vrijdag, oktober 15, 2004

Goelen & Reddy & de poldernazi's

Dat het vooral de niet zo snuggere, bittere en zich door het leven over het hoofd gesprongen voelende Vlamingen zijn die de enorme ledenschare van het Vlaams Blok uitmaken wordt nog maar eens duidelijk na de niet eens zo verrassende outing van Emiel 'U sjoemelt toch ook?' Goelen en Reddy 'Kom hier schat dat ik u een kopstoot verkoop' De Mey. Dat het Blok nog trots is ook op het aantrekken van deze twee schertsfiguren bewijst dan weer dat we die poldernazi's nu ook weer niet moeten overschatten. Na een gefrustreerde raté als Verstrepen, mediocre dellen als Morel en Vermeersch hebben ze nu twee nieuwe hansworsten aangetrokken. Et alors?
Over Emiel Goelen kunnen we kort zijn: het is een zelfingenomen lulhannes. Ik kan het desgevraagd aan huis komen bewijzen met enkel een stukje krijt, een eindje touw en een in het zwart geïnstalleerde air conditioning. Quantité négligable. Reddy is een ander verhaal.
Reddy is in de eerste plaats een bijzonder tragisch figuur. Iedereen herinnert zich de beelden van een totaal dolgedraaide Reddy - schuim in de mondhoeken - nadat hij zijn vrouw een dreun had verkocht en in de kelder het gebouw in brand had proberen steken. Na jaren van gesukkel op de media-arbeidsmarkt, van vruchteloos in de schijnwerpers proberen blijven, na jaren van spot en gescherts door de intelligentsia die zijn gesukkel hoofdschuddend en meesmuilend gadesloeg is Reddy uiteindelijk door het lint gegaan. U kunt die zelfingenomen en betuttelende grijns die u toen - en misschien ook nu - op uw gezicht toverde overigens maar beter van uw facie halen. Want Reddy staat model voor le Flandrien moyen, voor ieder van ons dus: niet erg pienter, bijna over onze broeksriem puilend van Bourgondische gezelligheid, gulzig naar eten en drank maar toch vooral naar erkenning en bijval van onze medemens, maar als die aandacht en waardering uitblijft ligt dat uiteraard niet aan een gebrek aan talent. Neen!, het ligt vanzelfsprekend volledig aan de anderen die ons in de vaart der volkeren afremmen. 'Meester! Hij heeft mij geduwd!'
Het is een omschrijving die past op u en mij (vooral op u) en dus op het gros van de Vlamen. We zijn immers een volk van hoogst verongelijkte dommekloten met grote muilen aan het worden. Het begrip 'buren' staat bij ons meer dan ooit synoniem voor 'die van hiernaast waar we ons sociaal moeten mee meten'. Hoongelach stijgt uit mij op als betrof het hyena-gehuil uit gindse canyon telkens als ik iemand hoor zeggen: vroeger waren de mensen contenter, want ze zaten 's avonds samen op straat en praatten meer met elkaar. Wanneer 'vreemdelingen' anno 2004 's avonds samen op straat zitten, vergroot dat volgens een miljoen Vlamingen het onveiligheidsgevoel.
Het reactionair Vlaams-nationalisme is nu eenmaal een idioot gedachtengoed en moet daarom door idioten als Verstrepen en Goelen en desnoods door sociaal labielen als Reddy verspreid worden.
Want net zoals het geloof in waarzeggers, pendelaars, handenopleggers en reïncarnatie, net zoals het geloof in een opperwezen met een baard, of het geloof in 40 maagden die in het hiernamaals wijdbeens voor u klaar liggen, is nationalisme - zeg maar: het geloof in de superioriteit van de eigen contrei - ook maar een onbewezen overtuiging. Niets meer of minder. Ooit was de mensheid ervan overtuigd dat de wereld op de rug van een enorme schildpad balanceerde. Nationalisme is de merkwaardige overtuiging dat de morzel grond waarop wij geboren zijn, beter is dan al die andere morzels grond - en dit enkel en alleen omdat wij er geboren zijn natuurlijk. Het is de overtuiging dat ons tochtgat aan de Noordzee - zoals Rudy Vandendaele het zo treffend omschrijft - beter is dan alle andere tochtgaten aan alle andere zeeën, enkel en alleen omdat mama haar water hier gebroken is.(pdw)

Trek eens aan mijn vinger...

6 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

net zoals het geloof in een opperwezen met een baard, of het geloof in 40 maagden die in het hiernamaals wijdbeens voor u klaar liggen, is nationalisme - zeg maar: het geloof in de superioriteit van de eigen contrei - ook maar een onbewezen overtuiging. Niets meer of minder.

Een stukje pdw van vandaag

Het oneindige universum is nog steeds enkel bestaande uit lege en niet lege ruimten.Die tweede noemen we de massas.Deze zijn volledig gevuld want wat men een bv. halflege of halfvolle ruimte noemt is een halve volledig lege + een halve volledig volle.Zo zijn wij mensen ook maar volledig volle ruimten + volledig lege ruimten.In die tweede kan zich niets afspelen net zoals in die éérste want een volledig volle ruimte vergelijk je met een metalen flipperkastbal die geen enkele lege ruimte binnenin bevat zodat ook daar zich niet iets zoals het leven kan afspelen.Ons leven speelt zich dus af in de logica van het niets.En dat is al een mirakel dat niet per definitie weggemirakeld wordt.Neem dan de verzameling van alle mirakels die niet per definitie weggemirakeld worden.Besluit:Constant maar 1 uitkomstmirakel of constant hetzelfde.Toch gaat de logica van ons niets door mirakels want dit niets voelt de éné keer pijn,de andere keer genot.Wie kiest er dus constant hier uit de verzameling van alle mirakels die niet per definitie weggemirakeld worden?Met of zonder baard?In ieder geval toch al leuk om te weten in verband met deze logica dat het niet moeilijk is om vanuit eender welk mirakel eender waar in dit universum met die waarheid als voorspeller veelvuldig een oneindig grotere lotto te kunnen winnen in de realiteit met je visie op hoe alles hier in dit universum constant verdergaat.

Een stukje Neverbeendead Religion.Ik zie alvast het verschil,de gevolgen.

Anoniem zei

Hihi, ongelofelijk hoe creatief het anti-blok establishment kan schrijven als ze boos zijn. Ik heb er echt mijn plezier in ;-)

Anoniem zei

Of, om het met de woorden van Lectrr te zeggen:

http://www.lectrr.be/toontoons5.php?ID=57

Anoniem zei

Het 'anti blok establishment'... Dat is een goeie.
(pdw), met een halfvol Duvelglas achter het ene en een vers gerolde joint achter het andere oor, behoort , omdat hij zich tegen het Blok durft uitspreken, ineens tot het 'establishment'. En Kris Merckx ook, zeker? Jaja. En het Blok, met Chris 'elke maand een dikke pree bij Alcatel' Morel, Anke "juriste, master in tax law, Miss België" Van Dermeersch en nog niet zo lang geleden Roeland "lid van de raad van bestuur van de UG" Raes en Gert "ik vervoer mijn doctorstitels tegenwoordig in een handig boodschappenkarretje" Van Cleemput, dat Blok is ongetwijfeld rebels, anti-bourgeois en volks, Selexion nog aan toe! Jaja.

Anoniem zei

Het is met Reddy eigenlijk nooit meer goedgekomen sinds hij wijdbeens op de romp van de Herald of free enterprise verslag stond uit te brengen voor de VRT.
"Ik probeerde mij overeind te houden terwijl achter mij de lijken uit het schip werden gehaald" zei hij daar later over. De VRT had hem wel iets erkentelijker mogen zijn - ook al was het dan vooral de cameraman van dienst die last had van de traumatiserende aanblik van de berging van de slachtoffers, aangezien RD met zijn facie naar de lens stond - over trauma's gesproken - en Reddy voor zover bekend geen ogen in zijn achterhoofd heeft.
Had hij die wel, dan waren ze nu blauw en dichtgeslagen, want om als 'onafhankelijke' logebroeder en voormalig SPA-kandidaat namens het Blok op te draven in een 'objectieve' commissie die je voormalige werkgever in de smiezen moet houden, moet je behalve rancuneus en ietwat onevenwichtig, ook op je achterhoofd gevallen zijn. Jammer dat de VRT indertijd, clear back in 1987, niet de nodige nazorg aan Reddy heeft gewijd.

pascal digital zei

Voor een commentaar hierop kan u beter even verhuizen naar http://pascaldigital.blogspot.com/2004/10/encanailleren-of-infiltreren.html
(ginds staat weer een link naar hier, zodat u hier verder kunt...)