zaterdag, augustus 19, 2006

Lijst(je)

Men weet dat de vakantie op haar laatste benen loopt wanneer de Ijzerbedevaart en zijn veel jongere, schofterige broertje de Ijzerwake zich aandienen. Morgen is het weer zover. Trompettend, vendelzwaaiend, trommelend en korte-broek-dragend zullen een paar duizend landgenoten in Diksmuide en Steenstraten weer kond doen van een Vlaamsitude waar ze nu al tientallen jaren trompettend, vendelzwaaiend, trommelend en korte-broek-dragend kond van doen. Nooit werd er, om de sleur te breken bijvoorbeeld, trommelzwaaiend of trompetdragend met iemands korte broek gevendeld. Nee, altijd weer dat trompetten, vendelzwaaien, trommelen en korte-broeken-dragen. Zelfs de moffen, waarmee de miserie tenslotte allemaal is begonnen, zijn ondertussen gewoon Duitsers geworden, maar de modale Ijzerbedevaarder blijft zich aan zijn onverwerkt verleden en vooral aan dat van zijn grootouders vastklampen. Af en toe kan men in de krant een bericht lezen over iemand die jaren naast het lijk van zijn of haar partner is blijven slapen, hopend op een vorm van amnestie van de dood. Dat Ijzerbedevaartgedoe moet iets dergelijks zijn.
Zo, de hardleerse Vlaamse ontvoogders onder u zitten hopelijk weer eens flink op hun paard. En geef toe, dat is àltijd lachen. Wie de commentaren van het geBjörnte bij mijn vorige post heeft gelezen zal mij niet tegenspreken.
Tijd voor belangrijker dingen zoals een nieuwe lijst met verschijnselen die net dat tikkeltje vervelender zijn dan pakweg zijn bij 35° in de blakende zon geparkeerde auto na uren openmaken, en vaststellen dat iemand een punt Brie achteloos op het dashboard had achtergelaten. Om te beginnen: de uitdrukking ‘zijn ding doen’, specifiek wanneer het is bedoeld om een geheel misplaatst positief, ja zeg maar SAM- aspect te verlenen aan een activiteit die in negen op de tien gevallen getuigt van een nutteloosheid die enkel wordt geëvenaard door een aambeeld in een zweefvliegtuig. Een voorbeeld: ‘de muziek van The Armani Assholes suckt als Jenna Jameson tijdens heur hoogdagen maar hey, ze doen lekker hun ding’. Een ander voorbeeld: ‘Tim is geen mainstream kunstenaar, dat is het minste wat je kunt zeggen over een performance-artiest die hondenkeutels eet terwijl hij op de banjo ‘Te Lourdes op de Bergen’ speelt, maar hij doet gewoon zijn ding....’ Bedenk dat pedofielen en Belang-mandatarissen ook ‘hun ding’ doen. Iedereen die deze uitdrukkingsvorm nog hanteert verdient het dus om op een stoel te worden gebonden en door een agressieve chimpansee langdurig te worden gemasturbeerd.
Ten tweede: het gebruik van het adjectief ‘ludiek’, meestal in combinatie met ‘actie’. De oorspronkelijke betekenis – ‘lichtvoetig’ – is namelijk gekaapt door studenten uit de provincie, scoutsleiders die het jeugdbeleid in de gemeente willen aanklagen en beschonken NV-A kopstukken. Allemaal samen hebben zij het adjectief ‘ludiek’ zijn nieuwe betekenis – ‘even amusant als bloedkanker’ – geschonken. Wie nu nog van een ‘ludieke actie’ durft gewagen vraagt erom om door een op de hoogste snelheid draaiende slijpschijf op de mond te worden gekust.
Ten derde: Yves Leterme. In de week voor de Ijzerbedevaart zo’n uitspraak lanceren in een Franstalige krant – ‘De Franstaligen in de rand rond Brussel willen of kunnen geen Nederlands leren’ – op een zucht van de gemeenteraadsverkiezingen is lonken naar de Vlaams-nationale kiezer zoals een ouwe, door vurige herpes geplaagde havenhoer naar een jonge Russische matroos lonkt. Een maand lang een té strak gespannen cockring dragen lijkt mij een billijke straf. En u? (pdw)

26 opmerkingen:

Anoniem zei

eindelijk een opklaring vandaag. waarvoor dank.

als ik dan toch in iemand z'n kont kruipen moet, doe mij die maar van pdw. altijd gewassen naar het schijnt.

Anoniem zei

Dit tekstje is een opklaring zoals Schaarbeek een aangename vakantiebestemming is. Wanneer gaat pdw eens positief schrijven zonder het epitethon ornans 'misplaatst' ervoor? Enfin, ieder zijn ding zeker ;)

Anoniem zei

Beste Pieter-Jan (Oh meest Dietssche aller voornamen - op 'Dietwin' en 'Gudrun' na misschien - ! Oh naam die de wijsheid en de vette beurs van Pieter Deconinck verenigt met de moed en daadkracht van Jan Breydel, die zich op 11 juli 1302 minstens even ver van de Groeningekouter ophielden als Mboto, de leeuw van de Zoo van Zwartberg, zich vandaag van de s bruinhemdens beemd in Steenstraete bevindt! Excuus, ik dwaal af), ik denk niet dat je ooit al een genoorsewollensokte, in een stevige bottine gestoken voet in Schaarbeek hebt gezet. Schaarbeek, mijn goede vriend, rouleert namelijk hard. Ik zou er met plezier op vakantie gaan, al is het maar om dat eeuwige geheikneuter van la Flandre profonde even achter mij te laten. Helaas zit ik, Vlaam in hart en nieren van generaties ver, met handen en voeten aan de polders geklonken. En het is vanuit deze positie dat ik u hartelijk uitlach om uw idiote repliek. Klagerig kwaken dat iemand ànders nu eens nooit 'positief' kan zijn, daarvoor zelfs het tsjeven-adjectief 'misplaatst' uit zijn vergeten rustplaats in Poupehan roven en hierheen slepen, om dan te besluiten met de derderangs dooddoener 'Elk zijn meug', een frase waarvoor Josse De Pauw in één aflevering van 'Kijk eens op de doos' ooit twéé keer is doodgeslagen? Wat een afknapper. Volgende keer beter.

Dat kan ik, als ik van slechte wil ben, ook van het stuk zeggen waarmee (pdw) zijn blog weer heroverd heeft, maar waarom zou ik streng zijn? Ik weet hoe onderschat het ambt van broodschrijver is en op iemand die overduidelijk tekenen van jetlag, oververmoeidheid, ondervoeding en buitensporige wietconsumptie vertoont, kan ik niet kwaad zijn. Dus hou ik het op: welkom terug. En geen zorgen: ook Björn is met zijn vriendjes van de Teutoonsgezinde Turnkring westwaarts getrokken, en zo druk als hij het daar zal hebben met het in elkaar slaan van in verdachte patronen geverfde bodypaint-artiesten, zie ik hem niet direct op je stukje reageren. Tenminste, vandaag nog niet.
Welkom terug, p.

stefkens zei

De miserie is begonnen met franskiljonse heren die geen sikkepit gaven om de Vlaamse boerkens, en de miserie wordt in stand gehouden door geforceerde would-be-progressieve grapjassen die horig aan het establishment, andersdenkenden te kakken willen zetten. Vervang wilde wensdromen met chimpansees eens door een plaatje met STRAAT ZONDER HAAT erop. Frustraties geraak je er wel niet mee kwijt, maar het bespaart enige minder adorerende lezers hun kotsneiging.
Met Vlaamse groeten,

stefkens zei

Ach so, den Blog-Autor soll die Kommentare vorerst genehmigen. Der Adolf hätte es nicht anders gemacht.

Anoniem zei

een mooi initiatief, een statement zowaar, de zonderhaatstraat. maar mag een geëngageerde burger al eens wat meer op de barricade staan? of denk je dat een naamplaatje alleen al het populisme van vlaams belang en co kan counteren? het is ronduit zielig hoe racisme en haat meer en meer gedoogd worden in de vlaamse media. het zijn de weinige idealisten als pdw en douglas de coninck die voor het bescheiden doch broodnodige tegengewicht zorgen. en dat is maar goed ook. of moeten we maar meteen intolerantie en bekrompenheid omhelzen als drijfveer van ons bestaan?

Anoniem zei

@Stefkens: du spinnst. Das erste 'Kommentar' hat nicht der 'Blog-Autor' geschrieben. Wass dich den Dreck aus den Augen. Die 'Mboto'-Litanie ist meine. Nur Dummkopfe reten von 'Adolf' wenn sie nichts anderes zu sagen wissen.

Anoniem zei

Beste bruinhemden, hebben jullie je al eens afgevraagd waaròm mensen zo graag om jullie lachen? Hier is een hint: omdat het zo verdomd makkelijk is. Jullie doen al het werk voor ons: tegen wat jullie in ernst schrijven, zeggen en doen is zelfs door de meest fantasierijke scenarist niet op te schertsen. Probeer eens wat te relativeren. Ruil die theatraal trillende lip eens in voor een skeptische grijns en die aangeprate rancune over dingen die jullie nooit hebben meegemaakt, voor een pragmatische, redelijke en met twee voeten in de werkelijkheid staande attitude. En kom mij dan eens uitleggen hoe je er in godsnaam als 'nationalist' een probleem mee kunt hebben, dat in plaatsen waar veel mensen van een taalgroep wonen, ze ook in hun eigen taal openbare dienstverlening kunnen krijgen. Succes!

Anoniem zei

Stephken beseft blijkbaar niet dat het feit dat zijn commentaar hier zichtbaar is, er gelijk de bodem uitslaat. Welkom in de éénentwintigste eeuw, Stephken: comment moderatie is standaard op blogs. Zelfs gesjeesdje dj's met een Munchaussen-syndroom doen het. Get with the program. En als je je afvraagt hoe dat zo gekomen is, moet je maar eens naar de comment-stroom onder de vorige twee berichten kijken. Tchuss.

Anoniem zei

We zouden het een hèppening kunnen noemen.

Anoniem zei

vliegt den blauwvoet, schiet hem dood!

(dat we ne keer van die flauwe zever af zijn)

Anoniem zei

"Vliegt den blauwvoet, storm op zee!
Valt den blauwvoet, wildpaté!" (Slagerszoon en onverbeterlijke middenstander Tom Lanoye)
Anyways, ik begrijp iets niet helemaal. Wil (pdw) nu zijn afkeer over het gebruik van de term 'ludieke actie' uiten, of over het fenomeen zelf? Of allebei? Een zien wat de oplossing van Rikm geeft. "Twee bezoekers van de IJzerwake werden bij een heppening in elkaar geslagen". "Bij wijze van heppening trok Mark Demesmaeker verkleed als franskiljon met een gehuurde vrachtwagen vol nepgeld naar de scheepslift in Strépy".
"Freya Van den Bossche houdt vol dat het doorrekenen van de stookoliekorting aan de leveranciers maar een heppening was". 't Is even wennen, maar 't is haalbaar. Over ludieke en minder ludieke acties gesproken: als dit comment vannacht (23 augustus om twintig voor vier) nog verschijnt, raad ik u allen aan om nog rap de herhaling van 'Ter Zake Zomer' mee te pikken, over een handvol jakhalzen dat zich schaamteloos verrijkt op de scepsis, ontreddering en twijfel na de aanslag op het World Trade Center in 2001. Cheerio.

asskicker zei

Zelf krijg ik het schijt van mensen die te pas en te onpas het woord "persoonlijk" misbruiken, zo van "persoonlijk vind ik..." of "mijn persoonlijke mening is...". Tuurlijk is uw mening persoonlijk, biaaatch, wat anders?

Anyway, splits belgië nu maar rap, dan sparen we heel wat zever, geld en franstalig gesos uit. Yves content, iedereen content...

Anoniem zei

douglas de coninck een idealist? dat is toch een fictieschrijver?

Anoniem zei

Keskewaddisdadierallemaal ...

Afgevaardigde 39 zei

Wat te doen, PDW, met het cliché-bastion dat Radio 2 heet en zich onder oppermonster Anja Daems (zo heet ze toch) in onze fragiele oren nestelt tijdens het werk? Misschien is deze drieste bende de Schutzstaffel van dergelijke uitspraken.

60% van mijn stress op het werk komt door die zender die daar om één of andere zieke reden als standaard ingesteld werd.

Anoniem zei

Ik zie nog altijd niet goed in waarom MIJN reacties een probleem vormen, waarop ik dan moet aangevallen worden, terwijl MIJN reactie alleen op het (vorig) stukje zelf sloeg.

Maar ik begrijp dat het niet gewaardeerd wordt als er tegengesproken wordt. Lezing van het boek "Links is soms rechts" van Fernand Tanghe heeft me terzake veel duidelijk gemaakt over de filosofie van de politieke correctheid.

Wat de IJzerwake betreft: die wordt inderdaad doorspekt met een aantal traditionele elementen (mensen van de jeugdbeweging lopen daar inderdaad met korte broeken, wat zo ongeveer in alle jeugdbewegingen het geval is, bijvoorbeeld) en net het wegvallen van die traditionele elementen op de IJzerbedevaart was de reden om de IJzerwake te starten.

Iedereen mag van dat traditionalisme denken wat hij wil (net zoals van alle andere zaken trouwens, dat lijkt me niet meer dan logisch) en niemand is verplicht naar de IJzerwake of de IJzerbedevaart te gaan (net zomin als mensen verplicht zijn van naar de 0110-dingen te gaan).

Maar waarom hoor ik nóóit iemand afgeven op de uitingen van traditionalisme in bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika ? Als een of andere bosjesman z'n gezicht in appelblauwzeegroen verft, een regendans uitvoert en vervolgens een kip de nek afbijt, beschouwen "ruimdenkende" Vlamingen dat als cultuur. Als een Vlaming een aantal Vlaamse liedjes zingt, naar toespraken luistert op een veld waar Vlaamse Leeuwen wapperen, een openluchtmis bijwoont en nadien (voor de bussen weer huiswaarts trekken) nog snel iets drinkt om de kas van een Vlaamse jeugdbeweging te spekken, wordt dat beschouwd als "schofterig", "hardleers" of ronduit achterlijk. De logica van die dualistische opstelling is totaal zoek.

Voor de mensen die zich geroepen voelen af te geven op wat ik hier schrijf (en in de veronderstelling dat deze reactie gepubliceerd wordt - "comment moderatie" is overigens geen standaardgebruik op blogs), ik reageer op het stukje van (pdw), niet op wat anderen hier geschreven hebben. Het reageren op andermans reacties is me hier iets te omslachtig en ik zal me er dan ook van onthouden. Ervaring bij een vorig stukje op deze blog heeft me geleerd dat wie iets niet wil begrijpen, het ook niet zal begrijpen.

Anoniem zei

,@Bjorn
je repliek is "ad rem" maar is tevens parels voor de zwijnen.Doe zoals ik ,namelijk de site van PDW nu en dan aanklikken om om een goed te kunnen lachen om zoveel vulgariteit en onvoorstelbare haat tegenover zovelen die een ande mening dan de zijne hebbenMaar ja,wanneer men zijn afkomst en verleden kent moet men over niets verbaast zijn

Anoniem zei

Net terug van enkele weken vakantie in Zuid-Frankrijk. Het fascisme slaat ook daar toe, want de aantallen kortebroekdragers die ik daar heb zien lopen, zijn niet te tellen.

Anoniem zei

@Björn Roose: jij kan een potje zagen, vent. Erger dan een kleuter wiens lolly is afgepakt. Wat denk je eigenlijk? Dat als je maar overal en altijd het eerste én het laatste woord krijgt, iedereen het als bij toverslag met je eens zal zijn? Waarom zouden we? Je zet jezelf gewoon te kijk, en je ego is blijkbaar zo gigantisch groot en je tenen zo lang, dat je het niet eens beseft. Geen wonder dat je blogs teistert. In het echte leven zou iedereen met een wijde boog om een zeurpiet van jouw kaliber heenlopen. En terecht.

Anoniem zei

Ochot, nu gaat Björn zelfs al in discussie over het feit of comment moderatie al of niet gemeengoed is op blogs. Ik ga er niet op door of er komt weer een litanie van hier tot in Solbad Hal, maar heeft niemand die jongen ooit verteld dat 1) trollen op andermans blogs not done is en 2) hij zijn zee aan vrije tijd beter, nuttiger en aangenamer kan doorbrengen dan met hier de chronische zeurpiet uit te hangen?
De kleine Roosetjes zullen het straks niet onder de markt hebben met zo'n pa. Ik hoor het gegniffel van hun klasgenootjes op het schoolplein nu al.

Anoniem zei

In tegenstelling tot dat van, no offense, Neverbeendead Religion, is het getroll van Roose doelbewust. Net zo lang de commentpanelen op een blog bestoken tot de moegetergde blogger, die elk van zijn posts waarin hij nog maar een zweem van kritiek op het VB durft uiten, systematisch overspoeld ziet met eindeloos gezeur, ofwel geen kritiek op het VB meer durft schrijven, ofwel de comments verwijdert of de commentaarmogelijkheid maar helemaal afsluit. Het is een beproefde tactiek waarmee Roose niet alleen staat. Ook Tanguy Veys (hey Tanguy!) is er bedreven en ervaren in. En zoals de waard is, kent hij zijn gasten: op de blog van Veys is er geen mogelijkheid tot reageren, en op die van Roose worden onwelgevallige reacties gewoon gewist, volgens de blogger omdat "ik er geen boodschap aan heb". Vrije meningsuiting? Voor de heren is dat gewoon een oude verkiezingsslogan. Niets meer, niets minder.

Anoniem zei

Als (pdw) inbindt en geen kritiek op extreemrechts meer geeft om zijn blog niet te laten verzieken, is het doel van Roose bereikt. Als (pdw) ingrijpt en de eindeloze litanieën van Roose wist of de commentaarmogelijkheid opdoekt, is het doel van Roose ook bereikt: dan komt er 's anderendaags een giftig stukje op zijn blog over "hoe die zogenaamde verdraagzamen lak hebben aan de vrije meningsuiting". Als (pdw) niks doet en zijn blog laat zoals het is, moeten lezers van de comment-sectie door meters van extreemrechts geblêr waden vooraleer een relevant commentaar te vinden. Of wachten tot Björn een ander slachtoffer gevonden heeft. Een klassieke georganiseerde internetaanval dus, waar hij en zijn geestesgenoten van de Teutoonse Turnclub en de Bruine Brulkikkerbrigade het patent op hebben. Het lachwekkende is, dat ze die zonneklare strategie glashard ontkennen, ook al moeten ze daarvoor, zoals in het geval van het OCMW in Brugge, zichzelf tegenspreken. Maar dat moeten we van een zelfverklaard 'zeer verdraagzame mens' blijkbaar dulden - op straffe van alwéér een verbaal diarreesalvo.

Willem Coppenolle zei

De VLD en de CD&V staan voor confederalisme (althans in hun programma), de N-VA en het VB gaan duidelijk voor separatisme.

Deze partijen halen allen samen meer dan 70% van de Vlaamse stemmen. Daarvan is zo'n 30% radicaal separatistisch (N-VA of VB) of - gezien het feit dat CD&V tegenwoordig zéér de nadruk op zijn Vlaamse karakter legt - misschien zelfs iets meer dan 30%.

Over de kleine hoeveelheid Spiritisten, kiezers voor Tobbacks orangisme, oud-Kameraden van Turf of Abicht en fans van de groene Bart Staes zullen we het gemakkelijkheidshalve even niet hebben.

Op basis van die verkiezingsuitslagen zouden er in Vlaanderen wel wat meer liefhebbers van Vlaamse ontvoogding kunnen rondlopen, dan men - (pdw) dus - op het eerste gezicht zou durven denken. Alleen heeft maar een kleine minderheid ervan de behoefte dat ook te uiten op pakweg een Wake of een Bedevaart.

Rekening houdend met die cijfers en de beperkte hoeveelheid (bitsige) reacties op dit artikel, mogen we stellen dat tegenwoordig nog maar weinig hardleerse Vlaamse ontvoogders onder de indruk zijn van anti-flamingantische uitspraken. Jammer, want naar het schijnt is dat altijd lachen.

Overigens nog een kleine opmerking: separatisme en extreem-rechts zijn tot nader order géén synoniemen. Maar hopelijk had ik dat met het aanhalen van de namen Tobback, Staes en Abicht al duidelijk gemaakt.

(vr 1 sept 2006 - 1521h)

Anoniem zei

Zzzz... "Als ik gemakshalve het onnozele cijfer één, die domme drie, die belachelijke vijf en het handjevol dwazen dat nog hecht aan de zeven niet meetel, dan is meer dan negentig percent van onze cijfers even. Het is omdat ze dat niet altijd willen laten zien, dat er niet overal en altijd een overgrote meerderheid van even cijfers te merken is. Maar gezien al de bitsige reacties hier zijn er veel meer mensen die dat niet kunnen verdragen, dan de 90% die dat wel wil". Klinkklare onzin die niet alleen logisch kant noch wal raakt, maar ook door de feiten wordt tegengesproken, los nog van het feit dat onze daterende vriend vlotjes separatisme en federalisme op dezelfde hoop gooit.
Hij verlaat zich bovendien op een subjectieve lezing van partijprogramma's en doet ook alsof iedereen die voor partij X stemt, dat alleen omwille van dat ene partijstandpuntje doet. Niet dus. Ik denk dat hij dat zelf ook weet. Anders ga je niet bij voorbaat alle andersdenkenden smalend 'voor het gemak' wegzetten, en alle eventuele kritiek bij voorbaat 'bitsig' noemen. Het federalisme is al een feit. Het separatisme zien alleen de drieduizend Ijzerwakebezoekers zitten: het is de enige manifestatie die bijna exclusief daarvoor pleit, dus als die 'zwijgende meerderheid' echt bestond, hadden we ze wel gezien. Je standpunt er met de hulp van kromme redeneringen, het minimaliseren van afwijkende meningen en een beroep op een onzichtbare meerderheid proberen door te drukken, doet ferm aan "wij zeggen wat u denkt" en andere populistische drogredenarij denken. Een serieus beargumenteerd pleidooi voor een los Vlaanderen moet ik nog horen, en ook op het eerste ongebonden onderzoek naar de mening van de Belgen over het opdoeken van hun staat blijft het wachten. Tot dan zijn boude uitspraken erover niet meer waard dan wat ze zijn: mening zoveel.

Anoniem zei

Als we maar kunnen lachen met onze tradities ... en dat moet kunnen.

Wij, vlaamsgezinden-seperatisten-nationalisten, binden onszelf tenminste niet vol explosieven om even daarna al neuriend een of andere metro te doen ontploffen ...