met verbouwingen), iedereen rijk (hoe maakt niet uit), iedereen beroemd (ook hier: hoe maakt niet uit), iedereen trendy, iedereen op een mening over alles en vor iedereen (met of zonder kennis), ...

Anoniem zei

Goh...

Ik zou mijn pijlen niet aan la Vanthielen verprutsen. Net als zij heb ik er het moeilijk mee als mensen in hun auto stappen om 100 km verderop mosselen te gaan consumeren. Brusselaars die eventjes "rap over en weer naar (de) Philippine" dieselen, negerend dat Brussel zelf een mosselreputatie heeft om U (met een gigantische hoofdletter) tegen te zeggen, voor dezelfde prijs (of zelfs goedkoper). Het soort mensen dat het vliegtuig neemt naar de Caraïben om daar 2 weken op een strad te liggen en verder geen enkele local te leren kennen, tenzij de klojo's van de hotelanimatie en de sufferd die de all-inclusive-cocktails shaket.

Wie mij veel meer (en gigantisch) irriteert, is iemand als Jean-Marie Dedecker, die het nodig vindt om de smogmaatregelen in het belachelijke te trekken.

Dedecker ontkent niet dat hogere snelheden meer fijn stof en CO2 genereren, hoegenaamd niet. Maar hij vindt
- primo: dat de automobilisten het minste fijn stof produceren
- secundo: dat het altijd de automobilisten zijn die gepest worden

Kijk, Dedecker met een Calimeroschelp op zijn hoofd, daarvan krijg ik reutelingen in mijn darmen!

Het kan meneer Dedecker geen zak schelen als het water nu al aan onze lippen staat. Hij komt dan in mijn waterput staan zeiken, met de woorden: "Ge moet niet tegen mij van uw kloten maken, 't zijn de anderen die het water aan uw lippen gezet hebben, ik heb ook recht op mijn pleziertje! Krepeer jij daardoor? Tja, brute pech, man!"

Daar is Vanthielen kattenpis tegen, geef toe! "Hou van mij" heeft bij Dedecker een heel andere klank...

Luc zei

Al dat geleuter over het milieu en zij die er ons continu op wijzen, zijn er enkel en alleen op uit om ons met een schuldgevoel op te zadelen. Dat brengt me meteen bij de religie waarover je bericht. Meer dan een halve eeuw geleden waren het de pastoors die de hemel en de hel op bijna identieke wijze beschreven aan hun voltallige parochie, teneinde ze met een enorm schuldgevoel op te zadelen. Later bleek dat hypocrisie de enige, haalbare uitweg was om ermee te leven. Maar het meest verontrustende is nog altijd dat zij die zo met dat milieu dwepen zichzelf progressief noemen!

Anoniem zei

Ik vrees dat ik je moet tegenspreken, Luc.

Een paar weken geleden heb ik een documentaire gezien over een Aziatisch land waar duizenden mensen intussen al tientallen keren verhuisd zijn door het gestegen zeeniveau.

Nu reeds.

Ik weet het, ik had het moeten noteren wélk land.

Patrick zei

Het was een eilandengroep van de Marshall-eilanden, als ik me niet vergis. (pdw)

Anoniem zei

Luc haalt hier een interessante onderliggende gedachte aan.

Ik begin meer en meer te merken dat "global warming" een politieke kleur begint te krijgen.

En vooral LDD maakt erg openlijk hun bedenkingen.

Dit maakt me wat bezorgd omdat skeptici tov Global Warming nog wel eens vlug in het kastje kunnen belanden van LDD-lovers. En aangezien veel mensen graag in kastjes denken gaat het bij de bekrompen medemens of overdreven moraalridders dan als volgt:

"Ah, gij denk dat Global Warming ons schuld nie is? Nog zo ne fan van JMDD zeker? En de moslims zijn terroristen zeker? Jaja, 'k ken uw slag mensen!"

not good, not good at all...

Anoniem zei

Ik ben niet tegen kritische vragen, verre van. Maar als iedereen met zijne vinger naar elkaar staat te wijzen, 'ik verander niks want zij veranderen ook niks', dan zijn we geen kritische vragen aan het stellen. Maar gewoon kindergarten aan het spelen. Doe maar hoor.. dat gekruip, geklaag en gebleir.. op uw kamer.. met de deur/pc dicht, en get the fuck out of my adult way, beste pdw. Ik ben nen anonieme klootzak, pdw, maar wel ene met intelligentie.

And you there, weenieboys, whining about 'progressive and conservative' and unwanted guilt, get a grip on yourself, or I'll kick your balls out of your empty skull. This is about intelligence, and You ARE guilty.

Dit gezegd zijnde, er moeten wel degelijk volwassen stappen vooruit worden gezet, en als Bekende Varanen daaraan willen meedoen, zoveel te beter. Dan hebben ze misschien toch nog een nut.

Inderdaad, x, liever ne groenen BV dan nen andere. Al Gore heeft duizend maal meer gedaan om het milieubewustzijn te vergroten dan eender welk leger Vlaamse huisvrouwen, Benidorm-Vlamingen, en andere hardwerkende muizenbreinen. 'Kleine mensen' zullen altijd proberen de kop af te hakken/bijten van iemand die zijne nek uitsteekt. And this time you side with the little people, pdw. Jan Lul is een eikel, en hij is overal, en bovenal, hij heeft evenveel stemmen als verantwoordelijke mensen zoals ik. Democratie zou alleen mogen bestaan voor mensen die dat woord kunnen begrijpen. De rest terug in de zandbak. Mijnen baseballbat zal ze er wel in houden.

To the point nu: hebben Chinezen dan geen recht op 'onze ontwikkeling'? Om het kort te houden: no, they fucking don't. And it's not because they are Chinese and stink like 3-month rotting corpses.

Ten eerste, het is niet 'onze ontwikkeling': het is die van de vrijemarktdictatuur, van de kapitalistische welvaartsdemocratuur, van de maffia van vrije burgers en haar captains of titanic, euh industry. Het is evenveel 'onze' en 'mijn' 'ontwikkeling' als het de neger zijn ontwikkeling is toen hij uit zijn dorp werd ontvoerd door missionarissen om door hen te worden beschaafd en klaargestoomd voor de goede orde of als het de indiaanse haar ontwikkeling is toen ze heel haar dorp zag afgeslacht worden in naam van diezelfde goede orde maar wonder boven wonder de beschavingsslagerijmissie overleefde (zelfs in het zo zelfgeprezen westerse slagersambacht wordt al eens gemist). Precies zoveel is het 'onze ontwikkeling', 'mijn ontwikkeling' en 'mijn verantwoordelijkheid'. Dat wat hier allemaal wordt uitgevreten door de bende losgeslagen vrije burgers. Maar... je kunt de bende losgelaten muizenbreinen aka vrije burgers veel kwalijk nemen, maar niet dat ze geen groter brein hebben. Gotta separate the boys from the men. Great minds think alike. Small minds are amazed they have a thought.

2. Blijft de vraag: heeft die fenomenale massa gehypnotiseerde spleetogen recht op onze necrofiele, immuniteits-dodende, kwaadaardig-zwellende welvaartsontwikkeling? Als het van mij en van de aarde afhangt: nee. Nuke 'em all. En er is maar één aarde, onnozele Jan Chinalullen. Get weal, stupid fucks. Braindead armoedebestrijders, zieke industrie-lijders. Wat is er mis met een simpel, lui, relaxt, samen-leven op het platteland? Niet glorieus genoeg voor uw proletarische volksliederen, voor uw kapitalistische uitspattingen en liberale egotripperij? En voor jullie, westerse of verwesterde hi-tech-eikels en vooruitgangsmissionarissen of gewoon megalomane, egotrippende klootzakken: te chill waarschijnlijk? Niet flitsend genoeg zeker? Zet u dan maar eens allemaal efkes met u gezicht tegen de muur, ik zal daar es rap iets aan doen.

Lead, follow or get the fuck out of the way.

TAK!

Anoniem zei

Net als uw interventies in bromberen vind ik deze blog zeer leuk. Ik erger mij aan dezelfde zaken. Het milieu is inderdaad kwestbaar en we verkloten het warschijnlijk. Maar al die betuttelende wijsvingers ... Kleutermaatschappij.
Het plastic zakje is ook nog zoiets. Dan staat ge daar met uw handen vol koopwaar en dan vragen ze: ' Moet ge een zakske hebben meneer?
Spontaan een winkel binnengaan zonder herbruikbare en al duizend maal gerecycleerde zak staat gelijk aan : gij godverdomse klootzak, niet aan het milieu denken, wat denkt gij wel, gij helpt de wereld om zeep.

Een sigaret opsteken is tegenwoordig ook een gruwelijke misdaad. Vervuiler.

Anoniem zei

MAg ik deze website aanraden om eens door te lezen ivm milieu en socialisme? Ik heb daar zéér interessante dingen en mogelijke oplossingen gelezen die niet overeenkomen met iedereen een lage levenststandaard op te leggen:

http://www.marxist.com/climate-change/

Filip van Laenen zei

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: Moet ik op een januariavond ontdekken dat ondergetekende en (pdw) krek dezelfde mening hebben over dat soort van groene apostels van het slag van Francesca. Dat leek me nog minder waarschijnlijk dan dat de hel ooit zou dichtvriezen, maar misschien wordt de globale opwarming wel gecompenseerd door een infernale afkoeling?

Anoniem zei

Tuurlijk is het goedkoop om, voor de camera's, de groene jongen uit te hangen, maar de zelfverklaarde low bullshit man die de kritische jongen uithangt door cynische berusting te propageren is al niet beter... Zijn stelling is van hetzelfde allooi als "wat voor zin heeft het om menslievend en rechtschapen te zijn, als overal ter wereld hele volkeren mekaar om zeep helpen?". Ik weet ook dat het globaal niets verandert als ik mijn auto zo weinig mogelijk gebruik, maar een mens kan zelf maar doen wat een mens zelf kan doen: ik kan in mijn eentje de wereld niet veranderen, maar wie dat een afdoende reden vindt om dan maar niets te doen camoufleert zijn apathie achter een pseudo-kritisch maskertje: wel de mondige burger uithangen, maar verantwoordelijkheden worden natuurlijk liever doorgeschoven! hoe klein individuele verantwoordelijkheden ook zijn, da's toch geen reden om ze niet op te nemen?

Anoniem zei

Misschien kunnen we de hete lucht die al die BV's omtrent het milieu uitblazen gebruiken om de huizen te verwarmen. Ma eerst goed isoleren he.

Anoniem zei

Aan de voorlaatste "Anoniem".

Met het "pseudo-kritisch maskertje" maak je een erg goed punt.

Een groener bewustzijn moet ons aangekweekt worden. Het helpt het milieu en meestal ook onze portemonné.

Maar het gaat hier niet om een wedstrijd. Niemand heeft het recht ons te beoordelen op basis van hoe "groen" we zijn. Je bent geen beter mens als je meer recycleert of met een hybride wagen rond tuft.

Het is dan ook niet aan die zelf verklaarde "betere mensen" om de anderen voortdurend terecht te wijzen en te tonen wat voor goede mensen zij wel niet zijn.

Ik raad iedereen de South Park aflevering "Smug alert" te bekijken. Ze slaan de nagel nog maar eens op de kop!

http://www.southparkstudios.com/

TH zei

Gisteren is de achterband van onze wagen platgezet in het centrum van Gent. De reden: onze auto - trouwens een afrijdertje van tante Paulie en waarvoor nog eens erg bedankt tante Paulie - is een oudere kleine Land Rover Freelander. Inderdaad, hèt gruweltuig verantwoordelijk voor een te droge of te natte zomer, de dood van tientallen kinderkopjes en het verhippen van het kleur fuchsia bij de polo-collectie van C&A. Was ik gelovig ik had een berouwvol kaarsje bij de heilige Isidorus gebrand. Maar, dat ben ik dus niet, en ik heb de achterband van dat jeep-achtig vehikel dan maar manueel opgepomt. Daarna ben ik nog wel even snel naar een tankstation moeten rijden om de bandendruk te gaan controleren.