zondag, april 25, 2010

De Slimste Tjeef Ter Wereld

Op de keper beschouwd maakt het geen flikker uit of een pedofiel als werkloze louche autohandelaar dan wel als bisschop in zijn levensonderhoud voorziet. ‘Op de keper beschouwd’ schreef ik, maar eigenlijk lieg ik. Een bisschop die een prepuberale jongen herhaaldelijk verkracht is vele malen erger dan wanneer dit door een van alle moraal verstoken sjacheraar gebeurt. Dutroux had tenminste niet de pretentie om de rest van de samenleving te dicteren hoe ze moet leven, in wat ze wel of niet moet geloven en met wie en wanneer ze seks zonder condoom mag hebben.

Nu is de katholieke leer sowieso verwarrend als het op seksualiteit aan komt. Wie als 11-jarige te horen krijgt ‘bemin uw naaste zoals uzelf’ denkt wellicht eventjes dat hij zijn buurjongens ook moet aftrekken. Dat was, voor alle duidelijkheid, een grapje. Humor! Ik zet dat erbij omdat ik weet dat er vast ook gelovigen mee lezen en uit ervaring weet ik: dat slag volk timmert niet erg hoog in die dingen.

Nochtans heb ik bij de berichten over bisschop Vangheluwe absoluut geen zin in flauwe grapjes. Maar het is soms sterker dan mezelf. ‘Sterker dan mezelf’ is tevens de uitdrukking die een deemoedige en boetvaardige bisschop vast en zeker zal aangrijpen om zijn daden zoniet te vergoelijken dan wel te duiden. Wat gebeurd is, is gebeurd nietwaar?
En kennelijk ook verjaard. Zodat de bisschop een publieke vernedering voor een rechtbank bespaard wordt gebleven. Hij verblijft momenteel ter bezinning in een klooster, zo vernam ik via De Zevende Dag, waar de woordvoerder van kardinaal Danneels nog eens mocht komen zeggen dat de kardinaal ‘zich niet kan herinneren dat er ooit een klacht over Vangheluwe is geweest’ om dan op plechtige wijze te besluiten – hij ging er eventjes iets rechter voor zitten - dat ‘er trouwens geen enkel administratief spoor is van zo’n klacht, nérgens...’. Hij heeft het naar eigen zeggen persoonlijk en grondig gecheckt. Duh!
Ik herkende de toon van iemand die tegenover een belastingcontroleur volhoudt dat hij niet weet hoe die valse factuur in zijn boekhouding is geslopen. Indra Dewitte bleef zorgelijk kijken maar vroeg niet door. Terwijl ‘verschoning, maar hoe kunnen we dat voor waarheid aannemen? Het is niet zo dat de bisschoppelijke administratie inzake klachten over kindermisbruik in het verleden door een grote openheid werd gekenmerkt...laat staan dat ze publiekelijk toegankelijk is en door bevoegde instanties, andere dan de Kerk, kan worden gecontroleerd..?.’ mij toch een logische vraag leek. Vooral omdat priester Rik Devillé, een man die wél een grote openheid aan de dag legt inzake klachten over kindermisbruik door geestelijken, beweert dat Danneels al heel lang op de hoogte was.

Mannen die zich aan kinderen vergrijpen zijn het uitschot der misdadigers, punt. Dat vertellen misdadigers aller windstreken ons al jaren zelf en zij kunnen het weten. In gevangenissen overal ter wereld worden pedofielen immers door de andere gedetineerden geviseerd en indien mogelijk ongenadig in mekaar geramd of het hoekje om geholpen. Het wil iets zeggen wanneer zelfs moordenaars, overvallers, dieven, terroristen, brandstichters, fraudeurs en geweldplegers – lieden die over het algemeen zonder scrupules door het leven gaan – het seksueel misbruiken van kinderen een brug te ver vinden.

Rik Torfs daarentegen analyseert het in een opiniestukje (zaterdag, DS) voor ons allemaal vanuit kerkrechterlijke hoek. Iemand moest het wellicht doen. Hier en daar wordt zakelijk verwezen naar een of ander belangrijk canon. Er wordt ons op schoolmeesterachtige toon uitgelegd waarom Vangheluwe niet door de paus kan worden gestraft want dat zou tegen canon 333, paragraaf 3 van de kerkelijke rechtsregels in gaan. Echt waar, lees het zelf. Ik zei toch dat ik niet in de stemming ben voor grapjes.
Schaamteloos ejaculeert Rik Torfs een kwak verschonende prietpraat. ‘Allerlei sterke gevoelens dreigen naar boven te komen: morele verontwaardiging, revanchisme, leedvermaak. Laten we daar niet aan toegeven. De situatie is te ernstig om persoonlijke gevoelens te laten primeren op het leed van velen: van het slachtoffer en de dader, van priesters en andere gelovigen’
O ja, meneer Torfs? Horen we bekommerd te zijn om het leed van de dader, van priesters en van andere gelovigen? Leed? U mag dan prat gaan op de titel Slimste Tjeef Ter Wereld, het is werkelijk beangstigend hoe wereldvreemd u bent.
Aan bisschop Vangheluwe: hang u op. Nu. (pdw)

10 opmerkingen:

frakke zei

Helemaal mee eens.

marchand.de.lettres zei

Nu ik deken De Gendt van Leuven hoor, kan ik niet anders dan eindelijk de pen nemen. In een item op het Journaal heeft hij het over een 'stommiteit' van ex-bisschop Vangheluwe. Zet daar tegenover de ronduit smerigste verwensingen ten aanzien van de kleine garnaal-pedofiel en je hebt stof om je verontwaardigd te voelen. Het is schering en inslag in fora allerhande: "Executeer die mannen", "Laat ze zonder water en brood rijpen aan een boom op een marktplein tot ze creperen van de hitte", "Fileer ze vinger na vinger, teen na teen en ga zo verder tot je uiteindelijk het hart de finale steek kunt geven". Nu het over een gedurende 25 jaar bijzonder gerespecteerde bisschop gaat hebben we het over een 'stommiteit'. Klasse-justitie heb je niet alleen in de rechtszaal, je hebt het op elke hoek van de straat, in elk hart van de mens. Niemand van de geïnterviewde parochianen krijgt het in zijn hoofd om de oud-bisschop tot paria te verklaren, geen mens tot nog toe had het over een gruwelijke vent die zich vergrijpt aan jonge mensen. Natuurlijk niet, het confronteert onszelf ook, want we beschouwden die bisschop van West-Vlaanderen als ongeveer van het zuiverste ras geestelijken. We voelen ons dus mee schuldig en zijn dat uiteindelijk ook.
Is dit een oproep om deze monseigneur dan ook maar tot een Dutroux-achtig fenomeen te degraderen? Wil ik hem mee executeren met andere pedofielen? Moet hij aan zijn ballen hangen tot de zon niet meer schijnt? Neen, net niet. Het is eerder een pleidooi om elke pedofiel te erkennen als iemand die misdadige stommiteiten begaat, die berecht moet worden, veroordeeld en gestraft. Net zoals we dat doen met mensen die een passionele moord begaan, juweliers doodschieten of witteboordcriminaliteit plegen. Meer niet en ook niet minder. Eerlijke gerechtigheid, zonder aparte behandeling in gas- en folterkamers.
In het debat over pedofilie bij geestelijken wordt al snel het argument van het celibaat bovengehaald. En niet onterecht. Natuurlijk gebeuren er rare dingen in een mensenhoofd wanneer hij verstoken blijft van lichamelijke en emotionele liefde. Natuurlijk kan ik me inbeelden dat sommigen daarvan dan overgaan tot een leven in drie (!) gezinnen, zoals de pastoor van Loyers, of nog erger, tot het zich vergrijpen aan weerloze kinderen. Wanneer we dat doen, het in rekening willen brengen van ontbering van liefde, en daarmee de daad van een bisschop als een stommiteit willen catalogeren, dan moeten we dat doen voor vele andere pedofielen ook die die misstap begaan.
Hoe zit het met de liefde in onze wereld? Hoe kunnen we tegemoetkomen aan dat soort tekort dat zovele mensen treft? Waarom gaan we niet meer met elkaar van bil? Waarom houdt diezelfde dwaze sociëteit nog steeds vast aan dat nog dwazere celibaat? Waarom verkopen we, naast dienstencheques voor poets en strijk, ook geen sex-cheques voor wie het goed kan gebruiken? Of denken we echt dat we het opgelost zullen hebben door die mensen in de vergeetput van onze samenleving te gooien met de boodschap dat ze kunnen rotten in de hel? Of door het een stommiteit te noemen om dan door te gaan met de agenda van de dag? Kunnen we ons daar ook niet mee bezig houden, hoe zorgen dat het niet diént te gebeuren?

Unknown zei

merci!

eilandman zei

No objection, Your Honour.

Koen zei

@Manu: De Gendt van Leuven, da's natuurlijk op zich al verdacht. Vangheluwe is ook niet van Geluwe, maar van Brugge. Al liegen in je naam: only the clerus. Ratzinger heet trouwens ook helemaal niet Benedictus.

Unknown zei

Kerkelijk recht dient juist en uitsluitend om de clerus te laten wegkomen met dingen waar je wettelijk niet mee wegkomt. Het heeft geen enkele gerechtelijke of wettelijke basis. Dus als Vangheluwe zich dan toch moet ophangen, dan graag aan de darmen van Rik Torfs. Dank.

Unknown zei

Bij Torfs is de boodschap ondertussen aangekomen. En - wat een verrassing - hij valt harder over (pdw)'s "wansmakelijke mening" (dixit Torfs) dan over de straffeloosheid die de Kerk, met de actieve medewerking van Torfs en zijn gelijken, voorbehoudt voor clerici die "wansmakelijke" daden plegen.

Want pas op, Torfs is niet zo gek dat hij de daden van Vangheluwe in het publiek gaat verdedigen, vergoeilijken of minimaliseren.

Hij negeert alleen straal de slachtoffers en doet de publieke verontwaardiging af als barbarij.

Wat dus krek hetzelfde is - zo niet erger - als Vangheluwe uit de wind zetten. De Heilige Moederkerk op z'n ranzigst - en met your tax dollars - at work.

Eward Buadee zei

Hey Patrick,
see my new website, hear my new single.
Edward Buadee

Pasquello zei

Beste,

Wars van alle kontlikkerij, verlammende angsthazerij en hardnekkig opborrelende lafbekkerij zijn er (may God bless their souls) nog stompzinnige idioten al U ; idealistische tafelbeukers, die hun muil niet kunnen houden en de trapreflex niet kunnen weerstaan, bij het detecteren van al te gevoelige schenen. Uw rationele toekomstverwachtingen omtrent Wouter VDH - de paus der vlaamsche koers en media - lijken mij niet eens somber genoeg. De macht is aan het geld en waar dat voor staat. Maar dan moet wel het laatste obstakel naar de totale macht, de totale alleenheerschappij, de dictuur worden overwonnen : de contra-beweging. De beweging van hen die niet in het gareel meelopen, niet op de schaamtelijke praalwagens van de kapitalistische stoet wensen te zitten. Zelfs al is er één strijder over, de tegenstand blijft tenminste gegarandeerd. Het siert U dat U het tenminste zal hebben geprobeerd. Opper-mediapaus Vandenhaute mag dan wel eigenaar zijn van Humo en in medialand zijn al te talrijke lakens uitdelen, al wie enigszins hersenen in zijn kop heeft koopt reeds langer dan vandaag geen Humo meer, beseft dat TV1 een veredelde commerciële zender is (waar het allesbehalve aangenaam werken is), krijgt braaknijgingen bij alles wat naar massageolie, Epo en andere koers ruikt en beseft dat Radio 1 verkleuterd is tot een niveau waarbij een dialoog van Jacky Lafon klinkt als een uiteenzetting van Witgenstein. De wereld is (los van olievlekken, vulkaanuitbarstingen, economische afgronden, stupide reclamegoeroes en hun stront die ze dagelijks over onze hoofden kieperen, koningen in Congo, belgische kolder genaamd politiek) nog niet helemaal naar de verdoemenis, maar met het uitdeinende rijk van de heer Vandenhaute komen we toch aardig in de buurt. Gelukkig is er op 648 am evenveel wereldshit maar alvast geen Woestijnvis. Iets zegt mij dat U alvast sombere tijden tegemoet gaat als free-lancer en "sombere tijden" klinkt in het gents identiek als in het ABN. Keep on kicking ass.

Harald zei

Er zullen wel een aantal mensen geinteresseerd zijn in welke sanctie voorzien wordt door het kerkelijk recht, maar zelf hoor ik daar niet bij en Vangeluwe's slachtoffer wellicht evenmin. Weet je trouwens dat het slachtoffer naar buiten kwam met zijn verhaal na een tekst van Vangheluwe gelezen te hebben over het belang van een goede jeugd? Wat een walgelijke hypocriet is die kerel.