zaterdag, april 23, 2005

sprookjes

Wie zoals ik de afgelopen weken probeerde om berichtgeving over de paus te ontlopen, stiet al snel op een paar berichten die evenveel steek houden als Médard Bougainville, de onhandige éénarmige kamenier van Napoleon destijds.
‘SMS-en is schadelijker voor het IQ dan softdrugs gebruiken’. Toen ik dat onlangs in de krant las was mijn eerste gedachte: dit moet ik onmiddellijk via een sms aan mijn dealer melden.
Een tweede overtrokken en onheilspellende krantenkop die mijn aandacht trok is: ‘Ratten zijn veel intelligenter dan we denken’. Bij zo’n kop doemt bij mij op slag het beeld op van pijprokend ongedierte dat voor de open haard Proust leest en het kruiswoordraadsel in de Standaard meteen in balpen invult. Gaan we nu een roman van Tolstoï, een punt Brie en een Bourgogne van een goed jaar in de rattenval moeten leggen om de krengen te kunnen vangen?
Intelligente ratten mijn reet. Onder zo’n sensationele krantenkop kun je meestal een slap stukje lezen over hoeveel procent van de geteste ratten clever genoeg was om een stuk kaas uit een dichtgeschroefde confituurbokaal te krijgen. Lazer toch op met je ‘intelligente ratten’! Het moet op zijn minst een van een extra hangslot voorziene milieubox zijn die de Rattus norvegicus weet open te krijgen als was het een grijsbehaarde en met een creepy staart uitgeruste Houdini, dàn pas raak ik onder de indruk.
Hetzelfde geldt voor dolfijnen, die teringbeesten krijgen veel teveel aandacht. Dat geëmmer over ‘dolfijnen zijn zoooo intelligent en spiritueel en blablabla...’ moest maar eens ophouden. Moordlust welt in mij op telkens als fysiek of mentaal gehandicapten door goedgelovige welzijnswerkers therapeutisch in een bassin worden geflikkerd om er ‘met de dolfijnen in contact te komen’, iets waar ze beter zouden van worden. Als we dan toch op het IQ van die beesten af gaan kunnen we ze net zo goed in het zwembad gooien met Eddy Wally, of met de new age-euses Els De Schepper en Ingeborg. Ik wil ze alledrie trouwens met graagte vooraf sardientjes komen voeren.

Nog zo’n recente krantenkop die, als je hem letterlijk neemt, nogal onrustbarend is: ‘Sprookjes zijn schadelijk voor vrouwen’. Vrouwen die in hun kinderjaren sprookjes hebben gelezen, zouden volgens een recent Brits onderzoek meer gevaar lopen later door hun partner mishandeld te worden. Ze zouden zich gewilliger onderwerpen aan een man. Slachtoffers van mishandeling identifiëren zich volgens het onderzoek met de personages uit de sprookjes, ‘Assepoester’ bijvoorbeeld, en nemen hen als voorbeeld.
Ik heb hier in huis een negenjarige genaamd Hannah rondlopen die niet alleen regelmatig sms’t – naar haar vriendinnen neem ik aan, niet naar mijn dealer hoop ik - maar die ook wel eens het sprookje van Assepoester heeft gelezen, dus ik begon me al zorgen te maken. Dat is echter nergens voor nodig zegt de sprookjesstudie, want volgens de wetenschappers zouden de meisjes van vandaag - die veel meer beïnvloed zijn door de televisie en andere media – later minder onderworpen gedrag vertonen dan de vorige generaties vrouwen.
Je weet natuurlijk maar nooit. Daarom heb ik Hannah even terzijde genomen om haar in te wijden in de geheimen van de man-vrouw relatie, zoals ik die heb ervaren na 30 jaar samenleven met Hannahs moeder. Zoals: als je man iets wil gaan doen dat je dwars zit en waar je minstens drie dagen lang onderhuidse opmerkingen zult over maken, dan moet je heel expliciet zeggen: ‘doe maar, mij maakt het écht niet uit...’. Of, als je ‘nee’ bedoelt, zeg dan ‘ja, als jij dat een goed idee vindt’ ofwel: ‘misschien...’. En uiteraard heb ik niet verzuimd haar de basisregel aan te leren: als er duidelijk iets op je lever ligt en je man vraagt wat er scheelt, zeg dan ‘niets, waarom misschien?’.
Ah, vaderliefde...bestaat er iets schoners?

6 opmerkingen:

Neverbeendead Religion zei

Misschien vertelt Paul Marshal momenteel wel in de klas dat er voor de vaderliefde waarbij er niets schoner is,een garantie nodig is vooraleer daar mee van start te gaan.Maar misschien is hij maar een bevooroordeeld persoon.
-Is het waar wat Paul Marshal zegt vader?
-Don't talk to the liar
Don't talk with desire
Cuz he wants to take you home

Ondertussen vertellen de kranten niet wat de nieuwe happenings in Belgie gaan worden die ook afkomstig zijn of overgewaaid zijn van Amerika.

Neverbeendead Religion zei

De indruknalating van Houdini.Die was er wel.
Houdini houd i ni zeiden ze nog in Antwerpen.

Maar geef mij maar een goede korte tekst die de mensen in 2 delen splitst.Het eerste dat de tekst niet begrijpt en leest met een verdwaast gezicht en het tweede dat de tekst wel begrijpt en ook leest met een verdwaast gezicht.

Een goede korte tekst:
Vervang van je standbeeld dat geen enkele lege ruimte bevat wat dode volle ruimten door dode lege om tot je eigen levende versie te komen via mirakel.
Mirakel:Iets dat zijn eigen definitie,zijnde het onmogelijke,overstijgt

Kan men dan van een andere onmogelijkheid vaststellen dat die mogelijk is om te beginnen.
Stel dat het niet zo is,dan krijg je:Nirakel=Iets dat zijn eigen definitie,zijnde het onmogelijke,niet kan overstijgen.

Dan heb je 2 verschillende definities van hetzelfde fenomeen en dat neemt men niet zodat enkel de theorie overblijft waarin men verdergaat met het voorbeeld van het mirakel.

Het onmogelijke is dus mogelijk.
Zoals bijvoorbeeld een nieuwe dimensie die boven de verpakking van de tijd en ruimte zit.Mogelijk of neerschrijfbaar.Neme uw klavier om de realiteit mede te delen.

Het voegt ook een nieuw kleurtje toe aan de realiteit en dat mag je letterlijk nemen.De kleur van de profeet,of de vaderliefde.Die heeft ook een specifieke kleur.

Anoniem zei

Ratten zijn intelligent: da's geen nieuws. Er zitten er een stuk of dertig in het Vlaams parlement, en ze voeren daar geen fuck uit, behalve de besluitvorming blokkeren met circusnummers (met alle respect en mijn welgemeende excuses aan alle circusmensen en -dieren) telkens als de kans bestaat dat er éindelijk eens werk gemaakt kan worden van een iets progressiever en verdraagzamer samenleving.
Dolfijnen zijn sympathiek en sociaal - er zijn verhalen bekend van dolfijnen die door haaien bedreigde ménsen ontzetten. Dat doet meteen al heel grote vragen rijzen bij hun vermeende intelligentie.

Verder had ik Houdini wel eens willen zien ontsnappen uit het Bijlokeklooster na sluitingstijd, de poof.

Anoniem zei

Wat is er geworden van die goeie ouwe Henri Sans-Bras, de onarmige kamerheer van Napoleon die tot vandaag telkens trouw opdraafde als (pdw) een witz rond de uitdrukking 'steek houden' uit zijn pen schudde?Is hij ons ontvallen, of met pensioen?

Patrick zei

Henri Sans-Bras! Kon niet meer op zijn naam komen.

Anoniem zei

Nu is mijn nieuwsgierigheid wel gewekt naar die Médard Bougainville natuurlijk. Loopt 'Spoorloos' nog op VT4?